• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Özel sektörde iş aramak mı, ailemin işi mi?

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.548
598
Merhabalar. Kafama takılan bir konuda fikirlerinizi merak ediyorum. Ben üniversite öğrencisiyim, 2016'da mezun olacağım. Şimdi ben okuduğum bölümü çok seviyorum ama mezun olunca öyle hemen ve kolayca iş bulunacak bir bölüm değil. Benim annem, teyzem ve eniştemin birlikte işlettiği bir dükkan var 3 yıldır falan. 3 yıl içinde güzel yol aldılar, 2 tane ticari araçları var, bu araçlarla toptan satış ve dükkanda da perakende satış yapıyorlar. Dükkanda benim annem duruyor, o ilgileniyor, 2 arabayla da teyzem ve eşi İzmir'in birkaç ilçesinde satış yapıyorlar, müşteri durumu hem arabaların hem de dükkanın çok iyi. Neyse fazla uzatmayayım müşterisi, satışı, kazancı falan her şeyi oturmuş bir dükkan işletiyorlar. Çok uzatmayayım, bugün annem bana okul bitince iş durumunu ne yapacağımı falan sordu. Biz hepsine yetişemiyoruz artık üçümüz, yaş ilerledikçe de yorgunluk oluyor ama işi de büyütmek istiyoruz, teyzenler bir şube daha açmak istiyorlar, okulun bitince bizim işi sen de yapmak ister misin ama kendi işin olarak görmen ve istekli olman lazım yani yapacaksan senin isteyerek yapman çok önemli falan dedi. Düşün taşın falan dedi. Sonra da iş ararsan ve bulamazsan da canını sıkmana gerek yok kendi işimiz varken falan dedi. Bu fikir anneannemin çok hoşuna gitti, iki çocuğum ve torunum, ailece işi büyütürsünüz falan dedi. Ailede bu işe yakın zamanda dahil edebilecekleri tek çocuk benim, benim yaşım da 22, okul bitince 23 olacak. Şimdi sormak istediğim şey şu; tabi okul bitmeden bişey yapamam, düşünecek zamanım da çok ama sizce ne yapmalıyım yani siz olsanız ne yapardınız? Mezun olur olmaz bu işe mi başlardınız yoksa özel sektörde iyi kötü bir iş bulmaya çalışıp kendi kendinize bir kariyer mi yapardınız? Hangisi daha mantıklı? Aranızda böyle ailece bu tarz bir iş yapan var mı? Şöyle de bir ayrıntı var, bana burs çıkmadı, öğrenim kredisi çıktı, yani mezun olunca ödemem gereken bir borcum da olacak. Öte yandan sanki bu işe başlayacaksam 4 sene boyunca okuduğum okulu boş yere okumuşum gibi hissediyorum. Yani şu an bana geçen his bu. Bu mesajı daha da uzatmak istemiyorum okurken sıkılmayın, sorularınız olursa cevaplarım.

Kendi fikrimi söyliyim hiç bir şekilde akraba ile çalışmazdım. Annem bile olsa. Kendi bölümüm ile alakalı iş bulurum kafam rahat eder. İnsanoğludur teyzen yada enişten birşey dese sen herkesten çok kırılırsın. Demezler diyemeyiz derler de diyemeyiz tabi ama en güzeli kendi başına olmak.

Bence olabilir

Hem sen eğitimlisin ama perakendeci bir yerde bir kaç yıl çalışıp büyük şirketler nasıl işliyor görüp annelerin işinin başına geçsen bence 10 numara olur

Merhabalar. Kafama takılan bir konuda fikirlerinizi merak ediyorum. Ben üniversite öğrencisiyim, 2016'da mezun olacağım. Şimdi ben okuduğum bölümü çok seviyorum ama mezun olunca öyle hemen ve kolayca iş bulunacak bir bölüm değil. Benim annem, teyzem ve eniştemin birlikte işlettiği bir dükkan var 3 yıldır falan. 3 yıl içinde güzel yol aldılar, 2 tane ticari araçları var, bu araçlarla toptan satış ve dükkanda da perakende satış yapıyorlar. Dükkanda benim annem duruyor, o ilgileniyor, 2 arabayla da teyzem ve eşi İzmir'in birkaç ilçesinde satış yapıyorlar, müşteri durumu hem arabaların hem de dükkanın çok iyi. Neyse fazla uzatmayayım müşterisi, satışı, kazancı falan her şeyi oturmuş bir dükkan işletiyorlar. Çok uzatmayayım, bugün annem bana okul bitince iş durumunu ne yapacağımı falan sordu. Biz hepsine yetişemiyoruz artık üçümüz, yaş ilerledikçe de yorgunluk oluyor ama işi de büyütmek istiyoruz, teyzenler bir şube daha açmak istiyorlar, okulun bitince bizim işi sen de yapmak ister misin ama kendi işin olarak görmen ve istekli olman lazım yani yapacaksan senin isteyerek yapman çok önemli falan dedi. Düşün taşın falan dedi. Sonra da iş ararsan ve bulamazsan da canını sıkmana gerek yok kendi işimiz varken falan dedi. Bu fikir anneannemin çok hoşuna gitti, iki çocuğum ve torunum, ailece işi büyütürsünüz falan dedi. Ailede bu işe yakın zamanda dahil edebilecekleri tek çocuk benim, benim yaşım da 22, okul bitince 23 olacak. Şimdi sormak istediğim şey şu; tabi okul bitmeden bişey yapamam, düşünecek zamanım da çok ama sizce ne yapmalıyım yani siz olsanız ne yapardınız? Mezun olur olmaz bu işe mi başlardınız yoksa özel sektörde iyi kötü bir iş bulmaya çalışıp kendi kendinize bir kariyer mi yapardınız? Hangisi daha mantıklı? Aranızda böyle ailece bu tarz bir iş yapan var mı? Şöyle de bir ayrıntı var, bana burs çıkmadı, öğrenim kredisi çıktı, yani mezun olunca ödemem gereken bir borcum da olacak. Öte yandan sanki bu işe başlayacaksam 4 sene boyunca okuduğum okulu boş yere okumuşum gibi hissediyorum. Yani şu an bana geçen his bu. Bu mesajı daha da uzatmak istemiyorum okurken sıkılmayın, sorularınız olursa cevaplarım.

Seninkiler yine insan gibi sana sormuşlar çalışmak ister misin? diye.. Bende bir baba var, sanki dünyadaki tek iş onun işi gibi bana sormadan kendi kendine orada çalışacakmışım gibi planlar yapıyormuş kendi kfasından. Sadece ben değil. Bütün kardeşlerime.. Okuyacağımız bölüme bile kendi işine yakın olsun diye abuk sabuk egrçek dışı uydurma şeylerle kafamızı karıştırmaya çalıştı.. Sanki bana sormuş da burada çalışır mısın kızım diye ben orada durumlar çok karışık olduğundan çalışmak istemiyordum orada, gitmeyince gelme filan diye kendi kendine sormadan cevaplar filan veriyor. erkek kardeşlerime de doktor bile olsanız bu dükkanın başına geçeceksiniz diyor.. Sizin çalıştığınız işi severek yapabilecekseniz düşünün ama oradak durumları siz biliyorsunuz. Başkasının yanında nasıl olur bilmiyorum da anlattığınız kadarıyla iyi bir ortamı var.

Ben kendime iş arardım ve çok çalışıp yükselmeye çabalardım.
Aile de olsa bi kavgada hemen yüze vuruyorlar yapılan yardımı.
He baktınız olmuyor, aile işine girer yükseltirsiniz, çünkü büyümüş bir işin sahibi olmak ve o soyadı taşımak gurur verir insana.
Ama önce kendiniz iş bulmayı yükselmeyi deneyin bence.

Seninkiler yine insan gibi sana sormuşlar çalışmak ister misin? diye.. Bende bir baba var, sanki dünyadaki tek iş onun işi gibi bana sormadan kendi kendine orada çalışacakmışım gibi planlar yapıyormuş kendi kfasından. Sadece ben değil. Bütün kardeşlerime.. Okuyacağımız bölüme bile kendi işine yakın olsun diye abuk sabuk egrçek dışı uydurma şeylerle kafamızı karıştırmaya çalıştı.. Sanki bana sormuş da burada çalışır mısın kızım diye ben orada durumlar çok karışık olduğundan çalışmak istemiyordum orada, gitmeyince gelme filan diye kendi kendine sormadan cevaplar filan veriyor. erkek kardeşlerime de doktor bile olsanız bu dükkanın başına geçeceksiniz diyor.. Sizin çalıştığınız işi severek yapabilecekseniz düşünün ama oradak durumları siz biliyorsunuz. Başkasının yanında nasıl olur bilmiyorum da anlattığınız kadarıyla iyi bir ortamı var.
Yani annemin yaptığı da sadece sormak aslında, iş teklif etmiş falan değil. Ya kendince bende potansiyel gördü ya da sadece aileden biri daha olsun istediği için, bilmiyorum ama bizimkiler manevi konulara çok önem veriyorlar. Annem ve teyzem zor günler geçirdiler ve hep birbirlerine destek oldular. Biri diğerini yarıyolda bırakmadı hiç. Zaten teyzemin sadece iki yeğeni var, ben ve kardeşim. Çocuğu da yok. Bizi çocuğu gibi görüyor. Bizimkilerde baskı yoktur öyle, insana istemeden bişey yaptırmazlar. :)
İş neyle ilgili bilmiyorum.

Ama sevebileceğin bir işse , iş idaresini yapabilirsin , başarılı da olursun.

Lakin sen de haklısın. İktisat güzel bir bilim.

Sen bilirsin demek istiyorum:) Sen aile işine hevesli misin?
İş plastik malzeme, kağıt, ambalaj falan filan işte, öyle akarı kokarı falan yok. Bildiğin ticaret yapıyorsun. İktisatı seviyorum ama bazen insanlar iş bulma konusunda o kadar karamsar konuşuyorlar ki... Şimdi bir yığın da iktisat mezunu var. Hiç bilmiyorum. Aslında bu işle alakalı benim asıl ilgilendiğim şey aile işi olması falan değil. Ben o dükkanda, çevrede yani bunların yaptığı işte potansiyel görüyorum. Çevresinde bu malların satışını yapan başkası yok, müşterisi artık gözü kapalı geliyor. Satılan mal çeşidi çok. Bizimkiler böyle başka toptancıların muhtemelen uzak olduğu için pek gitmediği yerlerdeki esnafları müşteri olarak bağlamışlar falan onlara toptan satış yapıyorlar. Yani bence iyi yönetilirse güzel şeyler olur gibime geliyor. Eğer ben kabul etmezsem yarın öbür gün yaşları ilerleyip yorulunca işi küçültmek zorunda falan kalacaklar, yazık olacak çünkü genç ve enerjik birine ihtiyaçları var, çok belli.

İktisat okuyorum.
Özel sektörde çalışmak yerine ailen ile birlikte çalışabilirsin ve bir yandan sınavlara hazirlanabilirsin ille kendim basaracagim ayrı bir kariyer istiyorum diyorsan. Hayallerin varsa bilemem tabi mesela idari hakim olmak gibi? Bazı sınavlar için evde oturup ders çalışmak gerekli. Sadece özel sektörü dusunuyorsan aileyle çalışman daha iyi bence. Ne istiyorsun karar verirsen yerleşir yapacakların. Özel sektör mu, devlet mi?

Kız,iş iyi bir işmiş anlattığına göre.

Ama eğitim konusunda da haklısın.

Ayyyyh bilemedim her iki seçenek de iyi olunca karar vermek zor oluyor.

Akraba ile çalışmak bana pek cazip gelmiyor.
Ama sizin için güzel bir şey mezun işsiz psikolojiniz olmayacak.
Bence okul bitince annenize yardıma başlayın bir yandan çeşitli başvurular yapın.
Baştan da belirtin bunu güzel bir imkan çıkarsa değerlendiririm, çıkmazsa
sizinleyim diye olmaz mı?

Özel sektörde çalışmak yerine ailen ile birlikte çalışabilirsin ve bir yandan sınavlara hazirlanabilirsin ille kendim basaracagim ayrı bir kariyer istiyorum diyorsan. Hayallerin varsa bilemem tabi mesela idari hakim olmak gibi? Bazı sınavlar için evde oturup ders çalışmak gerekli. Sadece özel sektörü dusunuyorsan aileyle çalışman daha iyi bence. Ne istiyorsun karar verirsen yerleşir yapacakların. Özel sektör mu, devlet mi?
Ne yalan söyleyeyim, hiçbir hayalim yok. Benim okuduğum bölümle alakalı hiçbir hayalim yok. Seviyorum o çok ayrı bir konu ama pek umudum yok. Devletten zaten zerre kadar umudum yok, KPSS'ye güvenemiyorum. O kadar çok insan canını dişine takıp çalışıyor ama atanamıyor. Ya torpillere ne demeli? Bunları düşününce üzülüyorum. Özel sektör deseniz herkes biliyor zaten insanlar hakettiği parayı kazanamıyor, sömürü almış başını gitmiş. O kadar çok mezun varken... Hiç hayalim yok mesela ama böyle anlamsız hislere kapılıyorum, madem ailemin işime girecektim o zaman neden 4 yıl okudum, öğrenim kredisi aldım (o kredi olmasa okuyamazdım çünkü), o yurtttaki çileye katlandım o zaman? Üniversite mezunu olmayan 3 insan gayet güzel yapıyor bu işi diye bir düşünceye kapılıyorum. Şu öğrenim kredisini düşündükçe de kalbim sıkışıyor zaten ama ben okula başladığımda durumlar iyi değildi, almasam okuyamazdım. Ne bileyim annem bir de bizim kendi işimiz varken iş bulamazsan bile sıkma canını falan dedi. Benim annemin bende babamdan daha çok emeği var. Biraz da annem manevi olarak beni yanında görmek istiyor olabilir ama baskı yok, kesinlikle baskı yapmaz.

Bence bir yüksek lisans yap.
Hem krediyi hemen ödemek zorunda da kalmazsın.

İş ticaret işiyse, batabilir... Çıkabilir... Sonra tekrar batabilir...

İleriyi düşün. Evlenip çocuğun olduğunda, yaş ilerlediğinde, hayat yorduğunda hangi işi yapmak istersin?

Kız,iş iyi bir işmiş anlattığına göre.

Ama eğitim konusunda da haklısın.

Ayyyyh bilemedim her iki seçenek de iyi olunca karar vermek zor oluyor.
Öyle mi dersin? Açıkçası İktisat mezunları için seçenekler pek iyi değil. Milyonlarca mezun var ve milyonlarca işsiz. Bak İşletme okumuş olsam hiç böyle bir hisse kapılmazdım, 4 sene okudum ve işim hazır diye düşünürdüm.
İşin iyiliği konusuna gelince, evet gayet iyi. Yani her zaman herkesin ihtiyaç duyacağı bir kalem. Perakende satış fiyatları mesela tek bir ürün için düşündüğünde ucuz ama çok iyi kar bırakıyor.

Akraba ile çalışmak bana pek cazip gelmiyor.
Ama sizin için güzel bir şey mezun işsiz psikolojiniz olmayacak.
Bence okul bitince annenize yardıma başlayın bir yandan çeşitli başvurular yapın.
Baştan da belirtin bunu güzel bir imkan çıkarsa değerlendiririm, çıkmazsa
sizinleyim diye olmaz mı?
Bu gayet güzel bir fikir, bu benim de aklıma geldi. Çünkü annem iş bulamasan bile sıkıntı yapma dedi.

Öyle mi dersin? Açıkçası İktisat mezunları için seçenekler pek iyi değil. Milyonlarca mezun var ve milyonlarca işsiz. Bak İşletme okumuş olsam hiç böyle bir hisse kapılmazdım, 4 sene okudum ve işim hazır diye düşünürdüm.
İşin iyiliği konusuna gelince, evet gayet iyi. Yani her zaman herkesin ihtiyaç duyacağı bir kalem. Perakende satış fiyatları mesela tek bir ürün için düşündüğünde ucuz ama çok iyi kar bırakıyor.

O zaman şuna ne dersim : Yüksek lisansa başla, mesleğini yapmış olursun. Aynı zamanda işe de başla . Ben senin yerinde olsam aile işini götürürdüm. İyice kar ettikten sonra başka bir alana daha el atardım, parayla da yatırım yapardım.

Bence aile işine gir. Ama iktisatla olan bağını da kopartmamak için yüksek lisansa başla. Buna ne dersin:))

Bence bir yüksek lisans yap.
Hem krediyi hemen ödemek zorunda da kalmazsın.

İş ticaret işiyse, batabilir... Çıkabilir... Sonra tekrar batabilir...

İleriyi düşün. Evlenip çocuğun olduğunda, yaş ilerlediğinde, hayat yorduğunda hangi işi yapmak istersin?
Krediyi zaten her halükarda hemen ödemek zorunda değilim, 2016'da mezun olacağım, 2018'de başlıyor onun ödemeleri.
Yüksek lisans düşünmüyorum açıkçası çünkü öğrenciliğimin artık bitmesini düşünüyorum.
İleriyi düşünüyorum ama evlenip çocuk olmasına kadar falan o kadar da ilerisini düşünmüyorum tabi. :D Yani şimdi hepsinin artıları ve eksileri var. Mesela ticaret işi batabilirse özel sektördeki adam da istediği zaman kapının önüne koyabilir. Devlet için çabalasan o kadar emek bir mülakatta torpil yüzünden boşa gidebilir falan filan. Her açıdan düşünmeye çalışıyorum. İşte bu kafa karışıklıkları falan hep işsiz kalma endişesi yüzünden. İktisat çok fazla mezun veren bir bölüm, biz kaygılanmayalım da kim kaygılansın...

Ben olsam çalışırım keşke senin kadar şanslı olabilseydim.
Zaten bir şube daha açılınca teyzen ve enişten o tarafa kayar
Sizde annenizle şuan ki şubede durursunuz.
Bir sorun çıktığında da en azından iş deneyiminiz olur.
Bence bunlar sizin için avantaj

Back