Özel eğitimli öğrencinin velisi

Jane Bennet

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2018
483
788
34
Sevgili hanımlar merhabalar. Okuloncesi öğretmeniyim bir okulda şimdiden söyleyeyim yardımcı stajyer hicbir seyim yok . Özel eğitimli olan öğrencimin şiddete eğilimi var . Engeli %50 zihinsel %20 görme olmak üzere toplam %70 lik bir engel. Gecen yil daha 3 yasindaydi bu cocuk annesi cocuvu okula kaydettirmek istedi. Ben hiçbir sekilde istemedim ama müdür yardımcımız iyi niyet gostermis kayit yapmis. Bu kadinda 3 yasinda daha tuvalet eğitimi olmayan zihinsel engelli çocuğunu okula getirdi. Çocuk bir iki gün annesiyle geldi. Annesinin isteği şu şekildeydi hocam akademik olarak bir şey öğrenmesini istemiyorum sosyallessin yeter. Ben de Türk dili etkinliği müzik etkinliği oyun etkinliğine katıyordum . Matematik etkinliğinde önüne pastel boya koyup diğer öğrencilerimle ilgileniyordum . Bu kadın gitmiş beni şikayet etmiş. Neyse dedim çocuğundan dolayı hassastır sesimi çıkarmadım şikayet mevzusunu bilmeme rağmen. Bu arada bana sürekli sizden çok memnunuz iyi ki Siz bizim öğretmenimizsiniz diyen biri. Neyse cocuk 3 yasinda okula bir gun tek geldi makasla arkadaslarini kovaliyordu . Annesini aradim ya siz bu sinifta bu cocukla birlilte kalacaksiniz ya da bu cocuk bu sinifta olmaz dedim. Neyse bu teklif isine gelmedi yaşı da tutmadığı için çocuk okula gelmedi. Bu yıl kaynaştırma öğrencisi olarak bende ama ne yazık ki yine şiddet eğilimi var . Bir veli şikayete geldi çocuğuna vurduğu için bu çocuğu. Annesi gelmiş benim çocuğumu kimse bu okuldan alamaz . Vurursa vursun benin çocuğum özel anlayışlı olsunlar. Istemiyorlarsa hicbir çocuk okula gelmesin benim çocuğum okula gelecek önemli olan benim çocuğum gibi saçma sapan çirkin bir üsluba büründü. Bu salı veli toplantısı var. Velilerden baya bir ses yükselecek. Ben bu veliyi hicbir şekilde tutamam nerden tutsan elinde kalıyor. Sırf çocuğa üzülüyorum yoksa anne hiç umrumda olmaz. Sizce bu veliyle nasıl bir diyalog kurmalıyım. Arrik kadınla hicbir şekilde muhattap olmak istemiyorum veli toplantısında direk onu idareye mi yonlendirmeliyim sizce

Yalnız ben çocuğa çok üzüldüm
Zaten çocuğa üzülüyoruz ama annenin üslubu o kadar çirkin ki. Şunu dese hocam elimizden geleni yapıyoruz ama biz de mağduruz ortak bir çözüm bulalım dese zaten kızmam kadına. Ama kadın diğer çocuklar okula gelmesin umrumda değil önemli olan benim çocuğum diyor. Bu nasıl bir bakış acısıdır.

Peki neden özel çocukların olduğu okula gönderilmiyor?
Böyle hem çocuğa hem de diğer çocuklara yazık.
Onunla daha iyi ilgilenebilecek, gelişimi açısından daha faydalı olabilecek okullar varken bu tamamen çoçuğu başından savmak olmuş yeterki sosyalleşsin diyerek.

Okuloncesinde ne yazık ki özel eğitim okulu yok. Özel okullar var ama veli benim maddi durumum yok bu okula gelecek diğer çocuklar gelmezlerse gelmesin diyor .

Bizde stajyer öğretmen olmayinca kaynaştırma uygulamasi da bu özel çocukların arada öyle kaynayip gitmesine yol açıyor.
Yıllar önce ucretli öğretmenlik yaparken durtusel bi özel ogrencim inanılmaz zorlamisti beni, idare de yanimda olmadi . Ozel çocuklarin velileri de hassas, onlari da anlayabiliyorum ama her veli de anlayışlı olmuyor benim çocuğumun sucu nedir diye hergun bir veli baskına geliyordu ozel cocuk kavramini anlatana kadar dilimde tuy bitiyordu
Konunuzun takipcisiyim Allah yardimciniz olsun

Benim idare arkamda ama bunu diğer velilere nasıl anlatacaksınız ki. Ben de olsam çocuğum zarar görsün istemem çocuk engelli olsun olmasin

Hepsini tek tek anlatayım . Şikayet sebebi matematik etkinliğine onu katmamış olmam. Yanı önüne boyama koymam ki çocuk daha 3 yaşındaydı. Ana sinifi 48+ dir yani 4 yaşından başlar. Tek başıma yanımda hicbir yardimcim yokken o çocuğu alamazdım bu iki.
3. Olarak tabiki başlarındayım ama sıkıntı bu değil serbest zaman etkinliği var. Çocuk pat diye vuruyor anlık oluyor yani bir kavga şeklinde ilerlemiyor . Çocuk engelli ne yapacağı belli olmuyor

psikologa götürsün çocuğu bir şey yapmıyorsa bunu normal görüyorsa sosyal hizmetleri arayın. engelli olabilir tabi ki anlayış gösterilir ama neden sonuç ilişkisi kuramıyor çocuk belli ki birine ciddi bi zarar verirse ne olur sizce? sosyal hizmetler yardımcı olur bence annenin çocuktan daha fazla psikolojik yardıma ihtiyacı var gibi görünüyor. kolay gelsin size işiniz zor.

Amin . Zaten benim asıl kızdığım ve diğer velilerin de sıkıntı çıkartacağı konu annenin üslubu . Dünyanın onun ve çocukları etrafında dönüyor zannetmesi

Okuloncesinde ne yazık ki özel eğitim okulu yok. Özel okullar var ama veli benim maddi durumum yok bu okula gelecek diğer çocuklar gelmezlerse gelmesin diyor .
Burda olay tamamen velinin sorumsuzluğu. Şöyle düşünelim siz tamamen o çocukla ilgilenirseniz diğer bir grup çocuk ne yapıcak ? Ya da diğer çocuklarla ilgilenirken o çocuk ne yapıcak ? Burda veli çocuğu belirli saatlerde okulda tutup gerekirse kendi de başında durup takip etmeli. Diğer çocuklar neden şiddet görsün ve etkilensin onların suçu ne ki ..

Kesinlikle ama bunu veliye anlatamıyoruz .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…