• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

özel günlerde takılan altın sorunsalı

Gelenek göreneğimizde evlenene doğum yapana yardım etmek gönlünden kopanı hediye etmek var, eli boş gitmemek var, şuna şu kadar altın buna bu kadar altın diye bir şey yok.
Böyle yapanlar asıl Türk gelenek ve göreneğinden bihaber.
Çocuklarımıza bu adetleri mi miras bırakmak istiyoruz yoksa daha etik adetler mi bir düşünelim.

Görenek mi kalmış. Amaç yardım olsa para takar herkes. Herkes sözde hediye(gösteriş) özde borç olarak altın takıyor, çünkü altın değerleniyor.

düğünde size ne takıldıysa aynısı takılır gelini doğum yapıncada bilezik takarsınız adet budur türk geleneklerinde (bana çok saçma gelsede)
Çok teşekkür ederim evet adetler çoğunlukla can sıkıcı olabiliyor ama maalesef toplulumumuz bunun beklentisi içinde oluyor ve bazen uygulamanız gerekiyor ya da bazen aileler bunu kendi menfaatlerine göre uygulamak istiyorlar o zamanda kimin adet anlayışı doğru arayışına girebiliyor insan cevap için teşekkürler
Adet şöyle, size ne takıldıysa büyüklerden, aynısını kv deniz takmalı onlara.
Genç çift, kardeş vs de de aynı yapmak size düşer.
Ama size takmayana vicdanınıza bağlı, ne isterseniz onu götürebilirsiniz.
Sizede minettarım ben de bu şekilde biliyorum ama bazen işte karşınızdaki aile "bizde adet böyle deyip çıkıveriyor" hele birde sizi zengin sanıp.Ama adet neyse onu yapma niyetindeyim en son yazdığınızı da o şekilde biliyorum mesala o kişi yaşı küçük olduğu için takı takmadıysa bile evlenirken o kişye takılıyor(tabi bu kişinin vicdanıma kalıyor)

merhaba arkadaşlar,sizlere danışmak istediğim bir konu var olayı açık net yazacağım sadece geleneklerimize göre işler nasıl oluyor onun cevabını arıyorum,benim bildiğim bir şey var merak ediyorum sizin yazdıklarınızla örtüşecekmi).Eşimin halası bizim düğünde yarım altın takmıştı doğumda da 1 bilezik taktı.Benim sorum halanın kızı ve oğlu evlendiğinde biz ve eşimin annesi ne takmalı.Yani Eşimin annesine ve bize ne takmak düşer.(Şu bilgiyide paylaşmalıyımki halanın oğlu katı takmadı)
Aynı durum eşimin annesi içinde geçerli annesi doğumda takı taktı ancak eşimin kız kardeşi takmadı 2. doğumda da takmadı.Yarın öbürgün evlendiğinde ben ne yapmalıyım.Cevaplarınızı bekliyorum hanımlar

Bilezik bebeğe, minik bebek bileziği mi yoksa size mi? Altın adetlerimizde ÖDÜNÇtür. Halanız size yarım altın taktıysaonun ev sahipliği yaptığı bir düğünde mesela onun çocuğunun düğününde aynısını takmanız lazım çünkü onu halanız size ödünç olarak takıyor. Yani bir şekilde bu bilezik ve yarım altını iade ederseniz uygun olur.

Doğumda genelde çeyrek takılır, siizn dediğinize göre çocukların düğününde de çeyrek takabilirsiniz.
evet genelde öyle olur ama bizde durum biraz farklı oldu,cevap için teşekkür ederim en azında hedefe yönelik cevap veren arkadaşlardansınız ,tekrar teşekkürler.

Halam bana evlenirken bilezik taktı. Babam da onun kızı evlenirken takacak.
Kızı bişey takmadı. Bende ona takmayacam.
Bizde böyle işliyor..
Bende öyle biliyorum arkadaşım ama eşimle bu konuda fikir ayrılığına düştük aslında o adetleri bilmiyor.Çok teşekkür ederim verdiğin cevap için en azından benim gibi bilenlerin olduğunu bilmek beni rahatlattı.Tekrar çok sağol cevap için

Bilezik bebeğe, minik bebek bileziği mi yoksa size mi? Altın adetlerimizde ÖDÜNÇtür. Halanız size yarım altın taktıysaonun ev sahipliği yaptığı bir düğünde mesela onun çocuğunun düğününde aynısını takmanız lazım çünkü onu halanız size ödünç olarak takıyor. Yani bir şekilde bu bilezik ve yarım altını iade ederseniz uygun olur.
Evet bende sizin dediğiniz gibi biliyorum kesinlikle Ödünç'tür altın geleneklerimizde ha bunu onaylarız onaylamayız o ayrı konu ama gelenek böyledir.Şimdi maalesef herkes kendine göre yontmaya çalışıyor.Cevap için teşekkür ederim,dediğiniz gibi verilen bileziğin ve yarım altının bir şekilde verilmesi gerekiyor ama bakalım o na karar vereceğiz

altinlari kim aliyor o onemli,
benim altinlara aileler el koydugu icin tum geri donusleri de onlar yaptilar :kahve:
Evet aslında takılan altın kadının olur ama hayat gailesi derken zaten bozulup borç ödeniyor,ha bide ülkemde maalesef böyle bir gerçekte var erkek tarafı el koyuyor altına.:kızgın:

Evet aslında takılan altın kadının olur ama hayat gailesi derken zaten bozulup borç ödeniyor,ha bide ülkemde maalesef böyle bir gerçekte var erkek tarafı el koyuyor altına.:kızgın:

yok benim altinlara iki taraf da el koydu, esitlik var yani :63:

ben kendim harcamis olsaydim kendim gotururdum,
ama hic gormedigim icin oyle bir sey dusunmedim bile.

Kuzenlerim evlenirken o sebeple bana ne takilmisti diye dusunmeden kendimce hediyemi verdim, artik o gunun maddi durumuna gore altin da takmisimdir, para da, sunu takmaliyim diye dusunmedim yani.

Aslında ülkemizdeki adeti merak ediyorum bilginiz yok sanırsam,teşekkürler zaman ayırıp cevap yazdığınız için
Ülkemizde adet diye tek standart bir yol yok ki.
Düğün adetlerinde de doğum merasimlerinde de. Yemek kültüründe de. Çok geniş bir coğrafyamız ve çok değişken adetlerimiz var.

Örneğin ben doğma büyüme İstanbullu biriyim ve bizde ödünç diye bir şey yoktur. Çocuğu olmayan akraba başka bir akrabanın çocuğunun sünnetinde altın takar veya uzak akraba ise para verir. “Benim çocuğum yok ve olmayacak, o da bana getirmeyecek zaten” demez. Altın bizde hediyedir, toplu masrafın olacağı düğün gibi zamanlarda destektir. Borç ya da ödünç değildir.
Ama eski eşimin adetlerine göre ödünçmüş. Bebeğim doğdu, kayınvalidem dedi ki şu Cumartesi ben evimde mevlüt okutacağım. Şaşırdım çünkü birincisi ben Cumartesi çalışıyordum, ikincisi mevlüt bebeğin evinde okutulur, babaannenin değil. Sonuçta kadın yaptı mevlüdü ben ve bebek olmadan. Şimdi buradaki konuları okuyunca anlıyorum aslında o kendi taktığı altınları geri almak için yapmış mevlüt.

Sizin durum da karışık. Halanın 2 çocuğu var. Bilezik yerine birine yarım diğerine yarım takabilirsiniz. Bebekleri olunca yine birşeyler takabilirsiniz. Sizin gelir durumunuza ve yakınlığınıza bağlı.

Bilgim var ama artık o adetin sürdürülebilirliği sağlanmamalı. Gram 400 tl.
Ben bu düşünceyi doğru bulmuyorum bana şuanda yarımdı çeyrekti altın takılıyor bu kişiler 2 yıl sonra doğum yaptı altının gramı 1000tl oldu özür dilerim ama adetin sürdürülebilirliği kalmadı diyememki.Belki şuanda o kişi de bana zorlanarak bana o çeyreği taktı bende zamanı gelince ona destek olmak için takmış olucam hemde borcumu ödemiş olacam.Ha ilerde bunu kendi çocuklarımda devam ettirmeyi düşünmüyorum o ayrı konu.

Ben evlendim amcam çeyrek taktı. Erkek kuzenim evliydi çalışıyordu o hiçbir şey takmadı hatta eşi ev hediyesi bir şey söyledi ihtiyacın varsa almak istiyorum dedi kabul ettim. Evleneli 1 yıl oldu hiçbir şey almadılar. Annemin komşusu bile kahvaltı takımı vs alıp getirmiş. İnsan eşyada değil ama önce söylenip sonra salağa yatınca da onun hakkında farklı düşünüyorsun. Neyse sonra o kuzenimin eşi doğum yaptı. Bebek görmeye gittiğimizde de ben bir şey takmadım sadece annem para verdi. Elbette insan içinden geleni yapmalı ama onlar küçük hesaplara girip salağa yatıyorsa insanın içinden de yapmak gelmiyor. En iyisi kim nasıl davranıp ne yapıyorsa aynen iade etmektir

Ülkemizde adet diye tek standart bir yol yok ki.
Düğün adetlerinde de doğum merasimlerinde de. Yemek kültüründe de. Çok geniş bir coğrafyamız ve çok değişken adetlerimiz var.

Örneğin ben doğma büyüme İstanbullu biriyim ve bizde ödünç diye bir şey yoktur. Çocuğu olmayan akraba başka bir akrabanın çocuğunun sünnetinde altın takar veya uzak akraba ise para verir. “Benim çocuğum yok ve olmayacak, o da bana getirmeyecek zaten” demez. Altın bizde hediyedir, toplu masrafın olacağı düğün gibi zamanlarda destektir. Borç ya da ödünç değildir.
Ama eski eşimin adetlerine göre ödünçmüş. Bebeğim doğdu, kayınvalidem dedi ki şu Cumartesi ben evimde mevlüt okutacağım. Şaşırdım çünkü birincisi ben Cumartesi çalışıyordum, ikincisi mevlüt bebeğin evinde okutulur, babaannenin değil. Sonuçta kadın yaptı mevlüdü ben ve bebek olmadan. Şimdi buradaki konuları okuyunca anlıyorum aslında o kendi taktığı altınları geri almak için yapmış mevlüt.

Sizin durum da karışık. Halanın 2 çocuğu var. Bilezik yerine birine yarım diğerine yarım takabilirsiniz. Bebekleri olunca yine birşeyler takabilirsiniz. Sizin gelir durumunuza ve yakınlığınıza bağlı.
Aynen dediğiniz gibi geniş bir coğrafyada yaşıyoruz ama yine yakın yakına bazı adetler çok büyük farklılık her zaman olmuyor.Ben trakyalıyım bizde sizin dediğiniz gibi bazı durumlarda kişiler maddi durumuna göre farklı değerde takı takada biliyor ama bunu için içinde yaşadığın ailenin bu durumu nasıl algıladığı önemli.Ama Genelde ülkemizde daha çok borç olarak görülüyor sanki .Teşekkür ederim dikkate alıp cevap yazdığınız için :KK200:

Ben evlendim amcam çeyrek taktı. Erkek kuzenim evliydi çalışıyordu o hiçbir şey takmadı hatta eşi ev hediyesi bir şey söyledi ihtiyacın varsa almak istiyorum dedi kabul ettim. Evleneli 1 yıl oldu hiçbir şey almadılar. Annemin komşusu bile kahvaltı takımı vs alıp getirmiş. İnsan eşyada değil ama önce söylenip sonra salağa yatınca da onun hakkında farklı düşünüyorsun. Neyse sonra o kuzenimin eşi doğum yaptı. Bebek görmeye gittiğimizde de ben bir şey takmadım sadece annem para verdi. Elbette insan içinden geleni yapmalı ama onlar küçük hesaplara girip salağa yatıyorsa insanın içinden de yapmak gelmiyor. En iyisi kim nasıl davranıp ne yapıyorsa aynen iade etmektir
Aynen katılıyorum size ,biraz halkın içinde olup yorum yazmak lazım,maalesef bunlar yaşanıyor.Yaşayan anlar

Biz fakirler çeyrek hesabı yaparken acaba böyle bir düğünde geri dönüşler nasıl oluyor

Konu sahibi inan hiç bilmem böyle adetleri

Düğünde altını parayı kim aldi bu önemli.
Size destek amaçlı olarak bıraktılarsa yarımı kv takmalı sizde bir ceyrek ya da para falan takarsiniz. Dogumda da bilezigi direkt size taktiği için sizin geri cevirmeniz lazım. Adet böyle ilerliyor.

Sizin düğününüz de takılan takıları siz mi aldınız kayınvalideniz mi aldı. Eğer siz aldıysanız, genelde adet olarak, oğlana bilezik, kıza da yarım altın takabilirsiniz. Eşinizin kız kardeşine de imkanınız varsa düğünde takı takabilirsiniz

Back
X