2 2kedi_1deli otizm aslinda üc cesite ayriliyordu, ama 2019 dan itibaren avrupada otizm spektrum bozuklugu deniliyor. Tanisida aynen bu sekilde konuluyor, puanlamalarda ne kadar agir oldugunu gösteriyor(1.sosyal alanda, 2. konusma ve göz temasi, 3. kisitli ilgi alani / stereotipler)
Ve iste doktorlar kesin olarak su tip otizm demek yerine agir veya hafif otizm spektrum bozuklugu diyorlar.
B Bir fikrim var sagol canim... biliyor musun ben oglumu krese 2.5 yasinda verdim, o zamanlar normaldi. 8 ay gibi sonra biseyler ters gidiyor diye ilk konusma ve otizmin ilk lafi edildi. Bende o zamanlar deli gibi internetten herseyi okuyorum, bazisi uyuyor , bazisi uymuyor.
Terapisti bize otizm testinden bahsetti, ben öncesinde ‚ hayir, cocugumu kimse böyle durumdayken damgalamasin dedim‘!
Cünkü o zamanlar test yapilsa direkt otizm cikar diye düsündüm, cok icine kapanikti, hic konusmuyordu.
1 yil sonra test ve otizm. Ama bir sene boyunca okudum durdum, ve otizm yüzüme atilan tokat gibi gelmedi. Sonra pisman oldum testi gec yaptirdim, cocugumun gelisiminden 1 yil caldim diye.
Cok uzattim ,kusura bakmayin,
Ama otizm süphesinde ne kadar erken doktora gidersen o kadar iyi. Cünkü erken yaslarda terapiler daha verimli.
Birde sosyallestirmeye deginmek istedim..
Mesela benim oglum diger cocuklarla oynamak istemiyor, krestede 4 sene boyunca pek kimseyle oynamadi, yüzde 90 yalniz oynardi. Yani benim oglumda grup filanda degistirmezdi.