Okulda çalışan işkur elemanı hakkında

Kararlı olmanız ve taviz vermemeniz çok önemli. Bu dönemde dahi kendi meslektaşlarınızdan onu pohpohlayanlar olacaktır. Bunlar ucuz kahramanlık hareketleri. Bu şekilde sevgi, saygı kazanmaya çalışanlar sonrasında başlarına çıkartıp başedemez hale geliyorlar.

Mesela yerdeki kağıtları temizlemek temizlik personeli görevi. Siz alamadığınız için değil kendi görevi olduğu için bunu yapmak zorunda. Siz ufak işleri üstünüze aldıkça bu farkında dahi olmadan artarak size dönecek.

İlk başta ufak da olsa hiç bir temizlik işine dokunmayın ve ona yapmasını söyleyin. Sonrasında dedikodu yapmış vs bunlar sizi bağlamaz. Bu sizinle değil onunla ilgili. Siz kendinizden emin olduktan, saygınızı ve duruşunuzu bozmadıktan sonra zamanla yoluna girer.

Geçen sene cok büyük bi firmada işe girmiştim .Stajyerdim bana iş öğreten müdür senden alt konumda olan insanlarla yakın muhabbete girme kolay gelsin demek harici sonra işini yaptıramazsın sana kafayı takar burası Türkiye demisti .Gerçekten de öyleymiş baştan hata yapmışsınız
İş hayatında kast sistemi varmış gibi davranılması çok komik geliyor bana açıkçası. Hindistan mi burası? İnsan astıyla arkadaş olmasin evlenmesin bla bla bla.

Merhaba arkadaşlar. Ben öğretmenlik yapıyorum(rehber öğretmenim). Bu konuda ne yapacağımı şaşırdığım için akıl almak istiyorum.
Bizim oda ve idari odalardan. Bir hanım arkadaş görevli yıl başından beri. Kendisi önlisans mezunu. Bunu belirtiyorum ki konu biraz da bununla ilgili. Şimdi bu elemanın bizim odayı temizleme görevi var. Yıl başından beri ben söylemeden asla odayı temizlemiyordu. Odayı 4 kişi kullanıyoruz. Odaya giren öğrenci veli öğretmenleri saymıyorum bile. Kapının arkası toz topağı oluyordu artık. Yeri geldi kendi çöpümüzü ben boşalttım. Masayı ben sildim.
Herneyse bunlar önemsiz mevzular benim için. Kendisi bizim kapının önüne bir sandalye atmış çoğu zaman orda oturur vaziyetteydi. Ki şu zamana kadar da aramız iyiydi. Kahve ikramı yapıyorduk sohbet de ediyorduk. Ben haftada bir odayı temizler misin diyordum.
Benimle beraber bir bayan arkadaşım da çalışıyor aynı saatler içinde. Geçen gün de ben pano hazırlamıştım. Yerler hep kağıt olmuştu. Bir kısmını aldım küçük parçalar da kaldı. Zaten odanın da temizlenmesi gerekiyordu. Ben okuldan çıkmadan söyledim temizler misin diye. Tamam demişti.
Bunlar 2 hafta önce oldu. Öbür gün geldim. Kağıtlar hala yerde. Tam sınıfa seminer vereceğim sıra onu koridorda gördüm. Dedim temizlememişsin odayı. Diyor ki bana öğleden sonraki x bayan hoca burayı kendi alamamış mı bir kaç parça zaten, işkur elemanı da bana evet bir kaç parçaydı siz de alabilirdiniz dedi. Ben çok sinirlendim. O ara olsun sen temizle dedim. Bu eleman benim arkadaşa gidip metabolizma bana böyle dedi falan demiş ki daha önce de ben çöpü boşaltır mısın dediğimde de çöp dolu değil ki beden bana boşalt demiş diye söylenmiş arkadaşıma. Ben idareyle bu durumu konuştum.
Ama bu eleman, bu sefer de iskur elemanlarıyla beni çekiştiriyormus. Artık o kadar sinirleniyorum ki. İdareci bir hocamız da o önlisans mezunu ya kendine yediremiyor temizlemeyi dedi. Şimdi ben bu kadını karşıma alıp mı konuşayım ? Yoksa müdürümüze mi söyliyeyim. Muhattap olmak istemiyorum ama gerçekten çok sinirlendim.
Annemde işkur üzerinden okulda temizlik görevlisi olarak çalıştı ama yemek molası hariç hiç oturmazdı çünkü dinlenmeye vakitleri olmazdı. Zaten her tenefüs çamur, toz oluyor giriş sürekli temizleniyor. Odaları aynı şekilde temizliyorlar. Yani bunu müdürün, hocanın her zaman söylemesine bile gerek kalmıyordu yapıyorlardı. Hatta bir ara bende yardıma gittim merdivenleri siliyorduk. Bizimkininde müdürü çok fırsatçıydı her tenefüs o giriş temizlenecek derdi. Canlarını çıkartmak için çabalardı adeta. İşte herkes hak ettiği yerde iş bulsa keşke. Sizde ki temizlik görevlisini annemin çalıştığı okula versek ikinci gün müdür işkuru arar şikayet ederdi muhtemelen :) Tabi ki herkes işini yapmalı ama şu öğretmenler arası dedikodu, çatışmazlıklara bile anlam veremiyorum. Derdin ne olabilir ki?

Merhaba arkadaşlar. Ben öğretmenlik yapıyorum(rehber öğretmenim). Bu konuda ne yapacağımı şaşırdığım için akıl almak istiyorum.
Bizim oda ve idari odalardan. Bir hanım arkadaş görevli yıl başından beri. Kendisi önlisans mezunu. Bunu belirtiyorum ki konu biraz da bununla ilgili. Şimdi bu elemanın bizim odayı temizleme görevi var. Yıl başından beri ben söylemeden asla odayı temizlemiyordu. Odayı 4 kişi kullanıyoruz. Odaya giren öğrenci veli öğretmenleri saymıyorum bile. Kapının arkası toz topağı oluyordu artık. Yeri geldi kendi çöpümüzü ben boşalttım. Masayı ben sildim.
Herneyse bunlar önemsiz mevzular benim için. Kendisi bizim kapının önüne bir sandalye atmış çoğu zaman orda oturur vaziyetteydi. Ki şu zamana kadar da aramız iyiydi. Kahve ikramı yapıyorduk sohbet de ediyorduk. Ben haftada bir odayı temizler misin diyordum.
Benimle beraber bir bayan arkadaşım da çalışıyor aynı saatler içinde. Geçen gün de ben pano hazırlamıştım. Yerler hep kağıt olmuştu. Bir kısmını aldım küçük parçalar da kaldı. Zaten odanın da temizlenmesi gerekiyordu. Ben okuldan çıkmadan söyledim temizler misin diye. Tamam demişti.
Bunlar 2 hafta önce oldu. Öbür gün geldim. Kağıtlar hala yerde. Tam sınıfa seminer vereceğim sıra onu koridorda gördüm. Dedim temizlememişsin odayı. Diyor ki bana öğleden sonraki x bayan hoca burayı kendi alamamış mı bir kaç parça zaten, işkur elemanı da bana evet bir kaç parçaydı siz de alabilirdiniz dedi. Ben çok sinirlendim. O ara olsun sen temizle dedim. Bu eleman benim arkadaşa gidip metabolizma bana böyle dedi falan demiş ki daha önce de ben çöpü boşaltır mısın dediğimde de çöp dolu değil ki beden bana boşalt demiş diye söylenmiş arkadaşıma. Ben idareyle bu durumu konuştum.
Ama bu eleman, bu sefer de iskur elemanlarıyla beni çekiştiriyormus. Artık o kadar sinirleniyorum ki. İdareci bir hocamız da o önlisans mezunu ya kendine yediremiyor temizlemeyi dedi. Şimdi ben bu kadını karşıma alıp mı konuşayım ? Yoksa müdürümüze mi söyliyeyim. Muhattap olmak istemiyorum ama gerçekten çok sinirlendim.
Saçmalamış neden rica ediyorsunuz onların işi o heryeri temizlemek zorunde onun için ise alınıyor on lisans mezunuysa neden temizlik görevlisi olarak işe başlamış yediremiyorsa girmesin benim arkadaşlarım vardı temizlik elemanı valla sınıfın masa sandalyelerini duvarlarını boyuyordu kimsede ben yapmam demiyordu

Müdürünüzle konuşun, personel için bir çalışma programı hazırlayın. Günlük, haftalık ve aylık yapacağı işleri belirleyin. Mesela günlük tüm idare odalarının çöplerinin toplanması, masaların temizlenmesi haftalık yerlerin moblanması gibi kategorilere ayırıp liste yapın. Her gün tik atsın listeye yaptığı işleri, böylece hem görev tanımına uyar hem de kontrolü sağlamak daha kolay olur.

İŞKUR a başvuru yaparken hangi pozisyonda çalışacağını biliyordu ona göre tercih yapsaymış. Hem işini aksatıp hem size kafa tutamaz. İdareciniz çok pasif ondan yüz buluyor.

İŞKUR a başvuru yaparken hangi pozisyonda çalışacağını biliyordu ona göre tercih yapsaymış. Hem işini aksatıp hem size kafa tutamaz. İdareciniz çok pasif ondan yüz buluyor.
Aynen sorun idarede. Yarın karşıma alıp ben konuşacağım. Çünkü sinirlerim bozuluyor adımın geçmesine

Eğitimini belirtmenizdeki amacı anlamadım. Siz lisans mezunusunuz diye çekemiyor da mı işini yapmıyor?

Temizlik personellerinin iş tanımlarını bilmem ama gördüğüm kadarıyla genel temizliği yapıyorlar. Kişilerin şahsi bulaşıklarına vs dokunmuyorlar. En fazla çöp kutusunu boşaltıp yerleri siliyorlar. Masayı silme de nadir oluyor. Hem MEBte (aslında MEBte yer silme ve bulaşık yıkama hariç denk gelmedim başka temizliğe) hem belediyede hem de üniversitede durum böyle. Nadiren bazıları eve gelen gündelikçi gibi temizlik yapıyorlar.

Açıkçası yere düşen kağıt parçalarını ben kendim toplardım. Sizin bu yaptığınız "Zaten sokak süpürülüyor" diye yere çöpünü atanlara benziyor.

Çalışanın da detaylı iş tanımı yapılmıştır. Şahsi temizlik yoksa yapmıyor olabilir. Çöpü dolmamış diye boşaltması tuhaf ama. En azından başka kovaya aktar içindekileri.

Okullarda nasıl oluyor bilmiyorum profesyonel iş yerlerinde bir temizlik takip çizelgesi var birde iş planı , iş planına göre temizliğini yapar saatini yazıp imza atar bağlı olduğu amirde kontrol imzasını atar sizde bağlı olduğu amir kimse iş planını sorun odanız hangi güne geliyor öğrenin

Aslinda o kagit toplama olayi haddini bildirmeniz icin cok iyi firsatmis. 'X hanim, bu tahlihsiz cumlenizi duymamis sayiyorum. Herkes kendi isini yapsin, sizin goreviniz odayi temizlemek, benim degil. Lutfen gidin toplayin kagitlari simdi, ve isinizi bir daha bu diyaloga girmeyecegimiz sekilde yapin'.

Temizlik elemani olarak girdigi iste temizlik yapmayip ne yapmayi bekliyordu acaba? Ayrica sizin hakkinizda da istedigini soylesin, niye onemli ki onun ne dedigi? Sizin hayatinizda kim ki o? Her arkamizdan konusani kafayi taksaydik ohooo

Eğitimini belirtmenizdeki amacı anlamadım. Siz lisans mezunusunuz diye çekemiyor da mı işini yapmıyor?

Temizlik personellerinin iş tanımlarını bilmem ama gördüğüm kadarıyla genel temizliği yapıyorlar. Kişilerin şahsi bulaşıklarına vs dokunmuyorlar. En fazla çöp kutusunu boşaltıp yerleri siliyorlar. Masayı silme de nadir oluyor. Hem MEBte (aslında MEBte yer silme ve bulaşık yıkama hariç denk gelmedim başka temizliğe) hem belediyede hem de üniversitede durum böyle. Nadiren bazıları eve gelen gündelikçi gibi temizlik yapıyorlar.

Açıkçası yere düşen kağıt parçalarını ben kendim toplardım. Sizin bu yaptığınız "Zaten sokak süpürülüyor" diye yere çöpünü atanlara benziyor.

Çalışanın da detaylı iş tanımı yapılmıştır. Şahsi temizlik yoksa yapmıyor olabilir. Çöpü dolmamış diye boşaltması tuhaf ama. En azından başka kovaya aktar içindekileri.
Eğitim konusunu belirtmemdeki amaç kendisinin eğitiminden dolayı kendine yediremeyip temizlik yapmak istememesi. Zaten bunu kendisi idareye söylemişizZ zoruna gidiyormuş temizlik yapmak. Zaten okula ne iş yapacağını bilerek geliyor. Bunu 1. Dönem gördü. 2. Dönem de aynı tavırla devam etmesi çok saçma. Ne çayımı istedim, ne kahvemi. Kendimiz çayımızı yapıp bulaşığımızı yıkarız. Çöp konusuna gelince de. “ Çöp dolmamıs ki “ ifadesini kullanan kendisi. Ağzına kadar dolmadan asla çöp boşalttırmam. Belki bilirsiniz kağıtla işimiz çok bizim. Bir de okulda koordinatör olduğum için benim masanın çöpü sık dolar. Boşalttığım da oldu. Kağıt parçalarına gelince de. Kesme işlemi sonrası masa üstünü temizlerken ufakları yere düştü. Alabildiklerimi aldım. Küçüklerin süpürülmesi gerekiyordu. Zaten bu bayanın o haftada da odayı temizleme görevi vardı. Onları alırken odayı da temizler diye düşündüm. Olay bundan ibaret. Kimin ne iş yapacağı belli zaten okulda. Ayrıca çok yoğun olsa inanın odayı temizletmeyiz. Yardımcı dahi oluruz. Ama kapı önüne sandalye atıp, vaktinin yarısını orda geçirdiğini görseniz siz de haftada bir odayı temizlemesini istersiniz. Genel anlamda aklıma gelen bunlar. Arkamdan bu şekilde iş arkadaşıma gidip beni çekiştirmeye çalışması zaten zoruma giden. Arkadaşım yüz verse dedikodumu yapacak biri. Yani emir vermiyoruz, asla ekstra bir talebimiz olmadı. Bir odayı temizlemesi lazım onda da orda burda dedikodumu yapmaya başlamış. Bizim okul eski yerler taş. İnanın koridorun taşları bembeyaz bizim odanın kapkara. Söyliceğim şeyi anlayın diye yazdım bunu da.

Okullarda nasıl oluyor bilmiyorum profesyonel iş yerlerinde bir temizlik takip çizelgesi var birde iş planı , iş planına göre temizliğini yapar saatini yazıp imza atar bağlı olduğu amirde kontrol imzasını atar sizde bağlı olduğu amir kimse iş planını sorun odanız hangi güne geliyor öğrenin
Okullarda böyle değil. Biz belirtmesek sene sonuna kadar girmezdi herhalde

Aslinda o kagit toplama olayi haddini bildirmeniz icin cok iyi firsatmis. 'X hanim, bu tahlihsiz cumlenizi duymamis sayiyorum. Herkes kendi isini yapsin, sizin goreviniz odayi temizlemek, benim degil. Lutfen gidin toplayin kagitlari simdi, ve isinizi bir daha bu diyaloga girmeyecegimiz sekilde yapin'.

Temizlik elemani olarak girdigi iste temizlik yapmayip ne yapmayi bekliyordu acaba? Ayrica sizin hakkinizda da istedigini soylesin, niye onemli ki onun ne dedigi? Sizin hayatinizda kim ki o? Her arkamizdan konusani kafayi taksaydik ohooo
Ben diyaloğa girmek istemedim. Bu kadar kompleks yapacağını dahi düşünmedim

Bunlarin hepsi tecrube. Bundan sonra ona gore davranirsiniz. Herkesin is tanimi belli. Gorevli personel nasil sizin yerinize derse girmiyorda, siz de onun temizlemesi gereken yerleri temizlememeliydiniz en basta.
Burada en buyuk is mudure dusuyor. Herkesi karsisina alip is tanimlarini ogretmeli. Ogretmen, personelle gereksiz ssmimiyete girmemeli.

Müdür ile konuşun

İdarecilerin öğretmenin ensesinde boza pişirip hizmetlileri asla çalıştıramaması demek ki ülke genelinde yaygın. Müdürün çözmesi lazım aynı şeyi yaşadım benim sınıfım toz topaklari yün olup uçuşuyordu adam asla girmiyordu çöpüm bosaltilmiyordu çöp kovasıni bı koridora bırakıyordum ertesi gün gelip bakıyordum aynı yerde duruyor gidip ben bi kaç kez söyledim temizler misiniz sınıfı diye. Ne alaka ben? Sonra idareye söyledim değişmedi. En sonunda haftada bir gün öğrencilerle biz temizlemeye başlamıştık. Tuvaletler hep kokar...

Bizim okulda hizmetli müdür yard. Odasında bacak bacak üstüne oturup çay kahve içer bizde kapı tıklayarak gireriz yanlarına böyle iğrenç ortamlar. Ama lafa geldi mi ogretmenin 3 ay tatili var. Tatili olmayan ne yapıyor Allah aşkına ne yapıyor? 8 5 full kapasite mi çalışıyor ya ne deyim haram zıkkım olsun aldıkları paralar.

Müdüre söyle dedikodu ettiğini de söyle en azından suyu ısınır bı şekilde gönderirler belki. Sen muhattap olma yaptığın bütün kibarliklardan vazgeç asla kahve falan ikram etme günaydın derse de, demezse görmezden gel selam bile verme.
Sen öğretmensin o hizmetli maalesef bazen hiyerarsideki yerlerini insanlar unutuyorlar... Hatırlat. Bir saygısızlık ederse asla alttan alma hakettiği muameleyi yap. İnceldiği yerden kopsun sen korkma o korksun işini hakkıyla yapmayan o. Sana kim ne diyebilir. Hem işini yapmayacak hem dedikodu yapacak hem uyumsuz olacak hem de öğretmenle aşık atacak öyle bir şey olamaz. Korkma arkadaşım

X