Evet ne kadar yorucu ve üzücü değil mi. Bu platforma yazan kaç kişinin çocuğu gerçekten sıkıntılı acaba? Kreşle ya da en iyi eğitimcilerle hemen atlattık ne demek? 2 yaşında ikili cümle kuran, komutları yerine getirip oyuncakla oynamayı bilen, soru sorup cevap veren çocukları için Yazanlar var. Anlamakta zorluk yaşıyorum. Çocukta ciddi bir problem varsa;Klasik Otizm veya A-tipik bunların bile hangi seviyede olduğunu sadece yaşayan anneler bilir. Değil en iyi eğitimciyi Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen profesörlerin, eğitimcilerin maaşlarını ödeyip tam zamanlı işe alsanız da çocuk kapasitesi kadar ilerliyor. Ben ilk mesajımda da belirtilmiştim şimdi de söylüyorum hiçbir çocuk, ister normal ister otizmli olsun birbirine benzemiyor. Zaten otizm için çok güzel bir söz var. “Otizm parmak izi gibidir, hepsi birbirinden farklıdır” diye.
Şöyle bir örnek vermek istiyorum. Otizmli çocuklar Ebru sanatı gibidir. Çok güzel ve özel görünür suya resim yaparsınız ve hepsi birbirine benziyordur, tabi sadece uzaktan bakıldığında... işin özü bambaşkadır. Şöyle diyeyim elinize bir fırça alıp üstündeki boyayı rastgele suya sıçratırsınız rengarenk çeşit çeşit. Fakat sizin çabalarınız boya fırçadan çıktıktan sonraya kadardır. Suyun ağırlığı, ortamın sıcaklığı, teknenin eğimi havadaki oksijen miktarı bile boyanın yönünü değiştirir. Çok zahmetlidir çok fazla birbirine benzer fakat her Ebru kağıdına yakından bakarsanız asla aynısı olmadığını anlarsınız. Ne yaparsanız yapın;kontrol, fırça darbesinden sonra sizde değildir aslında. (Yaptığım için biliyorum)
Bir de normal olan, bundan kastım robot olmaları değil. Onların da karakter özellikleri var ve hepsi benzersizdir. Fakat sağlıklı bir çocukta ressam ebeveyndir ve kalem sizin elinizdedir. Rengarenk boyalar seçersiniz olmadı sil baştan tekrar tekrar denersiniz çünkü malzeme buna müsaittir değişimleri kaldırabilen bir yapıya sahiptir, İstediğiniz gibi yön verirsiniz. isterseniz bir tablo yaparsınız (çocuğunu anlayan aileler) isterseniz karalayıp atarsınız... kontrol çoğunlukla sizde olur.
Şimdi demek istediğim şey;
elinde kalem olan bir annenin suya resim yapmaya çalışan bir anneye, sürekli kendi yaptıklarının doğru olduğunu ve iyi bir iş çıkardığını anlatmaya çalışmaktan öteye geçmiyor yaşadıklarımız.
Kimseye kızmıyorum kızamıyorum burada. Yaşadıklarımı bizzat gördüğü halde akıl veren insanlar var etrafımda birde onlara dert anlat dur.