hanimlar ara ara yazdiklarinizi okuyorum, her anne bir donem suphe edip cocugunu gozlemlemistir ve bu iyi birsey gozumuzden birsey kacirmamamiz icin. ama cocugun her hareketini sorgulamayin adi ustunde bunlar COCUK!
otizm li olmayip bir cok otistik cocugun yaptigi hareketi yapan cocuk olabildigi gibi (tekerlek cevirme elini sallama ekolali yapma vs) otizmli olup bunlarin hicbirini yapmayan cocuk ta olabilir.
bir donem cok fazla arastirmis, kafaya takmis hayati kendine zehir etmis bir anne olarak yasadiklarimi ve ogrendiklerimi kisaca anlatmak istiyorum.
oglum 2 yasinda, ve etrafimda surekli gozlemleme imkani buldugum 12 tane 2-3 yasinda cocuk var. sizin kafaya taktiginiz sunu yapti bu olabilir mi bunu yapti bu olabilir mi dediginiz olumlu ve olumsuz bir cok davranisi emin olun HEPSİ yapiyor.
yapilan davranisin sekli degil niteligi onemli buna emin olun. surekli, saatlerce arabanin tekerlegini cevirmiyorsa, yemek yerken oyun oynarken kosarken vs ellerini surekli sallamiyorsa vb cocugunuzun anormal oldugunu dusunup kendinizi demoralize etmeyin.
asil nokta su: siz cocugunuzla iletisim kurabiliyor musunuz? bedensel, sozlu ya da goz ile? tabiki yetiskin gibi her dediginizi yapmayacak her soylediginizi anlamayacak, ancak iletisim kurmaya calistiginizda karsinizda bir duvar yoksa, bir kanal bulup bir sekilde onu anlayabiliyorsaniz, o da size kendini bir sekilde anlatabiliyorsa, konusarak, isaret ederek, ifade ederek, mimikleriyle vs, kendinizi bunaltmayi birakin.
otizm li cocuklar uzerinde calisan bir kuzenim i cok darladim ben dogum sonrasi. ayni sizin burda yazdiginiz gibi bir suru sunu yapiyor hunu yapmiyor diye orneklendirdim durdum. bana soyledigi su oldu herzaman, eyleme takilma, bizler icin onemli olan cocukla iletisim kurabilmek!
sunu yapti bunu yapti diye takilmayin, o okudugunuz otizm belirtilerini inceleyin, hic bir anne cocuguna otizm teshisi koyulmadan once kollarini salladigi icin goturmedi doktora, iletisim kuramiyoruz laf anlatamiyorum garip davraniyor diye goturdu.
bu yil tatile gittigimiz otelde otizm li bir kiz cocugu gordum. inanin diger cocuklardan kabak gibi ayriliyordu. bakislari bir bos, anlamsiz, hani sarhos insanlarin gozleri bir deli bakar, tipki oyleydi, ve kiz surekli ellerini salliyordu, durmaksizin, annesi uzerini giyip cikartirken bile elleri kanat cirpar gibi sallaniyordu. 5 gun tatilimizde o kizi hic gulerken gormedim, hic mimik gormedim, cocuk havuzuna hic girdigini gormedim.
eger cocugunuzla iletisiminizin olmadigini, onun ilgisini cekemediginizi dusunuyorsaniz, mutlaka bir uzmana goturun, ama cocugu izleyip izleyip bir otistik bir saglikli oldugunu dusunup durmayin. eger bu dusunceyle bas edemiyorsaniz, siz destek alin.