- 11 Ağustos 2018
- 1.257
- 1.619
- 42
Aslında 40 yaşı beklemek şart değil, bir takım belirtiler yüzünden 35 yaşından beri muayeneye gidiyorum, en azından düzenli jinekolojik muayeneler esnasında meme muayenesi de talep etsek iyi olur diye düşünüyorum çünkü birçok kadın aslında fibrokistik bir meme dokusuna sahip, evde elle kendimize yaptığımız muayenelerde büyümüş kistleri fark edebiliyoruz, diğer minik kistleri anlamamız mümkün olmuyor, misal ben büyümüş kistim için gittim, usg sonrası aslında minik minik bir sürü kistim olduğunu öğrendim.Sürekli olarak kendi muayene mi yapıyorum.Şimdilik bir problem yok :)Ama doktora kontrole hiç gitmedim.Aslında 40 olmaya 2 yıl kaldı.Kontrol ettirmek gerekir mi bilmiyorum:)
Çok haklısın ablacım.Aslında 40 yaşı beklemek şart değil, bir takım belirtiler yüzünden 35 yaşından beri muayeneye gidiyorum, en azından düzenli jinekolojik muayeneler esnasında meme muayenesi de talep etsek iyi olur diye düşünüyorum çünkü birçok kadın aslında fibrokistik bir meme dokusuna sahip, evde elle kendimize yaptığımız muayenelerde büyümüş kistleri fark edebiliyoruz, diğer minik kistleri anlamamız mümkün olmuyor, misal ben büyümüş kistim için gittim, usg sonrası aslında minik minik bir sürü kistim olduğunu öğrendim.
Madem konu farkındalık yaratmak ve kadınların öz muayenelerine, meme kanserine dikkat çekip farkındalık yaratmak, maalesef artık günümüzde meme kanseri yalnızca kadınların korkulu rüyası değil, kadınlar kadar sık rastlanmasa da erkeklerde de görülebiliyor ve ne yazık ki bizim erkeklerimizin kendi kendini muayene etme, doktora gitmekte direnme, erkek adam memesini orasını burasını doktora mı gösterirmiş gibi düşünceleri yüzünden, erkeklerde meme kanseri ilerlemiş safhada teşhis edilebiliyor.
Bu sebeple lütfen öz muayeneyi eşlerimize, çocuklarımıza da öğretelim teşvik edelim.
Benim var ama iyi huylu denildi 3 senedir kontrollere gidiyorum şimdilik alınmadı ama rahatsızlık veriyor mesela yüzüstü yatamıyorum birine sıkıca sarılamıyorum. Baba tarafımdan babamın kuzeni meme kanseri olmuştu biraz uzak akraba olduğu için yine de risk teşkil eder mi??Gebelikte ortaya çıkan meme kanseri, gebelik sürecinin vücutta yarattığı fizyolojik değişiklikler ve bebeğin varlığı nedeniyle tanı ve tedavi aşamasında özel yaklaşımlar gerektirir. Amaç, anneyi hastalıktan kurtarırken bebeğe zarar vermemek olmalıdır.
Gebelik meme kanserine karşı koruyucu değil midir ?
Erken yaşta gebelik, hormonların meme dokusunun gelişimindeki olumlu etkisi dolayısıyla uzun dönemde meme kanserine karşı koruyucudur. Otuz yaşından önce ikinci doğumunu yapmış kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin %30 azaldığı bilinmektedir. Ancak geç yaştaki gebeliklerde memedeki kanserleşme potansiyeli olan hücreler gebelik hormonlarının etkisiyle hızla farklılaşıp çoğalabilir. Emzirme ise meme kanserine direnci arttırır ve koruyucu etkisi vardır.
Gebelikte meme kanseri sık mıdır ?
Meme kanseri gebelikte görülen kanserler arasında, rahim ağzı kanserinden sonra ikinci sıradadır. Ancak sık görülmez.
Meme kanseri gebelikte görüldüğünde, daha mı kötüdür ?
Çoğu zaman gebelik hormonlarının ve süt birikiminin neden olduğu büyüme, memede oluşan kitlelerin erken fark edilmesini önler ve hastalar geç dönemde başvurur. Gebelikte görülen meme kanserlerinin geç tanı konması nedeniyle daha yüksek evrede olması ve bebeğe zarar verir endişesiyle gebelikte standart tedavilerin uygulanamaması, halk arasında bu kanserlerin daha kötü seyirli olarak bilinmesine neden olmuştur. Oysa sağ kalım, gebe olmayan kadınlarda görülen aynı evredeki meme kanseri ile aynıdır.
Erken tanı için önerileriniz nelerdir ?
Gebeliğin başlangıcından itibaren hastanın jinekoloji uzmanının kontrolünde olması önemlidir. Doktor vizitlerinde genel muayeneye ilaveten meme muayenesi de yapılır. Memede sebat eden bir kitle fark edildiğinde hasta genel cerraha yönlendirilir ve ileri tetkik uygulanır. Hastaların yaklaşık %90’ında ilk bulgu memede kitledir. Ancak gebelikte ortaya çıkan kitlelerin yaklaşık %80’inin, süt kisti, yağ bezi, fibroadenom gibi iyi huylu lezyonlar olduğu unutulmamalıdır. Meme cildinde ortaya çıkan renk değişikliği, kabartı, çekinti, ödem gibi durumlarda ve meme başı akıntılarında da hasta mutlaka cerrah tarafından değerlendirilmelidir.
Genel cerrahiye almanız lazım ben 3 senedir gidiyorum. Göğüs hastalıkları nefes darlığı gibi şeylere bakıyo ciğerler falan. Bu göğüs o göğüz değilpeki muayene için randevu alan arkadaşlar, hangi bölüm ilgileniyo, nerden randevu alıcam göğüs hastalıkları mı ?