sevgili umudum var,anlattığınız konuşma tarzı ekolalinin bir türüdür.sizin cümlelerinizle konuşmaya çalışıyor.Oğlum da böyleydi uzun bir süre bu konuşma şekli devam etti bizde de.Merak etmeyin bunu zamanla azaltacaktır.Bu otizmdeki en temel sorunu (başkasının duygu ve düşüncesini anlayamama) çözmeye başladığının göstergesi bana göre.
Sevgili sdhtp arkadaşım burdayım sayfayı sürekli takip ediyorum telefonumdaki bi aksaklıktan dolayı uzun süredir yazamadım,aslında pek çok arkadaşa cevap vermek istedim,olmadı.şu an da bilgisayardan yazıyorum zaten.Oğlum 6,9 aylık.Artık 1.sınıf olacak gelişmeleri hepinize aktaracağım.Çok şükür fazla bir problemimiz kalmadı.Ama hala var tabii bir farklılık.Bunu kelimelerle anlatmak zor.Bizim çocuğumuzdaki otizm mi onu bile bazen düşünüyoruz.Çünkü inanılmaz sosyaldir.İnsan görsün tamam.Gidip yapışır,anlatır ,anlatır,anlatır,bıktırana kadar.E artık karşıdaki de niye bu Kadar çok konuşuyor diye şaşıyor.Sosyal kuralları henüz bilmiyor.Oysa onun yaşındakiler karşılıklı sohbete bu kadar istekli olmaz ya da sohbet edilmek istenmediğini algılar başka bir şeyle ilgilenmeye başlar,bizim ki henüz bunları çözemedi.Umarım sosyal uyanıklık seviyesi de yaşla artar.Sadece bu değil tabii.dönem dönem bazı konulara takıyor,sürekli ondan bahseder.Ben 6 yaşındayım Elif 2,o benden küçük vs.Bazen günlerce bu ve benzeri cümleler söyler biz onu uyarıncaya kadar.Bunu yaparken geçenlerde yine bizi şaşırtacak bir şey yaptı.ben 2011 de 1 yaşındaydım,2014 te 4 yaşındaydım abim 9 yaşındaydı gibi hesap yapmaya başladı.Yani hangi yılda abisinin ve kendisinin kaç yaşında olduğunu söyledi.Sonra olayı abartarak ben 2021 de 11 yaşında olacağım falan dedi,biz şok olduk.Ara sıra yapıyor böyle.Yani sözün kısası okuduğum arkadaşların çocukları zamanla konuşma ve herşey gelecektir.Sadece bu normal çocuklardan biraz farklı gelişiyor hem zaman olarak hem de nitelik olarak.Öyle çok çocuk var ki böyle eskiden olsa anlamazdım.değişikmiş velet der geçerdim.Şimdi başımdan geçtiği için nörotipik olmayan çocukları hemen fark edebiliyorum.İşin garibi bazen aile bile nasıl bir uçurumun kenarından döndüğünün farkında bile değil.Kimisi benim gibi her şeyin farkında ama normal taklidi yapıyor.Sanırım en iyisi de bu çünkü biz ne zaman bu sorunu abartmayalım normalmiş gibi yapalım artık (5,5 yaş) dedik işte o zaman sanki her şey daha hızlı ilerledi.Endişelerim tabii ki var,çok heyecanlıyım,korkuyorum,1.sınıf bizim için zurnanın zırt dediği yer olacak ,inşallah alnımızın akıyla bitirebilir ve hepinize mutlu haberler veririm.
Son olarak tuvalet eğitimini 2,5 yaşta denemiştik olmamıştı.O zaman zaten böyle bir sorun olduğunu bilmiyorduk
biliyorsunuzdur belki çok geç doktora gitmişliğimiz var(3,10 aylık)bizde 1 sene ertedik.3,5 yaşında öğrendi biraz uğraştırdı ama oldu.umarım en kısa zamanda bu konuyu da halladersiniz pes etmeyin.Herkese sevgiler kolay gelsin.