inanın bir süre yazmamaya karar vermiştim fakat yazdıklarınızı okuyunca yazmak istedim. Ben siteye üye olmadan önce tüm mesajları baştan sona okumuştum oğlumla yakın belirtileri olan annelerin yazıları rehber olur düşüncesiyle. Birçok makale okudum netten ve çevremdeki çocukların belirtilerine bakarak kendimi yedim bitirdim.
Oğlum bir yaşına kadar çok iyiydi (dışarıdaki insanlara göre) kitaplara düşkün, yazılara meraklı, evin yolunu 500 metreden bulan, yaşını sorduğumda arkası dönük olsa bile işaret parmağını kaldırıp 1 diye gösteren, vücudunun bölgelerini şaşırmadan gösteren bir çocuktu.
Ama... iletişim kurmayı seçmeyen, yani yüzümüze bakmaktan hoşlanmayan, ismine bakmayan, insanlar yerine nesnelerle ilgilenen bir çocuktu. Parkta salıncak ve kumlarla oynamak yerine çimlerde koşar ağaçları ve yapraklarını seyrederdi daha da önemlisi her gördüğü bank önünde durup bankın üstündeki yazıları okumamı isterdi. Başta eşime ve çevreme bu farklılığı anlatamadım.
25 aylıkken psikiyatri de soluğu aldık.
Şimdi 39 aylığıZ. Çok kelimesi var fakat kullanmıyor zorlamayana kadar. Kanat çırpma dönem dönem geri geliyor. Nesneleri eline alıp yukarı aşağı sallıyor.
İşin Özeti mıtlaka bir uzmana gidin. Tabi bir uzman değil bin uzman sizi rahatlatmaya yetmeyecek tecrübeyle sabit. Bir doktor iyi dese diğeri kötümser konuşacak. Bu bir kanser değil ki testlerde hemen çıksın.
En son profesöre gittik bir fikir daha alalım diye. (Birçok doktora gittik) Doktor oğluma otizmli dedi atipik falan bile demedi. Seans bitmek üzereyken oğlum doktora bakıp el salladı. Doktorun yüzüne bakıp gülğmseyerek hoşçakalın dedi,doktor bile şaşırdı. Tam çıkacakken Otizm değilde hiperaktivite üzerinde durdu. Yani çocuğun 50 dakikada gösterdiği davranış tanı koymaya yetmiyor. Bu Arada denver gelişim testinde oğlum yaşıtlarıyla aynı çıkıyor. Fakat asosyal oluşu ve aşırı dürtüselliği otizmi gösteriyor. Hiçbir çocuk birbirine benzemiyor. Bu sözü her fırsatta söylüyorum. Otizm in birçok belirtisi var her çocukta aynı belirtiler olmayabilir. Fakat, İster dahi olsun ister zeka geriliği otizmde en büyük yıkım sosyal alanda kendini gösteriyor maalesef
Biz annelerin kafasındaki soru işaretlerini sadece zaman giderir. Siz doktora gitmeyi ihmal etmeyin çünkü resmî olarak bu yola çıktığınızı kabulleniyorsunuz. Kendinize yüklenmek yerine çözüm yollarını buluyorsunuz. Buradan tanı koymak; birşey VAR veya YOK demek sağlıklı bir davranış değil. 2 yaşına kadar beklemenizi bu arada kendiniz evde eksik yönlerini düzeltmenizi tavsiye ederim. Bu arada Özel eğitime 30 aylıkken başladık yanı 9 ay önce. Sağlıkla kalın öpüyorum.