Okullar sosyal medyada ogrenci fotosu paylasabilir mi?

Oğlum koleje gidiyor, sözleşme imzalanırken onay formu ile soruyorlar, bizim sosyal medyada deli gibi paylaşımlar yapılmıyor. Özel günlerde çekim yapıyorlar. Hepsini de instegtamda yapılaşmıyor. Wp ile geliyor genelde.

Onay almadan yapacaklarını sanmıyorum. Çocuğunuz için izin vermezsiniz olur biter…

Bence paylaşılmamalı. Bunun veliye sorulmasına bile gerek yok. Sırf çocuğu dışlanmasın diye evet diyordur veliler. Sapkınlığın kontrol edilemediği bir mecrada çocuklar paylaşılmamalı diye düşünüyorun

Oğlumu ilk yazdırdığım anaokulunda izin vermemiştim. Sonra baktım fotoğraflarda çıkmasın diye hep en sona koyuluyor. Gerçekten paylaşmıyorlardı ama hep sondaydo. Bende mecbur izin vermiştim

Merhaba, oglum okul arama surecindeyim. Ve bazi ozel okullar beni dehsete dusurdu. Instagram hesabina girip inceledigim bir okul surekli foto, video paylasimi yapiyor. Yani ozel etkinlik paylasimini anlarim ama surekli ogrencileri ya derste ders islenirken cekmisler ya tenefuste koridorda yururken. Reklam yapacagiz diye surekli derse giriyorlar. Ogrencilerin yuzunde surekli kamera. Bunun yasak oldugunu saniyordum. Sikayet etsem ciddiye alinir miyim? Ben mi abartiyorum acaba, veliler durumdan memnun galiba. Veli toplantisi olmus, usenmemis her veliyi cekmisler ogretmenle konusurken. 🤦🏻‍♀️ sinirim bozuldu. Bakanliga sikayet etsem bir sey cikar mi?
Söyleyin izninizin olmadığını.

Merhaba, oglum okul arama surecindeyim. Ve bazi ozel okullar beni dehsete dusurdu. Instagram hesabina girip inceledigim bir okul surekli foto, video paylasimi yapiyor. Yani ozel etkinlik paylasimini anlarim ama surekli ogrencileri ya derste ders islenirken cekmisler ya tenefuste koridorda yururken. Reklam yapacagiz diye surekli derse giriyorlar. Ogrencilerin yuzunde surekli kamera. Bunun yasak oldugunu saniyordum. Sikayet etsem ciddiye alinir miyim? Ben mi abartiyorum acaba, veliler durumdan memnun galiba. Veli toplantisi olmus, usenmemis her veliyi cekmisler ogretmenle konusurken. 🤦🏻‍♀️ sinirim bozuldu. Bakanliga sikayet etsem bir sey cikar mi?
Bazı okulların velilere imzalattığı ve bu şekilde paylaşım yapmayı normalleştirdiği bir matbu dilekçe var. Rızası olanın çocuğunun fotoğrafı paylaşılsın ama aksine karşıyım. Gaflete düşüp yarım dönem dayanabildim özel okul saçmalıklarına. Ama her şey bir yana " kurucu müdür " olarak adlandırılan kişi reklama da ihtiyacımız var öğrenci yok demişti. Pılımızı pırtımızı toplayıp kurtulduk. Farklı örnek teşkil edecek bir etkinlik olur anlarım ama onun dışında kurgusal şeylerle para peşindeler.

Hayir degil. Ben herkesin buna onay verdigine inanmiyorum. Kvkk kapsaminda yasaksa sikayet edecegim.
anladim, yani gicikligina sikayet edemiyoruz 🤪 herkes onay vermis demek. Galiba benim kafa geride kalmis biraz.
Mantıken kvkk kapsamında yasaksa göz göre göre tüm özel kurumların böyle paylaşımlar yapması mümkün mü? Öyle bir riske girerler mi?
Yine de aklınızda soru işareti kaldıysa açıp mevzuatı okuyabilirsiniz. Gıcıklığına şikayet etmek de biraz toksik bir davranış gibi geliyor bana.
Çocuğunuzun fotoğraflarının yayınlanmasını yanlış bulabilirsiniz tabii ki, bu geride kalmakla ilgili değil tamamen tercih meselesi.
Kimi insanlar paylaşımları çok severler kimisi istemezler.

Özel okulların bunu neden yaptığına dair bir pazarlamacı olarak bakış açımı da dile getirmek isterim.
Biliyorsunuz ki artık tüm markalar hatta devlet kurumları dahil dijitalleşme çağında.
Artık eskisi gibi "önce yerinde ziyaret" durumu kalmadı. Bir şey satın alacağınız zaman, özel okul araştıracağınız zaman, üniversite tercihi yapacağınız zaman ya da aklınıza ne gelirse ilk olarak internet üzerinden araştırma yapıyorsunuz.
Kaldı ki devlet okullarının da (üniversiteler, ilköğretim okulları, liseler v.b.) sosyal medyalarına baktığınızda öğrencilerin yer aldığı paylaşımları görebilirsiniz.
Gelelim özel kurumlar, markalar için olan kısmına.
Artık internet üzerinden herhangi bir etkinliğe (konser, gösteri v.b.) bilet aldığınızda bile satın alma aşamasında okumaya üşendiğiniz uzuun sözleşmeleri onaylıyorum butonuna tıkladığınızda, o etkinlikte yapılacak tüm video kaydı, fotoğraf çekimlerini onaylamış ve paylaşımına izin vermiş sayılıyorsunuz.
Çünkü artık sosyal medya her markanın vitrini haline gelmiş durumda ve bunu aktif olarak kullanmak zorundalar. Yoksa kaybolurlar.

Özel okullar, sosyal medyada okul içinden fotoğraflar ya da videolar paylaştığında bu onlar için önemli bir reklamdır.
Bu reklam okulun binasını göstermekten daha etkilidir çünkü veliler gerçek ortamı görmüş olur.
Gerçek öğrencilerin ders işlediği anlar, atölye çalışmaları, etkinlikleri reklam amaçlı kurgulanmış herhangi bir katalog resmine nazaran daha fazla güven oluşturur.
Veliler kataloglarda ya da sitelerde hep düzenlenmiş, poz verilmiş fotoğrafları gördüğü için ders işleyen, koridorda gezen öğrencilerin olduğu görüntü daha doğaldır her zaman.
Okulun atmosferinin, düzeninin ve ders içindeki disiplinin gösterilmesi önemlidir ve bu tarz görüntüleri görmek çoğu velinin çocuğunun orada olduğunu hayal etmesini sağlar ve bu da okulla duygusal bir bağ kurmasını tetikler.
Emin olun sizin gibi düşünen veliler mutlaka var ancak bu paylaşımları yapıyor olmalarının getirisi, hiç yapmamaktan çok daha fazla olmakta.
Tahminim şu ki birçok kurum bu paylaşımları yapıyorken, hiç yapmayan bir kuruma denk gelen birçok veli güvensizlik duyacaktır. Çünkü diğerleri gönül rahatlığıyla ders işleyişini, okul içerisini paylaşabiliyorken paylaşmayan kurum ne saklıyor diye içgörü oluşur.

Biraz uzun bir açıklama oldu ancak bu konuyu güzelce ele almak ve bu durumun nedenini açıklamak istedim.

Banane tabi. Ben eger ders ici cekim yapip paylasmak yasaksa sikayet etmeyi dusundum. Yasak degilmis ogrenmis oldum.

Hangi okul öğretmen ders anlatırken içeri girip resim çekiyor merak ettim. İsmini söyleyin okula bir bakalım.

Bizim hocalarda mesela çocuklar kitap okurken resim çekiyor, sınav yaparken vs. Geçiyor sınıfın arkasına çocukların ruhu bile duymuyor. Yüzleri de gözükmüyor. Abarttığınız kadar birşey olduğunu düşünmüyorum.

Okul başladıktan sonra veli rıza formu imzalıyorsunuz. Kabul ediyorsanız ya da etmiyorsanız ona göre imza atıyorsunuz. Kabul etmeyen velinin çocuğu paylaşılmıyor,çekilmiyor

Özel okul velisiyim 5 senedir her senenin başında fotoğraf paylaşımı konusunda izin için imza alıyorlar.
Foto paylaşımını onaylamayan bir velimiz var hiçbir yerde de fotosunu görmedim çocuğun.

Hangi okul öğretmen ders anlatırken içeri girip resim çekiyor merak ettim. İsmini söyleyin okula bir bakalım.

Bizim hocalarda mesela çocuklar kitap okurken resim çekiyor, sınav yaparken vs. Geçiyor sınıfın arkasına çocukların ruhu bile duymuyor. Yüzleri de gözükmüyor. Abarttığınız kadar birşey olduğunu düşünmüyorum.
Valla ben alenen yüzlerinin çekildiğini gördüm. Ben de bu durumdan rahatsız biri olarak yazıyorum. İstenmiyorsa çekilmesin. Çekmek için se senaryolar yazılmasın. Çocukların yakalarında mikrofonlar bilmem neler...

Valla ben alenen yüzlerinin çekildiğini gördüm. Ben de bu durumdan rahatsız biri olarak yazıyorum. İstenmiyorsa çekilmesin. Çekmek için se senaryolar yazılmasın. Çocukların yakalarında mikrofonlar bilmem neler...

Bende çocuğumun yüzünün çekilmesine izin vermiyorum. Ama gruptan uzaktan fotoları hikayeye atılıyor. Yada bjr etkinlik oluyor videoda gözüküyor.

Zaten direk yüzünü paylaşmak için veli onayı gerekiyor. Veli istemezse paylasamazlar. Demek ki rahatsız olmayan veliler var. Benimde çocuklarım yüzü alenen belli olsa bende rahatsız olurum. Kendi hesaplarımda bile paylaşmıyorum.

Ben bizim okulda kolay kolay tek başına çocuk paylaşıldığını hatırlamıyorum. Ama geçen bir etkinlik oldu video biz bile vardık 😆

Ay bu paylaşma mevzusu ile bir anımız geldi aklıma. Biz kızım doğunca hiç yüzünü paylaşmıyorduk eşimin arkadaşı "x in kızının yüzünde bir problemi var neden çocuğun yüzü hiç gözükmüyor" demişti. 😆😆😆

Okullarda etkinlik paylaşmayınca eğitim yok sanıyor olabilirler 😆😆😆

Bende çocuğumun yüzünün çekilmesine izin vermiyorum. Ama gruptan uzaktan fotoları hikayeye atılıyor. Yada bjr etkinlik oluyor videoda gözüküyor.

Zaten direk yüzünü paylaşmak için veli onayı gerekiyor. Veli istemezse paylasamazlar. Demek ki rahatsız olmayan veliler var. Benimde çocuklarım yüzü alenen belli olsa bende rahatsız olurum. Kendi hesaplarımda bile paylaşmıyorum.

Ben bizim okulda kolay kolay tek başına çocuk paylaşıldığını hatırlamıyorum. Ama geçen bir etkinlik oldu video biz bile vardık 😆

Ay bu paylaşma mevzusu ile bir anımız geldi aklıma. Biz kızım doğunca hiç yüzünü paylaşmıyorduk eşimin arkadaşı "x in kızının yüzünde bir problemi var neden çocuğun yüzü hiç gözükmüyor" demişti. 😆😆😆

Okullarda etkinlik paylaşmayınca eğitim yok sanıyor olabilirler 😆😆😆
Hemfikiriz
Ben de kendimi eşimi çocuklarımı paylaşmam. Öğrencilerimi de.

Evet anaokula kaydederken okul bize imza attirdi, ama yayinlamayacaklarina dair. Ve hic bir paylasim yapilmadi. Simdi bunu gorunce ben anlam veremedim. Ben buna onay vermem ama herkes onay vermisse boyle zirt pirt kamerayla derse girip cekim yapiyorlar demek. Onay vermeyenler arada kayniyor. Cok rahatsiz edici.
Okullarda veli izin dilekçesi alınır sosyal medya okul sitesi gibi mecralarda paylaşabileceklerine dair.Siz müsade etmezseniz sizin çocuğunuzun fotoğrafı yayınlanmaz.Devlet okulunda çalışıyorum benim okulumda da aynı şekilde dilekçe alınıyor.Mesela herhangi bir okulun resmi sitesine girin bir kutlama gününe dair fotograflar vardır,etkinlikler vs..Mesela Cumhuriyet Bayramını kutladık der altında bayram töreninden birkaç resim.O resimlerdeki çocuklar izinsiz yayınlanamaz.Özelde tabi bu durum çok daha fazla.Ders etkinlikleri de var yayınlanan ama kimse tabiki de elinde kamerayla sınıf basmıyor.Etkinlik sırasında ders öğretmeni çekiyor onları.

Tahminim şu ki birçok kurum bu paylaşımları yapıyorken, hiç yapmayan bir kuruma denk gelen birçok veli güvensizlik duyacaktır.
Ben daha profesyonelce buluyorum bunu.
Herkes benim gibi düşünecek değil tabii.

4 okul öncesi kurum gördüm, hepsinde sosyal medya izni verdik, 3ü buna rağmen çocukların ya arkadan çekilmiş, ya ayakları çıkmış veya flu olan fotoğraflarını paylaştılar.
Takdir ediyorum ve daha güvenilir buluyorum, bir okulun müdürü kurucusu vs olsam bu şekilde yapardım ben de.

Devlet okulları dahil onay alınıyor ama ben bu onayın yasal olarak bir bağlayıciligi yok diye biliyorum. Ama şöyle olabilir, genel bir şikayetden ziyade bireysel kendi çocuğunuz ile ilgili dava açmak şeklinde olabilir.
Ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim, yorumlar beni şok etti.
Çocukları korumak hepimizin görevi. Ve sosyal medya çok çok tehlikeli. Bunun yeterince farkında olunmamasi çok üzücü olduğu gibi ne var bunda boyutundaki düşünceler beni dehşete düşürdü açıkçası.

Onaysız tani ki hayır.

Sosyal medya onayı alınıyor, öyle paylaşılıyor. Paylaşım izni olmayan veli ve öğrenciyi paylaşmıyoruz.
Ammaaa özel okulda bir sürü form imzalatırken o onam formlarını araya sıkıştırmış olabilirler.
Şikayet edin bence hoş değil, dersin sürekli bölünüp foto çekilmesi sağlıklı değil.

Devlet okulları dahil onay alınıyor ama ben bu onayın yasal olarak bir bağlayıciligi yok diye biliyorum. Ama şöyle olabilir, genel bir şikayetden ziyade bireysel kendi çocuğunuz ile ilgili dava açmak şeklinde olabilir.
Ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim, yorumlar beni şok etti.
Çocukları korumak hepimizin görevi. Ve sosyal medya çok çok tehlikeli. Bunun yeterince farkında olunmamasi çok üzücü olduğu gibi ne var bunda boyutundaki düşünceler beni dehşete düşürdü açıkçası.
Acikcasi beni de. Instamomlari surekli cocuklarini paylasiyorlar diye elestirirken okullarin reklam icin (urun gibi) paylasmasi normalmis. Niye sinir olmusum :)

İmzalı izin belgesi varsa şikayetiniz bi işe yaramaz. Benim anaokulu öğretmeni arkadaşım özel hazırladığı etkinlikleri bazen hikayesinde psylaşıyor ya da çocuklarla çekindiği fotoğrafını ve her seferinde kvkk izni vardır diye not yazıyor. Olmazsa paylaşamaz. Velilerden de genelde sözlü izin alıyor diye biliyorum

Ama dersleri bölerek çekilen fotoğraflar hoş değil. Bu açıdan şikayette bulunabilirsiniz belki.

Back
X