orucu bozmalı mıyım ?

Haram olduğunu Kuran'da bana kelimesi kelimesine geçen bir ayet yollayın ozaman birşey demeyeceğim. Bu arada Hayızlı kadın pis değildir bunu aklınızdan çıkarmayın. Regl Allah'ın kadınlara bahşettiği, doğuma hazırlayan bir hediyedir. Pis deyip de bu kutsal olayı basitleştiremezsiniz.

Sız yazdıklarımı okuyup anlamak ıstemıyorsunuz ...

Sadece polemık ıstıyorsunuz sanırım ...

Pıs dıye bırsey demedım once yazdıklarımı anlamaya calısın :34:

Adet kanını gördüğün an orucun bozulur, istersen tutarsın ancak kaza etmen gerekir. Artık adet başlamıştır. Benim her sene başlangıcım iftara 1 saat kala olur ve hep görürüm o lekeyi, bozmam orucumu ama kazamı da ederim. Bunu abdestle karıştırmayın hani tükürüğün yarısı kadar kan ya da avuç içi kadar diye bir şey yoktur, adet kanında miktar aranmıyor.

Kadın oruca nıyet ettı temızken gunun bır saatı hayız gorduyse bunu hemen yemelı nıye ?

Hayızlı oruc tutması haramdır ... Haram olan bır seyı dınımızce yapmak nedır ?

Gunahtır ...

arkadaşın dediği doğrudur.kendimi iyi hissediyorum bozmayayım diye bişey yok.bu durum "adetliyken oruç tutulmaz" emrine muhalefet etmek olur sadece.ayrıca namazın nasıl kılınacağının ayrıntılarıda kuranda yoktur,peygamber efendimize hadislere bakarız.vesselam herşeyde ayet sorgulamak olmaz.

konu sahibi arkadaşım,kan geldiği gün orucunu boz.ama baktın devam etmiyor akşam abdestini alıp tekrar niyet edebilirsin ertesi gün için.

forum ulemaları fetvalarını vermiş ne güzel desteksiz desteksiz :)

kuranda haram olduğu yazmıyor. haliyle "adetli kadın oruç tutar" hatta tutmak zorundadır. çok eziyet halinde hasta sayılacağı için tutmayabilir ama tutması evladır.

arkadaşın dediği doğrudur.kendimi iyi hissediyorum bozmayayım diye bişey yok.bu durum "adetliyken oruç tutulmaz" emrine muhalefet etmek olur sadece.ayrıca namazın nasıl kılınacağının ayrıntılarıda kuranda yoktur,peygamber efendimize hadislere bakarız.vesselam herşeyde ayet sorgulamak olmaz.

konu sahibi arkadaşım,kan geldiği gün orucunu boz.ama baktın devam etmiyor akşam abdestini alıp tekrar niyet edebilirsin ertesi gün için.

Nıhayet benım ne demek ıstedıgımı anlayan bırı cıktıı ...

Tesekkur ederımm ...

kuranda haram olduğu yazmıyor. haliyle "adetli kadın oruç tutar" hatta tutmak zorundadır. çok eziyet halinde hasta sayılacağı için tutmayabilir ama tutması evladır.

''Adetlı oruc tutulur'' mu ?

Tutmayı bırak bır de zorunda oyle mı ?

:53: :53:

Tamam sen tut oyleysee ...

Adetli iken namazın da orucun da sahih olmaz zaten, gusül abdestin yok bir kere...
Temizlenmeden namaz kılamıyorsun, cinsel ilişkiye giremiyorsun ama oruç tutabiliyorsun? Çok ilginçmiş...

tutuyorum zaten. bir müslüman olarak oruç tutmamak için bu tarz bahanelere ihtiyacım yok.

Resulullah (Sav) buyuruyor ;

Kadın ay halı oldugu zaman aslaa oruc da tutamaz , namaz da kılamaz ...

Kılamadıgı namazların kazası gerekmez ama tutamadıgı orucu sonradan kaza edecek ...

Resulullah (Sav) buyuruyor ;

Kadın ay halı oldugu zaman aslaa oruc da tutamaz , namaz da kılamaz ...

Kılamadıgı namazların kazası gerekmez ama tutamadıgı orucu sonradan kaza edecek ...

hadisin silsilesini yazmamışsınız? sahih olduğunu düşünmüyorum. ayete karşı gelecek bir hadisin varlığını da kabul etmiyorum.

oruç, yeme, içme ve cinsel ilişkinin yasağıdır. onun haricinde bir haramlığı yoktur. olsaydı kuranda ifade edilirdi böyle mühim bir yasak.

İnananlar, ALLAH'ın size helal yaptığı iyi şeyleri haram etmeyin. Sınırı aşmayın. ALLAH sınırı aşanları sevmez (MÂİDE - 87)

allahın haram etmediğini haram etme cüretini gösterenler yeni bir din üretip ona inanabilir ama islama değil.

hadisin silsilesini yazmamışsınız? sahih olduğunu düşünmüyorum. ayete karşı gelecek bir hadisin varlığını da kabul etmiyorum.

oruç, yeme, içme ve cinsel ilişkinin yasağıdır. onun haricinde bir haramlığı yoktur. olsaydı kuranda ifade edilirdi böyle mühim bir yasak.

İnananlar, ALLAH'ın size helal yaptığı iyi şeyleri haram etmeyin. Sınırı aşmayın. ALLAH sınırı aşanları sevmez (MÂİDE - 87)

allahın haram etmediğini haram etme cüretini gösterenler yeni bir din üretip ona inanabilir ama islama değil.

Bir gün Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) kadınlara yaptığı bir konuşmasında onlara hitaben şöyle dedi: "Siz hayız olduğunuzda oruç tutmaz ve namaz kılmazsınız değil mi?" Onlarda: "Evet" dediler." (Buhari, Hayz 6).

Bir başka hadis de şöyledir: Hz. Âişe (radıyallahu anhâ)'nın anlattığına göre, bir kadın kendisine:"Temizlendiğimiz zaman kıldığımız mutad namaz bize yeter mi (hayızlı iken kılamadıklarımızın kazası gerekir mi?)" diye sormuş, o da şu cevabı vermiştir: "Sen Harûriyyeli (Hâricî) misin? Biz Resûlullah ile (aleyhissalâtu vesselâm) beraberken ay hali gördüğümüzde, bize tutamadığımız oruçları kaza etmemizi emrederdi, fakat namazların kazasını söylemezdi." (Müslim, Hayz69). Ebu Davud'un aynı rivayetinde yine Hz. Aişe'den şöyle bir ziyade de bulunmaktadır: "Biz orucu kaza etmekle namazı ise kaza etmemekle emrolunduk." (Ebu Davud, Tahare 104).

Canım ınan sadece ogrenmen ıcın bu kadar uzattım konuyuu
:34:

Son düzenleme:

Bir gün Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) kadınlara yaptığı bir konuşmasında onlara hitaben şöyle dedi: "Siz hayız olduğunuzda oruç tutmaz ve namaz kılmazsınız değil mi?" Onlarda: "Evet" dediler." (Buhari, Hayz 6).

Bir başka hadis de şöyledir: Hz. Âişe (radıyallahu anhâ)'nın anlattığına göre, bir kadın kendisine:"Temizlendiğimiz zaman kıldığımız mutad namaz bize yeter mi (hayızlı iken kılamadıklarımızın kazası gerekir mi?)" diye sormuş, o da şu cevabı vermiştir: "Sen Harûriyyeli (Hâricî) misin? Biz Resûlullah ile (aleyhissalâtu vesselâm) beraberken ay hali gördüğümüzde, bize tutamadığımız oruçları kaza etmemizi emrederdi, fakat namazların kazasını söylemezdi." (Müslim, Hayz69). Ebu Davud'un aynı rivayetinde yine Hz. Aişe'den şöyle bir ziyade de bulunmaktadır: "Biz orucu kaza etmekle namazı ise kaza etmemekle emrolunduk." (Ebu Davud, Tahare 104).

Canım ınan sadece ogrenmen ıcın bu kadar uzattım konuyuu
:34:

iyi niyetini anlayabiliyorum ama öğrenmek için geç kalmış sayılmazsın. belki kendi kafana göre fetva vermeden önce kurana danışmayı denemelisin.

ben sana ayet gösteriyorum sen bana hadis. kıyas yapacak durumda değilsin kısaca. bir de şu tirmizi-buhari-hureyre denen adamların müslüman oldukalrına ve taşıdıkları hadislere inanmıyorum. öyle müslüman olmaz. yanlış yapana yanlış demek gerekir.

atalar dinine değil kuranın getiridiği islama uyun. kurtuluş "sadece" kuranda.

iyi niyetini anlayabiliyorum ama öğrenmek için geç kalmış sayılmazsın. belki kendi kafana göre fetva vermeden önce kurana danışmayı denemelisin.

ben sana ayet gösteriyorum sen bana hadis. kıyas yapacak durumda değilsin kısaca. bir de şu tirmizi-buhari-hureyre denen adamların müslüman oldukalrına ve taşıdıkları hadislere inanmıyorum. öyle müslüman olmaz. yanlış yapana yanlış demek gerekir.

atalar dinine değil kuranın getiridiği islama uyun. kurtuluş "sadece" kuranda.

Ben sana artık hıc bırsey soylemıyorumm guzelımm...:1:

herkes din bilgini mübarek.
gözlemliyorum hep böyle oluyor ama. kur'an 'da falan yazmayan şeyler oldu mu herkesten farklı farklı cevaplar geliyor.
yıllarca herkes kendi yorumunu yapmış.

Fetvanın büyüğünü siz vermişsiniz.

Neye göre verdiniz acaba?

Sız yazdıklarımı okuyup anlamak ıstemıyorsunuz ...

Sadece polemık ıstıyorsunuz sanırım ...

Pıs dıye bırsey demedım once yazdıklarımı anlamaya calısın :34:

"kadın oruca nıyet ettı temızken gunun bır saatı hayız gorduyse bunu hemen yemelı nıye ?" bu yazınıza göre hayız görmüş artık temiz değil oluyor. Yanlış anladıysam kusura bakmayın.

Ben polemik istemiyorum, insanlar hadisleri sanki "emirmiş" gibi kabul ediyorlar. Hadisler daima tartışmaya açıktırlar. Falanca şu dedi, falanca şu dedi (çoğu da sanki Peygamberimiz demiş o lafları gibi yansıtırlar).

Kuran'da eğer "Regl halindeyken oruç tutmayın, yasaktır" diye bir ayet var ise o benim için kuraldır ve bitmiştir. Fakat filanca buhari şunu demiş ve üstelik size direk kural koymuş ise o şirke bile girer. Direk "haramdır" yazmaları mesela. En azından "mekruhtur" demeliler.

Regl iken oruç tutalım şöyle yapalım ben kimsene bunu söylemiyorum sadece o günün sonuna kadar tutmuşsunuz ve sonunda regl başlamış "hemen bozun, oruçlu gibi durursanız günah" lafına tepki gösteriyorum sadece. Bu lafın karşılığında Kuran'da ayet varsa dediğim gibi o benim için kuraldır, tartışılmaz ve bitmiştir. Ayet bulamaz da hadis ile cevap verecek iseniz boşverin konuyu kapatalım. Herkes istediği gibi insansın, kimse kimsenin Allah ile arasına girmesin isterim.

Ne polemik yapmak istiyorum ne de birilerini kırmak.

internetten araştırdım . net bişey bulamadım . bir de size sorayaım dedim.
benim şimdi şu sıralar adet günüm . net tarihi bilmiyorum . bugün çok çok az kanamam oldu . 2 3 damla kadar . ama adet olmadan bi kaç gün önce hep böyle oluyodu . tam adet olana kadar oruç tutmalı mıyım yoksa orucumu bozayım mı ?? kafam karıştı :25:

benim de oldu oruçluydum kahverengi görünce yine de bozmadım.. bozmak gerekiyor diye birşey yok ben tutmaya devam ettim Rabbim sevabını verir belki ümidiyle.

ama bozulmuş olduğu için de ramazandan sonra onun yerine 1 gün tutman gerekiyor. tabi o günden sonrakiler de buna eklenecek. adetin 5 gün sürüyorsa toplamda 6 gün tutman gerekiyor..

Allah kabul etsin hepimizin oruçlarını inşallah..

tutuyorum zaten. bir müslüman olarak oruç tutmamak için bu tarz bahanelere ihtiyacım yok.
Bunu söyleyerek büyük bir kul hakkına girmiş oluyosunuz farkında mısınız?
Kendi adıma konuşmak gerekirse ben bahane mi bulmuş oluyorum size göre?
Üstelik 'tutamadığım' oruçların kazasını yapıyorken..
Deli miyim ben ailemde ki herkes oruçluyken onlarla birlikte tutmak varken,
Kimsenin oruç olmadığı herkesin yemek yiyip içtiği zaman oruç tutayım?
Bahane kişinin menfaatini gözetir ama benim adetliyken oruç tutmamam bana daha çok külfet veriyo.
Nesi bahane bunun?

Eğer Müslüman isek Kur-an yolunda Hz. Muhammed önderliğinde hareket ederiz.
Nasıldır ki namazın nasıl kılınacağı kelimesi kelimesine yazmıyosa ve biz bunun Peygamberimizden öğrendiysek.
Orucun nasıl ve ne durumlarda tutulacağı da tam olarak yazmayabilir.
Biz abdestin nasıl alınacağını nasıl öğrendiysek orucu da o şekilde öğrendik.
Kusura bakmayın ama sizin dediğiniz gibi bahanelerle ortaya çıkarmadık bu durumu.

Kur-an da kesin olarak yazmayan durumları hadislerden Alimlerden öğreniriz,
Onlarda karmaşa içerisindeyse mantığımıza yatanı doğru kabul etmemiz gerekir.
Okuduklarımı ve Adetliyken kaybettiğim kan ve demir yüzünden verdiğim reaksiyonları göz önüne aldığımda,
Ben bu durumdayken orucumu kazaya bırakmam gerektiğini düşünüyorum ve öyle yapıyorum.
---
Hanefi meshebinde bir damla kan bile gelse orucun bozulduğunu gösterir.
O günü kazaya bırakmak gerekir. Ama kanı görünce bişeyler yiyip içmek size kalmış.
Ben içim rahat etmediği için iftara kadar bişey yemiyorum ama yinede kazaya bırakıyorum.
Hemen bozman lazım canım yoksa günaha girersin ...
Kur-an'ın açıkca haram demediği birşeye haram diyemezsiniz.

Son düzenleme:
Haram olduğunu Kuran'da bana kelimesi kelimesine geçen bir ayet yollayın ozaman birşey demeyeceğim. Bu arada Hayızlı kadın pis değildir bunu aklınızdan çıkarmayın. Regl Allah'ın kadınlara bahşettiği, doğuma hazırlayan bir hediyedir. Pis deyip de bu kutsal olayı basitleştiremezsiniz.
Kesinlikle katılıyorum arkadaşım assssla pis değildir!
Ama sen de şuna katıl ki Kuran'da her şey kelimesi kelimesine yazılı değildir.
Yani Kuran'da namaz kılın yazıyor ama rüku, kıyam vs yazmıyor. Senin tezin gibi bir başkası da çıkıp ben sadece secde ederek namaz kılarım, kıyam, rüku yapmam derse o da haklı mı olacak? Biz namaz kılmayı peygamberimiz etrafındakilere, etrafındakiler de diğer insanlara gösterdiği için öğrendik.
O yüzden her şeyi sadece Kur'an da aramak yanlış olur. Hı temel yol göstericimiz Kur'an dır. Ama her şey Kur'an da yazacak olsaydı onbirlerde sayfadan oluşması gerekmez miydi?
ben kurana göre bir kanıt getiriyorum. varsa daha büyük kanıtınız buyurun siz gösterin.
Sizin bu söylediğiniz de Kur'an da yazmıyor ki!! Ya da yazıyor da ben mi bulamadım.:44: hem sizin kanıt diye yazdığınız ayetin oruçla alakası yok ki!
Bakın bu konu gibi bazı konularda "tutulabilir, yapılmayadabilir" gibi ifadeler kullansaydı peygamberimiz (ki başka konularda tabiki kullanmış!) ne olurdu biliyor musunuz?
Bazı yobaz erkekler regl olan eşlerine, kızlarına, kardeşlerine "demekki tutmak evlaymış, o zaman sen de tutacaksın" diye baskı yapıp zorla oruç tutturabilirdi. Ki benim reglim çok şiddetli geçer ve ağrı kesicilerle zor dururum! Benim gibi regli ağır olan kadınların nasıl mağdur olabileceğini hiç düşündünüz mü? Hangi erkek biliyor reglin bunaltıcı yönlerini? Ama Rabbim bildiğinden ve kendimize eziyet etmemizi istemediğinden böyle bir kolaylık vermiş.
şimdi regl olan bir Hanım'a kim ne diyebiliyor? Hiçbir şey.

Back
X