Davranış Bozuklukları otizm suphesi olanlar

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Evet ilgisini çeken ve istediği şeyleri anlatmaya calısır. Kalem tutabiliyor, pastel boya ile boyama da yapar. Bisiklet sürüyor, minik (oyuncak ) hayvanları var. Onlara yemek yedirir , süt icirir, yabancıları çok inceler. Çocukların yanına gider ama ne konuşacağını bilmez, dikkat etmek için bildiği alakasız kelimeleri söyler. 10 a kadar sayabiliyor. 5 -6 tane rengi ayırt ederek söyler. Bir kaç geometrik şekli tanır ve adını söyler. Oyun hamuru ile oynar. Tuvaletini söyler. Banyo yamal istediğinde söyler. Arada sarılıp öper.

Hemen panik yapmayın 13. Ayda bizimde öyle maceramız başladı. 21 aya kadar hala şüphe vardı geçen ay doktorumuz şüpheyi kaldırdı.

1. Rutin hareketleri vardı eşyayı arkasına atıp tekrar alıp atma gibi
  2. Göz teması yoktu kesinlikle
  3. Hiç cümlesi yoktu
  4. Seslenince bakmıyordu
  5. Hiç kimse ile oynamıyordu
  6. Anne baba harici kimseye gitniyor ağlıyordu
Şimdi 23 aylık seslenince bakıyor çok fazla kelimesi var anne baba sesleniyor takıntılı oyunu yok yaşıtları ile aynı bir tek oyun kurma becerisi kaldı hep birseyler anlatmaya çalışıyor yeni yeni ikili cümlelere başladı

Sürekli bize emir vererek oyun oynuyor yat kalk baaak gibi

Yani hemen vazgeçmeyin çok uğraştık uğraşıyoruz.

Tv telefon kapatıldı.
Öğretici oyuncaklar alındı ve onunla diyalog kurmaya çalıştık her seferinde olmuyo gibi düşündük ama geriye dönüp bakınca çocuk öğreniyormuş aslında.

Yolun başındasınız anladığım kadarıyla üzüleceksiniz elbette ama kendini yıpratma bu süreç öyle bir kişinin ağzına bakarak yapılacak öyle hemen pes edilecek süreç değil burada bir çok yanlış tespit vakası okursun okuyacaksın. Velevki çocuğumuz öyle olacak ne yapacağız çocuğumuza sırtımızı mı döneceğiz, daha güçlü durmak gerekmiyor mu.

Hiç kimseye kulak asma ve mücadele et.

Kolay gelsin.
Evet , yolun başındayım ama şimdiden yoruldum. En çok üzen ise otizm mi değil mi , bana göre değil. Ben daha çok konuşma de gerilik diye düşünüyorum. Çünkü kendini ifade etmekte zorlanıyor . Ama yemek ihtiyaclarinı söyler . Seslenince bazen bakıyor bazen bakmadan efendim diyor. Göz teması var hatta kendi kuruyor.

Evet , yolun başındayım ama şimdiden yoruldum. En çok üzen ise otizm mi değil mi , bana göre değil. Ben daha çok konuşma da gerilik diye ( bazen de uyaran eksikligi ) düşünüyorum. Çünkü kendini ifade etmekte zorlanıyor . Ama temel ihtiyaclarinı söyler . Seslenince bazen bakıyor bazen bakmadan efendim diyor. Göz teması var hatta kendi kuruyor.

Evet ilgisini çeken ve istediği şeyleri anlatmaya calısır. Kalem tutabiliyor, pastel boya ile boyama da yapar. Bisiklet sürüyor, minik (oyuncak ) hayvanları var. Onlara yemek yedirir , süt icirir, yabancıları çok inceler. Çocukların yanına gider ama ne konuşacağını bilmez, dikkat cekmek için bildiği alakasız kelimeleri söyler. 10 a kadar sayabiliyor. 5 -6 tane rengi ayırt ederek söyler. Bir kaç geometrik şekli tanır ve adını söyler. Oyun hamuru ile oynar. Tuvaletini söyler. Banyo yamal istediğinde söyler. Arada sarılıp öper.

Evet ilgisini çeken ve istediği şeyleri anlatmaya calısır. Kalem tutabiliyor, pastel boya ile boyama da yapar. Bisiklet sürüyor, minik (oyuncak ) hayvanları var. Onlara yemek yedirir , süt icirir, yabancıları çok inceler. Çocukların yanına gider ama ne konuşacağını bilmez, dikkat etmek için bildiği alakasız kelimeleri söyler. 10 a kadar sayabiliyor. 5 -6 tane rengi ayırt ederek söyler. Bir kaç geometrik şekli tanır ve adını söyler. Oyun hamuru ile oynar. Tuvaletini söyler. Banyo yamal istediğinde söyler. Arada sarılıp öper.
Ozel egitimcisi ne dedi bide soru soruyormu bu ne neden gibi

Bu ne diye bir kaç şey sordu. Daha o sormadan ben anlatıyorum zaten . Özel eğitim hocası daha çok düzelecek diyor.
Yanlis yonlendirmim ama gerilik yok gibi sorun ne dil gelisimimi tatile gittik cogu 3 yas cocugu sakir sakir konismuyor tabiki pesini birakmayin ama anlattiginiza gore hersey yolunda gibj

Yanlis yonlendirmim ama gerilik yok gibi sorun ne dil gelisimimi tatile gittik cogu 3 yas cocugu sakir sakir konismuyor tabiki pesini birakmayin ama anlattiginiza gore hersey yolunda gibj
Evet sorun dil gelişimi kendini ifade etmekte zorlanıyor ve bazen davranış problemleri de ortaya çıkıyor. İşte el kol sallama , parmaklarla oynama , bazen koşturma şeklinde . Hepsinin temelinde konuşma probleminin olduğunu özel egitimcimiz söyledi. Ayrıca bu alanda doktorasini yapmış bi uzman ile de görüşüyorum ara sıra (durumu hakkında bilgi veriyorum , bi nevi takip ediyor ) o da aynı kanida konuşma da gerilik diyor , düzelir diyor. Ancak doktor bey , otizm ve uyaran eksikliği arasında diyor. Bazen kime inansam acaba diyorum. Ve tecrübenin bilgiden üstün olduğuna inanarak sizlerden fikirlerinizi sunmanızi rica ettim. İlginiz için teşekkürlerimi sunuyorum.

Evet sorun dil gelişimi kendini ifade etmekte zorlanıyor ve bazen davranış problemleri de ortaya çıkıyor. İşte el kol sallama , parmaklarla oynama , bazen koşturma şeklinde . Hepsinin temelinde konuşma probleminin olduğunu özel egitimcimiz söyledi. Ayrıca bu alanda doktorasini yapmış bi uzman ile de görüşüyorum ara sıra (durumu hakkında bilgi veriyorum , bi nevi takip ediyor ) o da aynı kanida konuşma da gerilik diyor , düzelir diyor. Ancak doktor bey , otizm ve uyaran eksikliği arasında diyor. Bazen kime inansam acaba diyorum. Ve tecrübenin bilgiden üstün olduğuna inanarak sizlerden fikirlerinizi sunmanızi rica ettim. İlginiz için teşekkürlerimi sunuyorum.
Bide otizm sayfasina yazin ordakiler de yardimci olurlar daha iyi biliyorlar

Kizlar meraba.. ben kızım da ki sorunu nihayet buldum gibi otizme benzemediği belliydi gibi.. tekrarlayıcı hareket olmaması konuşması artması duyguları anlamasi kendini ifade edebilmesi otizmde görülen yüksek zeka olmaması küçük yaşta okuma yazma alfabeyi ezberlememe gibi adına dönmesi dönen şeylere ilgisi olmaması algılarının açık olmasi gibi gibi.. benim kızımda uyaran eksikliği de yok çünkü konusma baya geri olması lazım. Şöyle ki sosyal fobi olduğunu düşünüyorum kızımda gorduklerim kendimde olan şeyler olduğunu biliyodum. Mesela önceden evli değilken her hafta Kur'an okurduk mahallece herkes okurdu ben tam bı iki sene hiç okuyamamistim heyacandan ya begenilmezse ya rezil olursam diye kalbim carpardi terlerdim sosyal fobi de bu belirtiler olurmuş göz teması kuramama bende de vardı az kurardım bunu iyi hatırlıyorum genetik geçişli olabiliyomus.. kiziminda iletişim kurmak isteyipte kuramamasi buna bağlı guvenemiyor kendine.. herkes ona bakıyormuş hata yaptığında büyük rezil olduğunu düşünmek sosyal fobi belirtileri.. kızımda bı topluma girdiğimizde herkes ona bakıyor herkes onu takip ediyor zannediyor. Bu sebebten farklı davranıyor. Mesela aynı ortamda başka insanlarla ilgilendiğini fark edemiyor sosyal fobi yüzünden hep kendisini takip ediyolar zannediyor.. kaygılı bı çocuk zaten bu da var sosyal fobi de kesinlikle sosyal fobi olduğuna inandım ev içi iyi olupta yabancılara karşı.. çekingen de davranmıyor çoğu zaman görmezden gelmeye cakisiyor.. veeee sonunda oldu beynim yandiii:halay:

Özellikle psikolojik baskı varken daha da çok ortaya cikiyo sosyal fobi.. kızım da yabancı ortamlarda benim baskimdan dolayı ortaya cikiyo huzursuz kaygılı davranışlar sergiliyo.. istediğinde göz teması kuruyo diyordum aslında kendini rahat hissettiğin de göz teması güzel kurduğunu fark ettim.. kavga ederken yabancılarla bile çok güzel göz teması kuruyo birisi ona kizdiginda falan tabi o zaman sosyal fobi cikmiyo ortaya. Mesela benim kanatlı hayvanlara fobim var. Ama biseye çok kizginsam yada kafam dalginsa o an kanatlı bı hayvan geçse yakinimdan normalden daha az tepki veriyorum. Mesela ellerim hep titrer dikkat çekecek kadar hemde rahat olmadığım ortamlarda göz teması kuramiyorum. Şu an kızım uyanık oyun oynuyoruz öyle cümleler kuruyo ki sasirp kaliyorum.. senin kahveni içtim anne çünkü ben anne oldum anneler kahve içer diye baya konusuyo.. buraya yazıyorum ki ileride okuyayım diye..

Canim zaten senin kizinda otizmi andiran bir durum yoktu.
teshisi koymussun, artik kafani bir reset et😄 Ve biliyor musun, cocuklar zaten anne babadan Uyku düzenine kadar genetik olarak aliyormus.
O halde simdi cocugun öz güvenini gelistirmeye bakacaksin...

Canim zaten senin kizinda otizmi andiran bir durum yoktu.
teshisi koymussun, artik kafani bir reset et😄 Ve biliyor musun, cocuklar zaten anne babadan Uyku düzenine kadar genetik olarak aliyormus.
O halde simdi cocugun öz güvenini gelistirmeye bakacaksin...
Demi aynen bende genetik olduğuna inanıyorum aileden aliyo insan çoğu huyunu. A Anilcik seni normalde tanisam çok sevecegime eminim🥰🥰🥰bakıyorum herkese yaptığın yorumkara hiç kötü kalpli ve niyetli degilsin

Vallahi bende seni cok severdim😍
Gercekten düsündügümü yaziyorum.
Ve diger mesajlsrim dedigim gibi baska annelere yardimci olsun diye.

Meraba kizlar napiyosunuz Şeyma kreşte 40 gün oldu baya değişimler oldu çok sukur. Artık niye diye sormaya da başladı ufaktan anne bunu niye aldık niye kızdın anne gibi.. şu an ezber bı soru olsada anlamını çok çabuk kavradı gibi.. zamnla oturtur diye umut ediyorum çünkü herşeyi baştan ezber şeklinde öğrendi sonra anlamlandirinca oturtuyor..bu arada anaokuli öğretmeni komşum vardı ilk defa bı ev oturmasinda uzun oturduk 3 yaşında oğlu var tıpatıp kızıma benziyo hatta kızımdan daha da kapalı yabancılara 10 kere seslendim hiç bakmiyo annesi yabancılara dönmez diyor ara ara göz teması kurdu.. eline bı oyuncak aldı çocuklar varken onunla oynadı daha çok kızım gibi canlı zannediyo o da oyuncakları.. ama otizm değil disardan kızımın nasıl göründüğünü daha iyi anladim. Baştan eve girmek istemedi o cocuk. Hiç sevmez yabancıları dedi annesinin umrunda da değil daha çok küçük zamanla alışır diyor.. şöyle bı rahat olamadım. Galiba karakteri böyle kızımın bı de ben gibi çok heycanli kızım heycanlanacigini bildiği için pek gecmiyo galiba iletişime.. bugün metroda hiç insaara bakmadi. Ama yanımda yaşlı bı amca vardı ona bakıp bakıp kaslarını çattı :)) çekindi ondan falan.. kresten geri dönüşüm almadık şu ana kadar iyi diyolar hatta müdüre ilk geldiğinden çok farklı diyor. İnşallah doğru gozlemliyolar ve doğru soyluyolardir

Gelismeler cok güzel canim, sevindim😄
Biraz rahatlamaya calis, hersey yolunda.
Biliyosun sen tedirgin davranirsan, cocugunda ayni sekil tedirgin oluyor. Cünkü herseyi hissediyorlar.
Bak benim kizim aile arasinda civil civil, ama kreste disarida asiei utangac.
Bugün misafirim vardi, ancak gidecekleri zaman yaklasiyor. Ama bende böyleydim taa evlenene kadar😁yani yavas yavas gecer.
Kizin kücük, daha neler neler ögrenecek!

Gelismeler cok güzel canim, sevindim😄
Biraz rahatlamaya calis, hersey yolunda.
Biliyosun sen tedirgin davranirsan, cocugunda ayni sekil tedirgin oluyor. Cünkü herseyi hissediyorlar.
Bak benim kizim aile arasinda civil civil, ama kreste disarida asiei utangac.
Bugün misafirim vardi, ancak gidecekleri zaman yaklasiyor. Ama bende böyleydim taa evlenene kadar😁yani yavas yavas gecer.
Kizin kücük, daha neler neler ögrenecek!
İnşallah canım🥰bu arada kızın benim kız gibi o zaman gidinceye kadar acilamiyo misafirler giderken de ağlamaya basliyo Dr geç alisiyo demek ki insanlara demişti.. ben de mizaç olarak cekingenim sen gibi ama bastiriyorum yıllardır :)) bana bı de çoğu insan panik atak mi var diye soruyo çünkü çok heycanlaniyorum konuşurken,😁işte herkesin kendine göre davranışları oluyo.. kızın benim kızla aynı yaştaydi galiba demi 3 yasinda

İnşallah canım🥰bu arada kızın benim kız gibi o zaman gidinceye kadar acilamiyo misafirler giderken de ağlamaya basliyo Dr geç alisiyo demek ki insanlara demişti.. ben de mizaç olarak cekingenim sen gibi ama bastiriyorum yıllardır :)) bana bı de çoğu insan panik atak mi var diye soruyo çünkü çok heycanlaniyorum konuşurken,😁işte herkesin kendine göre davranışları oluyo.. kızın benim kızla aynı yaştaydi galiba demi 3 yasinda
Ben sizin tam tersinizim herkesle cabuk iletisim kurarim lisede universtefe falan da cok populerdim ama bu benim oglsn hic bana cekmemis gerci cocuklari hep yonetmek istiyor ama biraz cekingen yonu de var

Ben sizin tam tersinizim herkesle cabuk iletisim kurarim lisede universtefe falan da cok populerdim ama bu benim oglsn hic bana cekmemis gerci cocuklari hep yonetmek istiyor ama biraz cekingen yonu de var
Yönetmek istiyosa çekingen değildir canim. Ara ara bizler gibi onalrda cekinebiliyo heycanlanabiliyo.. mizaç işte herkeste farkli

X