OKB ile ilgisi olabilir mi?

Bunun acikca konusulmasinda problem yok ki canimcim tabu haline getirilmesin olay normallestirilsin diye acikca konusmustur. Her isin uzmani var, uzmana guvenmek durumundayiz. Okb zamanla ilerleyen ve cesitleyen hastalik olmasa ok ama erken teshis o kadar onemli ki. Yine de sen daha iyi bilirsin annesi olarak

asude öyle bir konuya girdin ki beni topa tutacaklar :)
ben, maalesef, günümüzde işini layığıyla yapan insanların, layığıyla yapmayan insanlardan fazla olduğunu düşünüyorum
bana göre her doktora, her avukata ve her psikologa (ki doktor kategorisine giriyor) - bu 3 alan insan hayatında önemli değişikliklere sebep olabilecek alanlar olduğundan- gözümüzü kapatıp güvenemeyiz, o öyle söylüyorsa diyemeyiz

hele ki psikolog veya psikiyatrların önce karşısındaki insanı bir tartıp, adım adım gitmeleri gerekir bence
eğer o psikolog, bana deseydi ki bizim bunları çocuğun yanında konuşmamız gerekiyor, şöyle şöyle yapacağım, o zaman anlardım, iznimi alsaydı demiyorum, haberdar etseydi veya doğru yolu söyleseydi diyorum

nereden biliyor ki bizim bu olayı tabu haline getireceğimizi, olayı normalleştirmeyeceğimizi?
evet ben uzman değilim fakat hem insan psikolojisi üzerine hem de ikili ilişkiler üzerine bir takım eğitimler aldım iş hayatımda
ve açıkçası eğer bir psikolog sana kendini "umursanmıyor" hissettiriyorsa, başarılı değildir bence

ayrıca, ben zamanında çok araştırdım, çocuk psikolojisi bambaşka bir alan. hiç bir tanıdığım doktor, doktor önermiyor, her tanıdığım doktor son çare olarak düşün diyor.

ha ama demiyorum ki yardım almayacağım, sadece henüz yeterince ikna değilim, yoksa bir sn durmam

evet, takıntı-ritüel değişimi durumunu biliyorum, tiklerde de aynen böyleymiş
bugün kızımın öğretmeni ile görüştüm, farklı bir öğretmendir o, bana "gözlemlemeyin bile" dedi, yani hissettirmeyin anlamında, sizin dediğiniz gibi. fakat farklı şeyler de anlattı bana, yeni bir bakış açısı getirdi. doktora gitmeyip biraz daha beklemek, gözlemlemek konusunda iyice emin oldum.

silgi olayını da gayet net anladım.

2 yerle görüştüm, "danışma"ya izin vermiyorlar. çocuk da çocuk diyorlar illa. görmeden birşey söyleyemezlermiş.

ilginize gerçekten teşekkür ederim.

Askim ben sahsen psikologlarin kapisindan gecmiyorum 4 yillik basit bi sosyal egitimle zihnin karmasik yapisinin cozulecegine zaten inanmiyorum. Ben bu durumlarda alaninda uzman psikiyatristlere gidiyorum. Psikologla psikiyatr arasinda dev bir fark var. Yani psikiyatrist zaten kafasi calisan biriymis kazanmis tip okumus ustune uzmanlik yapmis yetmemis devam etmis spesifik bi alanda bunu derinlestirmis mesela bu adama guvenirim. Adam hayatini bilimin bi dalina vakf etmis sen ben onunla asik atamayiz bi kac makale okumakla. Benim cocugum olmadigi icin isin cocuk boyutundaki hassasiyeti belki idrak edemeden yazdim. Bu durumda cocuk psikiyatristine kendin gidip konuyla ilgili danisabilirsin oncesinde, onun yorum ve yonlendirmelerine gore degerlendirme yapabilirsin.

Ne guzel ogretmenmis o oyle cok sansli kiziniz.

Bilinclenmek isteyen ebeveynleride boylece itmis oluyorlar malesef keske biraz destek olsalar.

Rica ederim azda olsa yardimci olabildiysem ne mutlu bana.Umarim hersey sizin ve bizlerin kuruntusudur.

canım ben baştan yanlış yazmışım
çocuk psikiyatristine gittim zaten, psikolog değil
o da sadece çocukla kabul etmişti
bana göre son derece suratsız, duyarsız bir kadındı, çok antipatik geldi bana

işte kendin danışmana izin vermiyorlar, aradım görüştüm randevu almak için, baştan da söyledim, çocuk olmadan olmaz diyorlar, önce 1 seans siz geleceksiniz, sonra 1 seans çocukla geleceksiniz, ancak ondan sonra bilgi verebiliriz diyorlar.

Ben bendeki okb belirtilerini ne zaman fark ettim tam hatirlamiyorum. Ergenlik oncesi 9-11 yas diyelim. Genetik de oluyo ki benim genlerimde var. Farkindaligi cok yuksek bi cocuktum. Evdeki kimse benimle ilgilenmiyodu ama ben onlardan daha idraki genistim o yasta. Baktim genelin yapmadigi benim yaptigim bir suru hareket var, yere terliksiz basamiyodum, banyo havlusu gibi ortak kullanima acik seyleri asla kullanmiyodum, her seyimi dolabimda odamda kendime has muhafaza ediyodum, salonda bi koltugum vardi baska yere oturmazdim oraya biri oturdu mu silmeden bi daha oturamazdim, biri asla yatagima oturamaz, yastigima dokunamaz, baskalari suratimi opse kosar suratimi yikarim, masada benim yerim vardir oraya kimseyi oturtmam, kendi bardaklarim kendi catalim kasigim baskadir vs vs aklima gelmiyo hepsi ama benimki genel olarak temizlik temali obsesyondu. Kimse benimle ilgilenmiyodu ama ben kendimle cok ilgiliydim. Simdiki gibi bilgisayar internet yok, akranlarim olaya vakif degil, buyuklere utancimdan soramiyorum, onlar da demiyo ki kizim sen napiyosun boyle. Dusunce gucuyle yolumu kendim belirledim. Baktim herkes benden rahat yasiyor, ben hayati kendime zorlastiriyorum. Uzerine gitmeye basladim. Atiyorum once terligi cikardim corapla bastim bi sure oyle devam sonra corapsiz haliya basma sonra zemin derken artik banyonun yerine ciplak ayak basacak hale gelmistim ki bunu yaptigimda sevincten aglamistim :d kiyamam ya 10 yasimda bile cok akilliymisim :d hatirladigima gore 1-2 sene ugrastim bunlari asmak icin. Tamamen bitmedi hala normal insana gore daha duzenli ve temizim vs ama iste absurt olanlari torpuledim makuller duruyor

Sonra yillar gecti baska kardeslerimde ileriki yaslarda cikti okb ama onlar hala asamadilar. Biri doktor destegiyle asamadi hala, biri onu da reddediyo hic ilgilenmiyo takintilariyla mutluymus. Ilerki yasta daha mi zor benim kadar iradeli mi degiller bilmiyorum. Ama onlara "sizin okbnin o'sundan haberiniz yokken ben googlesiz doktorsuz kucucuk yasimda hallettim bunu" diye hava atiyorum :d

Ama genlerimde oldugu icin surekli tetikteyim. Mesela ornek veriim bugunlerde sivi bir sey dokerken icimden saydigimi fark ettim. Ketildan su dokuyorum ya bardaga, 1-2-3-4 sayiyorum. Her bardagin boyutuna gore rakam var esliyorum kupa 5 fincan 3 vs anladin mi? Fark eder etmez uzerine gitmeye basladim. Simdi sayayim lan nolacak desem ilerde nerelere gider bu biliyorum.

Kendimle ilgili anlatabilecegim cok ornek var da cok uzadi yazim :d Farkindalik guzel seydir, okb icin belki en gereklisidir. Cunku zihindeki kimyasal bozuk ilacla gideriliyor (gerekliyse) ama davranissal bozuklugun en onemli yontemi uzerine gitmek uzerine gitmek. Cok onemli. Doktorlar cocukla konusmak istiyosa vardir bildikleri. Alaninda uzman doktora guvenmeliyiz bence

Son düzenleme:

Bu kadarlık bir davranıştan şüphelenmek zor. Velev ki tek başına bir okb belirtisi sayılsa, ve tek davranış buysa, zamanla geçebilir, ya da hiç ilerleme göstermeyebilir, klinik tanı aldıracak bir durum hiç doğmayabilir.
Siz konuyu birebir sormayın. Tepki gösterdiğinde sanırım siz de ona bir tepki göstermediniz zaten. Öyleyse doğru yapmışsınız, ne davranışı besleyin (aferin, düzenli kızım falan demek gibi), ne de davranışı bırakması için bir telkinde bulunun. Klinik açıdan önemsiz muhtemelen. Ancak siz dediğiniz gibi takibinize devam edin. Masası dışında başka ritüelleri var mı diye?
Bir de benim aklıma okulu geldi. Öğretmeniyle konuştunuz mu konuyu? Onun fark ettiği bir durum var mı? Olduysa bir tepki vermiş mi? Mesela düzenli olduğu için sınıfta çok övmek (olumlu pekiştirme) gibi.
Ya da atıyorum daha önce öğretmeni ders çalışırken düzenli olmak hakkında bir nutuk çekmiştir sınıfa, sırası dağınık bir öğrenciyi azarlamıştır falan, çocukta yer etmiştir, aşırı bağlanmıştır davranışa.
Okulda da öğretmenin dikkatini çeken ekstra bir durum yoksa ve mevzu hiç geçmediyse sakin sakin izleyin derim

Hikayeniz süper, geçmiş olsun ve tebrik ederim
Söylediğiniz gibi psikiyatrik sorunlarda içgörü düzeyi düşükse iyileşme gerçekleşmiyor ne yazık ki. Sadece iyileşme isteği yetmiyor, içgörü de gerekiyor gerçekten.
%50 hasta, kalan yüzde %50 doktor+ilaç+terapi. bazen kötü bir doktorla bile iyi ilaç ve hasta içgörüsüyle tedavi sağlanırken en iyi doktorlar ve en uygun ilaçlar hastanın tedaviye katılımı olmadan olmuyor..
Bende hep ufak tefek şeyler çıktı üniversitede. Aynen o zaman kendim üzerine eğildim. yöntemler geliştirdim vs. Bende kaygıyla bir gider, ütüyü çektim mi, kapıyı kilitledim mi. Bunu tam aşamadım daha, bazen artıyor bir tetikleyici olursa Kardeşimde de ufak tefek şeyler var.. Genetik de neden olmuyor bazen, çevre etkileşimli de olabiliyor, ya da genetik+çevre beraber etkiliyor.
tekrar geçmiş olsun

Sagol minnosum belli ki sen de farkindalik duzeyi yuksek birisin. Uzerine gitmeye devam ilerlemeden..

Zaten arastirmalar karakterin yuzde 50 genetik yuzde 50 cevresel faktorlerden olustugunu soyluyor. Ikisi de etken. Ben genetik mirasimda oldugunu biliyorum ama seninki cevresel etkenlerden de olabilir dedigin gibi. Mensei ne olursa olsun, bizim gibi dogasinda okb egilimi olan insanlarin bu konuda kontrollu ilerlemesi en guzeli.

Aynen katılıyorum canım
Benimki de aslında genetik + çevre muhtemelen... Çünkü evde her birimizde bir nane vardır
3-4 yaşında çocukken de yaparmışım bazı şeyler, ben hatırlamıyorum, bizimkiler anlatır... Sonra geçmiş kendiliğinden, taa üniversiteye kadar da çıkmadı. Tam plaka ezberleme çizgilere basamama falan başlamıştı ki, ne oluyor dedim, benimsemeyeceğim bunları diyerek kendime söz verip, üzerine eğildim her birinin sırayla.
Okb değilim de sadece zor dönemlerde eşlikçi belirtiler çıkıyor sanırım.
Daha sonraları depresyon atlattım, bir de anksiyete tanısı alıp tedavi de oldum, o zaman doktora çok bahsetmedim bu eski meselelerden, çok daha önemli konular olduğundan, o da çok irdelemedi ama OKBye yatkınlığın var dedi o kadar.
Yine de özellikle yorgun ya da stresli dönemlerimde evden çıkamam bir türlü Camlar, fişler, fırın, ocak falan aklımda kalır evde kedicik var, onun etkisi var biliyorum. Ama her kedili evden böyle de çıkılmıyor, onu da biliyorum. Bir ara ta apartman kapısından geri dönüp çıkmaya başlamıştım, üçüncü defa olur olmaz - bariz bir şey unuttuğumu hatırlamıyorsam - bunu yapmayacağıma söz verdim kendime, yapmıyorum artık eh bu iyi halim diyip kalanını da çok takmıyorum. Çok şükür mutluyum da huzurluyum da epey uzun zamandır...
Söylediğin gibi farkındalık olunca çığ gibi büyümeden hallediliyor bir çoğu aslında Bilmem ki müdahale etmesek ağırlaşır mıydı durumlar, yoksa zaten hafifti de biz mi baş edebildik Yine de bunları yaşarken ve aşacağım diye karar vermeden önce, gerçekten bir mecburiyet gibi görünüyordu gözüme hepsi.
Umarım bu konuda sıkıntısı olanlar da, senin küçücük bir çocukken nasıl aştığını okuyup da umut ve güç bulurlar

Birbirlerini tetikleyen hastaliklar bunlar zaten, ne mutlu tedavi gerektiren durumlari halletmissin bununla gecmis olsun canim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…