Pandemide asosyelleşmiş uyarı eksikliği oluşmuş bebeğim☹️

Yanlız sadece parkla olay bitmiyor yanlış anlamayın ama
Bilemiyorum bahsedilen konu hastalık mı onuda bilmiyorm sadece pandemide doğum yapan bütün çocklar anne bağımlısı oldu yabancı hçbir yüz görmediler sanki biraz dolaştırmak mı gerekiyordu diye düşünüyorum arkadaslarmda hep böyle hapishane hayatı çocuk ve anneler haklılık payları olabilir ama bu çocuklar çok asosyal oldular bence

Bilemiyorum bahsedilen konu hastalık mı onuda bilmiyorm sadece pandemide doğum yapan bütün çocklar anne bağımlısı oldu yabancı hçbir yüz görmediler sanki biraz dolaştırmak mı gerekiyordu diye düşünüyorum arkadaslarmda hep böyle hapishane hayatı çocuk ve anneler haklılık payları olabilir ama bu çocuklar çok asosyal oldular bence
Bence bilmediğiniz olaya bu şekilde yaklaşmayın . Anne bağımlılığı zaten belirli bir dönem oluyor bu çok doğal . Yürüyen çocuğu parka götürdüğünüz zaman herşeyi göze almış oluyorsunuz öyle insandan uzak dursun vs diye bir olay yok olmuyor . Parka gittiğimiz zaman çocukların üzerine koşuyor temas ediyor daha bir sürü şey oluyor . Her yere elini sürüyor birde üzerine ağzına götürüyor . Konu sahibinin sorunu çocuğu sürekli tv karşısında oturup ilgilenmemek . Evde sürekli düzenli ilgilenilen çocuklarda böyle bir sorun yok

Cevaplari tek tek okuyamadim, mutlaka yazan olmustur. Mahallenizde park varsa, bu is icin bicilmis kaftan. Bizim mahalledeki ufakliklar parktan cikmiyor tum gun ve inanilmaz bir etkilesim icindeler birbirleriyle 🐛 ekran bagimliligi cok tehlike, yavas yavas ekrandan uzaklastirip tabiri caizse hayata karistirmaya bakacaksiniz 🙏 Acik havada olmak, parktaki tehlikeli olmayan oyuncaklara binmek, onlari kesfetmek ve diger cocuklarla iletisim kurmasi bedava ve bulunmaz nimet ❤️

Bu arada yanlış anlaşılmasın sokağa çıkarmak konusunda haklısınız . Çocuk çıkmalı günde. 30 dk bile olsa . Fakat konu sahibinin bebeği dışarı çıkmadı diye uyaran eksikliği olmadı onunla alakalı bir durum değil onu ifade etmeye çalıştım

Yanlız size şunu sorayım mesela 1.5 yaşındaki çocuğun böyle hareketli olması ve odaklanmasının zor olması bana normal geliyor yaşı gereği böyle olmalı diyorum . Acaba bu düşüncem doğru mu ?
Odaklanması zor olması normal. Ama yemek yedirmek için açmanız bedeni ile bağlantisinin kesilmesine ve doyma duygusunun bozulmasına yol açar. İleride de kilo problemli birey olmaya yatkın olur. 40 dakika makul bir süre ama bu süre içerisinde bebekle iletişimde olmak olanları anlatmak ya da soru sormak en ideali. Ayrıca illa kitap ya da etkinlik lazım değil. Sizinki gibi zeki bir beyinle iletişime geçmesi bile yeter. İster kovalamaca oynayın, ister verin yumuşak bir meyve sıksın yesin kafasına sürsün, ister garip sesler çıkarın. Bunlar da kaliteli etkinliktir.

Odaklanması zor olması normal. Ama yemek yedirmek için açmanız bedeni ile bağlantisinin kesilmesine ve doyma duygusunun bozulmasına yol açar. İleride de kilo problemli birey olmaya yatkın olur. 40 dakika makul bir süre ama bu süre içerisinde bebekle iletişimde olmak olanları anlatmak ya da soru sormak en ideali. Ayrıca illa kitap ya da etkinlik lazım değil. Sizinki gibi zeki bir beyinle iletişime geçmesi bile yeter. İster kovalamaca oynayın, ister verin yumuşak bir meyve sıksın yesin kafasına sürsün, ister garip sesler çıkarın. Bunlar da kaliteli etkinliktir.
Şöyle söyleyeyim aslında amacım yemek yedirmek değil de daha doğrusu mama sandalyesinde biraz sabit oturmasını sağlamak .sabah 10 dk öğlen 10 dk öğleden sonra 10 dk akşam 10 dk şekilde gidiyor . Zaten baden blw şeklinde yiyor bazen ben destek veriyorum sulu yemeklerde . Gün içinde herşeyi birlikte yapıyoruz ütü hariç . Öğlenden sonra da kitap okumak puzzle saklambaç vs 17:00 de parka gidiyoruz 18:00 de geri geliyoruz 18:30 akşam yemeği 19:30 banyo vs 20:00 uyku . Kendimi bazen yetersiz hissediyorum

Bu kadar küçük bebeğe saatlerce tv izletmek neden anlamıyorum. Pandemi olabilir ama açık havada yürüyüş bile yapsanız o kadar faydası olur ki. Su an beyinleri herseyi almaya müsait. En önemlisi sosyallesmesi lazım. Parka götürün mutlaka her gün. Dışarı çıkartın d vitamini alsın. Kışın zaten eve kapanacaklar.

İşte evdede ayni şeyleri yapmaya çalisiyorum oradaki ogretmenlerin dedigi şeyleri filan ama durum bi dinlemiyo bakmiyo kaçiyo gidiyo başka şeylerle ilgileniyo nasil yapacagim bilmiyorum
O yaştaki hiçbir çocuk, ha deyince oturup saatlerce dikkatini size vermez ki, ben öğretmenim benim kaç yaşındaki sıpalarim bile her birine ayrı ayrı ilgilerini çekecek bir yöntem kullanmazsam dalar gider başka şeye,dinlemezler. normal yani bebeğiniz için.Şu anda maximum 10 dk odaklanması yeter , bunun için de İlgisini çekecek olan sizsiniz. Kaçıyor diyip pes edemezsiniz.saglikli çocuklar için de bu böyledir zaten.Bu arada TV, telefona çok erken başlamışsınız, keşke baştan hiç alismassydi

Son düzenleme:
Benim oğlumda atipik otizm bulguları var. Pandemi süreci aynı sizin anlattığınız gibi geçti. Ancak bizimle göz teması problemi olmadığı, bize tepki verdiği için birşey anlamadık. Konuşması yaşıtlarının gerisinde kaldı ama abiside geç konuştu dedik. Takılmadık. Harfleri hatta alfabeyi, renkleri, rakamları, bazı ingilizce kavramları çok erken öğrendi. Algısı açık dedik. Ne zaman ki insan içine çıktı. Farklılıklar ortaya çıktı. İnsanlar yokmuş gibi davrandıgını farkettik. Yaşıtlarını görmüyordu. Öte yandan bazı davranışların otistik tepkileri olduğunu farkettik. Takıntılı davranışlar, tek tip beslenme, bazı tipik davranışları, çıkardığı bazı seslerin aslında normal olmadığını o zaman farkettim. Hemen kreşe başlattık. Evde üç gün özel eğitim aldırıyorum. Tüm ekranları kapattık. Parka bahçeye çıkartıyorum. Ekstra ilgileniyoruz. Çok şükür yeni düzenine hemen uyum sağladı. İnanın bir ay öncesine göre çok açıldı. Zaten belirtileri hafifti.
Sizinde çocuğunuz çok küçük olduğu için çok şanslısınız. Mümkünse kreşe de başlasın. Olmazsa oyun grubuna. Zamana karşı yarışla çoğu şeyi düzeltebilirsiniz.
Bire bir benim oglumu anlatmissiniz bizde anlamadik cok zeki bir cocuk çünkü herseyi rakamlar harfler va bilir erken konustu ama konusmasi duraksadi tek tip yer takintili davranislari var bizde iki aydir oyun terapisine baslamistik ordan psikeatriste yonlendirildik ve otizim belirtileri var ozel egitime baslayin dediler haftaya basliyoruz oglum tam 3 yasinda acikcasi ozel egitim nasil bisey bizi neler bekliyor cok kerak ediyorum ve etkisini hemen gorurmuyuz yasitlariyla iletisim kurmuyor benimkide ve anlattiginiz hersey birebir bizde var

Şöyle söyleyeyim aslında amacım yemek yedirmek değil de daha doğrusu mama sandalyesinde biraz sabit oturmasını sağlamak .sabah 10 dk öğlen 10 dk öğleden sonra 10 dk akşam 10 dk şekilde gidiyor . Zaten baden blw şeklinde yiyor bazen ben destek veriyorum sulu yemeklerde . Gün içinde herşeyi birlikte yapıyoruz ütü hariç . Öğlenden sonra da kitap okumak puzzle saklambaç vs 17:00 de parka gidiyoruz 18:00 de geri geliyoruz 18:30 akşam yemeği 19:30 banyo vs 20:00 uyku . Kendimi bazen yetersiz hissediyorum
Yetersiz hissedecek bir şey yok. Anneliginizi Instagram ünlülerine bakarak yargılamayin. Hepsinin aldığı yardım, bakici vs var. Masada oturmuyorsa yere örtü sermek iyi fikir olabilir. İyi bir annesin, alabildigin kadar yardim al. Yardım talep etmekten cekinme. Çocuk kadar senin de molaya ihtiyacın var.

Yetersiz hissedecek bir şey yok. Anneliginizi Instagram ünlülerine bakarak yargılamayin. Hepsinin aldığı yardım, bakici vs var. Masada oturmuyorsa yere örtü sermek iyi fikir olabilir. İyi bir annesin, alabildigin kadar yardim al. Yardım talep etmekten cekinme. Çocuk kadar senin de molaya ihtiyacın var.
Yardım alabileceğim hiç kimse yok ne yazıkki bir şekilde devam ediyoruz

bizim iki tane konuşma kitabımız vardı, dergi şeklindeydi. bu ne? hangisi çok? gibi sorular oluyordu onları çok beğenmiştim, sıkılmıyordu. ekran izletmeme, emzik kullandırmama, hergün parka dışarıya çıkarma, oyun grubu, evde duyusal etkinlikler, blw... insta'daki bilgilendirici kanalları da takip ediyordum

@Theblabla Benim oğlum dört yaşında. Hem kreşe gidiyor, hem de hafta da üç gün özel eğitim alıyor. Bir ay oldu başlayalı. Bizde evde her fırsatta ilgilenmeye çalısıyoruz. Bizimle zaman geçirmeyi sevdiğinden biz çok zorlanmıyoruz. Ancak "nerede-burada", "ben-sen", gibi kavramları çalışırken kaçmak istiyor. Ben yinede verebildigim kadar veriyorum. Mesela bir örnek; tahtırıvallide o yukarı çıkınca "yukarıda" aşağıdayken "aşağıda" diyorum. Ritüel oluşturmasın diye de bazen sadece yukardayken söylüyorum, bazende sadece asağıdayken söylüyorum. O zaman gülümseyerek beni dinliyor. Öğrenmekte zorlandığı alanlarda tepki vermese bile ben devam ediyorum. Benim oğlumun kelime dağarcığından ziyade, cümle oluşturması zayıf. Kullandığı kelime sayısı belkide yaşıtları kadar veya yakın gibi ama maalesef bu bilgiyi genelde iletişimde kullanmıyor. Ama harekete geçtiğimizden beri çok şey değişti. Yaşıtlarını gözlemlemeye, onları takip etmeye, onlar gibi hareket etmeye başladı. Hatta onları izlerken hoşuna giden şeylerde gülümsüyor, zaman zaman onlarla göz teması kuruyor. Okulda da arkadaşları ile birlikte olmayı seviyormuş. Özel eğitimin ilk günü çok ağladı ama sonra uyum sağladı. Nereden nereye! Çok değil, bir buçuk ay önce çocukların yanında çocuklar yokmuş gibi davranıyordu. Çocuklar ortak oyun oynarken bizimkisi, kendi kendine ingilizce sayı sayıyordu. Ama daha çok yolumuz var. Daha konuşacağız, tek tip beslenmeden kurtulacağız, inadını kırıp bez düzeninden çıkacak daha. Onuda halledeceğiz. Kolları sıvadık. Enseyi karartmayalım :)

Bire bir benim oglumu anlatmissiniz bizde anlamadik cok zeki bir cocuk çünkü herseyi rakamlar harfler va bilir erken konustu ama konusmasi duraksadi tek tip yer takintili davranislari var bizde iki aydir oyun terapisine baslamistik ordan psikeatriste yonlendirildik ve otizim belirtileri var ozel egitime baslayin dediler haftaya basliyoruz oglum tam 3 yasinda acikcasi ozel egitim nasil bisey bizi neler bekliyor cok kerak ediyorum ve etkisini hemen gorurmuyuz yasitlariyla iletisim kurmuyor benimkide ve anlattiginiz hersey birebir bizde var
Aynı süreçlerden geçtim. Gerçeklerle yuzlestigimde bir hafta hicbir şey yiyemedim. Fakat gözle görülür duzelmeyi gördükçe moralim yerine geldi. Özel eğitim, çocuğun bireysel kapasitesi dikkate alınarak bilişsel, sosyal, motor gelişimi için yapılan çalışmalardır. Şu aşamada dil gelişimi ve göz teması için çalışma yapıyor öğretmeni. Ben bir meslektaş arkadaşımla anlaştım. Haftada üç gün bizim eve geliyor. Bu şekilde yapıyoruz biz. Her gün okula da gidiyor.
Diğer taraftan gerçekten bazı spesifik alanlarda çok yetenekliler. Ezber ve görsel koordinasyon müthiş. Bayramda babaannesi yufka açarken uzun süre onu izledi ve sonra hiç yamultmadan kendiside bir tane açtı. Bugün parka çıkarmıştım. Sitede taşlardan yol döşemesi yapılıyordu. Parkta oynamayı bırakıp çalışmanın başına geldi. Önce işçi abisini izledi. Sonra taşları örme sırasını anladı. Başladı dizmeye. Bende çalışan abisinden müsade istedim, yapabilir mi diye. Beraber çalıştılar :) Üstelik abisinin verdiği komutları yerine getirdi. Bu da bir özel eğitim mesela :)

Aynı süreçlerden geçtim. Gerçeklerle yuzlestigimde bir hafta hicbir şey yiyemedim. Fakat gözle görülür duzelmeyi gördükçe moralim yerine geldi. Özel eğitim, çocuğun bireysel kapasitesi dikkate alınarak bilişsel, sosyal, motor gelişimi için yapılan çalışmalardır. Şu aşamada dil gelişimi ve göz teması için çalışma yapıyor öğretmeni. Ben bir meslektaş arkadaşımla anlaştım. Haftada üç gün bizim eve geliyor. Bu şekilde yapıyoruz biz. Her gün okula da gidiyor.
Diğer taraftan gerçekten bazı spesifik alanlarda çok yetenekliler. Ezber ve görsel koordinasyon müthiş. Bayramda babaannesi yufka açarken uzun süre onu izledi ve sonra hiç yamultmadan kendiside bir tane açtı. Bugün parka çıkarmıştım. Sitede taşlardan yol döşemesi yapılıyordu. Parkta oynamayı bırakıp çalışmanın başına geldi. Önce işçi abisini izledi. Sonra taşları örme sırasını anladı. Başladı dizmeye. Bende çalışan abisinden müsade istedim, yapabilir mi diye. Beraber çalıştılar :) Üstelik abisinin verdiği komutları yerine getirdi. Bu da bir özel eğitim mesela :)

Merhaba, sürecin sizler için kolaylıkla tamamlanmasını dilerim 🙂

Kuzenimde de benzer durumlar vardı. Bizler tabi aile olarak ne olduğuna yabancıydık ama şu sıralar bu platformda da sık sık görüyorum. Bir anne adayı olarak bende dusunceliyim bu konuda ve sebebini anlamaya çalışıyorum.

Cahilliğimi mazur görün, bu uyaran eksikliği denen ve sonu otizme gidebilecek halin sebepleri neler?
Annelerimiz zamanında da olmayan birşey çünkü. Çalışan kadınlar olarak nasıl dikkat etmeliyiz bebeklerimize🙄🥰

Merhaba hanımlar 21aylık bebeğim var pandemi sürecinde hep tek başina yalniz kaldi evde hiç insan görmedi bi ben bi babasi ayda 1-2defa dede nene göruyodu. Evimizden hic cikmiyorduk. Eşim butun gun iş yerinde oluyordu butun gun bende evde cocukla yalnizdim kendi çapımda tek başima ilgilenmeye çaliştim ama tek başıma nereye kadar ev işlerini filan yapacakken yemek yerken filan çocuk dursun diye çizgi film açiyordum. Ve bağimlisi oldu. 10aylikken cizgi filmle tanışti cizgi film izlemeden önce gelişimi normaldi. Öpucuk atip bay bay yapardi al ver komutlarinı anlardı 13-14aylik olunca bu yaptiklarini yapmamaya başladi cok hiparaktifleşti ve git gide göz teması kurmamaya başladı. Doktora göturduk otizimden şuphelenip bunu demek için cok erken cocuk kisa surelide olsa arada goz temasi kuruyor o yüzden uyari eksikliği buyuk ihtimal dediler ve eğitime başladik haftada 2saat dediler biz sıkı bi egitim olsun dedim 3saate cikarttik psikolog ve ozel egitim ogretmeni eşliginde haftada 3gun egitime gidiyor. Ve ogretmeni evde sizde şunu yaptirin bunu yaptirin bunu oynayin diyor ama yapmaya çalışiyorum olmuyor mesela aynanin karışina oturun burun kulak neredeymiş tanıtın diyor aynanin karşisina oturtturamiyorum ki cocugu hareket ediyo durmuyo dursa bile bakmiyo kaçma yolu ariyo kitap okuyorum okurken baska birseylerle oynuyo ilgisini cekmeye çalisiyorum takmiyo onunla beraber kule yapboz oynamak istiyorum sinirleniyo tek başina oynamak istiyor ne yapacagim bilmiyorum. Arada beraber oynarsam montessori oyunlarindan cubuğa boncuk makarna dizmek oynuyoruz delikten çubuk geçirme filan diger turlu beni dinlemiyo oyun oynamiyor.
Birşey istedigi zaman beni o yöne itiyor mesela buzdalbindan birşey istiyorsa beni buzdolabina itip buzdolanin kapagini açip ellerini cirpiyo yada zipliyo buzdolabindan su yada meyve istedigini anliyorum. Bu istediklerini isaret parmagiyla gostermeyi ogrenemedi ogretmeye çalisiyorum mesela yolda kopek goruyoruz bak oglum kopek hav hav diye isaret ediyorum bakmiyo o yöne 21.ayina girdi bugun baba dede buvv uuu öö oo gibi şeyler söylüyor hala anne dahi demiyor. Ne yapabilirim bu durumlar hakkinda bilgisi olanlar var mı? Nasil beni dinlemesini durmasini saglarim?
Merhaba. Günde kaç saat izliyordu televizyonu acaba ? Ya da telefon veriyor muydunuz ? Ben de mecbur kaldığımda kısa süreli açıyorum bir yandan da korkuyorum

Back