• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Otizm şüphesi lütfen bakın

İyi akşamlar kızlar
Site yöneticileri lütfen konum taşınmasın o kadar çok kafam karışık ki nerden başlasam bilemedim. Nolur bana yardımcı olun bir şeyler söyleyin
Kızım 18 aylık konuşmuyor anlamsız sözler çıkarıyo.
Yabildikleri; 1; ismine bakıyor sıkıntı Yk hiç o konuda
2; göz kontağı oldukça iyi
3;söylediğim şeyleri surat ifadesini anlıyor algıda problem yok
4; diğer çocuklarla iletişimi iyi uyum sağlıyor yolda Bebek falan görse gülüyor
5; babasını tanıyor Mustafa diyorum dönüp babaya bakıyor
6; kitabı bana getiriyor al oku diye sayfasını açıyor.
7; işaret ettiği yere dönüp bakıyo bunun gibi vs
Yapamadıkları; işaret parmağını kullanmıyo benim elimi kullanıyor ( ama biraz öğrettim şu ara tam kullanmasa da elini uzatıyo en azından )
Birde kelime haznesi zayıf gel baba dede hı dışında başka bi şey Yk

Arkadaşlar yarın zaten dr kontörlümz var soracağim dr ye İnan’ın kızımdan 3 gün büyük bi bebek var akrabanın o anne dede mama al ver hepsini diyor.
TV falan hepsini kaldırdık.
Lütfen beni rahatlatacak bir şeyler deyin
Çocuğun her hareketi sanki gözüme batıyor bak işte el çırptı ismine bakmadı topa vurmadı vs vs
Çok teşekkür ediyorum yorum yapan herkese
seninki çok küçük canım ben ne yapayım ya benim oglum 4 yaşına gircek daha tam olarak konuşmuyor kendisiyle aynı gün doğan cocuk neler neler konuşuyor ve anliyor ben tembellik ve inattir diyorum ama inşaallah düzelirler benim büyüğümde gec konustu ama anlardi veya konustugunu anlardim seninki daha kucuk az sabret inşaallah konuşur minnoşlarımız

İyi akşamlar kızlar
Site yöneticileri lütfen konum taşınmasın o kadar çok kafam karışık ki nerden başlasam bilemedim. Nolur bana yardımcı olun bir şeyler söyleyin
Yapamadıkları; işaret parmağını kullanmıyo benim elimi kullanıyor ( ama biraz öğrettim şu ara tam kullanmasa da elini uzatıyo en azından )

Arkadaşlar yarın zaten dr kontörlümz var soracağim dr ye İnan’ın kızımdan 3 gün büyük bi bebek var akrabanın o anne dede mama al ver hepsini diyor.
Çocuğun her hareketi sanki gözüme batıyor bak işte el çırptı ismine bakmadı topa vurmadı vs vs
Otizm değilde konuşma bozukluğu var gibi geldi en iyisini doktorlar bilir tabiki

gec konusmalar nasil cogaldi ya bu nedir kardesim yediklerimizdenmi ictiklerimizdenmi radyosyonlardanmi anlamadim gitti :kızgın:

İyi akşamlar kızlar

Merhaba benim kızım da ilk defa 18 aylıkken baba demeye başladı öncesinde hiç kelime yoktu gösterip anlatırdı derdini ben de çok emdişelendim 2 yaşında oyun grubuna başlattıö çok faydası oldu kreşteki pedagpg da bana kızımın pedagojik desteğe ihtiyacı olmadığını yalnızca sosyalleşme ihtiyacı olduğunu söyledi kızım 3 yaşında şu an maşallah hiç susmuyor :) size tavsiyem varsa imkanınız 2 yaş sonrası oyun grubuna götürün sosyalleşsin kreşlerde pedagog var o da izler bi sorun varsa ki inşallah yoktur sizi bilgilendirir ama lütfen öocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslayıp kendinizi yiyip bitirmeyin her çocuk bir olmaz

Kelime dağarcığı çok azdı. Öyle cevap falan vermez dönüp bakardı.
Doktoru duyuyorsa konuşur, ailenizde geç konuşan vardır bu tip şeyler IRC’si olabiliyor demişti.
Gönlünüzü ferah tutun. Konuşma konusunda sizin çocuğunuz benimkinden daha ileride. Benim ki şu anda 22 yaşımda üniversite öğrencisi.
Maşaallah teşekkür ederim

Dün parka gittik kızımdan altı ay küçük çocuk kürekle kovaya kum dolduruyor kızım dolduramıyor ama o çocuğun abisi var kızım tek kimseden görmüyor kardeş çok etkili
Bence kimseyle kıyaslamayın tek de olsa kelimeleri var tabi ki ben teşhis edemem ama bence korkulacak bir şey yok

İyi akşamlar kızlar

Benim kızım 2 yaşında seninki kadar kelimesi yok. Anne diyor sadece, bir de canı isterse baba, anneanne, kardeş gibi kelimeleri biz söyleyince tekrar ediyor. Okuduğum kitabı dinleme olayı kesinlikle yok bizde. İlgisini çekmiyor. Yine en iyisini doktor bilir ama ben çocuğunuzda otizm olduğunu sanmıyorum. Ben de doktora danışmıştım, birkaç ay bekleyelim, sonra bir pedagogla görüşürüz demişti.

Son zamanlarda herkeste bir otizm şüphesi peydah oldu.
Hemen her gün bir otizm konusu okur olduk.
Erken çocukluk uzmanıyım.
Size ve bu tip konular açan-açacak olan üyelere tavsiyelerim:
1.internetten otizm vb sendromların bulgularını okuyup,kafanızda kurup,çocuğunuzda belirti aramayın,teşhis koymayın.
İnternet sağlam insana kanser olduğunu düşündürebilir.
2.Çocuğunuzu,ondan 3-5 gün küçük-büyük bile olsa başka hiç bir çocukla kıyaslamayın.
Gelişimin temel ilkelerinden biri de şudur; gelişim hızı bireyseldir ve her çocuğun gelişimi kendine özgüdür.
3.Çocuğunuzun içinde bulunduğu ay-yaş grubunun gelişim özelliklerini okuyup,bilgi sahibi olun ki gelişiminin düzeyi hakkında fikriniz olsun.
4.Çocuğunuzun davranışlarını sürekli test edip hem onu,hem kendinizi bunaltmayın.
5.Emin olamadığınız durumlarda çocuk doktorunuza danışın.
6.Çocuğunuzu hiç tanımayan ve gözlemlememiş,doğumdan itibaren gelişim öyküsünü bilmeyen kişilerin yani bizlerin çocuğunuzun durumu ile ilgili yapacağımız yorumların isabetli olmayabileceğini unutmayın.
7.Çocuğunuzun gelişiminde ciddi bir gerilik veya sorun olduğunu düşünmüyorsanız duruma göre ilgili uzmanlardan yardım alın.
Uzman acıklamasıda başka oluyor vallahi

Cocuk normal. Otizm oyle basit bisey degil. Adam dunyaya geleli daha 18 ay olmus ne bekliyorsunuz? Isaret parmagini kullanmasin sizin elinizi alip o tarafa "yap" diye goturuyosa o da ayni kapiya cikiyor ve en gec 3aya kendi elini de kullanacak. Belki biseyleei gec ogreniyor gec tamamliyordur. Bence telas yapmayin.
Kizim 10aylikken tam olarak desteksiz oturdu ve 19.ayda yurudu mesela. Ben su an konusmasini konusmamasini da takmiyorum. Bazi bebekler 18aylikken evet konusuuorlar ama ben kizimin ilerlemesini bildigim icin.. bence 2.5yasinda yada hadi 3yasinda konusur dye dusunuyorum.
Otizmle annelerin basini yiyorlar valla. Ben de az korkmadim ayy sunu yapmadi ayy buna bakmadi vs diye.. Rahatlayn ...

Bir de demissiniz ki anlamsiz sozler cikariuor.. kime gore anlamsiz? Yani annesi bile oyle goruyorsa cocuga yazik. O kelimelerin seslerin bi anlami vaaaar .konusmaya baslama asamalari hepsi. Kendini deniyor guveni geliyor aes cikardikca.

Babası 6 yaşında konuşmuş bn konuşmaya pek takılmıyorum zaten de önemli olan işaret parmağını kullanması ona takık durumdayım
Evham yapmayın her çocuk farklıdır. Daha kendini sizden tam olarak ayırt edememiş olabilir. Büyük ihtimal o yüzden sizin elini kullanarak gösteriyor. Önemli olan göstermesi. Nasıl gösterdiği değil. Bizde de hiç göstermiyordu. Şimdilerde başladı. Her çocuğun gelişimi farklıdır. Ama sizin belirttiğiniz durum daha kendini sizden ayırt edemediğini gösteriyor. Ki normal daha 2 yaşlara geçmemiş. Yakında çok aksi ve herşeyi yapabilirim moduna geçecektir.

İyi akşamlar kızlar

Topa vurmamasina takılmayin . Görme ile ilgili de olabilir. Ya da disleksi dediğimiz bir öğrenme problemi ilerde olabilir. Tam olarak topa vuramiyabiliyor çocuk ozaman . Ama bu yaşlarda hemen herşeyi her zaman yapmazlardı. Gözünüzde fazla buyutmussunuz. Çünkü bir yaptığını bir yapmıyor. Bende çok evhamlandim oğlun konuşmuyor diye. Ama baktım çocuğun konuşma isteği yok. Herşeyi denedim 25 . Aydayinm elma baba anne mama gel hav hav falan hepsini bir kere dedi bir daha yok. Sadece anne. Herşey önünde gelmiyor. Ama yok konuşmak istemiyor. Hemen herşeyi her zaman yapmıyor bu dönemde çocuklar çok fazla takılmayin. Kontrollerinde kafanızı takılanlara sorun. Gerekirse nörolojiye yönlendirirler.

Anlattığınız kadarıyla otizm değil gibi ancak tabii ki uzman muayenesi daha iyi olur. Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın hiç, her çocuk farklı gelişir. Sizin çocuğunuzun yapıp bazı yaşıtlarının yapamadıkları da vardır mesela. Bunlar normal durumlar bence.

Son zamanlarda herkeste bir otizm şüphesi peydah oldu.
Hemen her gün bir otizm konusu okur olduk.
Erken çocukluk uzmanıyım.
Size ve bu tip konular açan-açacak olan üyelere tavsiyelerim:
1.internetten otizm vb sendromların bulgularını okuyup,kafanızda kurup,çocuğunuzda belirti aramayın,teşhis koymayın.
İnternet sağlam insana kanser olduğunu düşündürebilir.
2.Çocuğunuzu,ondan 3-5 gün küçük-büyük bile olsa başka hiç bir çocukla kıyaslamayın.
Gelişimin temel ilkelerinden biri de şudur; gelişim hızı bireyseldir ve her çocuğun gelişimi kendine özgüdür.
3.Çocuğunuzun içinde bulunduğu ay-yaş grubunun gelişim özelliklerini okuyup,bilgi sahibi olun ki gelişiminin düzeyi hakkında fikriniz olsun.
4.Çocuğunuzun davranışlarını sürekli test edip hem onu,hem kendinizi bunaltmayın.
5.Emin olamadığınız durumlarda çocuk doktorunuza danışın.
6.Çocuğunuzu hiç tanımayan ve gözlemlememiş,doğumdan itibaren gelişim öyküsünü bilmeyen kişilerin yani bizlerin çocuğunuzun durumu ile ilgili yapacağımız yorumların isabetli olmayabileceğini unutmayın.
7.Çocuğunuzun gelişiminde ciddi bir gerilik veya sorun olduğunu düşünmüyorsanız duruma göre ilgili uzmanlardan yardım alın.

Aynen katılıyorum arkadaşa bir çocuk gelişimci olarak.Alaninda uzman olmayan ve en önemlisi çocuğunuzu hiç gözlemleme imkanı bulamamış kişilerin yorum yapmasını beklemek yanlış.Bir uzmana danışın.Fazlaca evham yapmışsınız.

Yapmayın lütfen , bebeğiniz çok normal. Nedir bu kadar sizi evhamlı kılan bilemiyorum ancak yanlış yoldasiniz.

Başka bebeklerle kiyaslamaniz ise yapacağınız en büyük yanlış.

Gelisimde bireysel farkliliklar vardir. Bunu bilin ve lutfen cocugunuzu kimseyle kiyaslayip kendinizi uzmeyin. Benim bir ogrencim 3.5 yasindaydi ve hala komusamiyordu. Dr bisey yok sadece konusmak istemiyor. Gec konusmak kalitsal da olabilir demis mesela. Ve cocugun dayisi 4 yasinda konusmus. Nitekim cocuk 4 yasini doldurunca bulbul gibi sakidi. Direkt cumleler kurarak konusmaya basladi hatta. Konusmamasina bu kadar takilmayin. Kendinizi yipratmayin.

Back