Nasıl bir yerde çalıştığınızı bilmiyorum, ileride yönetici olma olanağınız/beklentiniz var mı bilmiyorum.
Eğer varsa; ister kişi ister olay, bir sorun karşısındaki yönetim beceriniz iyi olmadıkça ağzınızla kuş tutsanız ilerletmezler.
Patronunuzun "sakin ol" lafını bu manâda bir ihtar olarak görün.
O yüzden bu hanımı, bir kişi olarak değil, bir test olarak görün öncelikle.
Sesinizi yükseltmeyin, hele "cinnet" halinizi asla sezdirmeyin, ses tonunuz hep aynı hep mesafeli olsun.
Sizi delirttiğini bilirse, bunu yansıtırsanız, "eşitiniz" olur, onu motive edersiniz.
Aradaki profesyonel mesafe duvarını ne yaparsa yapsın aşamazsa cesareti kırılır.
Bireysel olarak da, cinnet noktasına gelmemek için kendinizi eğitmeye başlayın.
"Başkalarının işlerini iyi benimkileri özensiz yapıyor" demişsiniz mealen.
Sizin için yaptığı işler sizi yegane ilgilendiren şeyler olsun.
Eleştirileriniz sadece iş üstünden olsun.
Hatalarını gösterin, yorumlamayın. Yorumlamak kişisel ilişki kurmaktır, sizin aleyhinize çalışır, ona alan açar, örnek veriyorum;
Siz : "..
bu ne biçim bi cümle, sen bizi firmaya rezil mi edeceksin, sokak röportajı mı veriyorsun, kaç aydır buradasın hala paragraflar arasında boşluk bırakmayı beceremiyorsun "
Ben : "..
bu cümle değişmeli, ...a uygun hale getirilmeli, paragraflar arasına boşluk koyulmalı. " "Murat bey, X hanım şu şu düzeltmelerini yaptıktan sonra, kendisinin dosyasını da sizin dosyalarla beraber .... yapın/çıkarın/verin/gönderin, daha fazla geciktirmeyelim."
( X hanımın metninin son halini almasında, takım arkadaşı Murat'ı süpervizor yaptım, Murat bayıldı, X hanımın eşitini ona üstün kıldım, X hanım hiç bayılmadı.Gecikmenin sebebinin de X hanım olduğunu kendi gurubuna ilân ettim)
Ayrıca Murat beyi grup içinde, örneğin akşam saat 16:00'da son işleri teslim almakla görevlendirin. Murat'ın masasında toplansın, Murat size getirsin.
Hem araya bariyer koydunuz, hem de geciktirirse, artık muhatabı gurubun geri kalanı, size gelene kadar zaten onlar tepki gösterecek.
Ama en önemlisi, yaptığı/yapamadığı işi artık Murat da görecek. Ki bu, tüm gurup bilecek demektir.
Bunlar benim çok kısıtlı bilgiyle örnek olarak ürettiğim senaryolar, işe yarar olabilecekleri siz bilirsiniz, bulun, uygulayın.
Çok yanlış anlaşılmaya müsait bir şey tavsiye edeceğim, kastettiğimi anlayın lütfen; insanları insan olarak görmeyin.
Onları, sizin yapmakla mükellef olduğunuz işi yapmanızda yardımcı araçlar olarak görün, diyelim bir bilgisayar gibi. Bilgisayar işin aksamasına sebep olan bir arıza çıkarsa, bilgisayara delirmezsiniz, madem eldeki bilgisayar bu, ne yaparım da bana lâzım olan verimi alırım diye yaklaşırsınız duruma. İşte, yönettiğiniz insanları da öyle görün.
Son olarak; asla, asla duygu ifade etmeyin, göstermeyin, soğuk olmayın, sıcak olmayın, adil ve mesafeli olun.
Kendinize istisnalar için hak vermeyin, izin vermeyin;
Şu şu oldu, çok üst üste geldi, yoksa normal şartlarda şöyle yapmam vs.. demeyin. Yönetebilmek, her türlü şartta sakin kalmaktır.
Siz yaparsınız. Metindeki dil çok sağlam.