- 12 Temmuz 2006
- 3.505
- 2.035
-
- Konu Sahibi Peripadisahininkizi
Her para harcadıktan sonra eşimle tesellimiz tam olarak buÖyle bir dönemdeyiz ki eşinizle maaşınızı hiç dokunmadan kenara atsanız dahi ev ne yazık ki alınamıyor o yüzden yiyin gitsin
aşağı yukarı aynı şeyleri yapıyorum -çocuğum yok o farkla, yeğenlerime harcarım.Eğer yeterli geliriniz varsa kural şudur: her ay önce birikim/yatırım yapacağınız parayı ayırın kalanını harcayın. Önce harcayıp, kalırsa, birikim yapılmaz.
Ayrıca o silikon yemek setinden ben almadım ama hediye geldi. Hiç kullanmadım. Bi de 1200 liraymış fiyatı, para tuzağı resmen.
İnsan kenara para koydukça bağımlılık oluyor, harcamalarını azaltıyor. Bir de aldığımız çoğu şeyin aslında lüzumsuz olduğunu fark ettiğimizde bi aydınlanma geliyor.
Kıyafeti senede 1 kere kaliteli bir markadan alırım, ayakkabı da öyle, yıllarca gider. Çanta ve maktaj malzemesi yıllardır almadım, olan yetiyor. Dışarda yemeyi çok azalttık, herşey evden. Güncel tasarruf planım bu şekilde
Ben de kullanmadığım şeyleri mutlaka birilerine veririm. Kıyafetler zaten eskimiyor, bedeni küçülüyor. Benden zayıf tanıdıklarıma veriyorum. Ev eşyalarımı annem ve kayınvalideme veriyorum. Fazla yaptığım yemekleri anneanneme götürüyorum. Sürekli bir sirkülasyon var evdeaşağı yukarı aynı şeyleri yapıyorum -çocuğum yok o farkla, yeğenlerime harcarım.
bir de kıyafeti çok kaliteli yerden değil belki ama zamanında çok almışım. ve az giyiyorum -evden çalışma, evde de tek yaşamaktan dolayı hergün yemek temizlik bile yapmama gibi bir durumum var. bir de mesela yaz memleketinde yaşıyorum. ama ailem de kışı olan bir memlekette yaşıyor + iş gereği arada sırada kışı ağır olan yerlere gidiyorum. o da lazım o da lazım gibi durumlarım var. normalde evde pijamayla çalışırım ama çat diye bakanlı makanlı protokolde de olabiliyorum, dengesiz biraz benim hayatım.
ama tasarruf edeyimden çok hele hele son dönemde fiyatını hak eden bir şey bulamadığımdan biraz öfkeliyim. bu yüzden kendi içimde protesto ediyorum. aynı zaman zarfında ekmeğin ya da elektriğin fiyatı 3-4 katına çıktı diyelim, 1 tişörtün fiyatı 10-15 katına çıktı. ya da bir menünün fiyatı. bu işte bir tuhaflık var bence.
bir sebep de ev taşıyacam yaz sonu, çok eşya taşımak istemiyorum. alacağım bazı şeyleri (mutfak eşyası gibi) alıp paketleyip taşımakla uğraşmak işime gelmiyor, onu da o yüzden erteledim. gittiğim yer göre alacağım şeyleri bekletiyorum.
biraz da evde kullanılmamış çok eşyam var, artık israf bu, daha fazla alamam dedim -şimdi mesela 2 senedir, özellikle son 8-10 aydır o kadar az şey aldım ki, bilhassa evde kullandığım bazı şeyler yıprandı gerçekten, hiç bir şeyim eskimiyor, eskimek bir kenara sıra gelmiyordu hiç. o yüzden de iyi oldu, kozmetik, kırtasiye vs. stok yaptıklarım bitiyor, kıyafetlerde eskiyenleri atabilirim vs. şu anda bu beni daha çok mutlu ediyor. taşınırken kullanmadığım herşeyi de dağıtırsam süper olcak.
Cok yanlis bir yorum bu gun ev alamasnad akosedeki para i faize koysan dolu faiz aliyorsun .yada kotu gunler.icin kenara para koymak lazim .bu kafada insanlar genelde hic bir sey sahibi olamazlar .bu fun olmaz 10 sene sonra bir firsat cikar ev alir araba olir .birikimin ne zaman ise yarayacagi belli olmaz.Öyle bir dönemdeyiz ki eşinizle maaşınızı hiç dokunmadan kenara atsanız dahi ev ne yazık ki alınamıyor o yüzden yiyin gitsin
Ben de bütün alışveriş uygulamalarını siliyorum. Ama sonra dayanamayıp internetten bakıyorum. Yaaa internetten bakmak zor oluyormuş diyip sildiğim her şeyi tekrar indiriyorum. Böyle de bir kısır döngü sjsjsjsjbeni bu hayatta tek mutlu eden şey alışveriş şu aralar. alışveriş yaptığımda (kendime veya yakınlarıma) mutlu oluyorum. ama bende de aynı durum var. alıyorum sınra bir kez bile giymiyorum. boşuna almisim diyorum. ama o his bana iyi geliyor. sadece almis olmayı seviyorum. son bi kaç aydır kendimi dizginlemeye çalışıyorum. online alışveriş sitelerine girmemeye ve alışveriş merkezlerine uğramamaya calisiyorum. sonumuz hayır olsun valla
Herseyin fiyati anlamsiz oldu. Ne yalan soyleyeyim bana bin lira 100lira gibi geliyor. Haftasonu 1 gun ailecek disarida vakit gecirmemiz ortalama 3bin lirayi buluyor. Ozel luks birsey de yok. Hayvanat bahcesine gir cik bin lira gitti zaten.
Kiyafet konusunda bende ayniyim. Dolabim bir suru kiyafet dolu. Bir iki giyiyorum sonra dolapta kaliyor. sonra hep ayni seyleri giyiyorum.
Size tavsiyem her ay basi faturalarinizi odeyip toplu mutfak alisverisi yapin. Sonra da her haftaya belirli bi butce belirleyin. Bir haftada bu kadar harcayacagim diye. Kalani da yatirim yapin tabi kalirsa
Aslında eşim savurgan bende ona uyduğum oluyor onun kartı sadece yeme, içme, gezme, fatura bunlara gidiyor. Burada yiyecek için gereksiz alışverişimiz zaten bolca mevcut. (Bazen yetişmeyince eşime para gönderiyorum.) Bende kendime evimize ve bebeğime birşeyler alıyorum.Bir de kıyafet alınacağı zaman ben alıyorum.
Bir şey alırken ilk önce gerekli geliyor. bir tane bebeğim var tabi alıcam dedim. mesela örnek veriyorum bebeğime silikon mama kabı, kase, önlük, bardak set aldım 1200 tl verdim. Şimdi bebeğime normal tabaktan yedirmek daha kolayıma geliyor, önlük de takmıyorum.
Kendime kıyafet aldıysam bir giydikten sonra o kıyafetten soğuyorum yakıştıramıyorum.
Ben niye mutlu olamıyorum alışverişten stres atamıyorum.
Ev alma hayalim var (yıllar sonra olursa belki) tabi bu haldeyken nerdeyse para kalmıyor. İstesek çok rahat tek maaşı kenara atabiliriz niye yapamıyoruz anlamıyorum.bu düşünce de bana kendi paramı harcamanın zevkini vermiyor.
Not: Bütçemiz benim senin şeklinde değil aslında sadece tek hesap değiliz, ben eksik olunca eşime veriyorum bir de para biriktirmeye, yatırım yapmaya çalışıyorum
Faize koyamazsın demedim ev alamazsın dedim yalnızCok yanlis bir yorum bu gun ev alamasnad akosedeki para i faize koysan dolu faiz aliyorsun .yada kotu gunler.icin kenara para koymak lazim .bu kafada insanlar genelde hic bir sey sahibi olamazlar .bu fun olmaz 10 sene sonra bir firsat cikar ev alir araba olir .birikimin ne zaman ise yarayacagi belli olmaz.
Ne güzel yazmışsınız hayalim var diye, motivasyonunuzda hedefinizde bu olsun, maaşı alır almaz aylık ortalama harcamanızı hesaplayın geri kalanı birikim hesabınıza aktarın, bu altın olur döviz olur hisse olur.Ev alma hayalim var (yıllar sonra olursa belki) tabi bu haldeyken nerdeyse para kalmıyor. İstesek çok rahat tek maaşı kenara atabiliriz niye yapamıyoruz anlamıyorum.bu düşünce de bana kendi paramı harcamanın zevkini vermiyor.
Not: Bütçemiz benim senin şeklinde değil aslında sadece tek hesap değiliz, ben eksik olunca eşime veriyorum bir de para biriktirmeye, yatırım yapmaya çalışıyorum
Ev alamazsin bosver birikim yapma harca demissiniz .bende diyorum ki ev alamasada birikim sart .Faize koyamazsın demedim ev alamazsın dedim yalnız
Cok yanlis bir yorum bu gun ev alamasnad akosedeki para i faize koysan dolu faiz aliyorsun .yada kotu gunler.icin kenara para koymak lazim .bu kafada insanlar genelde hic bir sey sahibi olamazlar .bu fun olmaz 10 sene sonra bir firsat cikar ev alir araba olir .birikimin ne zaman ise yarayacagi belli olmaz.
Aslında eşim savurgan bende ona uyduğum oluyor onun kartı sadece yeme, içme, gezme, fatura bunlara gidiyor. Burada yiyecek için gereksiz alışverişimiz zaten bolca mevcut. (Bazen yetişmeyince eşime para gönderiyorum.) Bende kendime evimize ve bebeğime birşeyler alıyorum.Bir de kıyafet alınacağı zaman ben alıyorum.
Bir şey alırken ilk önce gerekli geliyor. bir tane bebeğim var tabi alıcam dedim. mesela örnek veriyorum bebeğime silikon mama kabı, kase, önlük, bardak set aldım 1200 tl verdim. Şimdi bebeğime normal tabaktan yedirmek daha kolayıma geliyor, önlük de takmıyorum.
Kendime kıyafet aldıysam bir giydikten sonra o kıyafetten soğuyorum yakıştıramıyorum.
Ben niye mutlu olamıyorum alışverişten stres atamıyorum.
Ev alma hayalim var (yıllar sonra olursa belki) tabi bu haldeyken nerdeyse para kalmıyor. İstesek çok rahat tek maaşı kenara atabiliriz niye yapamıyoruz anlamıyorum.bu düşünce de bana kendi paramı harcamanın zevkini vermiyor.