canım taşıyıcı olan sensin, kromozomlarda sorun var ama hasta değilsin, hastalığı çocuklarına taşıma durumun var sadece.
senin doğal yoldan çocuğun olursa
1. 46 kromozomlu normal çocukların olur
2. senin gibi 2-15 translokasyonu olan,taşıyıcı ama sağlıklı çocukların olur, sen sağlıklısın sonuçta
3. ya da yaşamla bağdaşmayan kromozom anormalliği olur, doğmadan düşer, veya doğabilir ama makinelerle yaşar.
hastalığın ne olacağı kromozoma göre değişiyo, 13-14 translokasyonda trizami 13 oluyo, 21.kromozom down sendromuna sebep oluyo, her kromozom için farklı hastalık var, netten bulabilirsin.
sen 2-15 translokasyonsun ama sağlıklısın, buna taşıyıcı deniyo
Mattikacığım geçmişi okuyorum da bu mesajı Levaque ye yazmışsın. Bu mesajı kendime uyarladım.
Şimdi tüm arkadaşlarımdan yorum bekliyorum.Benim eşim mozaik. Yüzde 50 oranında 46 xy, yüzde 48 oranında 47 xyy, yüzde 2 oranında 48 xyy çıkmış. Sizlerinkinde 12-15 filan yazıyorsunuz ya. Artık ben şunu anladım sizde 46 kromozom olan insan kromozomdan sizin yazdığınız numaralarda sorun var.Ama sonuçta sizler 46 kromozomlusunuz. Sorunlu olanla bir çocuğunz olursa o kromozom ne hastalığı ise çocuk o hastalığı taşıyacak Allah korusun. Eşimde hücrelerde ise bazılarında 47, az da olsa 48 ve yarısında 46 var. Bunun dışnda anladığım kadarıyla sizin xy lerde sorun yok. Bizim fazladan y var. Bizim durumumuz tuhaf. Mozaiklik 46 , 47, 48 olduğumuz için sanırım.
Şimdi bizim için alternatifleri yazayım:
Biz doğal yolla denersek :
1. Bizim sağlıksız bir çocuğumuz olur. Böyle olursa sanırım klinefelter ya da turner denilen cinsiyete bağlı kromozom hastası olacak. Bu sendromlu çocuğum olsa bile bu sendrom yaşamla bağdaşmayan sendrom değilmiş Cumhur Bey de öyle demişti. Bazı özellikleri değişikmiş. Uzun kol, erkekse kızsal vucut hatları, az kıllanma filan. (Bu bizim için en kötü ihtimal)
2. Bebek düşecek. İlk haftalarda.(Ki aklıma şu da takılıyor. Bu senromda ileri haftalarda erken doğuma yol açar mı? 25 haftalık erken doğumum var ya benim. Onu hep biz rahimağzı yetmezliği ya da enfeksiyondandır diye düşündük.)
3. Tamamen sağlıklı olacak.
4. Taşıyıcı olacak.Yani babası gibi sağlıklı
Pgt ile olursa ise:
1. Tamamen sağlıklı olacak.
2. Taşıyıcı olacak . Babası gibi.
Artık beynimde ulaştığım son nokta bu.
Doğru mu?
Fishle bakmak yeterli dedi Cumhur Bey. Buna göre yalnızca cinsiyete bağlı kromozomlara mı bakılacak bu durumda?