Patron evrakları vermiyor

jeehan

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2017
2.451
1.789
133
Merhaba,

Bir konusa yardımınıza ihtiyacım var. Kardeşim bir firmada çalışıyordu, firmada hem maaşı düzensiz ve çok geç yatıyordu hem de patronun kızından mobing görüyordu. Şirket çok soğuk olduğu için montla çalışıyordu. Tüm bunlar sonucunda mobinge dayanamayıp istifa etti. İşyeri son ayın maaşını ve sigortasını yatırmamış. Kardeşim arayıp sorduğunda patronu gayet uslupsuz bi şekilde biz senin tüm paranı fazlasıyla yatırdık hatta 3 günde fazla yatırdık demiş, adam telefonda bağırmış baya kardeşime. Ama bariz şekilde e devlette de belli yatırmamış. Kardeşim şu an yeni bi işe girdi ce işyeri eski işyerinden bir takım belgeler istiyor. Çalışma belgesi, kumulatif vergi matrahı vs. Kardeşim eski patronuna mesaj attı. Bunlar gerekiyor diye cevap yok. Kardeşim aradı telefonu açmadılar. Sonra birkaç kez daha mesaj attı farklı günlerde cevap alamadı. En sonunda kardeşim pazartesi işbaşı yapıcam evrakları almam gerekiyor, pazar almaya gelicem yazmış. Adam geri dönmüş biz hakkını fazlasıyla verdik sana evrak filan veremem demiş. Yeni işyeri de o evraklar olmadan sigorta girişini yapmıyor. Bugün eski işyerine gideceğiz kardeşimle eski patronu evrakları yine vermezse napacağız? Çok korkuyorum.
 
Saçma buldum yeni iş yerindeki talebi, eski iş yeri belli ki elinde evrak falan yok yapmamış sorumsuz herif, arıza o yüzden çıkarır. Ama korkmayın canını istemeye gitmiyorsunuz,

Kamera kayıtı olma şansınız varsa alın arıza çıkarırsa hemen karakola gidip şikayetçi olun.
 
Çalışma bakanlığına şikayet etsin kardeşiniz.En kötü e devletten döküm alsın orda SGK meslek kodu ne kadar süre çalıştığı da yazıyor.Bahane olamaz.
 
Şirket dosyalama için istiyordur. Yeni iş yerine sonra getireceğini belirtsin kardeşiniz. Belgeler için ise noter vs. ne yapılması gerekiyorsa o yapılarak bir şekilde alınabilir.
 
Merhaba,
Çok detaylı yazmamışsınız fakat anladığım kadarıyla kardeşinizin işten çıkışı yapılmamış(değil mi?). Sözel olarak bildirilmiş fakat yazılı bir belge verilmemiş. Hatta SGK kayıtlarına baktığınızda iş çıkışını göremiyorsunuz. Son maaşı yatırmıyor.
Ex-patron şöyle bir denklem kurmuş olabilir: Kardeşiniz işten çıkarılmadı ama istifa dilekçesi de vermedi. Dolayısıyla halen işe gitmesi gerekiyor. İşe gitmediği günler işveren tarafından tutanak tutulacak(devamsızlık). Kardeşiniz son maaşını almak için yetkili mercilere başvurduğunda da işveren "ama o hem işten çıkmamıştı, hem de işe gelmemişti" diyerek haklı konuma geçecek.

Burada yapmanız gereken şey iş yerine gitmek değil(Bir de ex-patron, iş yerini basıp beni darp ettiler bile diyebilir sizden için(karşı şikayet)).

Yapmanız gereken şey; kardeşinizin en kısa sürede notere gitmesi ve bir ihtarname göndermesidir. Bu ihtarnamede; işyerine alınmadığından, fiilen işten çıkarıldığından ve olayın ayrıntılarından bahsedilmeli ve alacaklar talep edilmelidir(son maaş, son sgk primi, çıkış evrakları, vb). Böyle bir ihtarname bir durum tespiti olacak ve kardeşiniz hakkında tutulabilecek devamsızlık tutanaklarını boşa düşürecektir.

Detaylı yazmadığınız için genel geçer olaylar üzerinden tahmin yürüterek tavsiye verdim. Haksız konuma düşmemek için bir avukattan veya ihtarname çekerken noterden yardım alın(her noter yardımcı olamaz, bu işin erbabına denk gelmeniz lazım).
İhtarname çektiğinizi yeni işverene duyurmayın, böyle şeyler işverenler arasında hoş karşılanmaz(ileride bana da yapar mantığıyla düşünürler). Yeni işvereni birkaç gün oyalayın. Eski işverenle ilgili her şeyi bilmek zorunda değil.

Geçmiş olsun.
 
Is yerine gitmesin bencede artik orayla isi kalmadı hukuki yollardan sikayet edin .arsdsn dedigi gibi ihtar cekin sikayetinizi yapin
 

Çok teşekkür ederim. Kardeşimin işten çıkışı yapıldı. E devlette de görünüyor. Hatta çıktığı tarihi değil de daha öncesinde yapmışlar çıkışını. Yeni işyeri sizin dediğiniz gibi eğer vermezlerse noterden alırsın. Bu senin hakkın vs demiş.
 
Rica ederim. Anladım.

Noterden ihtarname çekip alması daha mantıklı.
Bir de ihtarda işten çıkış tarihinin düzeltilmesini de talep edebilirsiniz. Sehven yapıldıysa işveren tarafından elektronik ortamda 10 gün içinde(hatanın yapıldığı tarihten sonraki 10 gün) düzeltebilir. Ama sehven yaptığını düşünmüyorum. Adamın kumaşı belli. Siz her şeyi yasal düzlemde ilerletin.

Yeni işi için de tebrik ederim, başarılar şimdiden...
 
Mahkemeye vermekle tehtit edin. Maaşının yatmadığı belli zaten. Avukata gitseniz havada kapar sizi. Öyle bi alacak çıkarıyolar ki fazla mesai o bu diye. Bu arada bize giriş yapanlardan hiç öyle evrak istenmedi. Nüfus cüzdanı yetiyo.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…