Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Ayrıca bize yapılan test stend bref 0 5 yaş arası yapılıyormuş ve güvenilirliği çok iyiymiş.Evet 6 yaş farklı bir test yapılıyomuş ama bu yaptırfığımız test en azından bir yön belirliyormuş
 
Benim gorumcem surekli oglumla ilgili laf carpiyor cevremde sadece o oyle cunku oglum halasiyla pek ilgilenmiyor o da sıktıgı icin olabilir birazda benim herseyden kaygilanmam o yuzden.Insallah oglunuz icin hersey cok guzel olur.
 
Benim ogluma 6.5 yasina kadar 3-4 defa zeka testi denendi, ama hep yarida birakti. Simdi 1 ay önce tekrarlandi, ama biraz farkli bu. Oglumda görsel zeka / hafiza cok iyi. Sunu göster diyince yapmiyor, ama önünde kartlari görünce hemen ne yapacagini anliyor.
Sonuc 2 ay sonra filan, hayirlisi...
 
Vitamin ismi vereblrmsnz ? super nu thera duydum fakat sitelerde cocuklara yasak diyor anlamdim.. ama ahmet aydinn kitabind yaziyor ?
 
stend bref testi uygulandı bir kaç gün önce (zeka testi)

stend bref testi uygulandı bir kaç gün önce (zeka testi)
Düzeltme:
Doğrusu stanford binet olacaktı aklımda yanlış kalmış.
 
Kucuk bir arastirma yaptim ama bu testi guvenilir bulmadim. Bilgiyi de olcuyor cunku. Zeka ile bilgi farkli seyler. Cocugunuza test yapilirken orada miydiniz? Ne tur sorular vardi?
Hayır biz girmedik ne sorduklarını bilmiyorum.
Ne kadar güvenilir ben de araştırıyorum bazı kaynaklar dediğiniz gibi öğrenilmiş bilgiyi ölçüyor diyor,bazıları hayır zeka kalıtsaldır şimdi neyse ilerde de odur diyor.örneğin tek yumurta ikizi 2 çocuğu ele alalım biri köyde yetişiyor biri şehirde şehirde yaşayan çocuk her türlü imkandan faydalanıyor bu ikisine test yapıldığında zekaları aynı olsa bile şehirdeki çocuğun zeka puanı daha yüksek çıkıyormuş ama köydeki çocuğunda atıyorum hayvancılık ile tarım ile ilgili alanda bilgisi yüksek çıkıyormuş.Bir de eğer çocukta bir gelişim geriliği,dehb,öğrenme güçlüğü disleksi gibi şeyler varsa o alandaki eksikleri giderildikten sonra ölçüm yapılması gerekiyormuş.yani tam bir muamma...Testi yaratan Alfred binet bile zekanın doğuştan geldiğini öğrenilemez olduğunu savunanlar çocuğu aldığı puana göre etiketleyenler büyük bir haksızlık yapıyolar diye bir sözü var...
Bekleyip görücez bakalım...
 
Benim oglum ve kizim abcya diye bi sitede bilgisayar oyunu oynuyorlar. Bazi oyunlar gercekten dusunme becerilerini gelistiriyor.
 
Merhabalar, oğlum 3 yaşında, otizm tanısı var. 2.5 yaşında eğitimle ilk kelimeler bir ay sonra da ikili cümleler geldi. Ama ezber kalıp cümleler olduğu için sanırım o zamandan bu yana konuşmada hiç ilerleme yok. Düşünerek oluşturduğu cümle yok. Öyleki bana ‘kucak al’derdi şu sıralar kafası karışmış kucagıma almamı isterken ‘kucak gelmesin’ diyor. 5 aydır hep aynı zamir olmayan kalıp ezber cümleler tamamen mekanik. Zamir bu şu hiç yok. Sanki gerileme dönemindeyiz gibi gelmeye başladı. Baba nerde diyorum yok gitti diyor atıyor kafadan durup düşünme yok. Hafıza yok. Markete gidiyoruz eve geliyoruz biz nereye gittik diyorum okula diyor, cünkü o şekilde ezberlemiş. Bisiklete biniyoruz sonrasında eve geliyoruz biz neye bindik diyorum trene diyor. Benzer durum yaşayan var mı? Kelimeler geldikten sonra zamanla ilerleme olması gerekmiyor mu? Paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler.
 
Yanlış söylüyosun diye uyarıyoruz.
Sanki kendi kendine ilerlemıyor bizde hep bir çaba hep extra uğraş gerekiyor.
Krese gıdıyor mu orda nasıl? Yada özel eğitim dersinde nasıl hocalarına karsı daha dıkkatlı mı bılıyo da sallıyo bir dönemde sanki benim oğlumda 3 yas 2 ay.
otorite olmayınca sabır sınırlarını zorluyor neye bindik trene gibi bizde de oluyo bazen çok kızıyorum beni deli etmek için yapıyor bu çocuk diye düşünüyorum. O sırada elinde oyuncak varsa direk alıp düzgün demedin kaybettin diyorum doğru söylersen alırsın doğru demeye çalışıyor oo kazandın oyuncagını dıyıp veriyorum böyle diyceksın diyorum yada doğru de kraker veririm gibi. Böyle tatlı sert olursam yol alabıldım .
Yanlış yapmıyorumdur umarım.Gerçi sürekli taktik değiştiriyorum yoksa sıkılıyor yada umursamıyor.
Hep bir yanlış mı yapıyorum korkusu hep bir tedirginlik .
 
Hafiza olmadigindan degil nereye sorusu ve gecmis zaman sorusu soruyorsunuz.
Once marketteyken neredeyiz sorusunu yanitlamasi lazim.
Sonra ne yaptin? Ne yaptim diye ? Gecmis zamanin en basit sorularini cevaplayabilmesi lazim.
Ve biz oznesi, bunu da anlamasi gerekiyor tabii.
Siz nereye gittik diyorsunuz ama bu sorunun cocugunuzda karsiligi yok.
 
Arkadaslar Merhaba. Lutfen bana yardimci olun, çıldıracağım artik.

1,5 yasindan beri oglumun davranis bozukluklarınin sebebini arastiriyorum. Ilk baslarda ciddi anlamda otizm belirtileri gosteriyordu(kisitli goz temasi, isme tepki vermeme, komut almama, isaret parmagini kullanmama gibi...) Su anda ise bu temel belirtiler yok oldu. 2 ay sonra 4 yasina girecek. Her donem belli basli gelisim aksakliklari yasadik ama oglum gercek anlamda hicbir egitim almadan yasadigi sorunlari kendi basina tolere edebildi. Sadece 2 ay ergoterapi, 3 ay da kres egitimi aldi.


Su anda oyuncaklariyla amacina uygun oynuyor, benimle ve yasitlariyla oyun kuruyor, oyuncaklarini tek tek konusturuyor(hadi sen robota donus kepce, aa tekerlegin mi patladi, hemen tamirciyi arayalim, alo tamirci kepçenin tekerlegi patlamis gibi hayali diyaloglar yaratiyor), bazen kopek oluyor ona sut vermemi istiyor, dediklerimin cogunu yapiyor, "erkek olmak" "kiz olmak" kavramlarini biliyor, isteklerini gayet guzel soyluyor, birkac ay once kesinlikle kullanmadigi "evet" kelimesini artik yerli yerinde kullanıyor, isaret parmagini aktif olarak kullaniyor, kuzeniyle yaris gibi aktiviteler yaptiginda eger kuzeni kazanirsa "hayir, ben kazanacaktım" diye sinirlenip kendisi kazanmaya calisiyor, izledigi cizgi filmin etkisine girip kendisini filmdeki kedi cocuk, kuzenini baykus kiz, beni de kertenkele karakteri yerine koyuyor bizimle savas oyunu oynuyor...

Bunlarin yaninda konusmasi ise tuhaf bir sekilde monoton. 'hıhı' derken mesela hep ayni tonlamayi kullaniyor. Konusmasinda bir suregenlik yok, "nasil ve neden" sorulari da oglum icin hala cok zor sorular. Bazen amacsiz konusmalar yapıyor. Beni anlamadigini dusundugum zamanlar da oluyor. Basmakalip ve ezberlenmis davranislari var. Asiri hareketli ve kontrol etmesi cok zor bir cocuk. Ozellikle disarida asla beni dinlemez.

Her doktor kontrolünde odadaki musluktan geri gelmeyip asiri takintili ve agresif bir tavir takinip hicbir sekilde kendini ifade etmedigi icin ve doktorlar da tam olarak gozlem yapamadan tani koymaya calistigi icin bir turlu bu kesmekesten kurtulamiyorum.

Tabiri caizse kurum kurum geziyorum. Gittigim birkac doktor otizm dedi, birkaci supheli buldu, bazilari YGB dedi. Ozel egitim merkezinde calisan ogretmenler ise hicbir sorunu olmadigini söylüyorlar. Gec kalmaktan deli gibi korkuyorum ama bir yere de varamiyorum arkadaslar. Iki arada kalmis durumdayim. Durum netlesmedigi icin esim kesinlikle egitim aldirma taraftari degil.

Oglum otizmli olabilir mi arkadaslar? Ben mi kabullenemiyorum bu gercegi, delirecegim artik. Bazen bu kadar seyi yapabilen bir cocuk otizmli olamaz diyorum, bazen de oyle bir şey fark ediyorum ki kesin otizmli bu cocuk diyorum... Lütfen yardim edin bana...
 
Son düzenleme:
Merhaba, cocugunuz otizmli değil. Ama anladığım kadarıyla kücükken uyaran eksikliğiymiş.Eğitim almadıgı için kırıntılar kalmış ve obsesyonu artmış. Ezber davranışları ve kalıpları kırın, o ezber davranışlar davranış problemleri ve otizm benzeri duruma yol açıyor. Mesela aynı tishirti mü giymek istiyor giydirmeyin, sweetshirtinin kollarını mı uzatmak istiyor, kesin kısa kollu kalsın, asansörle mi inmek istiyor merdivenden indirin. Bunun gibi şeyler. Biz oğlumu bununla açtık. Ezberleri kırdıkca ilerledi.
 
Ayrıca... Takıntıları ve basmakalıp davranışları beslemeye devam ederseniz otizm benzeri davranışlar artar, ilerde daha büyük problem yaşarsınız. Oglunuz kaç yaşında konuştu? Şuan konuşması ne düzeyde? Karşılıklı diyalog var mı? Soru sorar mı? Ne tür kalıp davranışları var?
 

Günaydın.

Oglum 3 yasinda konustu. Su an konusmasi bence cok kotu durumda degil. Gun icerisinde surekli diyalog halindeyiz.

-Anne robot arabam nerede?
+odandadir oglum.
-Hayir odamda yok. Babannemin evindedir, hadi gel beraber alalim.

-Anne kedi bana kiziyor.

-Anne dedem beni parka goturecek mi?

+Anne şunu takamiyorum, yardim eder misin? Vs...

Bu tarz aktif diyaloglar kurabiliyoruz. Konusmalar devam ediyor ama bir yerde tikaniyor. Su an ozellikle "nasil" ve "neden" sorularina cevap vermekte zorlaniyor. Onun disinda kim, ne, nerede, nereye gibi sorularda sikinti yaşamıyor. Ekolali sorunu da yasadi bir donem, su an ise ekolali hic kalmadi diyebilirim.

Kalip davranislar soyle; Biz ailece yapmis oldugumuz isimiz geregi esimle telefonda surekli diyalog halindeyiz. Her konusmamizda benzer ifadelerle birbirimizden bilgi aliyoruz. "x y z var midir?" "a b c mevcut mudur?" gibi... Oglum bunlari duyuyor ve alakasiz yerlerde dile getiriyor. Mesela telefonda konusurken ya da biz beraber oynarken... Gecen gun dedesiyle disciye gitmisti, disciye bile bu cumleleri soylemis. Ya da mesela birine ben "pardon, bakar mısınız?" diyorum, o da karsisinda oyun oynadigi cocuga ismini soylemek yerine "pardon pardon, sen bunu al, ben de bununla oynayayim" seklinde hitap ediyor. Yani bazen anlam kurmadan ezbere konusuyor.

Insallah soylediginiz gibidir... Icimdeki sikintiyi bir turlu gideremiyorum, beni en iyi sizler anlarsiniz.
 
Son düzenleme:
 


Otizm diyen doktorlar da cok silik silik bir seyler var sanki diyorlar, tam emin olamiyorlar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…