Merhaba,
Ben de gecen ay tüp bebek icin tedaviye başladık.
Yaşım 42 olduğu icin yastan dolayı genetik test yaptıralım dedi doktorum
Opudan 10 yumurta topladılar ve 8i dollendi. 5. Güne 4 adet embriyo ulaştı. 4ünü de teste gönderdik. Fakat maalesef 4 embriyo da kalitesiz geldi. Üstelik embriyolar cok kaliteli demişti doktorum.
Şimdi 2-3 ay takviye vitamin vs ile kaliteyi arttırmaya çalışıp son kez bir
tüp bebek denemesi düşünüyoruz.
Ama pgt konusunda kararsızim. İhtiyac mi değil mi? Sadece yastan dolayı yaptırmak gerekiyor mu? Daha önce dusuk vs yaşamadım. Sorunlu bir gebelik vs de olmadı. Hatta 2013 doğumlu yine tüp bebek tedavisi ile (pgt’siz) bir oğlum var. Sadece yaş faktöründen şimdi pgt yaptırdık.
4 bebeğin hepsinin sağlıksız gelmesi beni çok şaşırttı. Ve üzdü tabi.
Benim ngs sonucunda 4 embriyoda hep farklı farklı sonuçlar çıkmış. Örneğin 1ncide -22,+15,+16,P-1 ; 2ncide -15,-20 ; 3ncude -20,-22 ; 4üncüde -13,+6,+16 şeklinde.
Ve ben bu kromozomların ne gibi sıkıntılar yarattığını bulmaya çalıştığımda net bir cevap bulamadan da 200 tane civarı genetik hastalığa bakıyorlar, katarakt, diyabet vs gibi şeyler de buluyorum. Sonuç olarak bir çoğumuzda genetik hastalık vardır belki de ve bunlari beslenme, egzersiz vs gibi seylerler ortaya çıkmasıni önleyebiliriz de.
Yanı bir tarafım diyor ki, belki 40-50 yaşında yada 60-70 yaşında ortaya çıkabilir bir genetik hastalıklar icin güzelim embriyoları imha edecekler. Bir diğer tarafım da diyor, testi yaptırmazsın ve sonra bebekte bir hastalık olursa Allah korusun ömür boyu vicdan azabı çeker ve eşimin “yaptırsaydık keşke” gibi sözlerini dinlemek durumunda kalırım.
Gerçi eskiden insanlar hep 40indan sonra son çocuklarını doğururmuş, böyle bir durumda hep son çocuklar hasta olması gerekirdi.
Acaba yaşı ileri olup pgt/ngs den sağlıklı bir embriyosu gelen var mi?
Yaptırmak mi yaptırmamak mi?