Peki simdiye kadar sorulmadan soylenmeden yapilmasi gerektigini yaptigimi bildigi halde ve son 3 gundur yaptiginiz isi yaptiginizi bildigi gordugu halde basiniza gelip surekli her yaptiginiz iste yaptinizmi gonderdinizmi hallettinizmi dosyaladinizmi diye sizi acaba yanlis bisimi yapiyorum yanlis bi mailmi attim tribine sokmak nedir acaba
3 günde mobbing olmaz. Kavramları bu kadar ayağa düşürmeyin. Yasal olarak bir suçtan bahsediyoruz.
Yıllar süren aşağılama, dalga geçme, küçük görme ve küçük düşürülme yaşadınız mı?
İşinizi yapmanıza engel olacak, görev tanımınızın dışına çıkmanıza sebep olacak muameleye maruz kaldınız mı? Size bulaşıkları yıkattılar mı mesela? Yada stajyerin yapacağı, sizin statünüzün altında işleri size kitlediler mi?
Sizden yasal olmayan, yada başınızı belaya sokacak işler istendi mi? Karşı çıktığınızda zorlandınız mı?
Size ofis ortamında diğerlerinden daha düşük imkanlar sağlandı mı (daha küçük masa, kırık sandalye vs.)?
Haftasonu, gece vakti, izinli olduğunuz günler işe çağırıldınız mı? Tatillerinizde bile telefonla rahatsiz edilip iş yapmanız istendi mi?
Yaptığınız işler
sürekli kusurlu bulundu mu? (mail attın mı diye sormasını kast etmiyorum)
Cinsiyetiniz, siyasi görüşünüz, dini inancınız vb bir sebeple ayrımcılık yada aşağılanmaya maruz kaldınız mı?
Yapmadığınız şeylerle suçlandınız mı? İftiraya uğradınız mı?
İş yerinde çıkan her sorunda sorumlu olarak sizi gösterdiler mi?
Dedikodunuz yapıldı mı?
Ofisteki diğer kişiler sizi görünce gülüşmeye başladı mı yada bir şey konuşuyorlarsa siz gelince sustular mı?
Fiziksel şiddet gördünüz mü?
Siz ayrılsanız sanki her şey yoluna girecek gibi hissettirdiler mi size?
Mobbinge maruz kalan insanlar bu saydıklarımın tamamını (fiziksel şiddeti sadece vurmak olarak değil de kapı çarpmak vb gibi düşünebilirsiniz) ve daha da fazlasını yaşıyor. Hem de çooook uzun bir süre. Evet iş yerinizde problem olabilir, ama bu mobbing değil. İyi ki de değil, çünkü mobbing insanı intihara sürükleyen çok şiddetli bir zorbalıktır, kimsenin yaşamasını istemem.