Merhaba önce size de sabır diliyorum ama benden çok daha iyi konumdasınız. Bu koleje başladıktan sonra tavırları değişmeye başlamıştı ama bu kadar bir olay yoktu ne zaman bu kızla ilişkisi başladı sonra sürekli kendini ispata girişti. Ben bir kaç kere gelen bildirimden gördüm kız açık açık bana şunu al bunu hediye et falan diyor sonuna gülücükler ekleyip. Daha öncede kadın saat ve kolye faturaları buldum. Temel problemim bu kız yani. Ve bu kız oğlumun dünyasında öyle bir yere yerleşmiş ki çok şaşkınım odasında her yerde bu kızın ismi yazıyor heryere ismini yazmış. Telefonunun bilgisayarının ekran resmi yine bu kız. Hakkında konu açtığım zaman öyle bir imaj çiziyor ki sanırsınız kız cennetten çıkmış gelmiş istediği gerçeği yaptırabilecek gücü var oğlum üzerinde. Daha önce oğluma birisi bana not bırakıyor deyip kavgaya sokmuşluğu da var yine kolej ki orda bıçak vs gibi olaylar olmuyor. Neler yaşadık bir bilseniz. Bu yaşta bu kadar bağlılığın altında acaba bir cinsel paylaşım mı yatıyor diye aklıma geliyor ve bu beni çok korkutuyor.... Kızın babası da baya yanında başka avukatlar çalıştıran bir avukat yani olay başka yerlere bile savrulabilir. Öyle korkularım var ki... Keşke sizin yaşadıklarınız gibi olsa. Kolay değil ama daha başa çıkılabilecek bir durumdasınız.
Gece gördüm konunuzu inanın çok üzüldüm okuyunca resmen uykum kaçtı. Ama şimdi sabah yorumlarınızı detaylı okuyunca görüyorum ki sizin bazı hatalı yaklaşımlarınız oğlunuzun durumunu körüklüyor.
İlk olarak oğlunuza hatalarının sorumluluğunu vermiyorsunuz. Talepkar bir kız arkadaşı olabilir, hayat şartları, çevresinden gördüğü beklentileri karşılamıyor olabilir. Bu şartlar Dünyadaki tüm insanlar için geçerli. Hepimiz bizden daha iyi şartlarda yaşayan insanlarla karşılaşıyoruz ve sınırlarımızı düzgün çizmediğimiz sürece hepimiz, karşımızdaki insanlardan, gittikçe artan baş edemeyeceğimiz talepler alırız. Oğlunuzun sınırlarını bilmemesi, hırsızlık gibi korkunç bir suça yönelmesi kesinlikle karşı tarafın problemi değil. Konuyu kız arkadaşı veya kız arkadaşının ailesi ile çözemezsiniz. Çünkü asıl sıkıntı onlarda değil. Daha doğrusu onların sıkıntıları sizin oğlunuzun bu halde olmasının sebebi değil. Onlarla iletişim kurup, konuyu onların vicdanına oynayarak çözmeye çalışmanız resmen kendi çocuğunuzu disipline etmekten kaçmak.
İkincisi oğlunuzun hatalarının bir yaptırımı olmuyor. Bağırıp çağırıp kavga etmek ya da oturup konuşmak bir yaptırım değil. Sadece durumdan memnuniyetsiz olduğunuzu belli etme şekliniz. Halbuki aileden çalmak sadece gerçekten çok aşağılık birşey değil aynı zamanda da bir suç. Ama sizin oğlunuz aile içinde bile bir yaptırıma maruz kalmıyor. Okulu değişmiyor, sevdiği şeyler kısıtlanmıyor. Yanınızdan alınıp babasının yanına gönderilmiyor. Harcadığı parayı bir şekilde telafi etmesi beklenmiyor. Bu durumda çocuk fayda/zarar mantığı kuruyor kafasında ve kız arkadaşını sevindirmek/akranları arasında havalı bir erkek arkadaş adayı olmanın yanında sizin üzülmeniz ona büyük bir bedel gibi gelmiyor. E haklı. Çünkü çünkü ödemek zorunda kaldığı bir bedel yok. Yaşı ve hayat deneyimleri gereği, para kazanmanın ne kadar zor olduğunu da bilmiyor. Sizinle empati kurup niye meseleyi bu kadar büyüttüğünüzü anlamasına imkan yok.
Üçüncüsü asıl meseleyi çözmek yerine oğlunuzun kız arkadaşıyla olan potansiyel cinsel ilişkisi ve bunun potansiyel sonuçları ile ilgili endişelenmeniz şu durumda bence çok gereksiz. Enerjinizi olası sorunlar hakkında endişelenmek yerine varolan sorunları çözmeye harcamalısınız. Çocuğunuzun aşırı bağlı ve fedakarca sevgi gösterme stiline gelince, bu da sizin ona yaklaşımınızdan kaynaklanıyor. Çocuklar sevgi gösterme tarzını anne-babadan öğrenir. Ortada her türlü talebi, hatayı sineye geçen, çocuğun çalma, üstüne yürüme gibi davranışlarına ciddi yaptırım göstermeyen sınır çekmeyen, çocuğu karşısında kendi öz saygısını yitiren bir anne-baba olduğu için çocuğun sevgisi de bu kadar fedakarca ve özsaygısını hiçe sayar tarzda. Yine aynı şekilde ayrılık sürecinde eksik kaldığını düşündüğünüz noktaları maddi hediyeler ve sonsuz hoşgörü ile kapatmaya çalıştıysanız, kıza sevgi gösterme anlayışının maddiyat üzerine olmasına, ya da gidip böyle maddi beklentileri olan bir kızla birlikte olmasına şaşırmamalısınız. Çocuğun normali bu çünkü.