Olayı yorumlar mısınız

Aile ilişkileri soğuk ve uzak olanlar bu gözle bakamıyor muhtemelen. Bir de daha önce yazdığım gibi aynı şeyi yaşamayanlar empati yapamıyor maalesef. Eşekten düşenin halini eşekten düşen anlıyor.
Bu sürecin sonunda maalesef kaybettik amcamı. Ama ben çocukluğumda babam kadar emeği olan birini olması gerektiği gibi uğurladım, bu biraz kendime de saygımdı Kudra.
Cenazesinde üzgündüm ama yine de hiç oturmadım. Amcam olsaydı benim misafirlere karşı böyle olmamı isterdi. Şahsi fikrim cenazelerde yemek dağıtılmaması yönünde. Ama amcamın istediği buydu.
O yüzden yakın akrabaysa ve bir bağın varsa o öldü diye ben de mi ölmeliyim diyemiyorsun. Zaten dilinden dökülmüyor öyle şeyler. Birkaç ay fotoğraf paylaşmadım diye bir şey eksilmedi hayatımdan.

bunun saygiyla alakasi oldugunu düşünmüyorum. üzülürsün, ziyaret edersin, varsa bir ihtiyaclari yemek falan götürürsün, ararsin. ama hayatini dogal akışında yaşarsin.
milli yas mi ilan edildi?
teyze 1 ay yogun bakimda diye 1 ay boyunca kimse gülüp eglenmesin, kocasiyla sevismesin, kahkaha atmasin mi?
bu nasil bir ego?
gezmesi, tiyatroya gitmesi sorun degil ama paylasmasi sorun diyorsaniz bu da yine bizim ortadogu zihniyetimize benziyor. her seyi yap ama gizli yap diyor. bu ikiyuzluluk degil mi?
bu mahalle baskisi gereksiz sacma.
ayrica insanin paylasim yapmasi nispet mi gözüne sokmak mi? nasil bir kafa vallahi anlamaya calisiyorum asla mantigim almiyor.
siz gezdiginiz yerleri atinca amaciniz "bakiiin ben nasil geziyorum" diye milletin gözüne sokmak mi? ya da internette birinin seyahat fotolarını görünce "aman iyi ki bi gittin. sok gözümüze, görgüsüz" mü diyorsunuz?
o zaman sizin zihniyetiniz zaten ilginc, hic kullanmayin sosyal medya.

bir de kisi hastanede yogun bakimda. iyi de bazi hastaliklar yillarca süründürüyor. kadin hakkin rahmetine kavusana kadar aylarca herkes bombos mu yaşasın? ölünce de belli bir bekleme süresi var "saygı" için.
ne saçma ya asla anlayamiyorum.
ölüm allahin emri. Ates de düştüğü yeri yakar. Benim babamın babasi öldü, bizim okul var diye götürmek istemediler. gömdü ertesi gün geldi onu özleyen cocuklariyla neşeyle konuştu, espriler yapti, güldü etti. Çünkü hayat boyle bir sey. diger dedem vefat etti, gittik gömdük, mezarlik halamin oldugu yerde. gitmisken oraya ugradim bahceye örtü serdi kuzenim, ben yol yorgunuydum biraz uzandim, o da papatyalardan tac yapti bana, fotograf cekindik, sohbet ettik... sonra babam aldi beni ablamin esinin ilk gelisi diye meshur bir yeri var bizim memleketin oraya götürdü. bir gittik ki bütün cenaze ahalisi gelmis, baska sehirden gelenler dönmeden bir cay içmeye gelmis, birbirini yillardir gormeyen eski arkadaslar yanyana haril haril konuşuyor, gülüyor.
boyledir yani. Eger o kisinin ennn yakini degilsen öleni gömer, hayatina devam edersin - aklina geldiginde anar, fatihani okur hayatina devam edersin. ennnn yakinlarininsa icinde bir ates yanar, her mutlu gunlerinde - her destege ihtiyac duydugunda "ah burada olsaydin" der, yillar sonra bile üzülürler.
siz nasil ki kimsenin acısını tam yurekten hissedeip kendinizi heder etmiyorsaniz (ki eger ediyorsaniz aşırı empati insan icin sıkıntılı bir seydir, konuyla ilgili destek alabilirsiniz) kimseden sizin acinizi tam yürekten hissedip kendini heder eklemesini bekleyemezsiniz.
Yazdıklarının hiç biri bana geçmedi şu an. Çok soğuk, çok robotik bir zihinden çıkmış gibi. Ama senin aile ilişkilerinin çok soğuk olduğu kanısındayım ben zaten uzun zamandır. O yüzden çok anlamanı beklemiyorum.

Bal gibi saygıyla alakası var. En yakını işte daha ne olsun. Hadi kendisi teyzesine yakın hissetmiyor diyelim, annesinin acısına saygı duymalıydı. Kardeş bu ötesi yok.

Kimse hayat dursun demiyor dediğim gibi, insanların gözüne sokulmasına gerek yok. Sosyal medyada kimin şov yaptığını, kimin samimi olduğunu anlayacak kapasitemiz var çok şükür. Sen anlamıyorsan orda bir problem vardır. Oyuna gittiğini ilan etmenin şovculuktan başka bir açıklaması yok.

Babamı defnettiğimiz günün akşamı biz de rakı sofrası kurup kah gülüp kah ağladık. 3 ay sonra da yeğenime düğün yapıp oynadık. Hayat devam ediyor ve insanız tabi ki. İkisi bambaşka şeyler.

Ayni seyi yasamaya gerek yokki, birazcik merhameti olan sessiz kalmayi bilir bu ogretilebilir anlatilabilir birsey degil ki
Evet ama yapamıyorlar işte. Kendi başlarına gelmeden anlamıyorlar. Bunu da realistlik olarak tanımlıyorlar. Ya da belki kendi başlarına gelse de böyle davranacaklar, bilemiyorum.

Yazdıklarının hiç biri bana geçmedi şu an. Çok soğuk, çok robotik bir zihinden çıkmış gibi. Ama senin aile ilişkilerinin çok soğuk olduğu kanısındayım ben zaten uzun zamandır. O yüzden çok anlamanı beklemiyorum.

Bal gibi saygıyla alakası var. En yakını işte daha ne olsun. Hadi kendisi teyzesine yakın hissetmiyor diyelim, annesinin acısına saygı duymalıydı. Kardeş bu ötesi yok.

Kimse hayat dursun demiyor dediğim gibi, insanların gözüne sokulmasına gerek yok. Sosyal medyada kimin şov yaptığını, kimin samimi olduğunu anlayacak kapasitemiz var çok şükür. Sen anlamıyorsan orda bir problem vardır. Oyuna gittiğini ilan etmenin şovculuktan başka bir açıklaması yok.

Babamı defnettiğimiz günün akşamı biz de rakı sofrası kurup kah gülüp kah ağladık. 3 ay sonra da yeğenime düğün yapıp oynadık. Hayat devam ediyor ve insanız tabi ki. İkisi bambaşka şeyler.
e babani defnettigin günün aksami raki sofrasi kurup mezeler yapip gülmek aglamak normal ama yogun bakimdaki teyze hala yasarken tiyatroya gitmek olay
gercekten anlamasi zor.
ayrica konudaki teyze hala sağ. Yas ölüye tutulur.
Acısı olan insanlarin çetele tutmasi bana samimiyetsizlik olarak geliyor. kim agladi, kim aradi, kim sosyal medyadan ne paylasti...sosyal medyadan tiyatro paylasan kötü ama sosyal medyada dolasıp bunun cetelesini tutan acısını en cok yasayan kisi mi oluyor?
benim mantigima ters.
kendi hastasi / cenazesi varken ben arayip sormuş, ziyaret etmiş, bir yardim istedilerse yapmışsam ve buna ragmen kendi hayatimi yaşadim diye bana trip atan, küsen insan varsa zaten küssün , konusmayi kessin. ömrümün geri kalaninda dünyayı kendi etrafinda döndüğünü sanan kisi olmadan daha mutlu olurum.

e babani defnettigin günün aksami raki sofrasi kurup mezeler yapip gülmek aglamak normal ama yogun bakimdaki teyze hala yasarken tiyatroya gitmek olay
gercekten anlamasi zor.
ayrica konudaki teyze hala sağ. Yas ölüye tutulur.
Acısı olan insanlarin çetele tutmasi bana samimiyetsizlik olarak geliyor. kim agladi, kim aradi, kim sosyal medyadan ne paylasti...sosyal medyadan tiyatro paylasan kötü ama sosyal medyada dolasıp bunun cetelesini tutan acısını en cok yasayan kisi mi oluyor?
benim mantigima ters.
kendi hastasi / cenazesi varken ben arayip sormuş, ziyaret etmiş, bir yardim istedilerse yapmışsam ve buna ragmen kendi hayatimi yaşadim diye bana trip atan, küsen insan varsa zaten küssün , konusmayi kessin. ömrümün geri kalaninda dünyayı kendi etrafinda döndüğünü sanan kisi olmadan daha mutlu olurum.
Anlamayacağını tahmin ederek yazmıştım, yanılmamışım. Umarım çevrende hep senin gibi insanlar olur, ne diyeyim.

bunun saygiyla alakasi oldugunu düşünmüyorum. üzülürsün, ziyaret edersin, varsa bir ihtiyaclari yemek falan götürürsün, ararsin. ama hayatini dogal akışında yaşarsin.
milli yas mi ilan edildi?
teyze 1 ay yogun bakimda diye 1 ay boyunca kimse gülüp eglenmesin, kocasiyla sevismesin, kahkaha atmasin mi?
bu nasil bir ego?
gezmesi, tiyatroya gitmesi sorun degil ama paylasmasi sorun diyorsaniz bu da yine bizim ortadogu zihniyetimize benziyor. her seyi yap ama gizli yap diyor. bu ikiyuzluluk degil mi?
bu mahalle baskisi gereksiz sacma.
ayrica insanin paylasim yapmasi nispet mi gözüne sokmak mi? nasil bir kafa vallahi anlamaya calisiyorum asla mantigim almiyor.
siz gezdiginiz yerleri atinca amaciniz "bakiiin ben nasil geziyorum" diye milletin gözüne sokmak mi? ya da internette birinin seyahat fotolarını görünce "aman iyi ki bi gittin. sok gözümüze, görgüsüz" mü diyorsunuz?
o zaman sizin zihniyetiniz zaten ilginc, hic kullanmayin sosyal medya.

bir de kisi hastanede yogun bakimda. iyi de bazi hastaliklar yillarca süründürüyor. kadin hakkin rahmetine kavusana kadar aylarca herkes bombos mu yaşasın? ölünce de belli bir bekleme süresi var "saygı" için.
ne saçma ya asla anlayamiyorum.
ölüm allahin emri. Ates de düştüğü yeri yakar. Benim babamın babasi öldü, bizim okul var diye götürmek istemediler. gömdü ertesi gün geldi onu özleyen cocuklariyla neşeyle konuştu, espriler yapti, güldü etti. Çünkü hayat boyle bir sey. diger dedem vefat etti, gittik gömdük, mezarlik halamin oldugu yerde. gitmisken oraya ugradim bahceye örtü serdi kuzenim, ben yol yorgunuydum biraz uzandim, o da papatyalardan tac yapti bana, fotograf cekindik, sohbet ettik... sonra babam aldi beni ablamin esinin ilk gelisi diye meshur bir yeri var bizim memleketin oraya götürdü. bir gittik ki bütün cenaze ahalisi gelmis, baska sehirden gelenler dönmeden bir cay içmeye gelmis, birbirini yillardir gormeyen eski arkadaslar yanyana haril haril konuşuyor, gülüyor.
boyledir yani. Eger o kisinin ennn yakini degilsen öleni gömer, hayatina devam edersin - aklina geldiginde anar, fatihani okur hayatina devam edersin. ennnn yakinlarininsa icinde bir ates yanar, her mutlu gunlerinde - her destege ihtiyac duydugunda "ah burada olsaydin" der, yillar sonra bile üzülürler.
siz nasil ki kimsenin acısını tam yurekten hissedeip kendinizi heder etmiyorsaniz (ki eger ediyorsaniz aşırı empati insan icin sıkıntılı bir seydir, konuyla ilgili destek alabilirsiniz) kimseden sizin acinizi tam yürekten hissedip kendini heder eklemesini bekleyemezsiniz.
Kuzenleri geçtim, insan annesinin canı yanarken gezip bir de çok matah bir şey yapmış gibi paylaşıyorsa insanlığını sorgulasın. Ateş düştüğü yeri yakıyor evet, bu yüzden o ateş konu sahibinin annesini de yakıyor, hani kardeşi ya. Kimse yıllarca paylaşım yapmasın demedi, abartmayın. Olay taze ve ölüm döşeğinde bir insan var. Herkes tedirgin, olumlu bir haber almak için dua ediyor. Konu sahibi ise benim umurumda değil, ben kocamla geziyorum gönderisi atıyor.

Kuzenleri geçtim, insan annesinin canı yanarken gezip bir de çok matah bir şey yapmış gibi paylaşıyorsa insanlığını sorgulasın. Ateş düştüğü yeri yakıyor evet, bu yüzden o ateş konu sahibinin annesini de yakıyor, hani kardeşi ya. Kimse yıllarca paylaşım yapmasın demedi, abartmayın. Olay taze ve ölüm döşeğinde bir insan var. Herkes tedirgin, olumlu bir haber almak için dua ediyor. Konu sahibi ise benim umurumda değil, ben kocamla geziyorum gönderisi atıyor.
konudaki kişi anne degil ki teyze.
annesi olsa bile esi cikarip gezdirmek istemis olabilir kafasi dagilsin diye. biz dedem ölüm dosegindeyken annemi defalarca bir yere götürdük, korona zamaninda arkadasimin annesi aylarca entübeyken ben israr kiyamet kampa davet etmistim , en azindan iki gün havasi degissin diye.
hayatin dogal akisinda olan şeyler bunlar.
sosyal medyaya bir sey atmanin hava atmak oldugunu düşünmüyorum. Yapsin etsin ama paylasmasin da bana ikiyuzluce geliyor.
tam ortadogu kafasi - el icin yaşamanın örneği.
boyle dusunen insanlar da niye milletin hava atmasini izlemek icin hesap aciyor onu da anlamadım. Bana mesela podcastlar sacma geliyor, uzun uzadiya kimsenin konusmasini dinlemek istemem o yuzden hic açmıyorum.
ya da tiktok sacma geliyor acmadim. kimsenin filtreli fotograflarindan eglenmedigim icin snapchatim yok, kimsenin fikrini-gunlik anilarini merak etmediğinden twitterim yok. instagramin da hayatiyla hava atmak isteyenlerin paylasim yaptigi bir sey oldugunu düşünsem kapatirim, niye kullanayim?

Saygisizlik olmus evet . Kuzenlerini hakli , ok hayat devam ediyor haklısınız iptal edemediniz gittiniz bunu paylasmak ne demek? Ne ayip , siz de o durumda olabilirdiniz bu sekilde mi davranilsin arkanizdan. Teyze anne yarisidir bi durun kocanizla ne yasarsaniz yasayin tatile cikin ama kimse bilmesin paylasmazsaniz da ayni hazzi alirsiniz merak etmeyin.

konudaki kişi anne degil ki teyze.
Gerçekten mi? Bilmiyordum, teşekkür ederim. Benim yazdığımdan bunu mu çıkardınız? Sürekli ortadoğu kafası diyorsunuz, siz de bu coğrafyada yaşıyorsunuz ve bu gelenekle büyüdünüz. Bunu istediğiniz kadar inkar edin ve ben farklıyım diye düşünün, kendinizi kandırırsınız.

Size göre anne, kuzen, teyze el ise boşuna tartışıyoruz. İyi günler.

Gerçekten mi? Bilmiyordum, teşekkür ederim. Benim yazdığımdan bunu mu çıkardınız? Sürekli ortadoğu kafası diyorsunuz, siz de bu coğrafyada yaşıyorsunuz ve bu gelenekle büyüdünüz. Bunu istediğiniz kadar inkar edin ve ben farklıyım diye düşünün, kendinizi kandırırsınız.

Ortadoğu kültüründen sıyrılayım derken bütün insani ilişkilerden sıyrılmış gibi.

anne tabii ki el degil. ama teyze de anne degil yani. benim de halam öldü- hatta öldürüldü. dedelerim, babaannem, kuzenim vefat etti. hayatimda kimseyi kaybetmemis degilim. ama neticede üzüldük, duasini okuduk gectik gitti yani. bu cografyada ölüm allahin emri degil mi?
eşi, kizi , anasi babasi icin acisi hic bitmez, her mutlu gunleri buruk gecer "o da olsaydi" diye. neticede ates düştüğü yeri yakiyor . geri kalan icin de bos. sahsen benim planlanmis bir tatilim ya da tiyatroya biletim vs olsa teyzem hasta diye gitmemezlik yapmazdim. teyzem belki uc sene çekecek, ben uc sene kendimi mi unutayim?
ananemle yılın yarisinda beraberiz- bugun bile oda arkadasiyiz ayni evde. Cidden cok seviyorum ama seneye doksan olacak. Kim daha once gider allah bilir ama vefat ederse ayni dedemde düşündüğüm gibi dusunecegim; "ne guzel çocuklarını, torunlarini büyütüp yaşlılığını ailesiyle geçirip elden ayaktan dusmedi. allah bana da boylesini nasip etsin" diyecegim. Benim mantigim bu sekilde calisiyor.
Teyzelerim amcalarim icin de üzülürüm elbette ama sanki ben kendimi heder edince hasta iyileşecek. hastanede ziyaretine gidip kuzenlerimi sık sık aramak, isten izin alip koydeki cenazesine eslik edip aksam mevlutlerine katilmak - aklima gelince fatiha okumak bence yeterli. Daha fazlasini ne kimseye yaparım ne kendim icin beklerim.
anne, baba, kardeş, eş, cocuk ise bambaska bir konu. Onlardan birini kaybetmekle alt tarafi teyze neneyi kaybetmek ayni keseye bile konamaz.

*yapsin etsin ama paylasmasin da mantigima uyan bir sey degil. eger kotu bir davranışsa yapmasin ama madem yapti paylasmasinin bir sıkıntısı yok.
bence konu sahibinin hatali oldugu bi yer yok. Kuzenlerinin instagramda gezip cetele tutmasi benim nezdimde daha kötü

Back
X