Pandemide asosyelleşmiş uyarı eksikliği oluşmuş bebeğim☹️

Ciddi manada çok maruz kaldığını tahmin ediyorum. Sadece yemek yapma is vs olsa 2 saat izler, bu şekilde olmaz. Ama bu pandemide iplerin ucu kaçtı. Bize gelen anasınıfı öğrencileri bile oyun oynamak istemiyor. Sürekli yorgun oturmaktan bile yoruluyorlar. Sürekli yatarak TV ya da tabletle meşgul olmuşlar. Çok çabuk sıkılıyor işlerin çoğunun sonunu getirmiyorlar. Bir de insanlarla iletişime gecmedikleri için duygu okumada empati yapmakta zorlanıyorlar.
Yanlız size şunu sorayım mesela 1.5 yaşındaki çocuğun böyle hareketli olması ve odaklanmasının zor olması bana normal geliyor yaşı gereği böyle olmalı diyorum . Acaba bu düşüncem doğru mu ?

Benim oğlumda atipik otizm bulguları var. Pandemi süreci aynı sizin anlattığınız gibi geçti. Ancak bizimle göz teması problemi olmadığı, bize tepki verdiği için birşey anlamadık. Konuşması yaşıtlarının gerisinde kaldı ama abiside geç konuştu dedik. Takılmadık. Harfleri hatta alfabeyi, renkleri, rakamları, bazı ingilizce kavramları çok erken öğrendi. Algısı açık dedik. Ne zaman ki insan içine çıktı. Farklılıklar ortaya çıktı. İnsanlar yokmuş gibi davrandıgını farkettik. Yaşıtlarını görmüyordu. Öte yandan bazı davranışların otistik tepkileri olduğunu farkettik. Takıntılı davranışlar, tek tip beslenme, bazı tipik davranışları, çıkardığı bazı seslerin aslında normal olmadığını o zaman farkettim. Hemen kreşe başlattık. Evde üç gün özel eğitim aldırıyorum. Tüm ekranları kapattık. Parka bahçeye çıkartıyorum. Ekstra ilgileniyoruz. Çok şükür yeni düzenine hemen uyum sağladı. İnanın bir ay öncesine göre çok açıldı. Zaten belirtileri hafifti.
Sizinde çocuğunuz çok küçük olduğu için çok şanslısınız. Mümkünse kreşe de başlasın. Olmazsa oyun grubuna. Zamana karşı yarışla çoğu şeyi düzeltebilirsiniz.
Allah yardimcimiz olsun evlatlarimiz sagligina kavusurlar kisa surede insallah oglunuz kaç yaşinda biz kreşe degilde özel egitime goturmeye başladik haftada 3saat 1aydirda tum tv telefon herseyi kapattik goz temasi kısa surede olsa olmaya başladi ekrandan uzak olunca yaşitlarinla oyun filan oynamiyo ama mesela 2yaş buyuk kuzeni var oglumun elinden oyuncagini aliyo oglum elinden almaya çalisiyo oyle bi kavgalari oluyo apartmanimizda 6-7yaşindaki cocuklar bahcede oynuyo yanlarina goturuyorum onlara alisti ellerini tutuyo onlarin hemen boyle iletişim sagladik ozel kreş varmidir 1bucuk yaşindaki cocuk icin ozel egitimle beraber kreşe yollayabilirmiyiz Bize uyari eksikligi dediler ama ilerleyen zamanda otizime gidebilirmiş mudahale edilmesse kendimce ilgilenmeye çalisiyorum ama dinlemiyo gidiyo baska yerlere tecrubelerinizi bilgilerinizi paylasirsaniz cok sevinirim

Uyaran eksikliği tanısıyla başlar bu işler yeterli eğitim ve ilgi görmezse otizme döner maalesef. İlk yapmanız gereken kesinlikle ekranla ilişkisini kesmek. Zaten eğitim alıyormuş mutlaka her gün en az 2 saat parka çıkartın. 21 aylık çocuk zaten bireysel oynar kaynaşması zaman alır ama siz mutlaka çıkartın. O etmese bile siz herşeyi işaret ederek gösterin. Mesela leb demeden leblebiyi önüne getirmeyin. Aciktiginda susadiginda herşeyi önüne sunmayin ifade etmek için çaba göstersin. Ve en en önemlisi bol bol uyaran verin. Uyku dışında bir dakika bile boş birakmayin. Zorlu bir surec ama şuan altın çağı. Bunları yapmazsanız sonradan fayda etmez. Allah kolaylık versin
Ogretmeni doktorumuzda oyle demisti o yuzden endiseligiz kendimce oyunlar oynamaya calisiyorum birseyler yapmaya calisiyorum bakmiyo isaret ediyorum mesela suyu su mu istiyosun diyorum asilarak suyu çekiyo

Ben sadece her öğün 10 dk izlemesine izin veriyorum oda benim seçtiklerimi . Herşeyi izlemek istemiyor zaten onu fark ettim . Mesela Ali baba kırmızı balık ve sevimli dostlar . Günde 40 dk toplam . Kukuli diye bir şey var ona denk geldi bir kere ağladı görünce izlemedi . Aralık annelerinde bir arkadaş var ismini etiket yapamadım yanlış yazıyorum galiba onun kızı böyle bir durumdaydı doktor 2 saat gibi birşey demiş sanırım bunu duyunca oha demiştim resmen 2 saat bana çok fazla gelmişti .
Ben 2yasina kadar hic cizgi film izletmek istemiyordum ilk başta 10aylik filan olunca babasi izlesin seviyo diye sevimli dostlar filan acmaya basladi sonrasinda duruyo diye saatlerce nerdeyse izledi surekli kumandayi verip açmamizi istiyodu

Yanlız size şunu sorayım mesela 1.5 yaşındaki çocuğun böyle hareketli olması ve odaklanmasının zor olması bana normal geliyor yaşı gereği böyle olmalı diyorum . Acaba bu düşüncem doğru mu ?
Bilmiyorum ilk cocugum

Ben 2yasina kadar hic cizgi film izletmek istemiyordum ilk başta 10aylik filan olunca babasi izlesin seviyo diye sevimli dostlar filan acmaya basladi sonrasinda duruyo diye saatlerce nerdeyse izledi surekli kumandayi verip açmamizi istiyodu
Saatlerce mi 😟 eşimde mesela baksın vs derdi sonra durumu anlattım ortak fikre vardık şuan çok şükür

Merhaba çok geçmiş olsun 💐 oğlum 19 aylık Oda sizin oğlunuz gibi kimseyi görmedi yaşıtı veya büyük küçük hiç bir çocukla oynamadı ve sizinki gibi hiç yerinde durmuyor . Onun dikkatini çekmek gerçekten de çok zor . Ona kütüphane yaptım ve günde birkaç kitap mutlaka okuyoruz o yanımda oturuyor 1 dk sonra kalkıyor mesela gibi ama sabırlı olmaya çalışıyorum yeniden dikkatini topluyorum . Tv 6 aylıktan beri tamamen kapalı yani kendimiz bile izlemiyoruz . 9 aylıktan beri mama sandalyesinde sürekli oturtamadım ve yemek problemimiz olduğu için tabletten çocuk şarkısı açıyorum Ali baba kırmızı balık gibi . Her öğün 10 dk izledi . Ama bence sadece olay tv değil bu durumlarda çünkü etrafımda sürekli tv açık yaşayan insanlar var çocuklarda böyle sorun yok . Acaba biraz ilgisiz mi kaldı ? Bizim evde olay şöyle oluyor mesela yerleri sileceksem ona da mop veriyorum ben vileda alıyorum o siliyor ben siliyorum elektrik süpüresi çalışacaksa o süpürgenin üzerine oturuyor birlikte yapıyoruz . Toz alırken onun eline de bez veriyorum yardımcı oluyor gibi . Yemeği o uyuyunca yapıyorum ki tüm ilgim sonra ona kalsın . Sabah erken kalkıyor zaten erkenden tüm işlerimi hallediyorum ki öğleden sonra oyun oynayalım akşam 17:00 de yemeğe kadar parka gidelim yürüyüş yapalım diye . Herşeyi koşa koşa yapıyorum. Mesela mercimek çorbası yapıp poşetleyip buzluğa atıyorum ki ona hazır çorba pratik çıkarayım . Akşam yemekten sonra uyku saatine kadar eşim 1 saat ilgileniyor o arada gün içinde eksik birlerin kalmışsa onları yapıyorum gibi herşeyi koşarak yapıp kendimden fedakarlık yapıyorum ama geçici bir dönem . Sizde herşeyi bırakın tv tamamen kapansın . Bu arada imkan olursa 24 aydan sonra oyun grubu kreş çok iyi olur . Ben araştırıyorum yaşadığımız yerde bulursak bu kış başlatacağım
Uzerimde cok fazla sorumluluk yük vardi eşimde işten yorgun geldigi icin bana destek yardimci olamiyordu ben herseyle tek basima ilgileniyodum yoruluyodum ilgisizde kaldi açıkcasi ilk cocugum yaşimda kucuk nasil egitim verip nasil oyunscagimi bilmiyorum kitap okurken baska seylerle ilgileniyo dinlemiyo kendi kendime okuyorum hep oyun oynarken tek basina oynamak istiyo şuan 21aylik ozel egitim goruyo ekstra kreşe de yollamak istiyorum varmidir kres kucuk cocuk icin

Uzerimde cok fazla sorumluluk yük vardi eşimde işten yorgun geldigi icin bana destek yardimci olamiyordu ben herseyle tek basima ilgileniyodum yoruluyodum ilgisizde kaldi açıkcasi ilk cocugum yaşimda kucuk nasil egitim verip nasil oyunscagimi bilmiyorum kitap okurken baska seylerle ilgileniyo dinlemiyo kendi kendime okuyorum hep oyun oynarken tek basina oynamak istiyo şuan 21aylik ozel egitim goruyo ekstra kreşe de yollamak istiyorum varmidir kres kucuk cocuk icin
Var tabiki araştırın

Bu pandemi de çizgi filmlere mecbur kalmak da bizi bitirdi
Benim kızım da baktik çizgi filme düştü sanki bizle konuşmak istemez gibi oldu kreşe verdik
Siz de zaten özel eğitime baslamissiniz evdeki duzen de zamanla oturur
Ama tvyi falan kaldırın mutlaka evden
Instagramda merfoti var onun çocuğu otizm tanısı almis her gün neler yaptıklarını nasıl yaptığını falan gosteriyor isterseniz bir bakın.
Sizin cocugunuza otizm tanısı konmamis ama bir fikir olur

1aydir kendimiz bile hic tv izlemiyoruz acmiyoruz hecelemeleri fazlalasti goz temasi olmaya basladi
Bence bir çocuk 2 yaşından sonra da tv belirli kurallarla izlemek . Mesela çizgi film izleyecek günde 3 hakkın var demek lazım 10-15 dk dan en fazla 1 saat demek lazım çünkü ucu kaçıyor çocuk sürekli tablet tv karşısında kalıyor çok yazık

Şunu söyleyeyim eşimde sabah 7 akşam 6 çalışıyor ve eve geldiği zaman da telefonu susmuyor ama mecbur 1 saat olsa ilgilenmek zorunda . Bunun bilincine vardı Lego yapıyorlar bazen puzzle bazen suyla oynatıyor duş aldırıyor dışarı çıkarıyor ben o ara da yemeğimi yiyip hemen kaldırıp ütü varsa yapıyorum gibi gibi mecburuz çünkü o çocuk kendi isteği ile olmadı . Eşinizle konuşun biraz yükü hafifletsin .

O ayda ki çocuğa nasıl saatlerce televizyon izletebilirsiniz?
Kusura bakmayın ama ciddi hatalisiniz bu konuda.
Bundan sonrası için yapmayın aynı hatayı.
Ev işi yemek de olduğu kadar artık.
Çocuğunuzdan önemli değil.

Son düzenleme:
O ayda ki çocuk nasıl saatlerce televizyon izletebilirsiniz?
Kusura bakmayın ama ciddi hatalisiniz bu konuda.
Bundan sonrası için yapmayın aynı hatayı.
Ev işi yemek de olduğu kadar artık.
Çocuğunuzdan önemli değil.
Eleştirmek için söylemiyorum ama zaten öyle çocuk bakmak inanılmaz kolay çocuğu bırak öyle oturur durur sende git koşmadan sakince işlerini bitir 🤦🏻‍♀️

Konu sahibi evde ne tür oyuncak kitap var ? Bizimkilerden örnek atayım sana

Merhaba hanımlar 21aylık bebeğim var pandemi sürecinde hep tek başina yalniz kaldi evde hiç insan görmedi bi ben bi babasi ayda 1-2defa dede nene göruyodu. Evimizden hic cikmiyorduk. Eşim butun gun iş yerinde oluyordu butun gun bende evde cocukla yalnizdim kendi çapımda tek başima ilgilenmeye çaliştim ama tek başıma nereye kadar ev işlerini filan yapacakken yemek yerken filan çocuk dursun diye çizgi film açiyordum. Ve bağimlisi oldu. 10aylikken cizgi filmle tanışti cizgi film izlemeden önce gelişimi normaldi. Öpucuk atip bay bay yapardi al ver komutlarinı anlardı 13-14aylik olunca bu yaptiklarini yapmamaya başladi cok hiparaktifleşti ve git gide göz teması kurmamaya başladı. Doktora göturduk otizimden şuphelenip bunu demek için cok erken cocuk kisa surelide olsa arada goz temasi kuruyor o yüzden uyari eksikliği buyuk ihtimal dediler ve eğitime başladik haftada 2saat dediler biz sıkı bi egitim olsun dedim 3saate cikarttik psikolog ve ozel egitim ogretmeni eşliginde haftada 3gun egitime gidiyor. Ve ogretmeni evde sizde şunu yaptirin bunu yaptirin bunu oynayin diyor ama yapmaya çalışiyorum olmuyor mesela aynanin karışina oturun burun kulak neredeymiş tanıtın diyor aynanin karşisina oturtturamiyorum ki cocugu hareket ediyo durmuyo dursa bile bakmiyo kaçma yolu ariyo kitap okuyorum okurken baska birseylerle oynuyo ilgisini cekmeye çalisiyorum takmiyo onunla beraber kule yapboz oynamak istiyorum sinirleniyo tek başina oynamak istiyor ne yapacagim bilmiyorum. Arada beraber oynarsam montessori oyunlarindan cubuğa boncuk makarna dizmek oynuyoruz delikten çubuk geçirme filan diger turlu beni dinlemiyo oyun oynamiyor.
Birşey istedigi zaman beni o yöne itiyor mesela buzdalbindan birşey istiyorsa beni buzdolabina itip buzdolanin kapagini açip ellerini cirpiyo yada zipliyo buzdolabindan su yada meyve istedigini anliyorum. Bu istediklerini isaret parmagiyla gostermeyi ogrenemedi ogretmeye çalisiyorum mesela yolda kopek goruyoruz bak oglum kopek hav hav diye isaret ediyorum bakmiyo o yöne 21.ayina girdi bugun baba dede buvv uuu öö oo gibi şeyler söylüyor hala anne dahi demiyor. Ne yapabilirim bu durumlar hakkinda bilgisi olanlar var mı? Nasil beni dinlemesini durmasini saglarim?
Sabırlı olun, bu tarz durumlarda ilerleme hemen göstermez kendini.ilgilenmeye devam edin.kolayliklar dilerim.esinizle sıkıntılarınız vardı,devam ediyor mu ve babası ilgileniyor mu akşamları en azından

Çocuğun sadece ekrana maruz kalması çocukta uyaran eksikliğine neden olmuyor. Hem ekrana maruz kalıp hem de ilgisiz kalmış çocuklarda gelişim geriliği oluyor. Benim oğlum da 29 aylık ve o da günde toplam 1 saat bakıyordur tv ye. Bazen geçiyordur bile ama bakmadığı zamanlarda oyun, park, kitap gün içinde birlikte bolca zaman geçirip evde herşey de birlikte yapıyoruz. Ailece evi toplamak, sofra kurup kaldırmak, birlikte yemek yemek vs.
Beyin etkileşimle geliştiği ve tv-telefon-tablete maruz kalan çocuklarda etkileşim olmadığı için çocuklar gelişemiyor. Çünkü bir şey öğrenmiyorlar ki. hayat düzeninizi değiştirmeniz lazım. Çocuğu ayak bağı olarak değil, onun da o evin bireyi olarak görüp öyle davranmanız lazım. Saat 3 olmuş daha 1 dk tv açılmadı mesela evde. Sabah kendi videolarını izledi 20 dk kadar kahvaltıdan sonra o kadar. Ne kadar çok izlettiğinizi siz buradan pay biçin. Günlük bir rutin oluşturup çocuğunuzu da bu rutinlere dahil edin.
Oğlum 21 aylıkken masaya kendi tabağını filan götürüp koyuyordu, kendi yemek yiyordu mesela. Ben iş yaparken ya Yanımda oynar ya da bir yerleri karıştırırdı. Çocukları iş yaparken sabitlemenize gerek yok. Sevdiği bir iki oyuncakla iş yaptığınız odanın kapısını kapatarak yanınızda kalmasını sağlayabilirsiniz. Şu an zorlanırsınız çünkü bildiği bir yöntem değil ama zamanla o da alışır bu duruma. İş yaparken de bol bol etkileşimli sohbet edin.
Çocuğu sabit oturtup kitap okumaya çalışmayın ters teper. İlgisini çeken konulardan oyun kurup konuşarak birlikte oynayabilirsiniz. Oğlumun araba çok ilgisini çektiği için hep arabalı oyunlar kurardım ben. O zaman dikkat süresi de uzuyor. Köpüklü su yapıp sevdiği oyuncakları yıkayabilirsiniz, oyuncakları hayali konuşturabilisniz vs.

Çocuğum yok ve bu durumdan pek anlamam fakat etrafımda gördüklerimden bahsedeceğim.
Pandemide doğum yapan bir çok arkadasım bebeği ve kendini eve kapattı neden? Yani parka açık havaya çocuğu çıkartmak biraz hava aldırıp farklı yüzler göstermek çok zormu? (Tabi koronadan dolayı kimseye bebeği yanaştırmadan)

Çocuğum yok ve bu durumdan pek anlamam fakat etrafımda gördüklerimden bahsedeceğim.
Pandemide doğum yapan bir çok arkadasım bebeği ve kendini eve kapattı neden? Yani parka açık havaya çocuğu çıkartmak biraz hava aldırıp farklı yüzler göstermek çok zormu? (Tabi koronadan dolayı kimseye bebeği yanaştırmadan)
Yanlız sadece parkla olay bitmiyor yanlış anlamayın ama

Back