Otizm şüphesi

bilgenisaa

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Nisan 2024
77
14
31
Merhabalar... Bilinçli anneler ne olur yardım edin
Oğlum 17 aylık. Psikiyatri Dr oğlum için başta otizm havası aldım dedi. Sonra iyice muayene etti ve şuan için otizm diyemem ama 4 ay sonra yine gelin eğer halen böyleyse bi gelişme yoksa otizm teşhisi koyabilirm dedi. Yukarıda belirttiğim şekilde oğlum 17 aylık. Baba, mama, dada diyor. Anne demiyor. Bazen uzun uzun birşeyler anlatıyor gibi bididi falan yapıyor. Anlamsizca. Aşırı hareketli. İsmiyle çağırınca bazen bakıyor bazen bakmıyor. Anneanne teyze kuzenlerini falan tanıyor. Gözlerini kapat dediğimde kapatıyor. Bay bay yapıyor. Alkış yapıyor. Salıncaga bisiklete binmeyi sever. Ama bisiklete tek başına binemez. En çok da Tekerlekleri ile oynuyor. 12 aylık iken yürüdü. Emekleme kafasını dik tutma vs hepsi zamanından önce oldu. Yerde çöp ne varsa ağzına alıp yer. Halbuki çok iştahsız. Evde zar zor yediriyorum. Bazen 3-4 günde bir yiyor. Devam sütü içiyor onda Sorun Yok. TV çok seyrederdi onu da kestim. Kendisi de eskisi gibi istekli değil zaten. Abisiyle saklambaç oynuyor bazen. Hemen de sıkılıp bırakıyor. Suyu ve yıkanmayı sever. Özellikle Suda el çırpmayı. Eline ne geçerse balkondan aşağı atar. 2 aylık kardeşi var bazen eliyle yüzünü okşuyor. Seviyor gibi. Ben yokken bebeğin üzerine oturup zarar veriyor. Ben kızınca da anlıyor. Ayrıca abisi de var abisine kızdigimda yüz ifadesi değişiyor. Bazen üzülüyor gibi. Bazen de korkuyor gibi. Abisiyle ödev yapınca kendisi de kitap defter ne bulsa eline alıp karalıyor. Telefon kurcalamayı çok sever. Arama yapmasın diye uçak moduna aldığımda telefonu yere atıyor. Birşeyler yaptığımın farkında gibi.
Ondan birşeyler isteyince çoğu zaman elimle işaret ediyorum o şekilde getiriyor. Pipet ile birşeyler içmeyi bilmiyor. Çöpü çok fazla karıştırır. Herşeyi ağzına koyar. Pis dediğimde anlamıyor gibi. Yada dinlemiyor. Topa ayakla vurabiliyor. Biberonda süt hazırlayınca uzanmak için kendisi yastık arıyor. Kalem kitaplara aşırı ilgisi var. Merhaba yapıyor. Araba tekerlekleri ile oynuyor. Gel git aç yap tarzı sözcükleri asla kullanmıyor. Çak yapıyor. Komutları yerine tam getirmiyor. Elindekini istediğimde veriyor bırak dediğimde veya teyzeye ver babaya ver dediğimde vermiyor. Çamaşır makinesine aşırı ilgisi var. Bir ortama girince anormal hareketlerde bulunmuyordu fakat dün gece katıldığımz bir düğünde koşup durdu koşmasina alıştık da yerde emeklemeye başladı. Çok nadiren tekrarlayan baş hareketleri oluyor. Sosyal ortamda koşmak istediğinde bende engel olunca çığlık attığı oldu. (Bir kere yaşadık bunu) Göz kontağı kurabiliyor. Uyku düzeni çok kötüydü düzeldi çok şükür. Rahat uyuyor artık. Sırtını veya saçını falan oksamam, masaj yapmam veya kaşımam çok hoşuna gider. Ve dakikalarca hiç kipirdaman durabilir. Hatta elimi çekince ıııııı yapıyor. Yapmaya devam et anlamında

Not: bebek iken sürekli ağlayan huzursuz bir bebekti. birkaç aylık iken hareket etmeye başladı. 4 aylık iken koltuğa tırmanıp ayağa kalkıyordu. 6 aylık iken koltuğa tırmanıp yere düştü. Maalesef ki beyin kanaması geçirdi. Birkaç gün yoğun bakımda kaldı.

Beynim çok yorgun. İnanın şuan ayağımın altı ağrıyor Peşinden koşmaktan. Lütfen hanımlar bana bilgi verin akıl verin bildiklerinizi paylaşın. Kafayı yiyeceğim

Son düzenleme:
Tv izlediği için otizme benzer semptomlar gösterdiğini söylüyor uzmanlar. Ve yakın bir arkadaşımında çok fazla tv izlediği için gelişimi 15 ayda kaldığını söylemişti doktor 3 yaşındayken. Tv tablet her şeyi 0 a indirmesini önerdi çocuk 4 ayda hızla gelişti konuşmaya başladı

Yavrum benim allah korumus beyinde bir hasar gorulmedi di mi mrda? Dusmeyle ilgili bir durum olabilir mi diye soruyorum.
Yapamadiklarini biraz daha anlatir misiniz? Ornegin bu ayda artik bircok seyi anlayip komutlari yerine getirmesi gerekir, sunu al cope at, bunu babana ver, odandan su oyuncagini getir gibi. Sizi anladigini dusunuyor musunuz? Basit hayali oyunlar basladi mi? Oyuncagina yemei vermeye ya da uyutmaya calisma gibi. Soyledikleriniz icinde dikkatimi en cok normalde yemek yemedigi halde yerdeki seyleri alip yemesi cekti. Otizmli cocuklarda bu tarz problemler oluyor.

Beyinde hasar yok denildi. Yemek yememe sorunu ve aşırı hareketli oluşu beyin kanadı geçirmeden oncede vardı. Odadan birşeyler getirmiyor fakat ünitede kumanda duruyor getir dediğimde bazen getiriyor bazen getirmiyor. Veya telefonum sehpada oluyor getir diyorum getiriyor bazen de getirmiyor. Biberon da süt veriyorum direkt yastığına kafasını koyuyor içmek için. Oyuncağına değil ama bana yemek yedirmeye çalışıyor:)

Oyuncağına değil de bana yemek yedirmeye çalışıyor:))

Bende azalttım TV yi. Hatta okullar açılınca kreşe yazdırmayı düşünüyorum. O zaman Sıfıra indireceğim. Çok hareketli olduğundan dolayı düşüp tekrardan kafasını çarpmasından korkuyorum. O nedenle bazen Tv ile sakinleştiriyorum.

Bukadar kafayı yiyecek ne var?
Allah korusun inşaAllah sağlıklıdır ama olmuşla ölmüşe çare varmı?
Böyle dramatize etmek yerine nasıl en doğru ilgilenebilirsin ona odaklan.
O daha 17 aylık. Saydığınız şeyler bir çok yaşıtında var.

Hanımefendi tam da onun işin uğraşıyorum farkındaysaniz. Okumadığım forum kalmadı. Dr götürdüm. Kreşleri araştırdım. Evde de ilgilenmeye çalışıyorum. Ama evlat acısı bambaşka. Yaşayan bilir anca. Günlerce yoğun bakımda kaldı neler çektik Allah bilir. Herhangi bir sorunu varsa da daha da üzerine düşmek erkenden tedavi ettirmektir çabam.

Hanımefendi tam da onun işin uğraşıyorum farkındaysaniz. Okumadığım forum kalmadı. Dr götürdüm. Kreşleri araştırdım. Evde de ilgilenmeye çalışıyorum. Ama evlat acısı bambaşka. Yaşayan bilir anca. Günlerce yoğun bakımda kaldı neler çektik Allah bilir

Bence gayet normal gibi geldi ama siz ona beslenmesi için gayret edin ...Cay kasıgının ucuyla bıle olsa 3 cay kasıgı dahi olsa mevsim sebzeleri meyveleri çekilmiş ceviz ki çok faydaylıymış kahvaltısına falan karıstırıp verebilirsiniz...Gerçekten bakın beslenme çok çok önemli..İlikli kemik suyundam yapılmış çorba 1 kaşık içse 1 sene de içine gireni düşünün...

Beslenmesi bozuk çocuklarda da otızmli hareketler beliriyor ve ekrandan uzak tutun..

Arkadasın kızının beslenmesi yokmuş sütle beslemiş bakın ona da dedik sürekli ama geç kafası aydı..

Bağırsak bozulunca herşey bozuluyor...Konuşun bol bol....Sosyallik,beslenme ve doktor kontrolleri...

Meyveleri özellikle karpuz önüne koyuyorum kendisi yiyor. Erik ve bazen de muz yiyor. Ama çok yemiyor. Bir tane erik yiyor. Yarımdan az muz. Karpuz iki dilim kadar. Ama sanırım çok haklısınız yemek konusunda. Katı birşeyler yedirdigimde daha sakin oluyor. Şuana kadar anlam vermemiştim bu duruma.

Bana gayet normal geldi siz neyden şüphelendiniz de götürdünüz ki? Her çocuk kendine özeldir. Uçan kuşa otizm olabilir diyecekler yakında, siz içinizi ferah tutun. 20 aylık kızım var 17 aykende ortalama böyleydi ve oyun grubuna götürüyorum mesela orda aynı ay çocuklar var hepsi ortalama aynıydı küçük farklar tabiki vardı ama biri şakır şakır konuşurken biri sus pus durmuyodu. Bu arada yakın bi arkadaşım 18 aylıkken kelimesi yok diye bir çok uzmana gitti hepside 2 yaşa kadar konuşmama durumu belirli bir şey göstermez bekliceksiniz bol bol konuşun dedi. Parmak ile işaret etme, suyu getir , biberonunu getir gibi basit komutları anlama, duyguları anlama( anne ağlıyo sarıl gibi) mimik yapma bunlar varsa sorun yok dediler. ( ek olarak tekrarlayan hareketler isme cevap vermeme vs gibi şeyler yoktu sizinkilerle aynıydı ona göre bu sorular sorularak değerlendirildi)

Aşırı hareketli oluşu, yerdeki her şeyi ağzına koyduğu için şüphelendm. Beyin kanaması geçirdiği için fazla hareketli oluşu benimde asla bir saniye dahi elini bırakmamam peşinden sürekli gitmem beni yordu açıkçası. Ve suan 2 aylık bebeğim var. Çok zorlanıyorum. Sıkıntı varsa hemen kreşe yazdirayim yoksa da 3 yaşı bekliyim diyorum. İmkanım kısıtlı şuan.

Ayrıca yorumunuz için çok tşk ederim. İçim azda olsa ferahliyor bilgili annelerden boyle yorumlar görünce

Yani yerdeki şeyleri ağzına atması kadar normal bi durum olamaz benim gördüğüm her çocuk böyle zaten gerçekten sorun olduğu bile aklıma gelmezdi açıkcası. 0-3 yaşta zaten en çok alınan vaka kimyasal içmesi yemek dışı şeyleri yemeye çalıştığı için tıkanması gibi vakalar. Çocuk zaten bilse zararlı olduğunu bu tarz şeyleri kimse yaşamaz yani tadına bakıyor öyle anlayacak gelişcek. Belki buda belirtidir ama 3-4 belirti vardır buda olur dersin buda vardı diye her şey normalken tek bu belirti olamaz. Kreş değilde oyun grubuna götürün zaten 40dk yada 1 saat küçüğü babasına bırakın 18-24 ay olana girin zaten anlarsınız diğer çocukların içinde az çok. Beyin kanamasınada takılmayın sekel kalsa çoktan belirti verirdi o kadar basit değil subdural kanama oldu muhtemelen darbeye bağlı beyin dokusu içinde olsa doktorlar size uyarırdı sekel kalabilir özel takip gerekiyor diye

Tşk ederim dediğiniz Gibi yapacağım. 18-24 yaş oyun grubuna yazdiracagim ve takipte kalacağım

Sanmiyorum bir sorun olsun ama mesela telefonu istediginizde sadece telefon deyince getirmiyor/parmakla gosterince getiriyor gibi durumlar varsa dikkat edin. Cunku konusamasa bile bazi komutlari sadece sozcuklerle anlamasi lazim artik. Bir de kendisi parmakla gosteriyor degil mi?

Merhaba, buraya çocuğunuzun yaptığı ve yapmadığı şeyleri yazarak bu işi hiç bilmeyen insanlardan yorum almanız hiçbir işe yaramaz. Zaten bu halk çok bilinçsiz, her şeye normal daha çocuk çok küçük diyorlar. Bu işi yalnızca çocuk psikiyatri uzmanları ve çocuk psikologları bilir, buradaki kadınlar size yardımcı olmayacağı gibi bilmiş bilmiş konuşarak (yukarda olduğu gibi) canınızı daha da sıkabilir. Ben 7 yıldır çocuk ergen klinik psikoloğuyum, psikiyatrist dediyse doğru olma payı yüksek. Siz lütfen başkalarını ciddiye almayın, çare aramanızı çok iyi anlıyorum ancak burası da cahil cühale ve ukala kaynıyor. İçinize sinmediyse bir doktordan daha destek alabilirsiniz ancak 4 ay bekleyelim demesi benim içime sinmedi açıkçası. 4 ay koca bir mevsim demek, neden bir şey yapılmasın ki? Tam otizmi karşılamasa bile belli ki semptomlar var şu anda ve erken müdahale hayati öneme sahip. Ekranı azaltmak değil, tamamen sıfıra indirip özel eğitim almanızı tavsiye ederim. Bu yaşlarda alınan eğitimin sonuçları yüz güldürücü oluyor. Eğer uzman arayışındaysanız Psikolog Cihan Çelik otizmi doğru yönlendiren bir uzman. Allah yardımcınız olsun, umarım her şey iyi olur sizin ve kuzunuz için

Ne kadar ukala ve ne kadar empati yoksunu bir insansınız siz ya. İlacını almayı unutanlara da “nasıl ihmalkarsınız” vs yazıyorsunuz. Hayırdır ya hu siz bu siteye insanları azarlayıp ego mastürbasyonu yapmaya mı geldiniz? Bildiğiniz bir şey varsa söyleyin, yoksa da gölge etmeyin. Zor durumda olan bir insanın hayatını daha da zorlaştırmak sizi çok mutlu ediyor anlaşılan. Çocuk sahibi olmak için de çok uğraşmış bir insansınız, umarım böyle konularda daha fazla sınanmazsınız. Ayrıca uzman mısınız da çocuk psikiyatristinden daha iyi biliyorsunuz acaba çok komik. Her çocukta olsaydı doktor böyle söylerdi zaten. Hem hiçbir şey bilmiyorsunuz hem çaresiz bir kadına üstünlük taslıyorsunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…