• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

özel günlerde takılan altın sorunsalı

Adetlere göre halanin taktiklari, kv'deyi baglar, sizi degil. Yani kvde evet halanin cocugunun dügününe bir yarim takmali. Sizde güzel birsey takmalisiniz ama mecburen yarim altin degil. Ve zaten halanin oglu bekar ise, birsey takma mecburiyetinde degil.

Görümcede bekarsa, birsey takma mecburiyetinde degil. Hediyedemi almadi?

Ben olsam bunlari kafama takmazdim, icimden ne geliyorsa onu takardim.

Benim de öyle oldu. Karam rahat oldu. Dıdısının dıdısına düğüne gitmemiş oldum. Tek yararlı yanı buydu sanırım
Altınlara el koymayıp size birakirsa ama dönüşü siz yaparsaniz zaten gene yardım olmuyor. Paraları alip altınları birakirsin ama dönüşü sen yaparsın yardim budur

Altınlara el koymayıp size birakirsa ama dönüşü siz yaparsaniz zaten gene yardım olmuyor. Paraları alip altınları birakirsin ama dönüşü sen yaparsın yardim budur
Tabi doğrusu budur zaten. Ama bize ev alıp eşya konusunda da aileler alınca, altınları da verin demedik.

Tabi doğrusu budur zaten. Ama bize ev alıp eşya konusunda da aileler alınca, altınları da verin demedik.
Ev alınca tabi denmez 😂
ben genel olarak görüyorum aileler altınları bıraktık diyor ama borcu da bırakıyor iade için sonra yardım diyorlar.

merhaba arkadaşlar,sizlere danışmak istediğim bir konu var olayı açık net yazacağım sadece geleneklerimize göre işler nasıl oluyor onun cevabını arıyorum,benim bildiğim bir şey var merak ediyorum sizin yazdıklarınızla örtüşecekmi).Eşimin halası bizim düğünde yarım altın takmıştı doğumda da 1 bilezik taktı.Benim sorum halanın kızı ve oğlu evlendiğinde biz ve eşimin annesi ne takmalı.Yani Eşimin annesine ve bize ne takmak düşer.(Şu bilgiyide paylaşmalıyımki halanın oğlu katı takmadı)
Aynı durum eşimin annesi içinde geçerli annesi doğumda takı taktı ancak eşimin kız kardeşi takmadı 2. doğumda da takmadı.Yarın öbürgün evlendiğinde ben ne yapmalıyım.Cevaplarınızı bekliyorum hanımlar
Simdi halaniz size düğünde yarim altin takmışsa kayinvalideniz daha once gorumcesinin cocuklarina yarim altin takmamissa yani kisaca gorumcesine altin borcu varsa yarim altın takmali adetlere göre. Siz halanizin cocuklarina taki takarsaniz onlarda cocugunuzun sunnetinde dugununde borclarini getirirler. Hala oglunuz henuz evli olmadigi icin ayni haneden size yarim altin götürülmüş. Cocugu olunca da kayinvalideniz bilezik takar

Hala taktiysa, cocuklari çalıştığı halde takmadiysa (evli bekar farketmez), dönüşü kv anne her kimse o yapar. Cocuk ogrenci oldugu veya calismadigi icin takamadiysa, yine hala=kv olur, siz de icinizden geleni takabilirsiniz. Hala sizin cocugunuza taktiysa, kayinvalideniz de halanin torunu oldugunda takar. Hala cocugu sizin cocugunuza üstteki kosullara gore çalıştığı halde takmadiysa siz de onun çocuğuna takmazsiniz. Esimin tarafinda sistem bu kadar net. Bizim tarafta sacma sapan, yok o takmadi ama sen tak olmaz öyle vs. Neden yahu, hep benim icimden gelecek de ben mi kaziklancam, birakin bu içten gelme mevzusunu. Yillarca sacma sekilde taktikca taktim zaten. Artik yapmıyorum. Neyse o. Kuşağin denk gelmesi onemli burda. Ben takmadim diye benim çocuğuma da takmayacaksa takmasın daha iyi, azalmis olur bu hesap kitap mevzusu. Her ay kenara altin koy, yine destek yine birikim işte...

Altın uçtu valla helal olsun bilezik takan halaya

Düğünde takılan yarımlık sizde kaldıysa siz takmalısınız, keza bilezik de sizdeyse siz de karşılığını aynı şekilde vermelisiniz.
Ama şu var, belki kayınvalideniz daha önce onlara yarın taktığı için o da size yarım takmıştır.
Bunu en iyi kayınvalideniz bilir aslında.

Her ailenin kendi icinde bir duzeni vardir. Kvnize sorabilirsiniz ayip degil. Durumu neye elverirse insan onu yapmali. Bizde sadece aile buyukleri taki yapar. O da en az besibiryerde zaten. Sadece aileye yapilir,yabancilarin dugunlerinde basit bir ceyrek veya gram takilir. Bana gelenleri annem geri goturur mesela,benim gonlumden gecerse ekstra yaparim,yapmasam da kimse beni kinamaz.

Evet bende sizin dediğiniz gibi biliyorum kesinlikle Ödünç'tür altın geleneklerimizde ha bunu onaylarız onaylamayız o ayrı konu ama gelenek böyledir.Şimdi maalesef herkes kendine göre yontmaya çalışıyor.Cevap için teşekkür ederim,dediğiniz gibi verilen bileziğin ve yarım altının bir şekilde verilmesi gerekiyor ama bakalım o na karar vereceğiz

Hatta bizim düğünde bir tanıdığımızın içinden bilezik almak gelmiş takarken kulağıma, bu ödünç değil içimden geldi sakın ödünç diye düşünme bu bendendir, demişti bence biri bunu demediği müddetçe altınları gençlere yapılmış bir yardım, bağış gibi düşünmemek gerekiyor.

Halam bana evlenirken bilezik taktı. Babam da onun kızı evlenirken takacak.
Kızı bişey takmadı. Bende ona takmayacam.
Bizde böyle işliyor..

Bana en mantikli gelen bu. halanin dengi sizin kayinvalide oluyor. yani hala size ne taktiysa kayinvalideniz onu takmali. halanin kizi/ oglu size ne taktiysa siz de onu takmalisiniz. takmadiysa sizin de takmaniz gerekmez.
tabii icinizden geliyorsa takabilirsiniz de.

ben evlenirken bana takilanlari ben de kisilere geri goturdum. annem yine onlara ceyrek ve ya yarim goturdu, kendi takdirine gore. ama ben bana tam altin takana tam altin taktim. kimse bilezik takmadiydi o yuzden oyle bir derdim olmadi :)

merhaba arkadaşlar,sizlere danışmak istediğim bir konu var olayı açık net yazacağım sadece geleneklerimize göre işler nasıl oluyor onun cevabını arıyorum,benim bildiğim bir şey var merak ediyorum sizin yazdıklarınızla örtüşecekmi).Eşimin halası bizim düğünde yarım altın takmıştı doğumda da 1 bilezik taktı.Benim sorum halanın kızı ve oğlu evlendiğinde biz ve eşimin annesi ne takmalı.Yani Eşimin annesine ve bize ne takmak düşer.(Şu bilgiyide paylaşmalıyımki halanın oğlu katı takmadı)
Aynı durum eşimin annesi içinde geçerli annesi doğumda takı taktı ancak eşimin kız kardeşi takmadı 2. doğumda da takmadı.Yarın öbürgün evlendiğinde ben ne yapmalıyım.Cevaplarınızı bekliyorum hanımlar
Hediyenin aynısını evden bir kişi takacak onun yolunu büyükler bilir

Aile büyüklerinin taktığı şeyleri geri aile büyükleri takar. Yani halanız bilezik taktıysa, halanızın oğluna/kızına babanız/anneniz bilezik takar. Siz içinizden geleni takarsınız.
Eğer kuzeniniz bizzat gelip size bir şey taksaydı o zaman karşılık olarak aynısını takmanız gerekirdi. Bizde bu şekilde. Ayrı a altınlar zaten gelinindir, bu iş kimin aldığına göre değişmez.

Düğünde takılan yarım ı kayınvaliden takacak doğumda sana gelen bileziği de sen takacaksın bu kadar.

Keşke kimse kimseye altın vs takmasa da bu saçma şeylerle uğraşmasak. Hediyeleşmek amacından çok uzak çünkü bu durumlar ve çok can sıkıcı.

Back
X