Burada yapılan yorumların da biraz etkisiyle geçenlerde Jale hanıma gittik. Öncelikle ne benim ne de burada yazan diğer kişilerin birer doktor olmadığını belirtmek isterim. Yani bir doktorun doktorluk bilgisini değil bizimle kurduğu iletişime ve ilgisine bakarak değerlendiriyoruz. Emekli Sandığına bağlı bir sigortalı olmama rağmen özel muayeneyi ücretini dikkate almadan tercih ettim. (Jale Hanımın henüz Sosyal Güvenlik Kurumlarıyla anlaşması yok) Beklentim daha ilgili bir doktor bulmaktı. Neyse muayene oldum ve operasyon gerekli olduğunu öğrendim. Daha sonraki günlerde operasyona girdim. Operasyonun çok basit ve kısa süreceğini ifade etmesine karşın hastanede dört buçuk saat, ameliyat masasında ise hiçbir açıklama yapılmaksızın bir saate yakın bekletildim. Kabus gibi bir gün geçirdim kendisi sayesinde. Her iki günde de Jale hanımın tavrı konuşmanız ve işleminiz bitse de ben de öteki hastaya geçeyim biçimindeydi ne yazık ki. İlk gittiğimizde operasyondan mutlaka gerekliymiş gibi bahsetti, operasyon bittiğinde ise kendi kendine kaybolma ihtimalinden bahsetti. Aslında en başta söylemesi gerekeni en sonda söylemiş oldu. İnsanın her günü birbirine benzemez, yorgunluk, ağır iş yükü, kişisel nedenlerle kişinin kendini işine veremediği zamanlar olur, çalışan bir bayan olarak bunu anlayabilirim. Ama iki farklı günde de bu tavır varsa yanlış bir şeyler var demektir. Bir başka sorun konuyla ilgili yeteri kadar bilgi vermemesi. Yani sorarsanız söylüyor o kadar. İşlemin basitliğinden söz ediyor yalnızca, aşıdan korkan ilkokul çocuğunu sakinleştirme piyesini oynar gibi. Burada yazılanlara bakarak çok ilgili bir doktor beklentisiyle gitmeyin derim. Eğer beklentiniz düşükse ve azarlayan sağlık ocağı doktorlarına fazlaca muhatap olmuşsanız iyi gelebilir kendisi. Ama kesinlikle burada yazan bazı arkadaşların yazdığı gibi bir doktor değil. Zaten yazılanların tamamının doğru olduğuna inanmıyorum.
Aslında Jimer’de bir iki yorumu hak ediyor. Bina, fiziki imkanlar ve temizlik bakımından değerlendirildiğinde her şey güzel görünüyor. Ancak bir hastaneyi iyi bir hastane yapan bunlar kadar personelidir. Hatta daha çok personelidir. Operasyon öncesi işlemlerimizi yaptırırken şaka gibi personelle karşılaşma ihtimaliniz var. Günümüz dünyasında sağlıkla ilgili konularda hastanın aydınlatılması temel bir önem taşıyor. En basit bir operasyon öncesinde bile konunun basit terimlerle size nazikçe anlatılması biçiminde bir yönetmelik vardır. Hasta Hakları biçiminde ifade edilen bu haklar bir doktorun ya da diğer personelin size yönelik asgari davranış ilkelerini oluşturur. Operasyonda ne, nasıl yapılacaktır? Operasyon gerçekleşmezse ne gibi sorunlarla karşılaşacağınız türünden açıklamalardır bunlar. En azında bir onay formu hastaya verilir okunur ve imzalanır. Oysa Jimer personeli önce imzalayın sonra okuyun diyor. Yani size yapılacak uygulamayı, uygulamayı kabul ettikten sonra öğreniver diyor kısaca.
Sonuç olarak bu sıkıntılarımızı daha sonra hastane yönetimine bildirdik. Jimer mesul müdürü ve Jale Hanımın kendisiyle görüştük. Gerek sözlü gerek yazılı olarak çokça özür dilediler ama bu özürler ufacık operasyonu kabus haline getirdikleri gerçeğini değiştirmiyor. Jale Hanım anne adaylarına daha özenli davranabilir sonuçta en rahat, en düzenli gelir getiren hastalar onlar. Ancak diğer konularda aman dikkat diyor, bir değil beş kez düşünün diyorum.