Pişiremiyorum!

Tariflere de güvenmemek lazım.. her fırının huyu farklı. Yaptım attım pişsin versin bana dememelisiniz.. gözünüz devamlı üzerinde olmalı. Kekse ilk 25 dk açılmıyor. Ama diğerleri için açıp altını kontrol edin. Alttaki tepsideki poğaçanın altı pişmişse onu üste çıkarın üsttekinin altı pişmemiştir alt kata alın.. bunun gibi.. bazen döndürmek gerek bazen yer değiştirmek gerek. Fırın çok kurutuyorsa içine bir demir kapla su koyup nem yapmak lazım..

Sonra un önemli.. yağ önemli.. hepsi bir bütün. Bazı fırın 180 derece hemen yakar verir bazısı 180 derecede daha pişirmemiş olur. Bir zaman sonra huyunu anlarsınız fırınınızın ama dikkat vermeniz gerekli..

Keki kabartmak için başka püf noktalar olur. Unu elemek gibi..

Bazı gıdalar önceden ısıtılmış fırına atılır bazısını atıp fırını açabilirsiniz ısınsın diye..

Bir de ne olursa olsun dinlendirmek lazım en pişmiş gıdayı bile çıkar çıkmaz keserseniz hamur olur içi..

börek yaptınız diyelim. içinin harcını çok koyarsanız süt yoğurt yağ gibi sıvı karışımı yani.. dışı kurur içi yine mıncık mıncık kalır. hepsi denge istiyor.
Bir keresinde saatlerce emek verip baklava yaptım, ama baklavanın en önemli adımlarından biri pişirmesi nerden bileyim içi olduğu gibi hamur olmuş çok kötüydü :/

Bir keresinde saatlerce emek verip baklava yaptım, ama baklavanın en önemli adımlarından biri pişirmesi nerden bileyim içi olduğu gibi hamur olmuş çok kötüydü :/
Malesef öyle.. düşük sıcaklıkta ağır ağır pişmeli baklava. Pişiyor gibi değil de kavruluyor gibi aslında her katı..

Daha yeni siemens’ten aldık ankastre yeni bir fırına maddi manevi hazır değilim😬😬
Ankastre setlerin fırın performanslarını beğenmiyorum.
Et, tavuk yemek vs pisirmekte sıkıntı yok ağır ağır pişirdigi için.
Ama pofuduk kabarmış poğaça ve börekler olmuyor.
Annemin börekleri pogacaları puf puf olur kabarır güzel pişer ve lezzetli olur bu fırın sayesinde olduğunu fark ettim evimde özel ayrı bir yer açtım bir kac dakika içinde ısınıyor ve çabucak istediğim gibi pişiriyor.
Çok maliyetli birsey değil aslında.

Ilk başlarda yeni evli zamanlarımda böyleydim hep bi hüsran sonu olurdu artık tarife göre yapıyorum birde 180 derecede alt üst fanlı güzel pişiriyor şu revaniyi pisiriyorum fakat üstüne şerbeti dökmeyi beceremiyorum ni den acaba 😅😅
Hamur sıcak şerbet soğuk olursa güzel oluyor gibi ben öyle yapıyorum. İkisi de sıcak olursa hamurlaştırıyor.

Annemin börekleri pogacaları puf puf olur kabarır güzel pişer ve lezzetli olur bu fırın sayesinde olduğunu fark ettim evimde özel ayrı bir yer açtım bir kac dakika içinde ısınıyor ve çabucak istediğim gibi pişiriyor.
Davul fırın mı ya da börekçi gibi bir model mi

İlerleyen zamanlarda değerlendircem bunu, ama çok kocaman ya neyse fırın derdim devam ederse bu fikir aklımın köşesinde olsun.

Canım ben genelde fan ayarında yapamıyorum. Alt üst ayarında pişiriyorum. Kek ve kurabiyeleei 175 180 de. Et ve tavuk yemeklerini 200 de pişiriyorum. Kekte şöyle bir püf nokta var kapağı ilk yarım saat açma. Ve fırında çıkınca sıcağının geçmesini bekle. Yoksa söner hemen kek.

İlerleyen zamanlarda değerlendircem bunu, ama çok kocaman ya neyse fırın derdim devam ederse bu fikir aklımın köşesinde olsun.
İlkten ben de öyle düşündüm.
Bu kocaman şeyi alıp nereye koyacağım diye.
Okadar emek verip istediğim sonucu almayınca aldım bir tane gözüm gibi bakıyorum. 😜
Bir yer bulunuyor illaki benim mutfak tezgahimin altinda duruyor mesela.

Eskiden Gastronomide çalışmış biri olarak bir kac şey söyleyeyim... kek 150-160 derecede uzun sürede pişirilir ve asla onceden ısıtılmış fırına kek konmaz... fırın soğuk olacak.... kek malzemeleri kesinlikle oda sıcaklığında olacak... börek(200 derece) ve pogaca (180derece) türü tuzlu hamurişleri ve ekmekler(200-220 derecede) önceden isitilmis firinda pisirilir... ekmek ve pizzalar ozellikle firinda pizza tasi uzerinde pişirilirse alt kısmı daha citir olur... pogacalarinizda 2 ya da 3 paket kabartma tozu kullanırsanız cok daha guzel olur...

Kızlar fırında bişey pişirme kültürüm çok zayıf 😆😆
Kek, börek, baklava, fırın yemeği bunları nasıl pişiriyorsunuz. Ben kısıkta pişirsem pişmiyor dereceyi yükseltsem yanıyor.
Mesela şimdi börek yaptım içi istediğim gibi değil. Poğaçada üstü kabul gibi oluyor. Kaç derecede fanlı fansız pişirirsiniz?
Yani kekler poğaçalar genelde 170 180 de pişer.Et yemekleri tavuk tarzı şeyleri ben 200 de falan pişiriyorum. Fırınla da alakalı. Fırınınızı bir şeyler yapa yapa çözersiniz.

ben alt üst fan kullanıyorum 180 200 derecelerde ne pişmeme ne de fazla kızarma gibi bir sorun yaşamadım. bu ayarları kurulumu yapan servis tavsiye etti.raf olarakta genelde orta ama altının daha çok pişmesini istiyorsam hemen bir altına koyuyorum tepsimi..fırının kapağını asla açmıyorum göz kararı anlıyorum pişip pişmediğini.sürekli açıp kapatmak ısı kaybına neden oluyor özellikle kek ve poğaçalar hemen sönüyor.

Kızlar fırında bişey pişirme kültürüm çok zayıf 😆😆
Kek, börek, baklava, fırın yemeği bunları nasıl pişiriyorsunuz. Ben kısıkta pişirsem pişmiyor dereceyi yükseltsem yanıyor.
Mesela şimdi börek yaptım içi istediğim gibi değil. Poğaçada üstü kabul gibi oluyor. Kaç derecede fanlı fansız pişirirsiniz?
fiks 180. ara ara bak altı pişti üstü pişmedi mi daha alt kısmını kapat hemen

Back
X