- 13 Temmuz 2018
- 65
- 19
- 38
- Konu Sahibi melodi1970
-
- #12.361
Aslında marketteyken nerdeyiz diye sorunca söylüyor. Ama geçmişi anlamıyor sanırım haklısınız. Banyo yaptıktan sonra mesela sen ne yaptın diye soruyorum o an havluyla kuruladıgım için ‘havluyla kuruluyo’ gibi bişey söylüyor. Tabi bu sorunlar devede kulak. En büyük problem farkındalıgının olmaması. Bebek gibi adeta küçücük bir dünyada yaşıyor. Hiç birşey sormuyor, merak etmiyor, ihtiyaçları dogrultusunda yaşıyor..Hafiza olmadigindan degil nereye sorusu ve gecmis zaman sorusu soruyorsunuz.
Once marketteyken neredeyiz sorusunu yanitlamasi lazim.
Sonra ne yaptin? Ne yaptim diye ? Gecmis zamanin en basit sorularini cevaplayabilmesi lazim.
Ve biz oznesi, bunu da anlamasi gerekiyor tabii.
Siz nereye gittik diyorsunuz ama bu sorunun cocugunuzda karsiligi yok.
Kreşe gitmiyor henüz. Yurt dışında yaşadığımız için ikinci bir dil korkutuyor beni, o yüzden kreş konusunda tereddütlüyüm. 5 ay özel eğitim aldı. Şimdi eğitmenimizden uzaktan danışmanlık alıyorum. Kendim eğitiyorum evde. Bir yere kadar hızlı ilerledi ama durdu bir yerde. Algısı hala tam açık degil o yüzden sanırım. Bir de normal cocuklar gibi düşünme yok. Düşünmeleri için zorlamak gerekiyor sizin de belirttiğiniz gibi. Zaten düşünmeye yönelik çalışmalar yaptırıyorum ezber hiç bir çalışma yaptırmıyorum.Yanlış söylüyosun diye uyarıyoruz.
Sanki kendi kendine ilerlemıyor bizde hep bir çaba hep extra uğraş gerekiyor.
Krese gıdıyor mu orda nasıl? Yada özel eğitim dersinde nasıl hocalarına karsı daha dıkkatlı mı bılıyo da sallıyo bir dönemde sanki benim oğlumda 3 yas 2 ay.
otorite olmayınca sabır sınırlarını zorluyor neye bindik trene gibi bizde de oluyo bazen çok kızıyorum beni deli etmek için yapıyor bu çocuk diye düşünüyorum. O sırada elinde oyuncak varsa direk alıp düzgün demedin kaybettin diyorum doğru söylersen alırsın doğru demeye çalışıyor oo kazandın oyuncagını dıyıp veriyorum böyle diyceksın diyorum yada doğru de kraker veririm gibi. Böyle tatlı sert olursam yol alabıldım .
Yanlış yapmıyorumdur umarım.Gerçi sürekli taktik değiştiriyorum yoksa sıkılıyor yada umursamıyor.
Hep bir yanlış mı yapıyorum korkusu hep bir tedirginlik .
cnm 3 yaşında bir çocuktan daha ne bekliyorsun. çocuğun gayet sağlıklı. Senden ondan duyduğunu tabiki tekrar edip kelimeleri nerede kullanması gerektiğini zamanla oturtacak. problem bulmak için problem arayıp kendini üzme derim. ben de böyle yapıyordum saatlerce ağlardım. tabi ki hayal dünyasında yaşayarak bazı şeyler yapacak. adı üstünde çocuk. Telefondaki konuşmalarınızı duyup taklit etmezse bence problem var. hayali bir şey üretmezse problem var. arkadaşımın kızı 1 yaşında konuştu. şu anda 4 yaşında hala annesini taklit eder, ben senin annenim der, annesi kızar, sonra gidip kendi oyuncağına kızar. vs. vs. ya çocuk bunlar taklit tabi ki edecek. nasıl neden sorularına cevap vermekte zorlanıyorsa ilerde oturtur ne var bunda, 3 yaşında ki bir çocuğun bunları muhakkak anlaması lazım diye %100 şart mı var, bilmiyorum istersen psikoloğa bir danış. bence illaki bilmesi gerekmiyor. zamanla oturtur üzme kendini bence cnmGünaydın.
Oglum 3 yasinda konustu. Su an konusmasi bence cok kotu durumda degil. Gun icerisinde surekli diyalog halindeyiz.
-Anne robot arabam nerede?
+odandadir oglum.
-Hayir odamda yok. Babannemin evindedir, hadi gel beraber alalim.
-Anne kedi bana kiziyor.
-Anne dedem beni parka goturecek mi?
+Anne şunu takamiyorum, yardim eder misin? Vs...
Bu tarz aktif diyaloglar kurabiliyoruz. Konusmalar devam ediyor ama bir yerde tikaniyor. Su an ozellikle "nasil" ve "neden" sorularina cevap vermekte zorlaniyor. Onun disinda kim, ne, nerede, nereye gibi sorularda sikinti yaşamıyor. Ekolali sorunu da yasadi bir donem, su an ise ekolali hic kalmadi diyebilirim.
Kalip davranislar soyle; Biz ailece yapmis oldugumuz isimiz geregi esimle telefonda surekli diyalog halindeyiz. Her konusmamizda benzer ifadelerle birbirimizden bilgi aliyoruz. "x y z var midir?" "a b c mevcut mudur?" gibi... Oglum bunlari duyuyor ve alakasiz yerlerde dile getiriyor. Mesela telefonda konusurken ya da biz beraber oynarken... Gecen gun dedesiyle disciye gitmisti, disciye bile bu cumleleri soylemis. Ya da mesela birine ben "pardon, bakar mısınız?" diyorum, o da karsisinda oyun oynadigi cocuga ismini soylemek yerine "pardon pardon, sen bunu al, ben de bununla oynayayim" seklinde hitap ediyor. Yani bazen anlam kurmadan ezbere konusuyor.
Insallah soylediginiz gibidir... Icimdeki sikintiyi bir turlu gideremiyorum, beni en iyi sizler anlarsiniz.
Oğlumla ortak benzerlikleri de var ayrıldığı noktalar da var. Biz yakında 5 olucaz hala aynı cümlelerle konuşuyor hala soru sormuyor en basitinden “bu ne” diye bile sormaz. 15-20 tane kalıp cümlesi var onun dışında farklı tek kelimesi yok. Sohbet etmesi iletişim amaçlı konuşması çok uzak bize. Sorulara cevaplarımız kalıp ve yarı ekolali tarzında. Nereye gidelim dersem, ortama kıyafetlerine bakarak doğruyu buluyor. Mayo giymişşe havuza der ya da çanta hazırsa okula der. Bir yılda konuşmasının üstüne neredeyse hiçbir şey katmadı geçen yıl da bu kadar konuşuyordu hemen hemen, çok az fark var. Artık açılacağı konusunda ümitsizim, sanırım biz o treni kaçırdık.4-5 yaş arası çok açılanı duydum. Biz o şanslılardan olamadık. oğlum aşırı hareketli bir türlü oturmuyor ve gecikmiş ekolalisi ciddi boyutta ilk günden beri. Zihin bulanıklığı yaşıyormuş doktora göre bilmiyorum artık. Ben normali yakalar mı diye düşünmeyi bıraktım kaynaştırma alsalar razıyım bu gidişle o bile zor gibi. 1,5 yaş küçüksünüz bizden bizim o yaşlarda kelimeler bile nadiren vardı. Dilerim 1-2 seneye bir şeyi kalmaz ya da minimuma iner sizin çocuğunuz.Aslında marketteyken nerdeyiz diye sorunca söylüyor. Ama geçmişi anlamıyor sanırım haklısınız. Banyo yaptıktan sonra mesela sen ne yaptın diye soruyorum o an havluyla kuruladıgım için ‘havluyla kuruluyo’ gibi bişey söylüyor. Tabi bu sorunlar devede kulak. En büyük problem farkındalıgının olmaması. Bebek gibi adeta küçücük bir dünyada yaşıyor. Hiç birşey sormuyor, merak etmiyor, ihtiyaçları dogrultusunda yaşıyor..
cnm 3 yaşında bir çocuktan daha ne bekliyorsun. çocuğun gayet sağlıklı. Senden ondan duyduğunu tabiki tekrar edip kelimeleri nerede kullanması gerektiğini zamanla oturtacak. problem bulmak için problem arayıp kendini üzme derim. ben de böyle yapıyordum saatlerce ağlardım. tabi ki hayal dünyasında yaşayarak bazı şeyler yapacak. adı üstünde çocuk. Telefondaki konuşmalarınızı duyup taklit etmezse bence problem var. hayali bir şey üretmezse problem var. arkadaşımın kızı 1 yaşında konuştu. şu anda 4 yaşında hala annesini taklit eder, ben senin annenim der, annesi kızar, sonra gidip kendi oyuncağına kızar. vs. vs. ya çocuk bunlar taklit tabi ki edecek. nasıl neden sorularına cevap vermekte zorlanıyorsa ilerde oturtur ne var bunda, 3 yaşında ki bir çocuğun bunları muhakkak anlaması lazım diye %100 şart mı var, bilmiyorum istersen psikoloğa bir danış. bence illaki bilmesi gerekmiyor. zamanla oturtur üzme kendini bence cnm
Sevgili kuntay, lütfen ümitsizliğe kapılmayın. İllaki konuşacak. Ama şahsi fikrim stereotiplerden ve uyaranlara dalmaktan dolayı sizde ilerleme biraz geç oldu. Yoksa cocugunun cok zeki oldugunu düşünüyorum. Bizde stereotipleri ve takıntıları kırdıkça çok hızlı ilerleme oldu. Ama şu sıralar sanki ilerleme yavaşladı. Uyaranlardan aşırı etkileniyor. Mesela bir soru sordugumda ortam uyaransızsa dogru cevap verir ama mesela havuza götürdük geçen, coştu resmen. 1 haftada zor toparladım resmen geriye gitti. Uyaranı daha azar azar vermeye karar verdim. Tolere edemediği zaman algısını kapatıyor o zaman konuşma zaten ezberden öteye gidemiyor. Konuşmadaki ezberi kırmak için var-yok ve evet-hayırı öğrettim. Soru soruyorum mesela ‘masada top varmı’ diye veya ‘muz istiyomusun-evet’ ‘limon istiyomusun-hayır’ gibi art arda soruyorum şaşırtmak için ezber cevap veremeyeceği için mecbur düşünmek zorunda kalıyor, düşünme de algıyı açıyor. Yanlış cevap verdiği zaman anlıyorum ya uyarana dalmış ya da düşünmeden ezbere söylüyor hemen uyarıyorum düzeltiyor.Oğlumla ortak benzerlikleri de var ayrıldığı noktalar da var. Biz yakında 5 olucaz hala aynı cümlelerle konuşuyor hala soru sormuyor en basitinden “bu ne” diye bile sormaz. 15-20 tane kalıp cümlesi var onun dışında farklı tek kelimesi yok. Sohbet etmesi iletişim amaçlı konuşması çok uzak bize. Sorulara cevaplarımız kalıp ve yarı ekolali tarzında. Nereye gidelim dersem, ortama kıyafetlerine bakarak doğruyu buluyor. Mayo giymişşe havuza der ya da çanta hazırsa okula der. Bir yılda konuşmasının üstüne neredeyse hiçbir şey katmadı geçen yıl da bu kadar konuşuyordu hemen hemen, çok az fark var. Artık açılacağı konusunda ümitsizim, sanırım biz o treni kaçırdık.4-5 yaş arası çok açılanı duydum. Biz o şanslılardan olamadık. oğlum aşırı hareketli bir türlü oturmuyor ve gecikmiş ekolalisi ciddi boyutta ilk günden beri. Zihin bulanıklığı yaşıyormuş doktora göre bilmiyorum artık. Ben normali yakalar mı diye düşünmeyi bıraktım kaynaştırma alsalar razıyım bu gidişle o bile zor gibi. 1,5 yaş küçüksünüz bizden bizim o yaşlarda kelimeler bile nadiren vardı. Dilerim 1-2 seneye bir şeyi kalmaz ya da minimuma iner sizin çocuğunuz.
Kiziniza atipikmi yoksa tipik otizm teshisimi koyuldu.Merhaba, yazılanların nerdeyse yarısını okudum. Çok faydalandığım yazılar oldu. Herkese teşekkür ederim. Kızım 3 yaş 3 aylık. Yaklaşık 3 hafta önce “otizm spektrum bozukluğu” teşhisi aldı. Çalışıyorum evde bakıcı ile yoğun tv’ye maruz kalmış. Ailede geç konuşma yaygın olduğundan farkedemedim. Göz Kontağı çok kısa süreliydi. Haftada 5 gün 2 şer saatten eğitime gidiyor. Psikiyatristimiz açılacağını umutlu olduğunu söyledi. Genel olarak durumumuz şöyle: konuşmuyor, yani kelimeleri biliyor ve söylüyor. Mesela resimli bir kitap açıp “bu ne?”
diye sorsanız meyveleri, hayvanları, taşıtları Sayar. Yine kitapta “bu ne?” Diye sorarsanız; yetişkin kadınlara anne, erkeklere baba, çocuklara da çocuk der. Ancak; bu kelimelerin hiçbirini iletişim kurmak için kullanmaz. 3 yaşında kızım bana anne, babasına baba diye seslenmez. İstediği şeyler için ver, al, su gibi basit kelimeleri bile kullanmaz. Herşeyi bizi götürüp, bizim elimizi uzatarak ister. Hayali oyun oynayamaz. Çok şükür duyusal bir problemi çıkmadı( küçük ve büyük kas gelişimi, nesne ve eşyalara tepki veya bağımlık)
Ben bu yazıyı faydalandığım diğer yazılar gibi belki faydası olur diye bu üç haftalık eğitimde neler öğretilmeye çalışıldığını paylaşmak istedim.
İletişimin üç ana adımı varmış. İstediği şeyi parmağı ile işaret etmesi, istediği şeyler için elinin parmakları ile gel işareti yaparak “ver” demesi. Ve aidiyet hissettiği şeyler için elini göğsüne götürüp benim demesi.
Biz üç haftadır eğitimde ve evde bunlara çalışıyoruz. Eğitimde oyun oynarken eğitmen 2 oyuncak gösterip soruyor “bunu mu istiyorsun, bunu mu?” Kızım hamle yapınca “ parmağını alıp oyuncağın üstüne koyuyor “ bunu mu? Çok güzel, vereyim mi?” Elini alıp ver işareti yaptırıp “ver, ver” diye söyletiyor. Biraz oynayıp sonra “bu oyuncak kimin?” Kızımın elini, kızımın göğsüne hafifçe vurarak “benim, benim” diyor.
Biz de evde tekrar ettirmeye çalışıyoruz. Derslerdeki kadar sabırlı olmasa da yavaş yavaş öğrenmeye başladı bunları. Üç hafta önce evdeki tv. Kablolarını söküp attım. Göz kontağı oldukça arttı. Etrafındaki insanların farkında değil gibiydi. Şimdi çevresi ile daha ilgili. Umarım çok daha güzel (normal) günlerini görürüm. Herkese sabırlar ve şifa diliyorum.
Anladim.insallah cabuk atlatirsiniz taniniz kalkar.otizm spektrum bozuklugu yazinca tipikmi diye sasirdim.cunku anlattiklariniz atipige benziyorAtipik otizim teşhisi konuldu.
Sizde ona otizm gibi durumlar baba tarafindan geliyormus genetik olarak deyin burda bi arkadas demisti yada otizmde baba yasi kanitlanan tek durum inanamiyorum su yaptigina o sizin yavrunuz cok sukur gozu goruyor ayagi var yuruyor uzuvlari tam bu hayatta neler neler var inanin kendine araba carpsa yuz ustumu birakacaksiniz.yada beyin kuculmesini erken yasasa birakacakmisiniz.Rabbim yardimciniz olsun size guzel gunler yasatsin insallah evladinizla sizler gercek annelersiniz cocuklari icin cabalayan guclu annelersiniz.sizi bu sek8lde uzmeye ne hakki varİnşallah hepimizin çocukları iyileşir sabah akşam risperdal 0 25 kullanıyoruz başka kullanan varmı aslında çok üzgünüm biraz içimi dökmek istiyorum esim ogretmen ama bir türlü kabullenemiyor durumu tatil diye bizi ailemin yanına yolladı başka şehire çevreye bizi çıkarmıyor kaç gundurde bizi aramıyor yanında oldugumuzdada bizimle ilgilenmiyor sürekli dışarda bosanalim desem cocugu almakla tehdit ediyor annesine verecek mi s o bakacakmis bir ogretmen arkadasida çocuklar zekayı anneden alır demiş sürekli beni sucluyor ne yapmalıyım dumur oldum
Risperdali anlatırmısın canımİnşallah hepimizin çocukları iyileşir sabah akşam risperdal 0 25 kullanıyoruz
Günaydın 24 şubattan beri kullanıyorum ilk 1ay sadece aksam 1 aydan sonra sabah aksamkullandik iştah açmadı zaten çok bisey yemiyor tek yönlü besleniyor bulgur pilavı salatalık sadece ama üstündeki siniri biraz azaldı gibiRisperdali anlatırmısın canım
Ne zamandır kullanıyorsun olumlu olumsuz neler oldu ılk zamanda iştah yaptı kullandıkca gectı vs gibi bu ılacla ılgılı olabılecegını dusundugun herseyı yazarmısın.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?