- 4 Eylül 2017
- 581
- 1.884
- 28
- Konu Sahibi melekim_ahmet
Doktora götürmekten zarar gelmez. Sonra keşke daha önceden götürseymişim demekten, şu anda da endişe içinde kıvranmaktan iyidir. Götürün siz hemen.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Merhaba arkadaşlar. 21 aylik oğlum var. Göz teması kuruyor. Yaşıtları veya kendinden büyüklerle oyun oynuyor. Kendi oyuncaklariyla 15-20 dk benden bağımsız oynayabilir. Birlikte resimli kitaplar okuyoruz. Hızlı öğreniyor. Fakat henüz kelime olarak zengin bir dağarcığı olmasına rağmen cümle kurmuyor. En fazla "baba nerde?" Diyor. (Bundan sonra otizmden suphelendigim belirtiler )Bunların yanında parmak uçlarında yürüyor ara sıra ve bunu bize göstererek yapıyor. Kendi etrafında dönüyor ara sira. Komsulardan biri seslenince bakmiyor. Ben bunu ben,babası ve yakin cevresi disinda kimseyi sallamamak, rahat bir kisilige sahip olmak olarak yorunlamistim.Kitaptan bişey gösterirken veya tv de benim ya da babasının parmağını tutarak gösteriyor. Ve malesefki tv izletiyorum sizce korkmalı miyim? Otizm belirtisi diyebileceğim yukarda saydigim bi kaç şey yapıyor. Sizce korkularım yersiz mi yoksa hemen bir doktora mi gitmeliyim ((
Evet algılama falan sıkıntı yok. Hatta sepeti çamaşır makinasının önüne koyup hadi çıkar çamaşırları diyorum. Ben başka şeylerle uğraşırken bir de bakiyirum çıkarmış hepsini. Veya ekmeği verip sofraya götür diyorum yapıyor. Bu tür şeylerde sıkıntı yok.Erkekse 3 yaşına kadar konuşmaması normal peki komutlarınızı algılıyor mu şunu babana ver gibi
Teşekkür ederim. Ben de sinifciyim. Bi özel eğitimci arkadaştan otizmin sebebi net bilinmiyor yediğimiz şeylerden bile olabiliyormuş sözünü duyduktan sonra hamilelik ve emzirme döneminde meyve suyu bile icmedim. Hormonlu bişey hiç tuketmedim. İnşallah hiç bir sıkıntı yoktur. Linke baktım. Ben de ordakiler okuyup çok evhamlandım zaten. İlk maddelerin hiç biri yok. Sadece alt kısımlara inince 'parmak ucunda yürüme, etrafında dönme, kafasini vurma, çamaşır makinesi izleme, işaret ettiği bir seyi kendi değil de başkasının elini kullanarak gösterme gibi' detayları görünce eyvah!olabilir mi dedim. Yukarda oğlumda olduğunu söylediğim davranışları ara sıra yapıyor. Süreklilik yok. Göz teması veya algısında sıkıntı yok.Ozel eğitimciyim .Bu linke goz atmanizi tavsiye ediyorum. Sadece bir kac davranis degil uc dort tane belirti varsa suphelenebilirsiniz .Iyi gozlem yapmalısınız. Burdaki maddelere baktiktan sonra cocugunuzun davranislarini bir kagida not alip aradan zaman gecince yine ayni maddeler icin not alip kıyaslayın. Yani supheleriniz devamlilik gosteriyor mu yoksa arada bir mi ?Mesela cani istemedigi icin mi goz temasi kurmuyor yoksa kuramiyor vs
Sormak istediğiniz bir sey olursa ozel mesaj atmaniz yeterli yardimci olurum insallah
http://www.otizmvakfi.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=
Bence sizinki biraz evham degilse bilincli bir annesiniz daha once fark ederdiniz .Evet otizmin sebebi henuz tespit edilemediTeşekkür ederim. Ben de sinifciyim. Bi özel eğitimci arkadaştan otizmin sebebi net bilinmiyor yediğimiz şeylerden bile olabiliyormuş sözünü duyduktan sonra hamilelik ve emzirme döneminde meyve suyu bile icmedim. Hormonlu bişey hiç tuketmedim. İnşallah hiç bir sıkıntı yoktur. Linke baktım. Ben de ordakiler okuyup çok evhamlandım zaten. İlk maddelerin hiç biri yok. Sadece alt kısımlara inince 'parmak ucunda yürüme, etrafında dönme, kafasini vurma, çamaşır makinesi izleme, işaret ettiği bir seyi kendi değil de başkasının elini kullanarak gösterme gibi' detayları görünce eyvah!olabilir mi dedim. Yukarda oğlumda olduğunu söylediğim davranışları ara sıra yapıyor. Süreklilik yok. Göz teması veya algısında sıkıntı yok.
Hay ağzınız bal yesin :) arkadaşların yazdıklarını okuyup çocuğu eşimle bu akşam enine boyuna inceleyince normal diye düşündük. Tabi yine de emin olamıyor insan . Sanırım doktor sartOtizmde temel belirti iletişimsizlik üzerinde yoğunlaşır,konuşarak veya konuşmayarak karşılıklı birbirinizin derdinizi anlıyorsanız korkmayın bence. Yazdıklarınızdan otizm belirtisi yok normal bi çocugu tarif etmişsiniz bu arada
Üç yaşından önce tanı çok zor bu arada,bol bol resim üzerinden hikaye anlatın ona,göz teması kurun,dokunun sarılın,gününüzü anlatın,birlikte yemek yiyin,şarkı söyleyin,gülümseyin. Bu ay civarında doktor pek bişe anlamaz geneldeHay ağzınız bal yesin :) arkadaşların yazdıklarını okuyup çocuğu eşimle bu akşam enine boyuna inceleyince normal diye düşündük. Tabi yine de emin olamıyor insan . Sanırım doktor sart
Duanıza içten bir aminn diyorum. Tv ye dalıyor bizimki hatta çok seviyor. Acmayinca ağlıyor. Düşününce haklı da çocuk . Evdeki tek uyaran ben. Gezecegi yer 2-3 oda. Akşama kadar çok sıkılıyor. Biz de bu yüzden kitap aldık ve çok sevdi. Bu yuzden Kelime hazinesi iyi diye düşünüyorum. Bir de o tepkisiz kalsa bile bazen şarkı ,bazen yüksek ses ,bazen elinden tutup değişik hareketler yaptırıp kendime odakliyorum. Bazen birlikte iş yapıyoruz falan filan. Bu yüzden kelime De sikintı yok ama cümle yokMerhaba,
Benimde oğlunuzla adaş bir oğlum var 26 aylık şuan. Sizi çok iyi anlıyorum. Bizde çok küçük bir yerde yaşıyoruz. Burası soğuk ve çocuklar için gidilecek hiçbir yer yok. Benim oğlumda bu sonbahar a kadar düzgün konuşamıyordu. Anne baba dede gel git gibi kelimeleri vardı bitek. Taki anane ve babannenin yanına gidene kadar kalabalıkta olunca açıldı çocuk. Biz ne kadar konuşursak konuşalım hep aynı uyaran olunca çocuk çok kolay konuşmuyor. Kısacası başka sesler başka kişilerde istiyor. Ben TV de açmıyordum evde. Ama konuşmuyordu. Buraya geri döndükten sonra TV açmaya başladım ama TRT çocuk ve baby TV sadece. Başka kanal kesinlikle yok. Ve farkettim ki oturup izlemese bile gün içinde konuşulanları duya duya cümle içinde kullanmaya başladı. Ki TV açık olmasına rağmen öyle uzun bakmaz kendi oyununu oynar. Kısacası biz küçük yerlerde tek yaşayanlar için TV açmama gibi bir durum olamıyor maalesef. Ama tavsiyem dalmasın TV ye. O açıkken bile konuşun sorular sorun. İzlediklerini size anlattırın akşam babasına anlttırın. Bu şekilde daha uzun cümleler kurmaya başlıyorlar.
Bide bizim durumumuz da olanlar için tek duam inşallah küçük şehirlere de çocuklar için daha çok yerler yapılır ve biz tek olan anneler daha az sıkıntı çekeriz
İnşallah bilincliyimdir de haybeye çocuk buyutmuyorumdur. Teşekkür ederim. Yalnız benim yavru bizimle kitap okurken kendi parmağını değil de benim veya eşimin parmağını kullanarak resmi gösteriyor. Ara sıra bizim telkinlerimizle kendi parmağını kullaniyor. En çok buna takıldım. Bu bir belirti olabilir mu?Bence sizinki biraz evham degilse bilincli bir annesiniz daha once fark ederdiniz .Evet otizmin sebebi henuz tespit edilemedi
Dediklerinizi fazlasıyla yapan hatta sevgiyi neredeyse diğer ihtiyaçlarından daha çok önemseyip böyle hareket eden biriyim. Tabi bu ihtiyaçlarını ertelediğim anlamına gelmesin :) inşallah bi sıkıntı yoktur. Göz temasi algı falan bunlarda sıkıntı yok çok şükür. Hatta dün eşim bi karton getirdi işten gelince. Bizimki birax oynasın diye. Sonra bizim oglanla birlikte fil,inek vs ciz misler. 5 -6 resim. Bi tane ineği çizerken "bak Ahmet buraya inek çizelim demiş ama sadece bi çizgi çizip bırakmış . Öteki tarafa çizmiş. Esim cizimlerden sonra hayvanların isimlerini soyletiriyordu. Hepsini söyledikten sonra eşimin çizmedigi ineği de gösterip "moo " diyodu. Bu arada ineğe moo diyo :)))Üç yaşından önce tanı çok zor bu arada,bol bol resim üzerinden hikaye anlatın ona,göz teması kurun,dokunun sarılın,gününüzü anlatın,birlikte yemek yiyin,şarkı söyleyin,gülümseyin. Bu ay civarında doktor pek bişe anlamaz genelde
Soyle ki: başıniza kendi aklı dengenizi yitirecek derece de veya intihara sürükleyecek derecede büyük bir olay geldi mi? Hayatınızı alt üst edecek bir haksızlığa uğrayıp bütün hayatınız, standartlariniz birden değiştirilip hayatınız mahvedildi mi? Sizin durumunuzdaki çoğu insan intihar ederken siz güçlü olduğunuz için en azından cocugunuza tv izletmek gibi tokezlemelerle yolunuza devam ettiniz mi? Bu kırıcı dil çok bilinclilikten kullanılmıyor. Bana öyle gelmiyor yani. Ben de ne kadar bilincli yim onu göstereyim diye kullaniliyor bence. Çünkü herkes tv nin zararlarını biliyor ve canından çok sevdiğini bile bile sıkıntıya sokmaz. Kaldıki burda samimi bir post açtım. Yerin diye değil. Bi akıl danışayım diye. Bu yazdıklarım şahsınızla alakalı değil. Öyle algiladiysaniz pardon ama şuraya bi şey danisiyorum çoğu yerme derdinde. Yahu varsa bilgin buyur arkadaş dinliyeyim. Yoksa da yerme kardeşYa artık şu devirde izletmeyin çocuklara televizyon. Beynini yavaş yavaş öldürüyorsunuz. Çocuklara verdiği zarar çok farklı büyük insanla aynı değil. Anlamıyorum zararlı olduğunu bile bile nasıl açıyorsunuz aklım almiyor.
Emin olun daha beterleri geldi. Intihar da ettim ve bedenime etkilerini yıllarca atamadım. Yıllarca ilaç kullandım. zor şartlarda okudum. Tüp bebekle bile evlat sahibi olmam çok zor çünkü yumurtam oluşmuyor gelişmiyor. Ama bir eğitimci olarak bir insan olarak sizden sorumlu bir bireyin beyninin bir kısmını öldürmeyi doğru bulamam. Hayatı bebeginize rağmen yaşamayın, hayata bebeğinizle tutunun.Soyle ki: başıniza kendi aklı dengenizi yitirecek derece de veya intihara sürükleyecek derecede büyük bir olay geldi mi? Hayatınızı alt üst edecek bir haksızlığa uğrayıp bütün hayatınız, standartlariniz birden değiştirilip hayatınız mahvedildi mi? Sizin durumunuzdaki çoğu insan intihar ederken siz güçlü olduğunuz için en azından cocugunuza tv izletmek gibi tokezlemelerle yolunuza devam ettiniz mi? Bu kırıcı dil çok bilinclilikten kullanılmıyor. Bana öyle gelmiyor yani. Ben de ne kadar bilincli yim onu göstereyim diye kullaniliyor bence. Çünkü herkes tv nin zararlarını biliyor ve canından çok sevdiğini bile bile sıkıntıya sokmaz. Kaldıki burda samimi bir post açtım. Yerin diye değil. Bi akıl danışayım diye. Bu yazdıklarım şahsınızla alakalı değil. Öyle algiladiysaniz pardon ama şuraya bi şey danisiyorum çoğu yerme derdinde. Yahu varsa bilgin buyur arkadaş dinliyeyim. Yoksa da yerme kardeş
Evet sizinde yaşadıklarınız cidden zor. Acilar üzerinden kıyas yapılamaz. Bu yuzden kimin yasadigi daha yikici ,daha zarar vetici bilemeyiz. Ama benim durumumdaki 55 kisi intihar etti. Bunu soyleyebilirim ancak. Tv konusunda Dediğiniz çok doğru. Beni cook üzen bir durumm . Zaten bu yüzden belki de parmak ucunda yürüyor diye bu kadar paniklerdim, acabalar oluştu kafamda. Halbuki oğlum normaldir. Hatta hızlı öğrenir. Şuan günde 2-3 kelime öğreniyor. Göz teması veya algıda çok şükür sıkıntı yok. Ama işte evham yiyip bitiriyor. Rabbim hepimize selamet versin. Su dünya da hiç bir acının da hiç bir mutluluğunda kalıcı olmadigini yüreğimize islettirsinki. Sıkıntı anında yikilmayalim. Mutluluk anında sapitmayalim. İyi geceler dilerim.Emin olun daha beterleri geldi. Intihar da ettim ve bedenime etkilerini yıllarca atamadım. Yıllarca ilaç kullandım. zor şartlarda okudum. Tüp bebekle bile evlat sahibi olmam çok zor çünkü yumurtam oluşmuyor gelişmiyor. Ama bir eğitimci olarak bir insan olarak sizden sorumlu bir bireyin beyninin bir kısmını öldürmeyi doğru bulamam. Hayatı bebeginize rağmen yaşamayın, hayata bebeğinizle tutunun.
Teşekkür ederim. Uyumadan önce iyi geldi. Sevindim adınıza. Ya aslında annenizde bilseymis şu otizmi falan o da böyle yaparmış emin olun. Ya da ben bilmeseydim ben de anneniz gibi oyy oglusum ne kadar da uslu derdim :) korktuklarimizla sinanmayalim inşallah. Diliniz çok güzel. Üzmüyor ve yormuyor . Teşekkür ederimTelevizyon izletmeyin ama olur da izletirseniz de bu kadar kendinizi üzmeyin annem benim çocukluğumdan şöyle bahseder “sen masallah usluydun bütün gün tv izlerdin bütün işlerimi yapardın kardeşin birgün bile oturup izlemedi hep ilgi istedi delirtti beni” kardeşim özgül öğrenme güçlüğü yaşadı okumayı üçüncü sınıfta söktü,akademik başarıdakı bu geri kalmayı telafi edemedi liseyi zor bitirdi,bi fabrikada işe girdi yükseldi evli çocuklu gayet mutlu bi hayatı var,ben tüm gün tv karşısında büyümüşüm,her sınavı dereceyle verdim,yüksek lisans yaptım,hatta vasıflı bi beyaz yakayım,şuanda da ii bi işim var,sadece ev işlerinde tembelim bu kısımdan da tv sorumlu mudur bilmiyorum,yani her ne olduysa olan oldu bundan sonrasına bakın lütfen
Rica ederim,kesinlikle annem sadece işlerini yetiştirmeye çalışıyordu,bilinçli değildi. İyi geceler sizeTeşekkür ederim. Uyumadan önce iyi geldi. Sevindim adınıza. Ya aslında annenizde bilseymis şu otizmi falan o da böyle yaparmış emin olun. Ya da ben bilmeseydim ben de anneniz gibi oyy oglusum ne kadar da uslu derdim :) korktuklarimizla sinanmayalim inşallah. Diliniz çok güzel. Üzmüyor ve yormuyor . Teşekkür ederim