Davranış Bozuklukları otizm suphesi olanlar

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Korktugunu soyluyo dedigim gibi cokta zeki bi sekilde anlatiyo demek istedigini tepki verebiliyo kizdigi zamnlar mesela bi bebek var bebek dedi bende kelebek o dedim bebek ben kelebek dedikce bebek diye inatlasabiliyo bu bence guzel bisey ben bi bireyim benm dedigim gibi demk isytiyor ay catlicammm buraya yaziyorum iste bunladikca

Aslında şuan şoktayım desem,
2013 doğumlu 6 yaşında bir oğlum var. Yaklaşık 3 yıldır da kreşe gidiyor. Sorunumuz şu ki bize sorun olarak gelmiyordu, bir şey yaparken (mesela resim, lego oyunları) ellerini açıp parmaklarının da yumruk yapıp kapatır hareketi yapıyor. Bu hareketi 1bi kaç saniye-2 dk arası sürüyor. Biz yapma tamam diyince hemen o hareketi kesiyor. Biz buna sürekli sevinç, mutluluk dışa yansıması düşündük. Yani bi nevi refleksi falan diye yorduk ama. Onun dışında gayet sosyal, okulda arkadaşları var yeri geldi onlara oyunlar da liderlik eder, beraber de oynarlar. Evde zaten normal yemesi içmesi, göz teması, konuşması kısacası hiçbir sıkıntımız olmadı.

İlk 3 yaşa kadar babaanne ile beraber baktık, ilk torun da olunca herşeyini babaanne yaptı o konuda ben de çok üstelemedim şuan öz bakım da sıkıntı yapıyor, yapmak istemiyor. Mesela ayakkabılarını kendi giymek istemiyor ben giydiriyorum ama kreşte kendi giyebiliyor. Evde özbakım konusunda herşeyi bizden bekliyor. Bizde öyle alıştırdık dedik çok üstüne düşmedik. (Lavabo ihtiyacını kendi görebiliyor)

Son günlerde benim de farkkettiğim ki adeta bu aralar telefona mübtela oldu, çok agresif, sinirli. Dediği olmayınca bana kızıyor, git burdan seni istemiyorum gibi laflar, kapıyı yüzüme çarpmalar. Ve sürekli telefonda youtuber izlemek. Ama kreşteki psikologtan sonra telefonu tamamen kaldırıyorum inş, ilk dün akşam başladık beraber akşamı oyunlar oynayarak, beraber bişeyler yaparak değerlendirdik

Kreşteki psikolog görüşmesinden sonra düşününce şunu da farkketim ki hep yönlendirilmek istiyor, kendi önce karşı taraftan bekliyor. Mesela okul gezisinde giydiği montunun gezide iç ortama geçilince şapkasını çıkarmadan bekliyor, illa öğretmen çıkaracak ya da öğretmen söyleyecek ve çıkaracak. Ama evde üşür diye üstüne bişey giydirsem onu zaman geçince terledim deyip çıkarıp atıyor. Acaba dış ortamdakilerden çekiniyor mu, korkuyor mu diyorum onları demesini bekliyor sürekli. Mesela öğretmen bile hadi şimdi sıralara oturalım diyince diğer çocuklar hemen otururken benim oğlum öğretmene soruyor nereye oturayım diyor. Ve sürekli dediğim gibi karşı taraftan gösterilme, yönlendirilme bekliyor. Belki de diyorum bu kreş yeni başladı (4 ay) o yüzden alışamadı daha, çekiniyordur. Lütfen bana yardım çıldırmak üzereyim.

Psikolog bana otizm olabilir gibi şeyler ima etti. O konuşmalar kafamda şimşekler çaktı. Çünkü ellerini çırpar gibi hareketi hiç normal değil diyor. Düşününce acaba mı diyorum ama çocuğumla iletişim konusunda hiç sıkıntım yok ki. Göz teması derseniz hep vardı. Akşam yatakta o günün değerlendirmesini mutlaka yapar uzunca konuşuruz ki buna bayılır. Ben pek anlayamadım ki. Acaba mı gerçekten mi ya da benim oğlumda ki sorun ne ki diye 2 gündür uyuyamıyorum,

Aslında kendi sınıf öğretmeni 2 ay önce çağırmıştı ve bu çocuk çok farklı cevaplar veriyor, genel bir test uygulanmış okulda ve onda gayet iyi sonuç almışlardı. Yaşıtlarından daha farklı ama güzel cevapları var, satranç öğretmeni de ne verdiysem alıyor ve arkadaşlarıyla çok güzel istekli satranç oynuyor diyor. Hatta okula gitmediği birgün ertesi günü satranç oyunu oynarken öğretmenin dünkü öğrettiği taktidiği yaptığı görünce, nerden biliyosun demiş ve o da arkadaşım söyledi dün öğretmişsiniz diye cevap vermiş. Bu arada resim yapmaya, dama , üç taş gibi oyunlar oynamaya bayılır. Oyuncak almaya gittiğimiz marketleri, yoları olsun çok iyi hatırlıyor, hafıza çok ama çok iyi. Eskiden üzerinden geçmiş olayları hatırlaması, kişileri unutmaması, verdiğim her şeyi hemen alması özellikleri de var. Aslında ben onu çok ihmal ettim, kolaya kaçtım işimi yapayım sesi çıkmasın dedim telefonu her istediğinde verdim. Artık önünü de alamaz oldum tabi.

Tek sıkıntı şu el çırpmaya benzer hareketi ki dediğim gibi durduk yere yapmıyor bir etkinlik kendi yaptığında ya da yapılan bir etkinlik ortamında yapıyor sanki o anda ona öyle konsantre oluyor ve o kadar mutlu oluyorki ellerini parmaklarını yumruksu yapıp açıp kapatıyor. Anlamadım ki. Son günlere özellikle telefona düştükten sonra bu hareketi çok arttı ve ağzını da açarak bu hareketi yapıyor. Ama yapma dediğimiz an bırakıyor. Niye yapıyosun diye sorunca da anne heyecanlanıyorum o yüzden yapıyorum diyor.

Bu arada eşim sen abartıyorsun nesi var herşey normal bi harekete kalkmış çocuğu otizm yapıyorsun. Bilmiyorum ki ne düşüneceğimi.

Lütfen bana bi akıl verin. Şuan nasıl yazdığımı da bilmiyorum, başım ağrıdan çatlamak üzere.

G Gulum36 tesadüfen anasayfada gördüm konuyu girip okudum yazınızı. Lütfen kreşin psikologunun söylediklerine bel bağlayıp kendinizi strese sokmayınız. Oğlum şu an 5 yaşında telefon bağımlılığı hariç diğer olumlu yazdıklarınızın hepsi mevcut. Biz de de küçüklüğünden beri heyecanlandığında el kol çırpma hareketi var. Konuşmamız da geç olunca tabi ben dra götüreli çok oldu. Hatta ilk 2 yaşında götürdüm sırf bu hareket ve konuşma gecikmesi yüzünden otizm olabileceğini düşündüm. Ama öyle değil. Şu an Ankaranın en iyi drlarından birine götürüyorum yılda 2 kere (sırf benim içim rahat etsin diye) oğlumun bu durumuna otizm teşhisi koymadı ki bir okul psikoloğu hiç koyamaz. Zaten konuşma olayı çoktan çözüldü.
Sinir vs. olayına gelincede bildiğim kadarıyla çocuklarda 5-6 yaş sendorumu var bunun de geçici olacağını düşünüyorum buna da üzülmeyin sakin kalın sadece. İçiniz rahat edecekse de iyi bir doktora götürürsünüz.

G Gulum36 tesadüfen anasayfada gördüm konuyu girip okudum yazınızı. Lütfen kreşin psikologunun söylediklerine bel bağlayıp kendinizi strese sokmayınız. Oğlum şu an 5 yaşında telefon bağımlılığı hariç diğer olumlu yazdıklarınızın hepsi mevcut. Biz de de küçüklüğünden beri heyecanlandığında el kol çırpma hareketi var. Konuşmamız da geç olunca tabi ben dra götüreli çok oldu. Hatta ilk 2 yaşında götürdüm sırf bu hareket ve konuşma gecikmesi yüzünden otizm olabileceğini düşündüm. Ama öyle değil. Şu an Ankaranın en iyi drlarından birine götürüyorum yılda 2 kere (sırf benim içim rahat etsin diye) oğlumun bu durumuna otizm teşhisi koymadı ki bir okul psikoloğu hiç koyamaz. Zaten konuşma olayı çoktan çözüldü.
Sinir vs. olayına gelincede bildiğim kadarıyla çocuklarda 5-6 yaş sendorumu var bunun de geçici olacağını düşünüyorum buna da üzülmeyin sakin kalın sadece. İçiniz rahat edecekse de iyi bir doktora götürürsünüz.
İnş benim oğlumda da bişey yoktur
yani kollarını kanat gibi çırpma ve ellerini de yumruk yapıp açıp kapama şeklinde mi
bu arada bu hareketi durduk yere yapmıyor, heyecanlanınca

İnş benim oğlumda da bişey yoktur
yani kollarını kanat gibi çırpma ve ellerini de yumruk yapıp açıp kapama şeklinde mi
bu arada bu hareketi durduk yere yapmıyor, heyecanlanınca

Ellerini dediğiniz gibi değilde bilekten çırpıyor , kollarını da dirsekten aşağısını çırpıyor. Aynen sadece heyecanlandığında yada çok sevindiği birşey olduğunda

Ellerini dediğiniz gibi değilde bilekten çırpıyor , kollarını da dirsekten aşağısını çırpıyor. Aynen sadece heyecanlandığında yada çok sevindiği birşey olduğunda
Ama bana psikiyatrist çocuklar sevindiğinde zıplayabilir yada bu tarz hareketler yapabilir dedi yani çocuğunuz otizm değil bence yani 6 yaşına gelmiş gayet güzel konuşan çocuğa otizmi demişler iyice kafayı yediler herkese otizm diyorlar psikiyatriste götürün içiniz rahatlasin

Ama bana psikiyatrist çocuklar sevindiğinde zıplayabilir yada bu tarz hareketler yapabilir dedi yani çocuğunuz otizm değil bence yani 6 yaşına gelmiş gayet güzel konuşan çocuğa otizmi demişler iyice kafayı yediler herkese otizm diyorlar psikiyatriste götürün içiniz rahatlasin
Canım değil zaten :) ben arkadaşa destek için cevap yazdim

Bunlar buyur de o arada biz delirmeyiz insallah
Dogru dedin canim. 2 yeni arkadas yazdi ya 6 yaslarinda cocuklari.. Cocuklari hasta degil normaller bariz belirti yok otizm hastaligi agir bi hastalik ama anneler dr sorcam diyo hala niye bu mesela otizm bunun icin bi turlu icinden cikilmaz hal aliyo bi tahlili yok ki bu kadar basitmi otizm anne tarafindan cevre tarafundan anlasilmazmi billdigimiz tipik otizmliler belli oluyo zaten. Cogu davranis bozuklugu sanki bizim davranislarimiz normal de..

Aslinda evet benimki de dirsekten asagi cirpiyor parmaklarini da yumruk tam yapmadan acip kapatiyor
Hatta oglum niye yapiyosun bilmiyorum anne heyecanlaniyorum o da jendiliginden oluyo diyo

Dogru dedin canim. 2 yeni arkadas yazdi ya 6 yaslarinda cocuklari.. Cocuklari hasta degil normaller bariz belirti yok otizm hastaligi agir bi hastalik ama anneler dr sorcam diyo hala niye bu mesela otizm bunun icin bi turlu icinden cikilmaz hal aliyo bi tahlili yok ki bu kadar basitmi otizm anne tarafindan cevre tarafundan anlasilmazmi billdigimiz tipik otizmliler belli oluyo zaten. Cogu davranis bozuklugu sanki bizim davranislarimiz normal de..
Benimde sacma sapan hareketlerim var sacimi koklamak gibi sacimi kasiyip parmagimi koklamak gibi bende atipik otizmim kesin gerci psikiyatriye sordum dusuncelerini bastirmak icin yapiyorsun dedi ama icim hic rahat degil kafayi yedim artik :))

Benimde sacma sapan hareketlerim var sacimi koklamak gibi sacimi kasiyip parmagimi koklamak gibi bende atipik otizmim kesin gerci psikiyatriye sordum dusuncelerini bastirmak icin yapiyorsun dedi ama icim hic rahat degil kafayi yedim artik :))
Ay alemsin canim :)) vardir icimizdede eminim simdi cocuk olsa atipik tanisi konulcak.. Ya bi de benim kizim anne ac anne kalk degilde anne acallimi kalkalimmi diyo soru seklinde diyo soruya merakli zaten ne ne ne devamli. Senin oglun kucyk daha bu ne diye demk icin 2-3 ay sinra baslar

Burda k.k okudum hayali oyun oynayan otizm olmaz diye benim kiz oynuyo ama kisa kisa tam oyun kurmuyo ama kisa kisa oynuyo topu fincan yapmis plastik biseyin uzerine koymus guya top fincan plastik seyde tabak kahve diyo du hayali oyun var ama sole uzun uzun oyun kurup oynamiyo daha

Ay alemsin canim :)) vardir icimizdede eminim simdi cocuk olsa atipik tanisi konulcak.. Ya bi de benim kizim anne ac anne kalk degilde anne acallimi kalkalimmi diyo soru seklinde diyo soruya merakli zaten ne ne ne devamli. Senin oglun kucyk daha bu ne diye demk icin 2-3 ay sinra baslar
Ne guzel iste en basindan beri diyorum soru sormasi sizi otizmden uzaklastiriyor benim oglum hic sormuyor birz hersyi biliyorum havasinda bilmedigi biseye bile sallayarak cevap veriyor

İyi geceler kizlar gecenin bu saati :)) kiz aksam 10 da uyandi simdide bekledim bu saate misafirlerim vardi faln filan.. :)) gelismeler nasil? Misafirlerin bebekleri vardi iki aksam kaldilar kizim pek ilgilenmedi ama cok kucuk bakti faln ama giderlerkn koptu kiyamet bebek bebek diye.. Kizimi soylemistim yakindan goz temasi kurmuyo diye arada kuruyodu ama azdi cocuga bi hal oldu bugun egilip egilip burnumun dibine girip bakiyo devamli:) babasina dedim yok benle nadir kurdu yakindan dedi uzaktan kuruyo cani istetince dedi.. Uyaran bol oldu bu 3 gundur acaba ondanmi diyorum boyle oldu

Bi de avm ye gittik bi bayanla tanistim oglu 2 bucuk yasinda konusmuyimus otizmin farkinda olan biri.. Ozel egitime gidiyo dedi.. Benim kizi sordu bende dedim yabancilara bakmiyo falan dedim.. Oglunuzda goz temasi varsa cokta korkmayin dedim bende var dedi ama cocuk hic bakmadi kimseye neyse benim Kiza seslendi kizda bakti baya goz temasi kurdu ya kadinla kadinda dedi ee bu bakiyo ya bana dedi.. Bende hayret ettim dedim bazen baktigini biliyorumda uzun uzun bakinca sasirdim. Neyse onun ogluna seslendik bakmadi.. dedi bakmaz simdi.. Dua ediyorum onun icinde insaallah degildir duzelir toplar diye.. İsin asli bi anne daha yaniyodu bugun uzuldum cok ona bize :KK43:( neyse bugun kizimin gozvtemasinin guzel olmasi hem bana karsi hem o bayana karsi mutluyum biraz :))

Bi de avm ye gittik bi bayanla tanistim oglu 2 bucuk yasinda konusmuyimus otizmin farkinda olan biri.. Ozel egitime gidiyo dedi.. Benim kizi sordu bende dedim yabancilara bakmiyo falan dedim.. Oglunuzda goz temasi varsa cokta korkmayin dedim bende var dedi ama cocuk hic bakmadi kimseye neyse benim Kiza seslendi kizda bakti baya goz temasi kurdu ya kadinla kadinda dedi ee bu bakiyo ya bana dedi.. Bende hayret ettim dedim bazen baktigini biliyorumda uzun uzun bakinca sasirdim. Neyse onun ogluna seslendik bakmadi.. dedi bakmaz simdi.. Dua ediyorum onun icinde insaallah degildir duzelir toplar diye.. İsin asli bi anne daha yaniyodu bugun uzuldum cok ona bize :KK43:( neyse bugun kizimin gozvtemasinin guzel olmasi hem bana karsi hem o bayana karsi mutluyum biraz :))
Canim kizinin hic birseyi yok bu arada benim oglan baya guzel konusmaya basladi arabasi kuzeninde kalmis anne arabam haticenin kaldi dedi ek yanlis oldu ama takmiyorum :)

X