Merhaba genç arkadaşım :)
Öncelikle seni bu kadar başarılı olduğun için tebrik ediyorum.Sana aynı yollardan geçmiş,fen lisesi ve o saydığın okullardan birinde okumuş biri
olarak bir şeyler söylemek isterim.Odtü,Boğaziçi okunması çok güzel okullar,kampüs hayatını,kendini geliştirmek,ufkunu açmak için var olan
fırsatları tıp ,dişçilik,eczacılık vs okurken bulamayacağın okullar.Fakat bir de hayatın gerçekleri var.meslek seçimi konusunda gençlere her
zaman tavsiyem rahat edecekleri,kolay iş bulacakları ya da kendi işini kolay açabilecekleri,iş kurabilecekleri, o kadar dirsek çürütmelerine değecek yaşam standartlarını sağlayacak bir bölümleri seçmeleri.Tabii ki yaptığın işi sevmen de çok önemli.
Bir kere artık hemen öyle Odtüden,B.Ü. den mezun olunca kimseyi kapmıyorlar,onlar çok eskidenmiş.10 yıl önce de kapmıyorlardı
kimseyi.Odtüden mezun olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez lafı külliyen yalan,istersen bu yılın mezuniyet töreninin
resimlerine ,videolarına falan bak netten.Gayet güzel mezun veriyor.Tören resimlerinde gördüğün az sayıda kişinin olduğu gruplar master,doktora mezunlarıdır.Ayrıca arkadaşların da dediği gibi ,şu bölümü bitir işin hazır gibi laflara asla inanma,adam şimdi telefon açıyorum işini hallediyorum dediğinde bile inanmayacaksın,o iş gerçekten olmadıkça.Eğer söz konusu olan şey torpilse.Bir de ilk beşte bitir gel demişler :)) şaka gibi acaba ilk beşte bitirecek durumda olsan ki inşallah olursun,Türkiye'de olacak mısın bakalım?Yurt dışında iyi bir yerlerde mastera çoktan kabul edilmiş olursun :)
Mühendislik çok kolay demişsin .Neye dayanarak dedin bilmiyorum ama bu saydığın okullarda hiç kolay değil.Bir de lisede okurken başarılı öğrencilerin farketmedikleri bir şey var,hepimiz dahil.Lisede çok başarılı olunca sanıyoruz ki bir biz başarılıyız :) Çok iyi bir okul kazandığında göreceksin ki sınıfındaki herkes senin kadar başarılı,herkes fen lisesi mezunu ,herkes okul birincisi,herkes tama yakın netlerle girmiş :) Yani yok birbirinizden farkınız aslında doğal olarak :) Çünkü aynı başarıyı gösterip geldiniz o bölüme.Bunu üniversiteye girdiğinde lisedeki kadar başarılı olmazsan, ya da öyle demeyelim de sen çok yüksek not alırken aslında herkesin de o notları aldığını gördüğünde şaşırmayasın diye anlattım.
Gelelim iş konusuna,ancak çok iyi şirketlerde çok iyi maaşlarla çalışabilirsin o 3-4 yıldan önce olmaz.Şansın varsa diğerlerinden biraz daha fazla veren kurumsal bir yerde işe girebilirsin.Tabii şunu da unutmamak lazım,artık o saydığın okullardan mezun mühendisler de master,doktora yapıyorlar ve o işlere ancak öyle giriyorlar.Okul bitirmek yetmiyor artık.İş için evet sık sık yurtdışına çıkabilirsin,meslektaşlarına göre çok daha iyi maaş alabilirsin ama bu eninde sonunda bir maaştır ve hayal ettiğin kadar,okurken çektiğin zorluklara değecek kadar bir maaş olmayabilir.Şöyle söyleyim Türkiye derecesi yapmış,iki master,1 doktora yapmış bir kişi mühendisler için çok iyi sayılan kurumlardan birinde çalışıp eczacı,dişçi,doktor olan arkadaşından çok daha az kazanabiliyor.40-42 yaşına geldiğinde eğer tıpta kariyer yapmışsan ve iyi ,tutulan bir doktorsan vizite ücretin 300 TL den aşağı değil.Ama tabii tıpçı bir arkadas da söylemiş ,tıp farklı bir olay.Tabii tus gibi bir gerçekleri var :) uzman olana kadar asla özel hayatları yok,yorgunluk, 36 saatlik nöbetler vs.Tabii bitirdiğin okul,uzmanlığını nereden aldığın da önemli.Hastası az olan vaka göremediğin yerler de var,çatır çatır hasta bakıp deneyim kazandığın,bazı tedavileri ve girişimleri yapmana fırsat verip donanımlı olarak uzman olmanı sağlayan yerler de.Bunu en iyi tanıdığın doktorlardan öğrenebilirsin.
Yine de iyi bir lise,üstüne de hacettepe vs gibi bir tıbbı bitirmiş birinin az kazandığını kariyer yapmadığını pek görmedim.Yapamayanlar da var tabii elindeki imkanları iyi değerlendirmelisin.Hacettepe mezunu tanıdığım biri şimdi prof,biz okulda ders çalışırken fen liseliler kantinde kağıt oynardı demişti.Yani eski başarılarına vs güvenip okulunu hafife almaman lazım :)
Sana tavsiyem yazın git,eğer imkanın varsa tercih etmeyi düşündüğün değişik meslek gruplarının çalışmalarını gözlemle.Çalışanlarla konuş,çalışma koşullarını,maaşlarını öğren.Liseler üniversitelere tanıtım gezileri düzenliyor bildiğim kadarıyla,eğer yine imkanın varsa git bir kaç üniversiteyi gez.Ama kampüslerin cıvıl cıvıllığına kanıp karar verme :) çünkü saydığın bölümlerin öğrencileri sanıldığı gibi o okullarda keyif yapmıyorlar.Şehirden gelen insanlar bahar şenliğinde eğlenirken,onlar şenlik sırasında sınavlara giriyor oluyorlar :)
Üniversiteye gittiğinde mutlaka 2. bir dil öğren,iyi bir yer kazanırsan bu imkan olacaktır zaten.Gençken yapılabilecek bir şey bu.Seçmeli ders olarak alırsın gerisini kursla vs tamamlarsın.Mutlaka bir hobin olsun,sosyal gruplar mutlaka olacaktır,zevklerine uygun birine katıl,yönetime gir,çalış akademik hayattan başka kazanımların da olsun okulda.Bunlar da üniversite için tavsiyelerimdi.Çünkü çok tanıdığım var ki maalesef akademik hayat,notlar,diplomalar süper ama sosyal hayat sıfır.
Hakkında hayırlısı olsun,inşallah çok çok iyi yerleri kazanır,istediğin gibi bir mesleğe kavuşursun ve doğru seçimler yaparsın :)