Ülkemizde adet diye tek standart bir yol yok ki.
Düğün adetlerinde de doğum merasimlerinde de. Yemek kültüründe de. Çok geniş bir coğrafyamız ve çok değişken adetlerimiz var.
Örneğin ben doğma büyüme İstanbullu biriyim ve bizde ödünç diye bir şey yoktur. Çocuğu olmayan akraba başka bir akrabanın çocuğunun sünnetinde altın takar veya uzak akraba ise para verir. “Benim çocuğum yok ve olmayacak, o da bana getirmeyecek zaten” demez. Altın bizde hediyedir, toplu masrafın olacağı düğün gibi zamanlarda destektir. Borç ya da ödünç değildir.
Ama eski eşimin adetlerine göre ödünçmüş. Bebeğim doğdu, kayınvalidem dedi ki şu Cumartesi ben evimde mevlüt okutacağım. Şaşırdım çünkü birincisi ben Cumartesi çalışıyordum, ikincisi mevlüt bebeğin evinde okutulur, babaannenin değil. Sonuçta kadın yaptı mevlüdü ben ve bebek olmadan. Şimdi buradaki konuları okuyunca anlıyorum aslında o kendi taktığı altınları geri almak için yapmış mevlüt.
Sizin durum da karışık. Halanın 2 çocuğu var. Bilezik yerine birine yarım diğerine yarım takabilirsiniz. Bebekleri olunca yine birşeyler takabilirsiniz. Sizin gelir durumunuza ve yakınlığınıza bağlı.