• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Patronum bana mobingmi yapiyor 🤔

Soyledigimi tekrar okumanizi tavsiye ederim herkes sizin kadar sansli degil dogum izni + 6 ay ucretsiz izinde olsa acaba yerime baskasini alirmi diye endise duyuyorsunuz.

Eger yerinize baskasini alirlarsa demezmisiniz daha once soyleselerdi kendime ona gore is arardim izin surecimde diye. Oraya donup kaldiginiz yerden baslamayi dusunuyorken baskasi sizin yerinizi doldurmus.

Ben kadinlara yapilan haksizliktan bahsediyorum yoksa kim cikmis kim girmis beni ilgilendirmez sonucta gelen para cebime girmicek benim.

Kadinlar olarak yasanilan sıkıntıyı erkekler yasamiyor demek istedigim zaten bu.

Kanunda yazan süre o 16 hafta +6 ay diye ben kullanacağım diye yazmadım ki.
İzin verirse hatta yerime birini almazsa dedim yani net bir durum değil.
Her iş yeri kabul etmiyor anlamında yazdım.
Kadınlara yapılan haksızlıklar kadınlarla alakalı değil işte kanunlarla alakalı.

Aynı şeyi yazıyoruz ama anlamıyorsunuz.

isinin isleyisini gorup bildigi halde boyle davranmis bayana konusmadan sonra surekli yasamis bunu bence alinganlik degil siz olsaniz alindim heralde dermiydiniz

patron gerçekten işle alakalı bir sıkıntı farkederek konuyu irdelemiş olamaz mı ? herkes yaptığı işi çok doğru ve eksiksiz sanar ama üst amir her seferinde o işi doğru bulmak durumunda değil.
belki de bu hazırlıklar içerisinde olduğunu bilip bazı hataları farketti ?
lütfen bir kadına karşı her olumsuz yorumu kadın haklarına bağlamayın. biz burada herşeyi tek taraflı okuyoruz. karşı tarafın gerçek düşüncesini bilme şansımız yok. doğal olarak olasılıkları yazıyoruz.

sorunuza gelince de, ben olsam patronuma herşeyimi anlatmazdım ki beni özel hayatımdan vurmasın. burada ilk hata konu sahibinde. patronla abi kardeş gibi olmak iş hayatının en kötü örneklerinden biri. gerçek abi kardeşler bile iş ve aile ilişkilerini ayırıyor mesela.
ve evet benim hayatıma dahilse bu kadar, alındım derdim. çünkü o kişiyi saygı duyacağım yöneticim pozisyonundan alınabileceğim kişi pozisyonuna kendim çekmişim.

Patronların sağ kolum sol kolum, sırtım vs konuşmalarına inanmayın asla.
17 yıl çalışma hayatım oldu.
Patronlar kadar dönek işine gelmeyince sırt çeviren insanlar yoktur.

Bı su asistanlik işinde evli pek istenmiyor nedense.
Bunun sizinle ilgisi yok.
En son çalıştığım şirkette bizzat gözlemledim. Evliler asla tercih edilmedi.
Evlenenlerde çok geçmeden gönderildi.

Pandemiden korkmayın sizde farklı alanlara kayarsınız.
İnsan öyle böyle buluyor işini.
Evliliğiniz hayırlı olur inşallah.

Cok tesekkur ederim evet bende farkindayim su son olaydan sonra bos laflar kuru vaadler dedim 😅 insallah bakalim umarim sorun olmaz bu durum bana

sürekli patronla/yöneticiyle iletişim halinde olması gerekiyor. pek çok kişiden daha fazla çalışıyorlar ve özel zamanlarında dahi yöneticilerini takip etmek zorundalar.
bu açıdan bakınca evli bir insanın yürütmesi için bence zor bir iş. bir erkek yönetici asistanı olsa ona da aynı yorumu yapardım. cinsiyet odaklı yazmadım.
işin doğası bence bunu gerektiriyor.

patron gerçekten işle alakalı bir sıkıntı farkederek konuyu irdelemiş olamaz mı ? herkes yaptığı işi çok doğru ve eksiksiz sanar ama üst amir her seferinde o işi doğru bulmak durumunda değil.
lütfen bir kadına karşı her olumsuz yorumu kadın haklarına bağlamayın. biz burada herşeyi tek taraflı okuyoruz. karşı tarafın gerçek düşüncesini bilme şansımız yok. doğal olarak olasılıkları yazıyoruz.

sorunuza gelince de, ben olsam patronuma herşeyimi anlatmazdım ki beni özel hayatımdan vurmasın. burada ilk hata konu sahibinde. patronla abi kardeş gibi olmak iş hayatının en kötü örneklerinden biri. gerçek abi kardeşler bile iş ve aile ilişkilerini ayırıyor mesela.
ve evet benim hayatıma dahilse bu kadar, alındım derdim. çünkü o kişiyi saygı duyacağım yöneticim pozisyonundan alınabileceğim kişi pozisyonuna kendim çekmişim.
Bu duruma yani abi kardes konumuna gelmek bazi sureclerden kaynakli oldu yani is hayatinda fikir danisacagi yaptigi her isi bilen biri oldugum icin surekli bi diyalog halindeyiz o sordukca bende oldugunca az oz cevaplarla yanit veriyordum yada benim ailemin saglik durumu ölumler vs oldugunda surekli soru cevap halinde oluyorduk iste is uzerinde disarda abi kardes gibi oldugunu dusunuyordum ben cok safim yada 🤦🏻😅

Cok tesekkur ederim evet bende farkindayim su son olaydan sonra bos laflar kuru vaadler dedim 😅 insallah bakalim umarim sorun olmaz bu durum bana
Mesela planlama bölümleri var.
Süper bı sekilde exceli öğrenirsiniz.
Ama gerçek anlamda öğrenirsiniz çok çok iyi kurslar var bu konuda.

Kurumsal firmada müşteri temsilcisi olarak ise girersiniz bı sure çalışıp eğitimleri alıp sertifikaları boy boy dizince, musterili ilişkileri alanında başka firmada iş bulursunuz.
Hava da kapıyorlar.

İk kursları var.
Pahalı ama değer.
Kursa gider sonra bı şirkete işi ogrenmek için asgari ücretle girer işi öğrenir hop başka firmaya gidersiniz.
İk işi için açıköğretimden sosyoloji de okursanız ki rahat rahat yaparsınız süper olur.

Hiç merak etme Allah isteyen arayan kulunu boş çevirmez.

sürekli patronla/yöneticiyle iletişim halinde olması gerekiyor. pek çok kişiden daha fazla çalışıyorlar ve özel zamanlarında dahi yöneticilerini takip etmek zorundalar.
bu açıdan bakınca evli bir insanın yürütmesi için bence zor bir iş. bir erkek yönetici asistanı olsa ona da aynı yorumu yapardım. cinsiyet odaklı yazmadım.
işin doğası bence bunu gerektiriyor.
Aynen bu sebeplede dusunmus olabilir

Mesela planlama bölümleri var.
Süper bı sekilde exceli öğrenirsiniz.
Ama gerçek anlamda öğrenirsiniz çok çok iyi kurslar var bu konuda.

Kurumsal firmada müşteri temsilcisi olarak ise girersiniz bı sure çalışıp eğitimleri alıp sertifikaları boy boy dizince, musterili ilişkileri alanında başka firmada iş bulursunuz.
Hava da kapıyorlar.

İk kursları var.
Pahalı ama değer.
Kursa gider sonra bı şirkete işi ogrenmek için asgari ücretle girer işi öğrenir hop başka firmaya gidersiniz.
İk işi için açıköğretimden sosyoloji de okursanız ki rahat rahat yaparsınız süper olur.

Hiç merak etme Allah isteyen arayan kulunu boş çevirmez.
İK sertifikam var meslegimde asil proje cizimcisiyim ama is yok farkli sehirlere gonderen firmalar oluyordu. O yuzden uzun sure issiz kalinca korkuyorum acikcasi yine bulamazsam diye bide evlilik arefesinde olunca maddi cok zorlanirim 😕

iş hayatında hiçbir işi, hiçbir iş yerini, hiçbir yöneticiyi, hiçbir arkadaşı içselleştirmeyin. en büyük hatadır. sağ kolum sol kolum vs bunlar yalan. kimse vazgeçilmez değildir. o an halinden memnundur sağ kolumsun der. ama işine geldi mi o kolu kesip atar. iş hayatında aynı anda şu iki şeyi yapmak lazım: işinizi sahiplenmeyi ve her an çıkıp gidecekmiş gibi çalışmayı. bu iki çelişkiyi kabullenerek yaşadığınız an kafanız daha rahat oluyor.

ben ilk iş yerimden çok sağlam bir kazık yedim 2 sene önce. benim patronum da aileden biri gibi davranır öyle hissettirirdi. son 1-2 ayda ekip içinde yaşanan sorunlar ve bu sorunlar çözülmediği için patron tarafından, bozulan bazı düzenler sebebiyle günah keçisi ben oldum. koydu kapının önüne. tazminatım kalmıştı ödicem dedi, seni mağdur etmem dedi, bende paran kalmaz dedi. noldu? ödemedi. bal gibi de param kaldı yani. kimseye güven olmuyor. işinizi en güzel şekilde yapın ama mutlaka bir b planınız da olsun. kenarda bir miktar paranız olsun. haklarınız nedir öğrenin ve peşini bırakmayın. hatta gözünüze başka şirketler falan da kestirin burdan ayrılırsam şu şirketlere başvuru yaparım vs gibisinden.

iş hayatında hiçbir işi, hiçbir iş yerini, hiçbir yöneticiyi, hiçbir arkadaşı içselleştirmeyin. en büyük hatadır. sağ kolum sol kolum vs bunlar yalan. kimse vazgeçilmez değildir. o an halinden memnundur sağ kolumsun der. ama işine geldi mi o kolu kesip atar. iş hayatında aynı anda şu iki şeyi yapmak lazım: işinizi sahiplenmeyi ve her an çıkıp gidecekmiş gibi çalışmayı. bu iki çelişkiyi kabullenerek yaşadığınız an kafanız daha rahat oluyor.
Cok haklisiniz

Bu duruma yani abi kardes konumuna gelmek bazi sureclerden kaynakli oldu yani is hayatinda fikir danisacagi yaptigi her isi bilen biri oldugum icin surekli bi diyalog halindeyiz o sordukca bende oldugunca az oz cevaplarla yanit veriyordum yada benim ailemin saglik durumu ölumler vs oldugunda surekli soru cevap halinde oluyorduk iste is uzerinde disarda abi kardes gibi oldugunu dusunuyordum ben cok safim yada 🤦🏻😅

iş hayatında fikir danışır tabi, ben özelinizden bu kadar haberdar olmasından bahsettim :)
yani yaptığı işe çok hakim biriyseniz illa başka tecrübeleriniz olmuştur, diğer firmalarda da bu şekilde mi çalıştınız ?

ben ilk iş yerimden çok sağlam bir kazık yedim 2 sene önce. benim patronum da aileden biri gibi davranır öyle hissettirirdi. son 1-2 ayda ekip içinde yaşanan sorunlar ve bu sorunlar çözülmediği için patron tarafından, bozulan bazı düzenler sebebiyle günah keçisi ben oldum. koydu kapının önüne. tazminatım kalmıştı ödicem dedi, seni mağdur etmem dedi, bende paran kalmaz dedi. noldu? ödemedi. bal gibi de param kaldı yani. kimseye güven olmuyor. işinizi en güzel şekilde yapın ama mutlaka bir b planınız da olsun. kenarda bir miktar paranız olsun. haklarınız nedir öğrenin ve peşini bırakmayın. hatta gözünüze başka şirketler falan da kestirin burdan ayrılırsam şu şirketlere başvuru yaparım vs gibisinden.

son gün akşam 7ye kadar çalıştırılıp iş teslim ettirilen arkadaşımıza 7.30da güle güle dendi.
söyleyeceklerim bu kadar iş hayatıyla ilgili.

İK sertifikam var meslegimde asil proje cizimcisiyim ama is yok farkli sehirlere gonderen firmalar oluyordu. O yuzden uzun sure issiz kalinca korkuyorum acikcasi yine bulamazsam diye bide evlilik arefesinde olunca maddi cok zorlanirim 😕
Haklısın işte ne diyeyim ki, patronlar böyle.
Onlar bakıyor gemim yürüsün, bı insanın hayatı alt üst olacak hiç umurlarında değil.

Ya ben kapalı kapılar ardında olmazsak aç köpek bunlar, bunlara verdiğim maaşı ben iki dakikada harcıyorum. Bunlar bı ay geçiniyor diyen patron biliyorum. Acır mı bunlar insana.
Ben gezi parkı olaylarında bı firmada çalışıyordum. Patron bı bölüme gitmiş oturmuş, gezi olaylarından konu açıp konuşmaya başlamış işte insanlar savundukları düşünceyi tarafı konuşmuşlar
En büyük hata ben olsam ağzımı açmam düşüncem onu ilgilendirmiyor.
Arkalarından, geziyi savunanlara götü boklu bunlar demiş.
Zamanla hepsi işten çıkarıldı.
Bunları yaşayıp gorucne işte insan çok gardını alıyor.
Ben kendisi ile hiç muhatap olmayarak yıllarca çalışabildim. Adamı gördüğüm yerden imkanım varsa yolumu değiştirir. Değiştiremez isen mesafeli konuşur isim var derdim. Anca bu şekilde çalışabildim.

Çok iyi patronlar var ama az.

Peki simdiye kadar sorulmadan soylenmeden yapilmasi gerektigini yaptigimi bildigi halde ve son 3 gundur yaptiginiz isi yaptiginizi bildigi gordugu halde basiniza gelip surekli her yaptiginiz iste yaptinizmi gonderdinizmi hallettinizmi dosyaladinizmi diye sizi acaba yanlis bisimi yapiyorum yanlis bi mailmi attim tribine sokmak nedir acaba
3 günde mobbing olmaz. Kavramları bu kadar ayağa düşürmeyin. Yasal olarak bir suçtan bahsediyoruz.

Yıllar süren aşağılama, dalga geçme, küçük görme ve küçük düşürülme yaşadınız mı?
İşinizi yapmanıza engel olacak, görev tanımınızın dışına çıkmanıza sebep olacak muameleye maruz kaldınız mı? Size bulaşıkları yıkattılar mı mesela? Yada stajyerin yapacağı, sizin statünüzün altında işleri size kitlediler mi?
Sizden yasal olmayan, yada başınızı belaya sokacak işler istendi mi? Karşı çıktığınızda zorlandınız mı?
Size ofis ortamında diğerlerinden daha düşük imkanlar sağlandı mı (daha küçük masa, kırık sandalye vs.)?
Haftasonu, gece vakti, izinli olduğunuz günler işe çağırıldınız mı? Tatillerinizde bile telefonla rahatsiz edilip iş yapmanız istendi mi?
Yaptığınız işler sürekli kusurlu bulundu mu? (mail attın mı diye sormasını kast etmiyorum)
Cinsiyetiniz, siyasi görüşünüz, dini inancınız vb bir sebeple ayrımcılık yada aşağılanmaya maruz kaldınız mı?
Yapmadığınız şeylerle suçlandınız mı? İftiraya uğradınız mı?
İş yerinde çıkan her sorunda sorumlu olarak sizi gösterdiler mi?
Dedikodunuz yapıldı mı?
Ofisteki diğer kişiler sizi görünce gülüşmeye başladı mı yada bir şey konuşuyorlarsa siz gelince sustular mı?
Fiziksel şiddet gördünüz mü?
Siz ayrılsanız sanki her şey yoluna girecek gibi hissettirdiler mi size?

Mobbinge maruz kalan insanlar bu saydıklarımın tamamını (fiziksel şiddeti sadece vurmak olarak değil de kapı çarpmak vb gibi düşünebilirsiniz) ve daha da fazlasını yaşıyor. Hem de çooook uzun bir süre. Evet iş yerinizde problem olabilir, ama bu mobbing değil. İyi ki de değil, çünkü mobbing insanı intihara sürükleyen çok şiddetli bir zorbalıktır, kimsenin yaşamasını istemem.

Son düzenleme:
iş hayatında fikir danışır tabi, ben özelinizden bu kadar haberdar olmasından bahsettim :)
yani yaptığı işe çok hakim biriyseniz illa başka tecrübeleriniz olmuştur, diğer firmalarda da bu şekilde mi çalıştınız ?
Hayir bu isi burada kendisi ogretti bana asil meslegim degildi

3 günde mobbing olmaz. Kavramları bu kadar ayağa düşürmeyin. Yasal olarak bir suçtan bahsediyoruz.

Yıllar süren aşağılama, dalga geçme, küçük görme ve küçük düşürülme yaşadınız mı?
İşinizi yapmanıza engel olacak, görev tanımınızın dışına çıkmanıza sebep olacak muameleye maruz kaldınız mı? Size bulaşıkları yıkattılar mı mesela? Yada stajyerin yapacağı, sizin statünüzün altında işleri size kitlediler mi?
Sizden yasal olmayan, yada başınızı belaya sokacak işler istendi mi? Karşı çıktığınızda zorlandınız mı?
Size ofis ortamında diğerlerinden daha düşük imkanlar sağlandı mı (daha küçük masa, kırık sandalye vs.)?
Haftasonu, gece vakti, izinli olduğunuz günler işe çağırıldınız mı? Tatillerinizde bile telefonla rahatsiz edilip iş yapmanız istendi mi?
Yaptığınız işler sürekli kusurlu bulundu mu? (mail attın mı diye sormasını kast etmiyorum)
Cinsiyetiniz, siyasi görüşünüz, dini inancınız vb bir sebeple ayrımcılık yada aşağılanmaya maruz kaldınız mı?
Yapmadığınız şeylerle suçlandınız mı? İftiraya uğradınız mı?
İş yerinde çıkan her sorunda sorumlu olarak sizi gösterdiler mi?
Dedikodunuz yapıldı mı?
Ofisteki diğer kişiler sizi görünce gülüşmeye başladı mı yada bir şey konuşuyorlarsa siz gelince sustular mı?
Fiziksel şiddet gördünüz mü?
Siz ayrılsanız sanki her şey yoluna girecek gibi hissettirdiler mi size?

Mobbinge maruz kalan insanlar bu saydıklarımın tamamını (fiziksel şiddeti sadece vurmak olarak değil de kapı çarpmak vb gibi düşünebilirsiniz) ve daha da fazlasını yaşıyor. Hem de çooook uzun bir süre. Evet iş yerinizde problem olabilir, ama bu mobbing değil. İyi ki de değil, çünkü mobbing insanı intihara sürükleyen çok şiddetli bir zorbalıktır, kimsenin yaşamasını istemem.

en bilgilendirici cevap olmuş kesinlikle. mobbing bu kadar kolay karar verilecek birşey değil.

Ben öz abimle bir sene çalıştım. İşte patron evde abiydi. Bu saçma sapan ilişkiyi yürütemediğim için bana müsaade deyip ayrıldım yanından. Gerçek abi kardeş ilişkisi bile iş hayatında sekteye uğruyor, kaldı ki patrona abim gibiydi diyeceksin.

Bi de kanit toplamak ve ispat etmek gerekiyor. Belli bir sure de maruz kalmak gerekiyor ispat icin
Tabii ki. Zaten mobbingin farkı sistematik bir şekilde ve uzun süre maruz kalınması.
Yani mesela bir tatilde acil bir iş oldu ve sizi aradılar, bana mobbing yapılıyor diye ortalığı ayağa kaldıramazsınız. Eğer mesai dışı saatlerinize sürekli olarak acil olmayan işler için müdahale ediliyorsa ve bu durum diğerleriyle de birlikteyse o zaman mobbing olur.
Kanıtı zor olduğu için dava süreçleri sıkıntılı oluyor ve birçok insan davaya gidemiyor bile. Bunun için görev dışı emirler mail ile istenmeli. Gerekirse günlük tutulmalı. Kişinin günlüğü mobbing davalarında delil olarak kabul ediliyor.

Back