Merhaba
G Gulibik16 Bizde bazi süphelerden dolayi cocuk piskiyatrisine gittik. Oglum 16,5 aylikti ve hareketlerinden dolayi süphelendik.
Göz temasi sinirliydi, bizimle yakalamacilik veya gidiklama cee gibi oyunlar oynarken gözümüze bakar, lakin kucagimiza alip onunla sohbet etmek istedigimizdd hep gözlerinin kacirir, kafasini saga sola cevirirdi göz temasi kurmamak icin. Sadece sarki falan söyleyince kucagimizdayken coook uzun olmasada bakardi. Ama iletisimli etkilesimli bakislar degildi. Bize hic oyuncagini gösterip birseyler paylasmazdi. Baska cocuklara ilgiside kesilmisti. Ama kayintan kayan 8-9 yaslarindaki cocuklara bakip cok güler, hosuna gider ve kahkaha atardi. Daha önce araba sürerdi, 2 aydir falan Arabanin tekerini döndermeye basladi sadece ve geneldede nesneleri yerde döndürmeye meilliydi, bu bir karton kutu bile olsa, yada bir kart, pet sise, ayakkabilari vs. Ama öyle saatlerce degil, yani asiri takintili bir sekilde degil, bazen 1-2 dakika bazende 5-10 dakika. Ismine seslendigimizde tepki vermezdi. Cok hareketli, bazen bi odanin icinde ordan oraya kostururdu amacsizca. Disari ciktigimizda asla elimizden tutmak istemezdi, alir basini kosar giderdi arkasina bile dönüp bakmazdi. Seslensekte bakmazdi. Onu birisine birakip gittigimizde hic pesimizden aglamazdi. Yabancilik cekmezdi hic biryerde. Hareketli ama cok fazla aglayan cocuk degil. Aglamasida 5-10 saniye. Konusma hic yok, anne baba vs. Mama dada falanda yoktu. 4 ay önce sadece cee diyebiliyordu ve alkis by by yapiyordu, simdi onlarinda hic biri yok. Topa ayagiyla vuruyordu ve onuda yapmiyor artik. 1-2 ay önce gözlerini yana kaydirarak kendi etrafinda dönmeye basladi, 1 veya 2 tur atardi öyle ama bunu hergün yapmazdi ve sürekli yapmazdi. Isaret parmagini kullanmazdi, benden hic bir sekilde, hic bir istekte bulunmazdi. Aciktigini bile anlamazdim ben, o yüzden saatli yediriyorum. Bir noktaya dalmasi var. Gel ve al komutu haric, hic bir komutu bilmezdi. Bir odadan diger odaya gittigimde pesimden gelirdi, yani girip ciktigimin farkindaydi, yada zil calsin, baska insanlar gelsin farkederdi. Öyle cok kilitlenmezdi yani kendi dünyasina. Agladigimda tepki göstermez, kayitsit kalir. Cocuk piskiyatrsine götürdük ve otizm bulgulari oldugunu söyledi. Biz hemen 10 gün icinde özel egitime baslattik. Haftada 20 seyans. Bugün tam 18 oyluk oldu oglum. 3 haftadir falan dadadada demeye basladi, arada a o u falan gibi seslerde cikartiyor. Bu arada özel egitime baslamadan 10 gün öncesinde tv telefon falan hic acmadik ve göz temasinda o ara zaten artis oldu. Hatta etkilesimli göz temasi olustu ve simdi cok cok daha iyi. Simdi sevindigi hosuna giden birsey oldugunda gözlerimizin icine bakiyor ve gülümsüyor. Yakin göz temasimiz biraz daha düzeldi ama hala cok iyi degil. Ismine bazen 1. de bazende 5. dönüp bakiyor, eskiden ya hic bakmazdi yada 10. da falan bakardi, gidip dürterdim omuzundan yinede dönüp bakmazdi. Kendi istediginde ancak dönerdi. Ver koy tak kapat gibi komutlari uygulamaya basladi, ancak tam oturmuyor hepsi daha, herzaman yapmiyor cünkü. Nesneleri tanimiyor, bi kac tane haric. 1-2 tane taklit yapmayi ögrendi ama otomatik taklit dedikleri yok. Isaret parmagini kullanmaya basladi yavas yavas. Yemek yedirirken ne istiyorsun göster diyorum ve yemek istedigi yemegi gösteriyor. Artik disarda cogu zaman elimizden tutuyor ve bir kac seslendigimizde baktigida oldu ve pesimizden geldigide oldu biz uzaklasmaya baslayinca. Ama herzaman yapmiyor. Odanin icinde deli gibi kosturmalarida gecti, kendi etrafinda dönmede yok artik. Arabanin tekerlerini pek nadir dönderiyor, cünkü artik sürmeye basladi. Ama yinede kisa süreligine yerde nesne döndürmelere az da olsa meilli. Ilk baslarda derse birakip ciktigimizda hic pesimizden aglamiyordu, cünkp variz yokuz pek farketmiyordu onun icin. Sonralarda aglamaya basladi pesimizden, ama sadece 5-10 saniye kadar, sanirim bizi artik algilamaya tanimaya basladi. Ve simdi yine pesimizden aglamiyor, sanirim onu gelip geri alicagimizi bildiginden, güvendiginden. Cok uzun yazdim galiba ama senin yazin bana umut oldu ve düsüncelerini almak istedim oglumla ilgili. Sizdede oglumdakine benzer seyler varmiydi? Sizce bizimkide gecici bir durummudur? Umarim bizimde yasimiz ilerleyince hersey normallesir. Siz cok sanslisiniz, düzelmis cocugunuz cok sükür.