Paragöz müyüm? Kıskanç mıyım? Duygusallık mı ediyorum? Yoksa haklı mıyım?

Evet bunlar çok güzel sorular. Özel ders ve yurt dışında okuma ihtiyacım olmadi diyeyim. Ama sanmıyorum; mesela kardeşimi özel unide okutmayı göze almışlardı ama benim öyle bir şansım yoktu ben devlet unisi kazanmalıydim. Bana özelde okuma şansı sunmadilar.
Bir şey anlamadım. 3 yılda birden tıp kazanacak puanı mi aldı. Yani tıp kazanamaz ama başka bölüm kazanabilirdi. Neden önceki yıllarda tercih yapmadi

Evi kardesinizin uzerinde olursa kesinlikle almayın.

Benim de böyle aile dinamiği olan bir arkadaşım olmuştu .Büyük kız kül kedisi, küçük kız Sindirella idi.İmkanlar küçüğe akitilirken , büyük aman annem üzülmesin modundaydi.Hatta ailenin diğer üyeleri,küçüğü mutlu etmek için var gibiydiler, ve küçük kız da bu en doğal hakkiymış gibi davranirdi.İsin garip kısmı fiziksel görüntülerine bile yansımıştı bu durum.Kucuk sarıya boyanmış saçları ,marka kıyafetleri ile güzel bakimli dolaşırken , büyük arkadan enseden toplanmış saçları ve ucuz kiyafetleri ile tabloyu tamamlardi.Anlattikca hatırladım ,hatırladıkça tekrar garipsedim.

Ben biraz gözünü açmaya çalıştım ama sonra görüşmedik .Hala aynıdır sanırım.
Biliyor musunuz az önce bu görünüm olayını düşünüyordum. Ben de marka giyiyordum tabi ama öyle her istediğimi alamazdım çünkü dikkat etmem gerekiyordu harcamalarıma.
Dış görünüş olarak kardeşimin posturu diktir, ben ise hafif kamburum.
Ve evet kardeşim her şey hakkı gibi davranır. Yani mesela ben evde olduğum zamanlar ev işlerine de yardım ederdim. Ama o dağınık bırakırdı, ev işlerine yardım etmezdi. Hatta diyetine uygun yemek yapılmamışsa sinirlenirdi, sabah kahvaltısı hazır değilse sinirlenir annemi azarlardı.

Gerçekten çok şaşıyorum sizin gibi insanlara.
En zor bölümde okuyup hayatınızı kurmuşsunuz ama sosyal ilişkiniz 0 gibi anneniz yönünden baz alınca.
Ne demek annemi üzmeyeyim? Söyleceğiniz şeyler yalan değil, doğrular. Doğrular annenizi üzüyorsa zaten suçlu kişi anneniz. Nasıl içinizde tuttunuz bunları? Bu zamana kadar hiç mi rahatsız etmedi gerçekten?

Yanneniz sizi çok güzel manipüle ediyor olabilir mi
Olabilir. İnanın uyuyamıyorum iki gecedir. Önceden de rahatsız ediyordu, hatta dolaylı olarak dile getiriyordum. Hep ‘sana da imkan sunduk ama kardeşinin daha fazla ihtiyacı oldu’ gibi cevaplar alıyordum. Konusrken olacakları tahmin ediyorum; babam kızıp odayı terk edecek, annem de tamam kızım diyip ağzını büzecek ve konuşmayacak benimle.

Evet bunlar çok güzel sorular. Özel ders ve yurt dışında okuma ihtiyacım olmadi diyeyim. Ama sanmıyorum; mesela kardeşimi özel unide okutmayı göze almışlardı ama benim öyle bir şansım yoktu ben devlet unisi kazanmalıydim. Bana özelde okuma şansı sunmadilar.
Bazı insanlar daha talepkar. Ve daha cazgır olduğu için dedikleri yapılıyor. Benim ve abimin gidemediği yerlere kardeşim giderdi. Bizden önce onun telefonu olmuştu. Şimdi benim de iki çocuğum var. Adil olmaya çalışıyorum ama tam adalet munkun değil. Küçüğü çok ağladığı için bazen sırf o sussun diye terazi şaşıyor. Öte yandan bütün kıyafetleri ve oyuncakları da abisinden kalma. Aslında bazı açılardan avantajlı bazı açılardan dezavantajli. Ben liseden beri kendim geciniyorum. Çalıştım. Ehliyetimi de kendim aldım masrafımi da kendim karsiladim. Öğrenim kredisi aldım harç kredisi aldım evlendikten sonra odedim. Su an aileden doğrudan en çok faydalanan en büyüğümuz gibi. Ama görünürde de en çok bana harcanıyor gibi. Çocuklarım yoluyla. Küçük kendini kurtardi onun hiç ihtiyacı yok. Ben de bazen şey derim en çok ona yatırım yaptınız. Ama babam falan çok alınıyor. O yüzden lafını yapmıyorum. Yapmaya kalksam neler yapılır. Annem biraz farkında. Benim de kırıldıgim çok şey var aslında ama sanırım hali altına süpürüyorum. Kendi kendime yetmeyi de seviyorum galiba ondan dolayı aşırı da şikayetçi değilim

Bir şey anlamadım. 3 yılda birden tıp kazanacak puanı mi aldı. Yani tıp kazanamaz ama başka bölüm kazanabilirdi. Neden önceki yıllarda tercih yapmadi
Evet, 3. sınavda kazandı. Öncekilerde oluyordu tabi diş hekimliği olsun mimarlık olsun pek çok bölüm geliyordu.

Bazı insanlar daha talepkar. Ve daha cazgır olduğu için dedikleri yapılıyor. Benim ve abimin gidemediği yerlere kardeşim giderdi. Bizden önce onun telefonu olmuştu. Şimdi benim de iki çocuğum var. Adil olmaya çalışıyorum ama tam adalet munkun değil. Küçüğü çok ağladığı için bazen sırf o sussun diye terazi şaşıyor. Öte yandan bütün kıyafetleri ve oyuncakları da abisinden kalma. Aslında bazı açılardan avantajlı bazı açılardan dezavantajli. Ben liseden beri kendim geciniyorum. Çalıştım. Ehliyetimi de kendim aldım masrafımi da kendim karsiladim. Öğrenim kredisi aldım harç kredisi aldım evlendikten sonra odedim. Su an aileden doğrudan en çok faydalanan en büyüğümuz gibi. Ama görünürde de en çok bana harcanıyor gibi. Çocuklarım yoluyla. Küçük kendini kurtardi onun hiç ihtiyacı yok. Ben de bazen şey derim en çok ona yatırım yaptınız. Ama babam falan çok alınıyor. O yüzden lafını yapmıyorum. Yapmaya kalksam neler yapılır. Annem biraz farkında. Benim de kırıldıgim çok şey var aslında ama sanırım hali altına süpürüyorum. Kendi kendime yetmeyi de seviyorum galiba ondan dolayı aşırı da şikayetçi değilim
Normalde ben de şikayetçi değildim, arada dolaylı olarak dile getirsem de kabul ediyor o şekilde devam ediyordum.
Bizde de ben hep şartlara uydum, şartlar kardeşime uyduruldu. Böyle olunca da kardeşim istemeyi bilen kisi, ben de isteyemeyen kabul eden kişi oldum.
Annemin en son söylediği şey beni kırdı açıkçası konu buraya geldi işte. Ve sürekli bana pasifsin, neden böyle ezik oldun ben seni böyle yetiştirmedim demesi çok ağırıma gidiyor; haksız değil tabi ama keşke destek olsaydı. Beni her yönden ağır şekilde eleştiriyor ama kardeşimle ilgili sorunları da yine kardeşimle değil benimle konuşuyor. O yüzden hayatımı sorguladım.

Haksızlık yapıldığını düşünüyorsanız konuşun. Sizin amacınız bu değil ama benim böyle hissediyorum. Üzüldüm, kırıldım. Duygularınızı ön plana çıkartırsanız belki konuşması kolay olur.

Kredisi siz ödeyecekseniz sizin üzerinize olsun tabiki. Ya hiç vermesinler yada parayı ikiye bölsünler.

Benim kız kardeşim de özelde okudu ama bu bana ayrımcılık gibi gelmiyor. Şartlar öyleydi. Aramızda 10 yaş var. Onun zamanında olan kurslar, benim zamanında yoktu. Birde ben kız kardeşimi fazla seviyorum sanırım. Yaş farkından dolayı çok baktım. Beynim kızım ve kardeşim arasında ayrım yapmıyor 😅😅

Babam bizim için ev alalım diye fikir attı ortaya. Kendi birikimlerini koyacaklar ama üzerlerine ev olduğu için kredi çekemiyorlar. Biz çeksek de alsak dedim kardeşim tüm parayı verdikleri için sorun çıkarabilirmiş. O zaman o kredi çeksin biz ödeyelim, bu durumda ev onun üzerine olacak; annem bu fikre sıcak bakıyor. Canım sıkıldı açıkçası. Ev bizim üstümüze olsa sorun olacak, kredisini bizim ödediğimiz ev kardeşimin üstüne olsa sorun olmayacak.
Zaten ev almak aklımızda yoktu alamasak da sorun değil.
Ama annem adil olmaz size hep eşit davrandım, birinize versek eşitlik bozulur aranız açılır diye hep aklıma giriyor. Bunun üzerine düşündüm, yetişirken asla eşit haklarımız olmadı ve adil de davranılmadı. Kardeşim hep özel okullarda okudu, bütün senelerinde özel dersler aldı. 3 sene üni sınavına hazırlandı, her seferinde de yüksek fiyatlı özel eğitim merkezlerinde hazırlandı. Uniyi yurt dışında okudu, 4 yıl binlerce dolar ona gönderilecek diye benim harcamalarım hep kontrol edildi. İstediği tüm spor kollarında yer aldı; taekwondo,voleybol, hentbol, futsal vs. Ben sadece gitar çalmak istedim, derslerime engel olur diye reddedildi. Bir kez unideyken yurt dışı seyahati fırsatım oldu sadece harçlık gerekiyordu, tüm birikim kardeşime gidiyor diye gidemedim. Tüm bunların üstüne annemin düşüncesi zoruma gitti açıkçası.
Geçmişteki imkan eşitsizliğini gündeme alıp düşünmekte haksız mıyım bilmiyorum? Bunun kavgasını yapmadım hiçbir zaman ama bundan sonra ne düşüneceğim bilmiyorum, kırıldım biraz.
Yaşınız biraz dada ilerlesin, kardeşler biraz daha bağımsızlaşsın siz o zaman görün içinizde zamanında hakslzılığa uğramış o çocuğun seslerini.. şimdi basıtrmadı kolay ama eğer söylerseniz sadece rahatlamakla kalmaz, olası haksızlıkların da önüne geçmiş olursunuz.

Bence ailenizin yardımını da kabul etmeyin hatta bunu reddederken, sitem manasında değil de benim kimsenin yardımına ihtiyacım yok bu zamana kadar kardeşim gibi büyük desteklerle ilerlemedim şimdi de büyük desteklere ihtiyacı olan birinin üzerine kredi çekip sizden yardım alarak ev alacak değilim tarzında bir şeyler söyleyebilirsiniz. Ben tabi biraz sert yazmış olabilirim ama siz ailenize göre yumuşatıp kullanabilirsiniz bu cümleleri. Sizin üzerinize ev almayı sorun olarak görüyorlar ama kardeşiniz kredi çekip siz ödeseniz problem yok. Kusura bakmayın ama aileniz çok art niyetli gözüktü bana. Resmen kardeşinize ev aldırıyorlar. Siz de mükâfat gibi biraz o evde oturursunuz kardeşiniz de evlenince tabiri caizse gönderir sizi kredisini ödediğiniz evden. Aileniz de gram sesini çıkarmaz.

Normalde ben de şikayetçi değildim, arada dolaylı olarak dile getirsem de kabul ediyor o şekilde devam ediyordum.
Bizde de ben hep şartlara uydum, şartlar kardeşime uyduruldu. Böyle olunca da kardeşim istemeyi bilen kisi, ben de isteyemeyen kabul eden kişi oldum.
Annemin en son söylediği şey beni kırdı açıkçası konu buraya geldi işte. Ve sürekli bana pasifsin, neden böyle ezik oldun ben seni böyle yetiştirmedim demesi çok ağırıma gidiyor; haksız değil tabi ama keşke destek olsaydı. Beni her yönden ağır şekilde eleştiriyor ama kardeşimle ilgili sorunları da yine kardeşimle değil benimle konuşuyor. O yüzden hayatımı sorguladım.

Bu tür sorunlar bizim ailede de vardı, dört kız kardeşiz ben ve ablam sürünerek yasaklar içinde büyüdük küçükler sefa içindeydi hep. Annemin hep bir bahanesi vardı, bu konuda ne söylerseniz söyleyin haksız çıkarırlar sizi bu yaştan sonra da değişmezler. Ev işine girmeyin fikrinizi de açıkça söyleyin ortak bir mal istemiyorum deyin, net olmak lazım bu konularda, geçmişi de boşa deşmeyin haksız çıkar, üzülürsünüz. Bundan sonrasına bakın derim en temizi bu

Ev ortak olabiliyor mu tapuda..
Neden verilecek paradan da muafiyet göstereseniz ki.ve odemeleride kardeşinle ortak yapın.ev ikinizin olsun..yada verilecek para yine ikiye bölünsün sizde istediğinizi yapın.
Ayrım olduğuna inanıyorsanız kendinizi doldurmayın ve direk annenizle konusun.
Doktor kızı olupta branş beğenmeyen de mi var ya daha neler duyacağız..

Çok kırılıyorum ben de böyle olunca.
Zaten benim yaptığım çoğu şeyi beğenmiyorlar, hep eleştiriyorlar. Kardesim de asi olduğu için ellerinden kayıp gitmesinden korkuyorlar, ona söyleyemediklerini de bana söylüyorlar.
Bizi doğurdukları için böyle yapmayı hak mı görünüyorlar anlamadım.
Hayır sen izin verdiğin, yapılan haksızlığı 'aman üzülmesinler' diye gizlediğin için böyleler. Kendilerini farkında bile değiller çünkü evlat ayirdiklarini, kötü ebeveyn olduklarını yüzlerine hiç vurmamissin

Babam bizim için ev alalım diye fikir attı ortaya. Kendi birikimlerini koyacaklar ama üzerlerine ev olduğu için kredi çekemiyorlar. Biz çeksek de alsak dedim kardeşim tüm parayı verdikleri için sorun çıkarabilirmiş. O zaman o kredi çeksin biz ödeyelim, bu durumda ev onun üzerine olacak; annem bu fikre sıcak bakıyor. Canım sıkıldı açıkçası. Ev bizim üstümüze olsa sorun olacak, kredisini bizim ödediğimiz ev kardeşimin üstüne olsa sorun olmayacak.
Ama annem adil olmaz size hep eşit davrandım, birinize versek eşitlik bozulur aranız açılır diye hep aklıma giriyor. Bunun üzerine düşündüm, yetişirken asla eşit haklarımız olmadı ve adil de davranılmadı. Kardeşim hep özel okullarda okudu, bütün senelerinde özel dersler aldı. 3 sene üni sınavına hazırlandı, her seferinde de yüksek fiyatlı özel eğitim merkezlerinde hazırlandı. Uniyi yurt dışında okudu, 4 yıl binlerce dolar ona gönderilecek diye benim harcamalarım hep kontrol edildi. İstediği tüm spor kollarında yer aldı; taekwondo,voleybol, hentbol, futsal vs. Ben sadece gitar çalmak istedim, derslerime engel olur diye reddedildi. Bir kez unideyken yurt dışı seyahati fırsatım oldu sadece harçlık gerekiyordu, tüm birikim kardeşime gidiyor diye gidemedim. Tüm bunların üstüne annemin düşüncesi zoruma gitti açıkçası.
Geçmişteki imkan eşitsizliğini gündeme alıp düşünmekte haksız mıyım bilmiyorum? Bunun kavgasını yapmadım hiçbir zaman ama bundan sonra ne düşüneceğim bilmiyorum, kırıldım biraz.
Kırılmakta haklısınız. Bir tanıdığın iki oğlu vardı. Büyük haylaz okulu zor okudu özelde hukuk bitirdi. Parasını da tutmadı. Diğer oğlan hemen devlette mühendislik kazandı aileyi üzmeden okudu. Annede haksızlık olmasın diye küçük oğlana ev aldı. Bence mantıklı da oldu. Gelinler yarışıyor şimdi ama 😂 kadının içi rahat.

Karı koca doktorunuz. Madem aileniz kırılmasın diye ses çıkaramazsınız. Ev düşüncenizi de iptal edin... İlerde kendi imkanlarınız ile alırsınız. Ne aceleniz var...

Ben size çok üzüldüm nedense. Ayrıca kardeşinizi erkek sandım ama kızmış, genelde erkek çocuklarına karşı bir ayrım olur o sebeple öyle sandım sanırım. Benim ailemde az çok böyleydi her şey öncelikli olarak oğlana yapılırdı sanırım ele avuca sığmadığından dolayı kaybetmemek için. Sizin gibi bana da o fırsat hiç sunulmadı hep kendim ayaklarımın üstünde durmak zorunda kaldım ( bir taraftan iyi ki öyle olmuş diyorum kimseye hakkımı yedirmem ) bende cherry gibi Söke söke alırım yani. Ama insan yine de kırılıyor ne olursa olsun ikimizi de onlar dünyaya getirmeyi tercih etti o yüzden eşit olunmalıydı.

Ev icin verecekleri parayi ikiye bolsunler size de hakkinizi versinler bunu isteyebilirsiniz
Ben hakkimi istiyorum diyebilmeniz lazim
Size daha dün yasadigim bir örnek vereyim
Kucuk kardesimde öfke sorunu olduğunu düşünüyorum ama kendi uzmana gitmeye niyetli de değil. Neyse dün annem diger kardesime (evli cocuklu) maddi bir konuda feragat ettigi için ufak bir destekte bulunmak istedi. Hem ailesi de var ihtiyaci vardir paraya diye düşünerek hem de her ise koşup ustune iyi niyet gösterip feragatte bulundugu icin. Ama kucuk kardesim direkt tepki gösterdi yemek yiyecektik o kadar hazirladim basti gitti. Sizin kardesiniz de böyle asıp keserek, devamli sorun cikartarak istedigini yaptiriyor. Anneniz onu kaybetmekten korkuyorsa sizi kaybetmekten de korkmali.
Yani bazi konularda alttan almak iyidir ama her konuda degil.

Kardeş üzerine ev alınıp ödemeleri siz yapacaksınız ve aileniz evi size aldığını söyleyecek öyle mi? Bunu kabul etmek kusura bakmayın da enayilik olur. Kredi bitince evi sizin üstünüze devir mi edecek kardeş?
Tabi ki hayır. Yapılan ayrımları okuyunca annenizin kardeşinizi ev sahibi yapmak için bulduğu inanılmaz kurnazca bir yöntem olarak gördüm açıkçası.
Kabul etmeyin bence

Yo haklısın eğer birşey yapılıyorsa kardeşine aynı şartlarda sana da yapılmalı ağaç kavuğundan çıkmadın sonuçta o evladıysa sende evladısın eğer ortada bir adalet varsa eşit olmalı açıkça konuş annenle seni rahatsız ettiğini bu durumun seni üzdüğünü bilsin sırf erkek diye bu kadar çok ayrı tutmasınlar, sonuçta onunda gireceği yer bir avuç kara toprak üstün değil.

Annemin pesisira oğlu olunca adak kurban kestiren, kizina kardeşinin hizmetçisi gibi görevler veren, kızına vermediği imkanları da oğluna veren ananem de "Allah'ım biliyor ya bir kere evlat ayirmadim, evlat bu evlat, insanın canının içi, biri birinden ayrı olur mu" der ortamlarda
Benim annemde kızım bir yana oğlanlar bir yana kızım benim her şeyim der 😂 ama işmlaftaymış. Ben maddi manevi yanlarında varsam ok değilse insan hep yalnız çocuklardan fayda yok der 🤷🏻‍♀️

X