• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Otizm şüphesi lütfen bakın

Doğru bilmiyorum eşim de çok geç konuşmuş ona benzedi belki de
Olabilir.
Küçüğüm en azından ablalarını taklit eder konuşur diye umdum ama olmadı. Sürekli işaret ediyor sıpa. Onlarla da öyle iletişim kuruyor.

Doktor en doğrusunu bilir ama ben anormal bir şey göremedim. Her çocuğun gelişimi farklı olur. Mesela ben 1 yaşında konuşmuşum kardeşim 3 yaşında konuşmuş. Dr görsün ama kendiniz boş yere üzmeyin. Inşallah iyi sonuçlar alırsınız.

gereksiz evham yapıyorsun bence.anlattıklarında otizm şüphesi göremedim.çok küçük zaten daha.çocuklar makina değil ki 1 aylık olunca şunu yapsın 10 aylık olunca kesin şunu yapacak.başka çocuklarla karşılaştırmaya daha bebekken başlar olduk.

Doktor en doğrusunu bilir ama ben anormal bir şey göremedim. Her çocuğun gelişimi farklı olur. Mesela ben 1 yaşında konuşmuşum kardeşim 3 yaşında konuşmuş. Dr görsün ama kendiniz boş yere üzmeyin. Inşallah iyi sonuçlar alırsınız.
Teşekkür ediyorum ins

gereksiz evham yapıyorsun bence.anlattıklarında otizm şüphesi göremedim.çok küçük zaten daha.çocuklar makina değil ki 1 aylık olunca şunu yapsın 10 aylık olunca kesin şunu yapacak.başka çocuklarla karşılaştırmaya daha bebekken başlar olduk.
Evet haklısınız çok kıyasa giriyorum

Son zamanlarda herkeste bir otizm şüphesi peydah oldu.
Hemen her gün bir otizm konusu okur olduk.
Erken çocukluk uzmanıyım.
Size ve bu tip konular açan-açacak olan üyelere tavsiyelerim:
1.internetten otizm vb sendromların bulgularını okuyup,kafanızda kurup,çocuğunuzda belirti aramayın,teşhis koymayın.
İnternet sağlam insana kanser olduğunu düşündürebilir.
2.Çocuğunuzu,ondan 3-5 gün küçük-büyük bile olsa başka hiç bir çocukla kıyaslamayın.
Gelişimin temel ilkelerinden biri de şudur; gelişim hızı bireyseldir ve her çocuğun gelişimi kendine özgüdür.
3.Çocuğunuzun içinde bulunduğu ay-yaş grubunun gelişim özelliklerini okuyup,bilgi sahibi olun ki gelişiminin düzeyi hakkında fikriniz olsun.
4.Çocuğunuzun davranışlarını sürekli test edip hem onu,hem kendinizi bunaltmayın.
5.Emin olamadığınız durumlarda çocuk doktorunuza danışın.
6.Çocuğunuzu hiç tanımayan ve gözlemlememiş,doğumdan itibaren gelişim öyküsünü bilmeyen kişilerin yani bizlerin çocuğunuzun durumu ile ilgili yapacağımız yorumların isabetli olmayabileceğini unutmayın.
7.Çocuğunuzun gelişiminde ciddi bir gerilik veya sorun olduğunu düşünmüyorsanız duruma göre ilgili uzmanlardan yardım alın.
Peki ne önerirsiniz

20 aylik kizim anne baba dede der... konusmasi sadece l "ki" dir suya da "şi" der...
Adi ile seslensem cani isterse bakar istemezse asla bakmaz..
Göz göze gelmeyiz yada kafasini cevirir hemen..
arkadaslariyla iletisimi iyi...
Otur derim yemek yerken oturur gel derim gelir ama cani isterse yoksa mümkün değil yapmaz..
Nerdeyse hemen hemen ayni şeyler niye abartiyosunuz bu kadar.. benim kiz yegenim cocugum yasindayken bidir bidir konusuyodu kizim konuşmuyor..

Erkek yegenim 3 yaşında konusmaya basladi simdi susturamiyoruz...

Peki ne önerirsiniz
18 aylık bir bebeğin 8-10 kelime kullanmasını bekleriz.
Bununla birlikte,bebek,henüz konuşmuyorsa durumunu şöyle değerlendiririz.
Bebek ismi söylendiğinde bakıyorsa,söyleneni anlıyorsa,göz teması kuruyorsa,sizinle veya bir başkasıyla etkileşim kurup oyun oynamak istiyorsa
bu bebek mutlaka konuşur.
Size öncelikle sakin olmanızı öneririm.
Sonra tv,tablet vb açık olmasın.
Bebeğinizle bol bol konuşun ve oyun oynayın.
Resimli kitaplara birlikte bakıp,kitaptaki görselleri parmağınızla göstererek adlarını söyleyin.
Çocuk şarkıları dinleyip dans edin.
Renkli küplerle ve üst üste konan boyutlu silindirlerle oynayın.
Basit yönergeler verip uygulaması için bebeğinizi cesaretlendirin.
-Oyuncak bebeği getir.
-Ayakkabılarını getir dışarı gidelim.
-Babaya el salla vb.
En önemlisi de bebeğinizi başka bebeklerle kıyaslamayın.

20 aylik kizim anne baba dede der... konusmasi sadece l "ki" dir suya da "şi" der...
Adi ile seslensem cani isterse bakar istemezse asla bakmaz..
Göz göze gelmeyiz yada kafasini cevirir hemen..
arkadaslariyla iletisimi iyi...
Otur derim yemek yerken oturur gel derim gelir ama cani isterse yoksa mümkün değil yapmaz..
Nerdeyse hemen hemen ayni şeyler niye abartiyosunuz bu kadar.. benim kiz yegenim cocugum yasindayken bidir bidir konusuyodu kizim konuşmuyor..

Erkek yegenim 3 yaşında konusmaya basladi simdi susturamiyoruz...
[/QU
Umarım boşA telaş yapıyorumdur

18 aylık bir bebeğin 8-10 kelime kullanmasını bekleriz.
Bununla birlikte,bebek,henüz konuşmuyorsa durumunu şöyle değerlendiririz.
Bebek ismi söylendiğinde bakıyorsa,söyleneni anlıyorsa,göz teması kuruyorsa,sizinle veya bir başkasıyla etkileşim kurup oyun oynamak istiyorsa
bu bebek mutlaka konuşur.
Size öncelikle sakin olmanızı öneririm.
Sonra tv,tablet vb açık olmasın.
Bebeğinizle bol bol konuşun ve oyun oynayın.
Resimli kitaplara birlikte bakıp,kitaptaki görselleri parmağınızla göstererek adlarını söyleyin.
Çocuk şarkıları dinleyip dans edin.
Renkli küplerle ve üst üste konan boyutlu silindirlerle oynayın.
Basit yönergeler verip uygulaması için bebeğinizi cesaretlendirin.
-Oyuncak bebeği getir.
-Ayakkabılarını getir dışarı gidelim.
-Babaya el salla vb.
En önemlisi de bebeğinizi başka bebeklerle kıyaslamayın.
Çok teşekkür ederim

Benim kızım da üç yaşında bu ay cümle kurmaya basladi,oğlumda 3 yaşında konuştu.hic aklıma bile gelmedi otizm falan diye

Son zamanlarda herkeste bir otizm şüphesi peydah oldu.
Hemen her gün bir otizm konusu okur olduk.
Erken çocukluk uzmanıyım.
Size ve bu tip konular açan-açacak olan üyelere tavsiyelerim:
1.internetten otizm vb sendromların bulgularını okuyup,kafanızda kurup,çocuğunuzda belirti aramayın,teşhis koymayın.
İnternet sağlam insana kanser olduğunu düşündürebilir.
2.Çocuğunuzu,ondan 3-5 gün küçük-büyük bile olsa başka hiç bir çocukla kıyaslamayın.
Gelişimin temel ilkelerinden biri de şudur; gelişim hızı bireyseldir ve her çocuğun gelişimi kendine özgüdür.
3.Çocuğunuzun içinde bulunduğu ay-yaş grubunun gelişim özelliklerini okuyup,bilgi sahibi olun ki gelişiminin düzeyi hakkında fikriniz olsun.
4.Çocuğunuzun davranışlarını sürekli test edip hem onu,hem kendinizi bunaltmayın.
5.Emin olamadığınız durumlarda çocuk doktorunuza danışın.
6.Çocuğunuzu hiç tanımayan ve gözlemlememiş,doğumdan itibaren gelişim öyküsünü bilmeyen kişilerin yani bizlerin çocuğunuzun durumu ile ilgili yapacağımız yorumların isabetli olmayabileceğini unutmayın.
7.Çocuğunuzun gelişiminde ciddi bir gerilik veya sorun olduğunu düşünmüyorsanız duruma göre ilgili uzmanlardan yardım alın.

Ne güzel yazdiniz yine hocam..sanırım etkileniyoruz konulardan.ben de burda okudukça İkizlerimi gözetliyorum.halbuki hem nörolog hem de çocuk gelişim uzmanı takip ediyor

Sevgili konu sahibi 3 çocuk annesiyim.cok erken endişeleniyorsunuz.bence normal..yine de sorun tabi.

Ne güzel yazdiniz yine hocam..sanırım etkileniyoruz konulardan.ben de burda okudukça İkizlerimi gözetliyorum.halbuki hem nörolog hem de çocuk gelişim uzmanı takip ediyor

Sevgili konu sahibi 3 çocuk annesiyim.cok erken endişeleniyorsunuz.bence normal..yine de sorun tabi.
Doğrusunuz evet az önce oyuncak bebeğine mama yedirdim sen de tap dedim yaptı babanada ver ddm veriyo

İyi akşamlar kızlar
Site yöneticileri lütfen konum taşınmasın o kadar çok kafam karışık ki nerden başlasam bilemedim. Nolur bana yardımcı olun bir şeyler söyleyin
Kızım 18 aylık konuşmuyor anlamsız sözler çıkarıyo.
Yabildikleri; 1; ismine bakıyor sıkıntı Yk hiç o konuda
2; göz kontağı oldukça iyi
3;söylediğim şeyleri surat ifadesini anlıyor algıda problem yok
4; diğer çocuklarla iletişimi iyi uyum sağlıyor yolda Bebek falan görse gülüyor
5; babasını tanıyor Mustafa diyorum dönüp babaya bakıyor
6; kitabı bana getiriyor al oku diye sayfasını açıyor.
7; işaret ettiği yere dönüp bakıyo bunun gibi vs
Yapamadıkları; işaret parmağını kullanmıyo benim elimi kullanıyor ( ama biraz öğrettim şu ara tam kullanmasa da elini uzatıyo en azından )
Birde kelime haznesi zayıf gel baba dede hı dışında başka bi şey Yk

Arkadaşlar yarın zaten dr kontörlümz var soracağim dr ye İnan’ın kızımdan 3 gün büyük bi bebek var akrabanın o anne dede mama al ver hepsini diyor.
TV falan hepsini kaldırdık.
Lütfen beni rahatlatacak bir şeyler deyin
Çocuğun her hareketi sanki gözüme batıyor bak işte el çırptı ismine bakmadı topa vurmadı vs vs
Çok teşekkür ediyorum yorum yapan herkese
Otizim ihtimalin yok. Her çocuk farklıdır. Konuşma ailede geç konuşma olan birileri olabilir. Benimde 25. Ayında anne ve hadi dışında kelime yok.

Otizim ihtimalin yok. Her çocuk farklıdır. Konuşma ailede geç konuşma olan birileri olabilir. Benimde 25. Ayında anne ve hadi dışında kelime yok.
Babası 6 yaşında konuşmuş bn konuşmaya pek takılmıyorum zaten de önemli olan işaret parmağını kullanması ona takık durumdayım

Evde ya da disarda seslendiginizde burdayim der miydi konusmadigi ya da az konuştuğu zamanlarda

Kelime dağarcığı çok azdı. Öyle cevap falan vermez dönüp bakardı.
Doktoru duyuyorsa konuşur, ailenizde geç konuşan vardır bu tip şeyler IRC’si olabiliyor demişti.
Gönlünüzü ferah tutun. Konuşma konusunda sizin çocuğunuz benimkinden daha ileride. Benim ki şu anda 22 yaşımda üniversite öğrencisi.

İyi akşamlar kızlar
Site yöneticileri lütfen konum taşınmasın o kadar çok kafam karışık ki nerden başlasam bilemedim. Nolur bana yardımcı olun bir şeyler söyleyin
Kızım 18 aylık konuşmuyor anlamsız sözler çıkarıyo.
Yabildikleri; 1; ismine bakıyor sıkıntı Yk hiç o konuda
2; göz kontağı oldukça iyi
3;söylediğim şeyleri surat ifadesini anlıyor algıda problem yok
4; diğer çocuklarla iletişimi iyi uyum sağlıyor yolda Bebek falan görse gülüyor
5; babasını tanıyor Mustafa diyorum dönüp babaya bakıyor
6; kitabı bana getiriyor al oku diye sayfasını açıyor.
7; işaret ettiği yere dönüp bakıyo bunun gibi vs
Yapamadıkları; işaret parmağını kullanmıyo benim elimi kullanıyor ( ama biraz öğrettim şu ara tam kullanmasa da elini uzatıyo en azından )
Birde kelime haznesi zayıf gel baba dede hı dışında başka bi şey Yk

Arkadaşlar yarın zaten dr kontörlümz var soracağim dr ye İnan’ın kızımdan 3 gün büyük bi bebek var akrabanın o anne dede mama al ver hepsini diyor.
TV falan hepsini kaldırdık.
Lütfen beni rahatlatacak bir şeyler deyin
Çocuğun her hareketi sanki gözüme batıyor bak işte el çırptı ismine bakmadı topa vurmadı vs vs
Çok teşekkür ediyorum yorum yapan herkese
Öncelikle biraz sakinleşin.anne yureği ne kadar sakinleşebilirse artik.ama yazacaklarim yaşadiklarimdir.
15 yaşinda.yaşitlarindan 1 sene önce okula başladi.okul hayatinda hep şaşirtici ve gururlandirici bir başarisi var kizimin.3,5 yaşinda yarim yamalak konusmaya basladi.sonrasinda da hiç susmadi maşallah.beynim yanar konustukca.of-poff bitmez.o dönemde aşiri hircindi.sinirliydi.anlatamadiği için.dr.lar,tahliller,ölcumler,testler,v.b.
Sonra supriz yumurtam geldi 13,5 yil sonra.44 yaşinda doğurdum.21 aylik.o kadar farkli ki ablasina göre.kelime sayisi cok fazla(ablada hiç yoktu),güçlü(halterci olacak diyoruz bu kızımız),korkusuz,unutmaz(bugun evde bir tüp buldu.sanirim idrar icin verilmişti.unutmuşuz.onu koluna tutup kann diyor ki en son 11-12 ay once tahlil yaptirmistim.ayni şeyi yaptive hatirlamiş şaşirdik),tek başina oyun parkinda salincaği öne arkaya kendi ritim tutturup sallaniyor.kaydirağa cikip kayiyor.ablasi 5-6 yaşinda bile kaydiraktan kaymaya korkardi.sacini tarar,başina bisiklet kaskini kendi takar,beresini giyer,oyuncak gözlüğu takar,v.b.
İkisi de benim kizim.aralarinda o kadar fark varki.9 yaşinda yaptirdiğimiz zeka testinde ablasi üstün mental kapasite tüm zeka puani diye okutmustu dr.
Uzun oldu biraz.anlatmaya çaliştim farki.

Benim oglumla yasitlar. Bizimki de hic konusmuyor. Surekli agzinda birseyler anlatiyor ama henuz anlamli bir sozcuk yakalayamadim. Asi yaptirmaya gidince hemsire bir doktoruna sorun dedi ama bence problem yok. Iki yasina kadar elbet konusur. Anneler evhamlanacak yer ariyorlar bence. Rahat birakin cocugunuzu.

Back