- 20 Eylül 2021
- 16
- 29
- 41
-
- Konu Sahibi HerZamanUmutluOl
Araştıracağım teşekkürler.Öncelikle telaş yapmayın çünkü iyi bir eğitimle normale dönen çok çocuk var. Bütün uyaran ekranları kapatacaksınız ve birebir ilgileneceksiniz. Benim size tavsiyem cbd yağı ve bentonit kili. Bunları araştırın.
istanbulHsngi şehirdesin?
Koşarken ve ayakta dururken tabanına basıyor ama yavaş yürüdüğünde parmak ucunda yürüyor.Atipik otizm hakkında bilgim yok ancak ayak ucunda yürüme durumu arkadaşımın çocuğunda da vardı.
Onun arka grup bacak kaslarında kısalık olduğu için öyle yürüyormuş.
Ortopedi ye de götürün derim.
Hayır biz ilk bunu fark ettik. Sonrasında diğer belirtilerini gözlemledik.Sadece ayak ucu yurumeden mi bu teshis konuldu
ilk oğlum da parmak ucunda yürüyordu. 2 yaşında bitti. Şimdi 7 yaşında 2. sınıfa gidiyor. İnşallah evlatlarımız güzel yerlede görürüz.eski komşumun oğluda parmak ucunda yürüyordu
şuan tıp fakultesi kazandı çocuk inşallah boşunadır korkularınız
Örnek eğitimler en çok aradığımız konu. Bizimkisi 21 aylık ve ona uygun etkinlikler arıyoruz.Merhaba instagramda merf xl var otizmli bir oğlu var önerildi mi bilmiyorum ama onu takip edebilirsiniz her gün yaptığı etkinlikleri sayfasına koyuyor.
Anladım evet arkadaşımın çocuğu da aynıydı. Sadece yavaş yürüme durumunda ayak ucuna basıyordu. Ayak bileğindeki kaslarda da gerginlik olduğunda böyle basabiliyorlarmis.Koşarken ve ayakta dururken tabanına basıyor ama yavaş yürüdüğünde parmak ucunda yürüyor.
geçmiş olsunOğlum Aralık 2019 doğumlu ve yürümeye başladığında parmak ucu yürümeleri vardı. Çocuk doktorumuza bu durumu sormak için götürdük. Bizi Çocuk Nöroloğuna yönlendirdi. 5 Ağustos 2021 tarihinde aklımıza hiç gelmeyen bir tanı konuldu. " Atipik Otizm ". Hemen o gün bir psikologdan test istendi. Denver Gelişim Testi 2 ve o test sonucunda gelişim geriliği olduğu yazıyordu.
"Atipik Otizm açısından takip edilmelidir ve Duyu Bütünleme önerilmektedir."
Bundan sonra tekrar Çocuk Nöroloğuna gittik bize durumu izah etmeye çalıştı. Çocuk psikiyatristine yönlendirdi.
Hastane çıkışı elime telefonu aldım ve atipik otizm hakkında araştırmalara başladım. İçimde sorular, üzüntüler, korkular ve şaşkınlık vardı. Hani deprem olduktan sonra deniz suyu çekilmeye başlar ya onun gibi içimin ve ruhumun bir yerlere çekildiğini hissettim. Büyük bir tsunami beni ve eşimi bekliyordu anlamıştım. Yeni bir hayat bizi bekliyor...
Araştırmalarımı, öğrendiklerimi, deneyimlerimi ve en önemlisi duygularımı paylaşmak için bu konuyu açtım. Umarım otizm hakkında siz de deneyimlerinizi ve en önemlisi dua
Meraba canım Allah şifa versin benim oğlum da göz teması var ama kısıtlı parmak ucunda yürümüyor konuşma var ama diyalog yok .inşallah çocuklarımızda hiçbirsey yoktur bu hastane yollarında perişan olduk bende odaÇocuğumdaki ilk belirtiler:
İsmiyle seslendiğimde bakmıyor.
Anlaşılır kelimeler çok sınırlı. Bab(baba) ade(anne) ab(abi) geldi, bitti bunun gibi çok nadiren söylediği kelimeler var.
Parmak ucu yürümesi var.
Sevindiğinde ve heyecanlandığında kollarını kaldırıp ellerini çırpıyor
Göz teması çok sınırlı
Oyuncaklarını alıp fırlatıyor ve düz duran nesneleri devirmekten hoşlanıyor.( 5lt lik su şişelerini, sandalyeleri...)
Kalabalık ortama girdiğinde ağlama krizine giriyor.
Yaşıtlarını gördüğünde ilgisiz davranıyor.
Yemek yedirirken aç olmasına rağmen inatçı davranıyor.
Şuan aklıma gelen belirtiler bunlar.
Benim ablamin oğlu 2017 dogumlu onda da gerilik var. Daha kundakdayken anlamişdik. Çocuklarda emme refleksi olurdu ama meme başini agzina direse de bulamiyordu. Sonra geç konuşma, ismini aldirmamasi, yapma dedikce ya da hatasindan dolayi azarladikca gulerdi ( azarlamak derken akliniza kotu senaryo gelmesin. Bazen gerçekten sinirlari zorluyordu insanlarin içinde ve sifir anlayiş. Ablam çildiriyordu hep basdirsa da bazen tutamiyordu hafif de olsa artik azarlamaya başliyordu). Sonra tedavi olmaya başladi ve baya baya ilerleme kaydetti. Konuşmasi duzeldi. 5 yaşi olacak hala kakasini alyina yapardi artik bir kaç aydir kendisi haber bile vermeden tualetde yapiyor. Dinliyor. Belki 7 yasinda okula başlayamaz hala biraz belli oluyor ama bemce bir kaç seneye toparliycak. Artik bizim içim diger çocuklardan farkli gorunmuyor MasaAllah. Merak etme zamaninda uzerine duş. Bizimkisi tedaviye geç başladi. Babasida boyleydi diye diye baski yaptilar tedavisini gecikdirdiler çocuğunOğlum Aralık 2019 doğumlu ve yürümeye başladığında parmak ucu yürümeleri vardı. Çocuk doktorumuza bu durumu sormak için götürdük. Bizi Çocuk Nöroloğuna yönlendirdi. 5 Ağustos 2021 tarihinde aklımıza hiç gelmeyen bir tanı konuldu. " Atipik Otizm ". Hemen o gün bir psikologdan test istendi. Denver Gelişim Testi 2 ve o test sonucunda gelişim geriliği olduğu yazıyordu.
"Atipik Otizm açısından takip edilmelidir ve Duyu Bütünleme önerilmektedir."
Bundan sonra tekrar Çocuk Nöroloğuna gittik bize durumu izah etmeye çalıştı. Çocuk psikiyatristine yönlendirdi.
Hastane çıkışı elime telefonu aldım ve atipik otizm hakkında araştırmalara başladım. İçimde sorular, üzüntüler, korkular ve şaşkınlık vardı. Hani deprem olduktan sonra deniz suyu çekilmeye başlar ya onun gibi içimin ve ruhumun bir yerlere çekildiğini hissettim. Büyük bir tsunami beni ve eşimi bekliyordu anlamıştım. Yeni bir hayat bizi bekliyor...
Araştırmalarımı, öğrendiklerimi, deneyimlerimi ve en önemlisi duygularımı paylaşmak için bu konuyu açtım. Umarım otizm hakkında siz de deneyimlerinizi ve en önemlisi dualarınızı bizden esirgemezsiniz.
Hepinize şimdiden teşekkür ederim.
Onun sayfasında etkinlikler varÖrnek eğitimler en çok aradığımız konu. Bizimkisi 21 aylık ve ona uygun etkinlikler arıyoruz.
Özelden numaranizi yazabilirseniz size ornek calismalar gonderebilirim. Performansini bilemiyorum ama en azindan yol gosterici olur. Ozel egitim ogretmeniyim.Örnek eğitimler en çok aradığımız konu. Bizimkisi 21 aylık ve ona uygun etkinlikler arıyoruz.
teşekkür ederim paylaşımınız için. Evet araştırdıkça bu durumun ( hastalık, farkındalık ner demek isterseniz ) derin bir kuyu oldugunu fark ettim. Benim gibi yeninöğrenenlere vakit kazandırmak icin bu konuyu açtım.merhaba, konunuzu ve birkaç gönderinizi daha okudum. çocuğunuzda gözlemlediğiniz şeyler otizmle uyumlu. benim kardeşim otizmli, 23 yaşında. hatta aldığı ilk tanı atipik otizmdi daha sonra gittiğimiz bir doktor atipik olmadığını söyledi. ama zaten çok büyük bir fark olduğunu gözlemlemedim. esas fark erken tanı ile en erken zamanda başlanacak olan özel eğitimdir. özel eğitim ve rehabilitasyonla neredeyse kendi kendine hayatını idame ettirebilen bir çocuğunuz olabilir. olabilir diyorum çünkü otizm çok dipsiz bir kuyu çok belirsiz. umarım siz onlardan olursunuz.
benim kardeşimde ayrıca görme engeli de var , doktor hatası sebebiyle. 6 yaşında otizm tanısı aldık ayrıca, biz bu sebeplerle kendi kendimizi idame ettiremiyoruz.
ankara da gazi eğitim fakültesindeki özel eğitim bölümünün hocaları bize çok yardımcı olmuştu. konuşması için ses kayıt cihazı almıştık ve özel eğitim dersini öğretmen kayıt altına alıyordu. ve evde gün boyu o dersi tekrar tekrar dinliyordu.
kaynaştırma olarak kreş ve anaokuluna gitti. daha sonra görme engelliler okuluna devam etti.
şimdi evin içinde her işini kendi hallediyor ama dışarıya bağımlı maalesef. onun dışında şakalaşacak kadar ilerledi konuşmalarımız.
öfke nöbetleri olacaktır, zamanla azalıyor ama bitmiyor en azından bizde bitmedi. o noktada da psikiyatrik ilaçlarını kullanıyoruz düzenli olarak. sadece dozu - kendi gözlemimiz doğrultusunda tabii ki - az kullanıyoruz.
kısacası şu an için en önemli nokta eğitim. özel eğitim + sonrasında kreş anaokulu kaynaştırma öğrencisi olarak eğitimi özenli devam ettirin. kaynaştırma öğrencisi kabul etmemek gibi şeylerle karşılaşırsanız hakkınızı sonuna kadar arayın.
Allah yardımcınız olsun, iyi ki erken fark edilmiş. bir sorunuz , sorununuz olursa bana yazabilirsiniz.