Ölmeden Önce Okunması Zorunlu 40 Kitap

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28

NotosÖykü, 'Ölmeden önce okunması zorunlu 40 kitap' başlıklı bir soruşturma yaptı. Yetmiş dört kişiden alınan onar kitaplık listenin ardından 405 eser belirlendi. Bu kitaplardan en çok oyu alan 40'ı 'okunması zorunlu' eserler olarak sıralandı.


Referans Gazetesi yazarı Atilla Birkiye'nin köşesine taşıdığı liste...



"Okunması gereken 'zorunlu' kitaplar!



Edebiyat dergisi NotosÖykü, nisan başında çıkan üçüncü 'Ölmeden önce okunması zorunlu 40 kitap' başlıklı bir soruşturma yaptı. Yetmiş dört kişiden alınan onar kitaplık listenin ardından 405 eser belirlendi. Bu kitaplardan en çok oyu alan 40'ı 'okunması zorunlu' eserler olarak sıralandı.



Sık sık karşılaşılan bir durumdur. İşin başındaki gençlerle konuştuğunuzda ya da hevesli edebiyatseverlerle konuştuğunuzda, “Neler okuyalım” sorusu sık sık karşınıza gelir. Benzer şekilde öğrencilerinizle ders ilişkisinde de soru olmasa da “yanıt”ın kendisi önemlidir.

Bir süre önce 100 Temel Eser başlığı altında “resmi makam”larca bir liste belirlenmişti. Tartışması uzun sürdü, eleştirildi; çünkü eleştirilecek çok “şey” vardı. Hazırlanan kitapların bir kısmı bir “fiyasko”ydu, vb.

Bu tür “kanon” oluşturmalar her ülkenin zaman zaman gündemine gelmiş. Özellikle de toplumsal-siyasal dönüşümlerden, darbelerden, devrimlerden sonra o ülkenin resmi “antologya”sını oluşturmak için müfredatların değiştiği, yenilendiği görülüyor. Sanırım “modernleşme” başlangıcında ya da temellerinin atılmasında vb. daha çok karşımıza çıkıyor.

Öte yandan kimi yazar ve şairler her ne kadar “kanon” dışı tutulsa da yapıtlarının gücünden dolayı kitlelere ulaşabiliyor ve beğenisini kazanıyor. Benzer şekilde “okul”lara da girebiliyor “kanon-dışı” yazar ve şairler. Örneğin, uzun yıllar Nâzım Hikmet’in adının geçmesi olanaksız ve yasaktı; şimdilerde bazı eğitim kurumlarında şu veya bu şekilde okutulabiliyor!


Kırk kitap

İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü, nisan başında çıkan üçüncü sayısında bir çeşit “kanon” oluşturmak için bir soruşturma yapmış: “Ölmeden önce okunması zorunlu 40 kitap”. Yetmiş dört kişiden (yazar, şair, eleştirmen, gazeteci, editör, vb) on kitaplık bir liste istenmiş. Böylece Türk ve dünya edebiyatından dört yüz beş yapıt önerilmiş. Dergi yetkilileri de en çok oy alan kırk kitabı belirlemiş.

Belirlenen listenin ilk on kitabı şöyle: Don Quijote (Cervantes Saavedra), Suç ve Ceza (F.İ.Dostoyevski), Memleketimden İnsan Manzaraları (N.Hikmet), Alemdağda Var Bir Yılan (S.F.Abasıyanık), Tutunamayanlar (O.Atay), Hamlet (W.Shakespeare), Yüzyıllık Yalnızlık (G.G.Márquez), Huzur (A.H.Tanpınar), Anna Karenina (L.Tolstoy), Karamazov Kardeşler (F.İ.Dostoyevski).

İlk sırayı Don Kişot’un (bizdeki yaygın adıyla) alması şaşırtıcı olmasa gerek: Hem ilk “özgün” roman olarak tarihe geçmesi hem de “bir insanlık serüveni” olarak dört yüz yıldır eskimeyip ilgiyle hâlâ okunması ve üzerine konuşulması/yazılması. Zaten ilk on kitaba bakıldığında “roman” türünün büyük bir çoğunlukta olduğu görülüyor. (Ama hangi roman? “Bozulmamış” roman diyebiliriz, sanırım!)

Seçilen kırk kitabın yirmi sekizi dünyadan, on ikisi ülkeden; ayrıca bu kırk kitabın yirmi ikisi roman. Görüldüğü gibi, listenin genelinde de yine roman türü ağırlıkta.

NotosÖykü’nün yayın yönetmeni Semih Gümüş soruşturmayla ilgili yazısında şunları diyor:

“Bu ‘40 Kitap’ listesi öğretmenlerin, öğrencilerin, her kuşaktan ve meraktan okurun ilgi alanına girdikçe amacına daha çok yaklaşacak. Dileyen bu listeyi başucuna koyabilir, derslikteki panoya asabilir, okul yönetimine önerebilir ya da arkadaşına gönderebilir, gazetesinde yayımlayabilir ve okumadıklarını hemen okumaya başlayabilir.”


Kurmacanın yanı sıra

Bu kırk kitaplık listede romanın dolayısıyla kurmacanın egemen olduğunu söyledik. Ancak başka türlerden de listede yer alan verimler var: İlyada, Odysseia (Homeros), İlahi Komedya (Dante), Binbir Gece Masalları, Denemeler (Montaigne), Yunus Emre Divanı, Mesnevi (Mevlana), Son Şiirleri, Şeyh Bedrettin Destanı (N.Hikmet), Macbeth, (Shakespeare), Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Kötülük Çiçekleri (Baudelaire).

Kuşkusuz ki herkesin kendi listesi olabilir/vardır. Ama bir liste edinmek isteyenler için hele de roman sevenler için NotosÖykü’nün listesi bence de önerilecek bir liste. (Şunu da belirtmek gerekir: “yazınsal değer” başat ölçüt.)

Önemli olan edebiyata ilgi duymak, edebiyatın katkılarına inanmak ve içselleştirmek; roman, hikâye, şiir, oyun, deneme gibi yapıtların, özellikle de “zaman”ın eskitemediği yapıtların, “imgelem” gücümüzü beslediğine inanmak/bilmek.

Kuşkusuz ki “heves etmek” kötü bir şey değil ama “heves”ten öteye geçmek gerekir. Okumaktan haz duymak, satırların içinde, o benzersiz insanlık serüvenlerinde yitip gitmek, imge dünyasında düşeyazmak, sanırım çekici olan!

İşte size hazır bir liste (dergi gazete bayilerinde) ve nice okumalara, kitaplı günlere..."
 
bu kitapların büyük çoğunluğunu okudum.
evet işte bilinçli okuyucular için hazır liste:)
bence halen okumayan özellikle genç arkadaşlarımız varsa hemen başlasınlar okumaya bu kitapları. homeros' u ve dante'yi özellikle tavsiye ediyorum...

 
ben dünya klasiklerinin ve kendi yazarlarımızın önemli bir bölümünün okunması taraftarıyım.listede yazılı olan ilk 10 kitabın da biri hariç hepsini okudum...

ama "ölmeden önce okunması gereken 40 kitap" başlığı altında ben daha çok roman ağırlıklı değil de tarih ve şiir kitapları da görmek isterdim.bilmiyorum belki de diğer kalan 30 kitap içinde vardır...bu şekilde bir liste de hoş doğrusu...belki insanları kitap okumaya özendirir...:1yes2:

buketcim , eline sağlık...
 
afferin sana bilinçli arkadaşım benim:)
 
buketçim paylaşımın için teşekkürler arasında okuduklarım var ama hala okumadıklarımda var gerçekten okunması gerekli kitaplar tekrar teşekkürler
 
ARKADAŞLAR İŞTE LİSTENİN TAMAMI;

Seçilen 40 Kitap

1- Don Quijote, M. de Cervantes Saavedra (1605)
2- Suç ve Ceza, Fyodor Dostoyevski (1866)
3- Memleketimden İnsan Manzaraları, Nâzım Hikmet (1966-1967)
4- Alemdağda Var Bir Yılan, Sait Faik Abasıyanık (1954)
5- Tutunamayanlar, Oğuz Atay (1971)
6- Hamlet, William Shakespeare (1600 dolaylarında)
7- Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel García Márquez (1967)
8- Huzur, Ahmet Hamdi Tanpınar (1949)
9- Anna Karenina, Lev Tolstoy (1873-1877)
10- Karamazov Kardeşler, Fyodor Dostoyevski (1880)
11- Kara Kitap, Orhan Pamuk (1990)
12- İlyada, Homeros (MÖ 9.-7. yüzyıl)
13- Odyssia, Homeros (MÖ 9.-7. yüzyıl)
14- Savaş ve Barış, Lev Tolstoy (1865-1869)
15- İlahi Komedya, Dante Alighieri (1307-1321)
16- Binbir Gece Masalları (8.-9. yüzyıl)
17- Madame Bovary, Gustave Flaubert (1856)
18- Dönüşüm, Franz Kafka (1915)
19- Ecinniler, Fyodor Dostoyevski (1872)
20- Bütün Öyküleri, Anton Çehov (d.ö. 1860-1904)
21- Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupery (1943)
22- İnce Memed, Yaşar Kemal (1955)
23- Denemeler, Michel de Montaigne (1572-1588)
24- Ulysses, James Joyce (1922)
25- Yunus Emre Divanı (d.ö. 1238?-1320?)
26- Mesnevi, Mevlana Celaleddin Rumi (1278, en eski nüshası)
27- Dava, Franz Kafka (1913)
28- Budala, Dostoyevski (1868)
29- Mrs. Dalloway, Virginia Woolf (1925)
30- Son Şiirleri, Nâzım Hikmet (1970)
31- Macbeth, William Shakespeare (1606)
32- Kızıl ile Kara, Stendhal (1830)
33- Malte Laurids Brigge'nin Notları, Rainer Maria Rilke (1910)
34- Kayıp Zamanın İzinde, Marcel Proust (1917-1925)
35- Ses ve Öfke, William Faulkner (1929)
36- Gönülçelen, J.D. Salinger (1951)
37- Şeyh Bedrettin Destanı, Nâzım Hikmet (1936)
38- Bir Düğün Gecesi, Adalet Ağaoğlu (1979)
39- Evliya Çelebi Seyahatnamesi (1898-1938)
40- Kötülük Çiçekleri, Charles Baudelaire (1857)
 
ARKADAŞLAR 40 KİTAP SEÇİCİLERİ DE AŞAGIDA LİSTELENDİ BELKİ BİLMEK İSTERSİNİZ DİYE ALINTILIYORUM;

40 Kitap Seçicileri

Cemal Bâli Akal, Hikmet Temel Akarsu, Ayşe Nihal Akbulut, Şavkar Altınel, Çağatay Anadol, Oruç Aruoba, Kemal Atakay, Sezer Ateş Ayvaz, Ethem Baran, Ataol Behramoğlu, Tuncay Birkan, Atilla Birkiye, Gülenay Börekçi, Ahmet Büke, Gökhan Cengizhan, Raşit Çavaş, Behçet Çelik, İnan Çetin, Turgut Çeviker, Ludmila Denisenko, Şeyhmus Diken, Faruk Duman, Refik Durbaş, Orhan Duru, Sezer Duru, Ferit Edgü, Aysu Erden, Aslı Erdoğan, Hakan Ergül, Konur Ertop, Hüseyin Ferhad, Turgay Fişekçi, Serpil Gülgûn, Semih Gümüş, Nedim Gürsel, Feyza Hepçilingirler, Müge İplikçi, Hasan Bülent Kahraman, Özcan Karabulut, Birsen Karaca, Karin Karakaşlı, Taner Karakoç, Cemil Kavukçu, Deniz Kavukçuoğlu, Fuat Keyman, Uğur Kökden, Akif Kurtuluş, Pınar Kür, Lal Laleş, Roni Margulies, Kawa Nemir, Ali Nesin, Leyla Ruhan Okyay, Hande Öğüt, Celal Özcan, Emin Özdemir, Hasan Özkılıç, Demir Özlü, Selahattin Özpalabıyıklar, Nedret Tanolaç Öztokat, Hüseyin Peker, Ayşe Sarısayın, Haluk Şahin, Hakan Şenocak, Attilâ Şenkon, Derviş Şentekin, Aslı Tohumcu, Nemika Tuğcu, Sibel Türker, Faruk Ulay, Murat Uyurkulak, Murat Yalçın, Mehmet Yaşın, Yasemin Yazıcı.
 
saol buketcim ya :1yes2:

iyi fazla kitap kalmamış.8 tane daha var.onları da okursam ölmeden önce yapmam gereken bir olayı gerçekleştirmiş olucam.:bbo:
 
saol buketcim ya :1yes2:

iyi fazla kitap kalmamış.8 tane daha var.onları da okursam ölmeden önce yapmam gereken bir olayı gerçekleştirmiş olucam.:bbo:

BENİ HİÇ SORMA 35 TANE DAHA VAR :çok üzgünüm: YAZMAYACAKTIM AMA HADİ YAZAYIM :Roflol: :Roflol:
 
buketçiğim çok güzel gene başarılı bir hizmet sundun..sağol canım
 
teşekkürler buket yazını çok beğendim devamını isteriz kitap olunca akan sular durur.
 
uff, çok okumakla övünürüm ama bunların neredeyse yarısını okumadım ben... moralim bozuldu...ama en azından dörtte üçünün yazarlarının başka kitaplarını okudum...en kısa zamanda bu kitapları da okuyacağım ve paylaşım için teşekkürler...
 
Buket, bu harika olmuş. Atilla Birkiye listesine çok güvenirim. Edebiyat okuduğum için bir çoğunu öğrenciyken okudum. Ama Minerwa'ya katılıyorum, şiir ve tarih kitapları listesi de yapmak lazım... dur ben bir koları sıvasam becerir miyim acaba? :1yes2:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…