Oğlum üstün zekalı mı ?

sorulan her sorusunun cevabina neden diye soran cocugu akilli goren bir anne var tandiigim

ikinci cocukta bile aylara gore gelisimi farkli cocuklar yetistiriyoruz :))

merhaba,
Allah bağışlasın evladınızı, umarım hayat hem onun hem sizin için sancısız geçer. merak ettiğim bir şey var. çocuğunuza karşı davranışınızdan sizin de farkindaliginizin cok yüksek olduğu anlaşılıyor. bu hep böyle miydi? yani üstün zeka tanısı almadan önce de çocuğunuzun doku, koku, hassasiyetini böyle yorumlayabiliyor muydunuz (bu örneği verdiğiniz için bunun üzerinden sormak istedim :)) yoksa o zamanlar bu tarz durumlar size simarikca geliyor muydu? eğer simariklik olduğunu düşündüyseniz ve başta ona göre tepki verdiyseniz bu çocuğunuzda kabuğuna çekilme, duygusal olarak körelme, yalnizlasma gibi durumlara sebep oldu mu?

Merhaba. Ben de bu sorunuzdan sizin farkindaligi yuksek biri oldugunuzu anliyorum

Acikcasini soylemek gerekirse kizimi buyuturken kendi cocuklugumu buyutuyor gibiyim. Bunu soylemek beni uzuyor ama karakteri benim kopyam gibi. Ben baba evinden ayrilana kadar umdugum ama bulamadigim hassasiyeti, bilakis otekilestirmeyi, yermeyi hatirimda hep taze tutarak anne oldum. Umdugum anneligi cocuguma vermeye calistim. Kizimla ilgilenirken sadece kendim oldum aslinda. Kizim da bana benzedigi icin dogumdan itibaren butun ihtiyaclarina normal karsilayarak cevap verdim. Ama ben bastirilmis bir cocuktum. Kendimi sinirlamayi travmatik bir surecle olsa da ogrendim. Zorlugum basklarina degil daha cok kendi icimde bana yansidi. Kizimsa tum karakterini ortaya koyabilecegi bir ortama sahip. O yuzden tum zorlugunu sergileyebiliyor ve ben buna yabanci oldugum icin yonetirken yetersiz ve tukenmis hissedebiliyorum zaman zaman. Onu sonraki hayatini dusunerek sinirlamak istiyorum bazen ama bunun onun ruhunu ne kadar yaralayacagini kendimden bildigim icin akisina birakmak zorunda hissediyorum. Bugun iyi olmasi icin makul olcude yapabileceklerimi yapiyorum. Yarin ne olacagi konusunda Allah'a tevekkul ediyorum. Umuyorum huzur dolu, huzur veren bir insan olur.

Tesekkur ederim ilginiz icin

anladim. sizi tebrik ederim öyleyse :) insanın çocukluğunu karşısına alıp, ona şefkat gösterebilmesi ve böylece kendi göremediği ilgi, anlayış ve sevgiyi evladına iletebilmesi hiç kolay değil. dualariniza yürekten amin ^^

Merhaba, öncelikle maşallah çocuğunuz olması gerektiği gibi keşfeden, taklit eden, öğrenmeye açık bı çocuk Allah bağışlasın. Ancak bu verdiğiniz bilgiler üstün zeka için çok spesifik bilgiler değil. Yani üstün zekali mi değil mi bunlara bakarak yorum yapamam. Ancak size bı kaç tüyo verebilirim gozlem sürecine katmaniz için. Her çocuk farklı özelliklere sahip olduğu gibi üstün çocukta kendi kategorisinde birbirinden farklı özelliklere sahip. O yüzden yürüme, motor beceriler değişebilir. Ama dil gelişimi bilişsel gelişim ile esdugumlu kabul edilir. Kendi oğlundan örnek vericem şuan 4.5 yaş (çocuk psikiyatrisi tarafından tanılı) ilk kelimelerini amaca yönelik 5-6 aylıkken kullandı. 12 aylikken doğum gününde malesef misafirlere iki kelimeli bir küfür etti (mahalle kültürünün yaygın olduğu bir İstanbul semtinde oturuyorduk) 12-14 ay arası kelime sayısı kaçtı hatırlamıyorum ama 14 aylıkken atta gidicez gibi iki üç heceli kelimeleri birleştirip cümle kurabiliyor, 15 aylıkken 10 a kadar sayı sayabiliyor, geometrik şekilleri ana-ara renklerin hepsini tanıyıp soyleyebiliyordu. 12 aylikken 60

Gönderim bağlantıdan dolayı bı hata yüzünden yarım kaldı. 12 aylikken 60 li kelime kartlarını ezbere biliyordu, kitaplara aşırı düşkündü, sabah kitaplarini eline alırhadi oku diye getirir tekrar tekrar okuturdu. Yine 12 ay civarı bu ne soru kalıbını kullanmaya başlamıştı. Bence üstün potansiyelli çocuklarda en ayrıcı ozelliklerden biri bitmek tükenmek bilmeyen sorulardir. Ayrıca bu ne diye sorduğunda verdiğimiz cevap onu tatmin etmiyordu. Mesela bu mavi renkli bı kalem, böyle yazmaya yarıyor diye açıklama yapmamız lazımdı ki tatmin olup tekrar bu ne diye sormayı kessin. Onun haricinde bu çocukların duyusal hassasiyetleri daha bebeklikte farkediliyor. Oğlumda sıcak, ses ve doku hassasiyetleri vardı hala da var artarak devam ediyor. Beden farkindaliklari düşük oluyor, duyusal hassasiyetleri de bazı alanlarda eşikleri yüksek bazı alanlarda düşük oluyor (netten duyu bütünleme bozukluklarını araştırıp çocuğunuzu buna göre gozleyebilirsiniz) oğlum çocuk psikiyatrisi yönlendirmesi ile ergoterapi alıyor şuan ama bu durumun üstün potansiyel ile ilgili olduğunu bilseydim çok daha erken baslatirdim terapiye. Bir de 8-9 aylıktan itibaren çoklu komutları alır uygulardı, yanında sürekli şifreli konuşurduk, anlamayacagini düşündüğümüz kelimeleri bile anlar olay çıkarırdı. ( Eşim akşam dışarı çıkalım derse anında kapıya emekler hadi hadi diye ağlardı) o yüzden konuşmalarımız hep sifreliydi. Bu bahsettiklerim sizin gözlem yapabilmeniz icin 15 aylık olana kadar olan süreç. Aklıma gelmeyen bı çok şey daha vardır. 15 aydan sonra belirtiler daha da artıyor özellikle 18 aylık olduktan sonra artık çevrenin de ilk bakışta bu nasıl çocuk yorumları başlıyor. Umarım fikir verebilmisimdir. Akademik olarak çocuğuma çok bişey öğretmedim, bir çoğu gizil ogrenme ile oluştu. Yaz kış hep disaridaydi, okula başlayana kadar sadece oyuncaklarla ve toprakla bitkilerle haşır neşir oldu. Size de tavsiyem potansiyelini ortaya cikarabilmesi için akademik yüklemeden ziyade oyuna yönlendirin. Sevgilerle

Kinestetik zekası yüksek gibi duruyor. Böyle insanların matematik zekaları da yüksekti sanırım. İyi bir pedagogtan çocuğun gelişiminin desteklemek adına tavsiye alın
Ve burada kıskançlıktan nefret kusan kadınları dikkate almayın

Ay bi de küçücük çocuğun etrafı keşfetmesine hiperaktif gidin destek alın demiş bazı kişiler, delirmemek elde değil. Resmen kendi içindeki nefretlerini dökmüşler ortaya. Bir annenin çocuğu için olan heveslerini yıkmışlar kıskançlıktan. Maşallah hanımefendi çok güzel bir çocuğunuz var, destek olmaya devam edin çocuğunuza, buradakiler olumsuz yorumlara asla aldırmayın

Merhaba benimde 4.5yaşında oğlum var. 9 aylıkken yürüd 15 aylıkken telefondan toplama çıkarma yapabiliyordu. 18 aylıkken okumaya başladığını farl ettik. Asla yerinde durmuyor sürekli hareketliydi konuşması vardı ama 18.ayda azalmaya zamanla susmaya başladı. Kendi kendine oyun kurup dışarıyla ilgilenmemeye başladı 2 yaşında pedagoga götürdük riskli çocuk teşhisi aldık 3 yaşında atipik otizm teşhisi aldı. 3.5 yaşında ise gelişimsel psikiyatrilerce uyaran eksikliği tanısı aldı. Bir uzman da tip 3hiperleksi denildi. Krese gidiyor şimdi terapileride devam ediyor. Okuldaki öğretmenşeri üstün zekalı diyorlar. Okumayı engellemeye çalışıyoruz ama araba plakalarını reklam tabelalarındaki alakasız duyulmamış kelimeleri parmağıyla gösterip okuyabiliyor. Rakamları Türkçe İngilizce fransızca ve İspanyolca sayabiliyor. Kreşte İngilizce ve fransızca öğreniyorlar. Bazı takıntılı davranışları vardı onları yenmeye başladık.

Ama cevaplarınız malesef cok ters ve kırıcı
Siz başka insanların olumsuz yorumlarına takılmayın. Bendr uzun uzun anlattım okursunuz yorumumu size diyeceğimi yazmadan bitirmişim. :) bol bol yaşıtların yanına götürün ben pandemidr çıkaramadım çok etkisi oldu.. Birdr tv açık olmasın o evdeyken uyanıkken. Bakmıyorlarken bile arkadan gelen sesi belleklerine alıyorlarmış ve uyaranları kapanıyormuş bunları bize çocuk be ergen psikiyattimiz söyledi. Bol bol oyun oynayın onunla nu oyunlarda kurallı olsun. Mesala evde dubalarla mavi topu vur ardından mavi legoyu maviye tak renk renk böyle devam edebilirsiniz. Böylece kuralları öğreniyorlar ve yaşı ilerledikçe sizin koyduğunuz kuralları böyle kavrıyorlar. Bir de mesala çok zıpladığında oğlum yoruluyor ama durmuyor hemen gidip omuzunu tutup BİTTTTİİİi diye durduruyoruz bu da işe yarıyor. Park bitti zıplama bitti koşma bitti. İki gün deneyin sonra dokunmadan bitti deyince durur. Aman otursun da dinlensin die tv açmayın biz açtık uyaran eksikliği hatta atipik otizm denildi. Size tavsiyem bunlardır :)

Bu konuda ben banlandim ama ne yavruya ne anneye karşı kotu bir tutum sergilemedim. Kadın direk saldırdı illa zekası ileri diyin diye, yaramaz kelimesi ağır geldi ... Sosyal medya fenomenleri ve onların fan takımları gibi kötü kalpli siniz kiskancsiniz denilince işi dalgaya aldık suçlu çıktık ama bilemedim

Boşver kuzu ya.Ben de anlamadım herşeye ban yioruzgül gitsin.Ben Anadolu Lisesi mezunuyum.Bizim zamanımızda ilkokuldan sonra sınava giriliyodu Anadolu Lisesi için.Hazirlikla beraber 7 sene eng okuduk.Fizik,kimya,biyoloji dahil.O zamanlar dönemin en prestijli okuluydu,en zeki öğrenciler kazanırdı.Ve benim matematik dersim ve diğer sayısal derslerim ilk günden son güne kadar berbattıeng dersim mükemmeldi.Zaten eng öğretmenliği okudum sonrasında da.Bi gün veli toplantısı sonrası matematik öğretmenimiz "millet Anadolu Lisesi kazandı diye çocuğunu üstün zekalı zannediyo.Matematiginin kötü olduğunu kabul etmiyo"demisti.Simdi çok iyi anlıyorum ne demek istediğini.Kaldi ki konu sahibinin çocuğu üstün zekalı falan değil.Merakli ve belki biraz haylaz.Yani herkes gibi.Zaten üstün zekalı olsa bile bunu biz değil, konunun uzmanı söyleyebilir.Anneme de sordum bu arada ben de boylemiydim diye (konu sahibinin konusunu okuduğum kadarıyla) daha beterdin dediüstün zekalı değilim,matematik ve diğer sayısal derslerim berbattı.Eng öğretmenliği okudum.

Benim eşim için bu çocuk terörist olur derlermiş kv hep ağlamış her yaramazlık it kopukluk ondaymis ama şimdi gayet normal sakin bir tip ....dönemler olabiliyor, kızım gayet cooldu, şimdi bir cadı ...

therealsinner he birde ben sosyal bilgiler öğretmeniyim, ingilizce öğretmeni arkadaşın kardeşi üstün zekalı ve onların işleri de cidden çok zor onlara özel okullar var ve her şehirde yok. Yurt dışına falan çıkıyordu baya pazarlama kafası vardı. Arkadaşım Allah herkese normal beyinli evlat versin derdi

Bu olayı neden bu kadar manipülatif hale getirdiniz. Herkesin fikri kendi için değerli. Bı çok kişi anneye "çocuğun normal gelişim gösterdiğini" üslubuna dikkat ederek söylemiş. Ama alay edilerek birine cevap verildiğinde karşılığında tabi ki tepkisellesecektir insan. Konu sahibi belki çocuğu için heveslendi, belki endiselendi. Yardım edebilecek kadar bilgi sahibiyseniz yorum yaparsınız. Ben böyle bı çocuğa sahibim, endişelerim olduğu kadar gurur da duyuyorum çok şükür. Yaşadığım zorluklar var, maddi manevi imkanlarimi seferber ediyorum zorlukların üstesinden gelebilmek için. Hem öğretmen olarak hem anne olarak özel gereksinimli öğrencilerime ve çocuğuma hiç bı zaman tüh tüh vay diye yaklasmadim. Allah normal beyinli çocuklar nasip etsin demek yerine "Allah herkese sağlıklı, hayırlı evlatlar nasip etsin" dileginde bulunmak çok zor olmasa keşke. Takdir edersiniz ki ister üstün zekalı, ister zeka geriliği, ister dehb, ister otizm. Herkesin evladı kendine kıymetli...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…