• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

özel günlerde takılan altın sorunsalı

kaju

Guru
Kayıtlı Üye
28 Eylül 2009
1.739
3.168
333
merhaba arkadaşlar,sizlere danışmak istediğim bir konu var olayı açık net yazacağım sadece geleneklerimize göre işler nasıl oluyor onun cevabını arıyorum,benim bildiğim bir şey var merak ediyorum sizin yazdıklarınızla örtüşecekmi).Eşimin halası bizim düğünde yarım altın takmıştı doğumda da 1 bilezik taktı.Benim sorum halanın kızı ve oğlu evlendiğinde biz ve eşimin annesi ne takmalı.Yani Eşimin annesine ve bize ne takmak düşer.(Şu bilgiyide paylaşmalıyımki halanın oğlu katı takmadı)
Aynı durum eşimin annesi içinde geçerli annesi doğumda takı taktı ancak eşimin kız kardeşi takmadı 2. doğumda da takmadı.Yarın öbürgün evlendiğinde ben ne yapmalıyım.Cevaplarınızı bekliyorum hanımlar

Ben altını borç olarak görmeyi ciddi anlamda anlamıyorum. O dönem elinizde ne varsa, gönlünüzden ne geçerse onu takarsınızz
Kardeşi takmadı diye doğumuna elinizi kolunuzu sallayıp gitseniz mesela utanmaz mısınız? Kardeş yani bu. Ben çok utanırım.
Benim de düğünde kayınbiraderler takmadı, ama evlenseler biz elbette takımızı takarız. Böyle hesaplara girilmemeli bana göre

Bu konuda lütfen konuyu dağıtmayalım arkadaşlar "yok ben olsam şöyle utanırım ayıptır falan..." lütfen adet hakkında bilgisi olan arkadaşları dikkati alacağım

Bu konuda lütfen konuyu dağıtmayalım arkadaşlar "yok ben olsam şöyle utanırım ayıptır falan..." lütfen adet hakkında bilgisi olan arkadaşları dikkati alacağım
Sizin kendi çocuğunuza takılmış, elbette takacaksını o zaman. İnsanlar size az buz takmamış, eliniz boş gitmek çok ayıp.

Adet şöyle, size ne takıldıysa büyüklerden, aynısını kv deniz takmalı onlara.
Genç çift, kardeş vs de de aynı yapmak size düşer.
Ama size takmayana vicdanınıza bağlı, ne isterseniz onu götürebilirsiniz.

Teşekkür ederim ancak Türk gelenek göreneklerine göre nasıldır onu öğrenmek için konu açtım

yani neyi soruyorsunuz

hala size düğünde yarım takmış

kv niz halanın oğlu evlenirken yarım taksa yeter biz takmasak olur mu diye mi soruyorsunuz

o algı o şekilde olmaz

kv halanın çocuğu evlenirken diğer hala-amca çocuklarına ne taktı ise onu takar

siz de size geleni takarsınız maddi olarak gücünüz yeterse

lakin bunu böyle kuruş kuruş tutmak zor olur hele ki doğumda bilezik takan halaya karşı

bir de görümceniz bekar iken sizin çocuğunuza takı takmasa da o evlenirken siz abi olarak bilezik takarsınız

onun çocuğu olursa da takarsınız hatta

bu arada bunların hepsi maddi durum ile alakalı işler

yeri gelir bir çorap alınır yeri gelinir altın emzik ama bunu Anayasa gibi ölçü almak olmaz

Doğumda genelde çeyrek takılır, siizn dediğinize göre çocukların düğününde de çeyrek takabilirsiniz.

Gelenek göreneğimizde evlenene doğum yapana yardım etmek gönlünden kopanı hediye etmek var, eli boş gitmemek var, şuna şu kadar altın buna bu kadar altın diye bir şey yok.
Böyle yapanlar asıl Türk gelenek ve göreneğinden bihaber.
Çocuklarımıza bu adetleri mi miras bırakmak istiyoruz yoksa daha etik adetler mi bir düşünelim.

Ailede adetler uygulanıyorsa, takılan takının değerinde takılır. Mesela onlar bilezik mi taktı siz ya bilezik ya da ona eş değer yarım olur tam olur takmanız lazım

Bence size düğünde takılan kvalideniz onların düğününde takmalı

Size doğumda takılanıda sizin onların düğünde takmanız lazm eğer durum müsait değilse bileziğe yarım en az takmanız lazm bence

Ben evlendiğimde 6yıl önce amcam bilezik taktı amcamın oğlu bekardı öğrenciydi haliyle birşey takmadı. Bu yıl o evlendi babamlar bilezik ben ve eşim çeyrek taktık. Sonra benim bebeğim oldu amcam ve kuzenim her ikisi yine birer çeyrek getirdi. Sorunuza cevap oldu mu?

Yanlış anlamadıysam şunu mu demek istiyorsun. O bana bilezik, yarım altın verdi. Kaynanan ayrı sen ayrı takarsan fazlasını geri vermiş oluyorsunuz. Eğer aldığın kadar vermek istiyorsan ya birlikte alın ya da ederi kadar ayrı ayrı takı alın. Al gülüm ver gülüm.

Back
X