Adini soyledigimde isine gelince bakiyor gelmeyince bakmiyor. Ama yapma! Dedigimde hemen donup bakiyor birakiyor. Sonra gulmeye basliyor beni yumusatmak icin. Donen cisimlere ozel ilgisi yok. Supurge sac kurutma makinesi vs onlari seviyor. Ama bazen araba tekerlerini ceviriyor( 4,5 defa ceviriyor boyle dakikalarca saatlerce degil).Adı söylenince dönüp bakıyor mu? Tekerleklere veya çamaşır makinesi gibi dönen cisimlere ilgisi var mı? Göz teması var mı? Bana normal geldi kurduğu iletişim. Bazıları sonradan açılıyor
Herzaman bakmiyor. Eger biseye odaklanmissa kesinlikle bakmiyor.İsmini söylediğinde size bakıyor mu ?
Benzemiyor sizinki otizme , bana normal geldi. Bazıları öğrendiklerini biriktirip sonra ortaya döküyor. Sizinki de öyle olacak gibiAdini soyledigimde isine gelince bakiyor gelmeyince bakmiyor. Ama yapma! Dedigimde hemen donup bakiyor birakiyor. Sonra gulmeye basliyor beni yumusatmak icin. Donen cisimlere ozel ilgisi yok. Supurge sac kurutma makinesi vs onlari seviyor. Ama bazen araba tekerlerini ceviriyor( 4,5 defa ceviriyor boyle dakikalarca saatlerce degil).
İnsallah. Yarin cocuk doktorundan randevu aldim. İcimi rahatlatiyor oyle yazmaniz insallah kotu birsey yoktur.Benzemiyor sizinki otizme , bana normal geldi. Bazıları öğrendiklerini biriktirip sonra ortaya döküyor. Sizinki de öyle olacak gibi
Oyle mi dersiniz. İnsallah oyledir.Bence normal. Yabancılara karşı tavrı da karakter meselesi biraz
Merhaba oğlunuz bence gayet normal çocuk gelişimi sertifikam var çok uzman değilim ama benim de oğlum aynı şekilde davranıyor bazen bu biraz karakterle alakalı ancak siz çalıştığınız için sizinle bağının kopmasını istemiyor ve size yaptırmaya çalıştığı şeyleri sizinle olan iletişimin bi parçası olarak görüyor içiniz rahat edecekse götürün tabi doktora ama benim oğlum 15 aylık bu dediklerinizin bazılarını o da yapıyor doktorlar bütün gelişimini normal görüyorlar. Çok fazla insan görmediği için çekingen davranması da gayet olağan sosyalleşmesi için birlikte insanlar arasında aktiviteler yapabilirsiniz. Bebeğinizin sadece sizinle biraz daha vakit geçirmeye ihtiyacı var gibi geldi bana. Son olarak bebeklerle oynan ce eeee gibi kaybolup ortaya çıkma oyunları onlarda sizin yokluğunuzda mutlaka geri geleceğiniz algısını oluşturur. Bol bol cee ya da saklambaç oynamanızı tavsiye ediyorum arkanızdan ağlamaları azalacaktır. Şunu da önemle söyleyim kesinlikle bebeğinizden gizlenerek yanında ayrılmayın ona açıklama yapıp öyle evden çıkarsanız size olan güveninin sarılmasını engeller.Merbahalar arkadaslar. Forumda yeniyim. Google'da gezerken burda bir kac konu okudum ve ben de bir baslik acmayi dusundum. Gunlerdir uyumuyorum.
Calistigim icin bebegime kayinvalidem bakiyor.
21 aylik bir oglum var. 11 aylikken yurumeye basladi. Bana karsi cok duskun(en azindan ben o sekilde gozlemliyorum). Anahtar sesini duyunca hemen kapiya kosuyor ben geldim diye. Eve girdigimde de sevincten elindeki oyuncagi duvara firaltiyor hemen bana dogru kosuyor sımsıkı sariliyor. Evden gittigimde ise arkamdan agliyor. Esime ve babanannesine o denli duskun degil.
Kafama taktigim sey ise sudur: oglum konusmaya baslamadi. Anne baba da demiyor. Sadece babababa, memememe, mamamama ve anlamsiz bir kac kelime soyluyor. Su matarasina su dolduruyoruz kendi alip iciyor. Plastik tabagina birseyler koydugumuzda kendi alip yiyor. Kapilari isiklari acip kapatiyor, oyuncaklariyla oynuyor ama arabalari suremiyor(cok fazla araba da almadim ona gerci) topla oynadigimizda bazen ayagiyla suruyor bazen de topu yakalayip bana getiriyor atayim diye. Benleyken bazen cok guluyor bazen oyuna odaklandiginda bakmiyor. Pandemi ciktiginda bir kac aylikti, evimize dogru durust kimse gelmiyor biz de girmiyoruz. Kardesi yok, bebegi olan komsumuz da yok. Nadiren de olsa arkadaslarim geliyor ama herkesin tepkisi su: bu cocuk niye tepkisiz. Onu guldurmeye calistiklarinda sadece onlara merakli gozlerle bakiyor ama gulmuyor. Opmeye calisirlarsa cok opturmek istemiyor. Kendi yapabildigi seyleri yapiyor ama yapamadiklari icin benim elimi tutuyor bana yaptirmaya calisiyor.
Doktordan randevu aldim, yarin gidecez. Cok tedirginim netten otizm hakkinda birseyler okudum ve kotu oldum. Bu tarz bir durumla karsilasan oldu mu aranizda? Bana birseyler yazin.
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Evet, genelde gizlenerek cikmiyorum evden. Ben ise gidiyorum ama donecem diyorum. Fakat gittigimde cok agliyor. Kayinvalidem gun icinde sen evde yokken pesimden dolaniyor, nazlaniyor bana ama seni gorunce bana donup bile bakmiyor diyor. Ce-e oyununu cok seviyor. Saklambac oynadigimizda katila katila guluyor. Kaynanamin bir arkadasi var torunu benimkinden 1 yas buyuk. Son zamanlarda bir iki defa bize geldiler. İlk seferde anlasamadilar oyuncaklarini paylasmak istemedi onunla. Sonra bizimkiler onlara gitti o cocuk onunla oyuncaklarini paylasmak istemedi. En son bulustuklarimda kavga etmediler hatta oglum zorla ona sarilmak istedi. Onunla oturup oynuyorlar ama karsilikli bir oyun degil, ikisi de kendi havasinda ama en azindan kavga etmediler birbirlerinden kacmadilar. Gece bizimle uyuyor. Uykusu geldiginde evde ben varsam bana, ben yoksam babaannesine gidip sariliyor ki uyut beni. Bazen elimizi tutup yatak odasina cekiyor uyut beni diye. Ben wc ye gittigimde odadan ciktigimi anlayinca oda oda geziyor hic bir yerde yoksam banyoda oldugumu anliyor kapiya dayaniyor acmaya calisiyor ben cikana kadar bekliyor. Ciktigimda hemen kollarini uzatiyor beni kucagina al diye. Esim calisma odasindayken kapi altinda bosluk var biraz ordan isik geliyor yere yatiyor kapinin altindan iceriye bakmaya calisiyor. Balkondaysak geliyor kollarini uzatiyor kucaga alin sokaga bakacam diye. Mutfaga girip deterjanlarin oldugu dolabi karistirmaya bayiliyor.(bosalttik dolabi sadece bir kac bos kutu biraktik). Onu suc ustu yalakayip napiyorsun orda. Dedigimde hemen dolap kapisini kapatip kendini geri cekiyor baska birseyle ilgileniyormus gibi yapiyor. Karistirmadigi dolap yok, buzdolabi dahi. Evde bir ses duydugunda(supurge, fon) hemen sesi takip eder odaya gelir. Bazen elimden supurgeyi alip kendi supurmeye calisir. Benim elimde bir oyuncak varsa hemen yanima gelir onu alir kendi oynamaya calisir. Baska oyuncak alsam onu birakir benim elimdekini almaya calisir. Cam siselerle cam kapaklarla oynamasina izin vermiyor. Eline gecirdigi zaman onu koynunda gizlemeye calisir kacarak uzaklasir. Arasira donup bakar ki ben farkettim mi.Merhaba oğlunuz bence gayet normal çocuk gelişimi sertifikam var çok uzman değilim ama benim de oğlum aynı şekilde davranıyor bazen bu biraz karakterle alakalı ancak siz çalıştığınız için sizinle bağının kopmasını istemiyor ve size yaptırmaya çalıştığı şeyleri sizinle olan iletişimin bi parçası olarak görüyor içiniz rahat edecekse götürün tabi doktora ama benim oğlum 15 aylık bu dediklerinizin bazılarını o da yapıyor doktorlar bütün gelişimini normal görüyorlar. Çok fazla insan görmediği için çekingen davranması da gayet olağan sosyalleşmesi için birlikte insanlar arasında aktiviteler yapabilirsiniz. Bebeğinizin sadece sizinle biraz daha vakit geçirmeye ihtiyacı var gibi geldi bana. Son olarak bebeklerle oynan ce eeee gibi kaybolup ortaya çıkma oyunları onlarda sizin yokluğunuzda mutlaka geri geleceğiniz algısını oluşturur. Bol bol cee ya da saklambaç oynamanızı tavsiye ediyorum arkanızdan ağlamaları azalacaktır. Şunu da önemle söyleyim kesinlikle bebeğinizden gizlenerek yanında ayrılmayın ona açıklama yapıp öyle evden çıkarsanız size olan güveninin sarılmasını engeller.
Ne demek hepimiz çocuklarımız için zaman zaman endişeleniriz. Okurken sanki bana kendi oğlumu anlatıyormuşsunuz gibi hissettim o kadar benzer şeyler yapıyolar ki endişenmeyin lütfen bebeğiniz bana kalırsa gayet her şeyin bilincinde bir çocuk. Bi kaç yabancı simaya tepki vermedi diye ona tepkisiz denmesine izin vermeyin lütfen. Bebeklerimizin kendilerini koruma iç güdüsüyle yaptıkları tedbirli davranışları bunlar. Bebeğinizi çok iyi gözlemlemişsiniz içiniz rahat olsun.Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Evet, genelde gizlenerek cikmiyorum evden. Ben ise gidiyorum ama donecem diyorum. Fakat gittigimde cok agliyor. Kayinvalidem gun icinde sen evde yokken pesimden dolaniyor, nazlaniyor bana ama seni gorunce bana donup bile bakmiyor diyor. Ce-e oyununu cok seviyor. Saklambac oynadigimizda katila katila guluyor. Kaynanamin bir arkadasi var torunu benimkinden 1 yas buyuk. Son zamanlarda bir iki defa bize geldiler. İlk seferde anlasamadilar oyuncaklarini paylasmak istemedi onunla. Sonra bizimkiler onlara gitti o cocuk onunla oyuncaklarini paylasmak istemedi. En son bulustuklarimda kavga etmediler hatta oglum zorla ona sarilmak istedi. Onunla oturup oynuyorlar ama karsilikli bir oyun degil, ikisi de kendi havasinda ama en azindan kavga etmediler birbirlerinden kacmadilar. Gece bizimle uyuyor. Uykusu geldiginde evde ben varsam bana, ben yoksam babaannesine gidip sariliyor ki uyut beni. Bazen elimizi tutup yatak odasina cekiyor uyut beni diye. Ben wc ye gittigimde odadan ciktigimi anlayinca oda oda geziyor hic bir yerde yoksam banyoda oldugumu anliyor kapiya dayaniyor acmaya calisiyor ben cikana kadar bekliyor. Ciktigimda hemen kollarini uzatiyor beni kucagina al diye. Esim calisma odasindayken kapi altinda bosluk var biraz ordan isik geliyor yere yatiyor kapinin altindan iceriye bakmaya calisiyor. Balkondaysak geliyor kollarini uzatiyor kucaga alin sokaga bakacam diye. Mutfaga girip deterjanlarin oldugu dolabi karistirmaya bayiliyor.(bosalttik dolabi sadece bir kac bos kutu biraktik). Onu suc ustu yalakayip napiyorsun orda. Dedigimde hemen dolap kapisini kapatip kendini geri cekiyor baska birseyle ilgileniyormus gibi yapiyor. Karistirmadigi dolap yok, buzdolabi dahi. Evde bir ses duydugunda(supurge, fon) hemen sesi takip eder odaya gelir. Bazen elimden supurgeyi alip kendi supurmeye calisir. Benim elimde bir oyuncak varsa hemen yanima gelir onu alir kendi oynamaya calisir. Baska oyuncak alsam onu birakir benim elimdekini almaya calisir. Cam siselerle cam kapaklarla oynamasina izin vermiyor. Eline gecirdigi zaman onu koynunda gizlemeye calisir kacarak uzaklasir. Arasira donup bakar ki ben farkettim mi.
Su damlasi oyunu aldim ona. Topu her alip kaydirdiginda alkisliyordum onu. O da seviniyordu. Bir keresinde telefonuma mesaj gelmisti ona bakiyordum, o topu kaydirmaya devam ediyordu. Beni cekistirip alkis yapmaya basladi niye alkislamiyorsun gibisinden.
Cubuk kraker paketi bittiginde gelip bos paketi dayiyor bize bak bitti yenisini ver diye.
Bir keresinde piknige gittik. Orda tanimadigimiz cocuklu bir aile vardi. Cocuk benimkinden 1 2 yas buyuktu. Kiza topu elinden biraktirdi, elini tuttu salincaklarin arkasina goturdu. Kizi orda birakti kosa kosa topun yanina dondu topu kacirmaya calisti.
İcim rahatlamaya basladi sizinle paylastiktan sonra, hepinize ayri ayri tesekkur ederim.
Cok tesekkur ederim tekrardan.Ne demek hepimiz çocuklarımız için zaman zaman endişeleniriz. Okurken sanki bana kendi oğlumu anlatıyormuşsunuz gibi hissettim o kadar benzer şeyler yapıyolar ki endişenmeyin lütfen bebeğiniz bana kalırsa gayet her şeyin bilincinde bir çocuk. Bi kaç yabancı simaya tepki vermedi diye ona tepkisiz denmesine izin vermeyin lütfen. Bebeklerimizin kendilerini koruma iç güdüsüyle yaptıkları tedbirli davranışları bunlar. Bebeğinizi çok iyi gözlemlemişsiniz içiniz rahat olsun.
Masallah. Allah uzun omurler versin.günümüzün en önemli korkusu oldu sanırım otizm. ama çoğu çocuk bizim zamanımızın sosyalleşmesini, heleki şu korona döneminde hiç yaşayamıyor. ben çoğu şeyi ona bağlıyorum. benim kızım da anne dediğinde 2 yaşındaydı, öncesinde en fazla adi dedi bana :) 16 aylık yürüdü, bezi 4 yaşından sonra bıraktı.1,5 yaşındayken ağzında 2 diş vardı. kreşe başlayana kadar mama dışında doğru düzgün birşey yemedi. şimdi beş yaşında sarı ve yeşili inatla karıştırmaya devam ediyor, kitaba tipak diyor hala. en sevdiği müzik açıp dans etmek, bale de yapıyor göbek dansını da seviyor, maykıl ceks (Michael Jackson) gibi ipsiz öne nasıl yatılır diye dans etmeyi de deniyor. yapamadıkları değil yaptıklarına odaklanın. her çocuk farklı gelişir. kızım 2 yaşında anne dedi ama mesela evde köpeğimiz var, 8 aylıkken köpeğin ismini kendince söylemeye başladı. poğaça yoğuruyor, çiçek ekiyor ama başka çocuklarla bir araya geldiğinde hep geride kalıyor. çünkü 3 yaşına kadar orman içinde bir evde yaşadık, komşu veya çocuk görmedi hemen hemen, ama çiçek suladı, kaplumbağa/domuz besledi, yürüyemezken emekleyerek ormanda dağa tırmandı.karınca yedi hatta ama asla çorba içmedi mesela :) benimde mutlaka eksiklerim yanlışlarım var, her anne gibi. ama hangimiz kusursuzuz ki... eğer ciddi anlamda başka sıkıntıları yoksa eksik gördüğünüz yerleri desteklemeye devam edin ama korkmayın, sizin korkunuzu hissediyor çünkü ve sisin için problem olanı daha çok problem haline getiriyor :) 5 yaştan duyrulur
Doktora gitmisisnizdir bugün .Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Evet, genelde gizlenerek cikmiyorum evden. Ben ise gidiyorum ama donecem diyorum. Fakat gittigimde cok agliyor. Kayinvalidem gun icinde sen evde yokken pesimden dolaniyor, nazlaniyor bana ama seni gorunce bana donup bile bakmiyor diyor. Ce-e oyununu cok seviyor. Saklambac oynadigimizda katila katila guluyor. Kaynanamin bir arkadasi var torunu benimkinden 1 yas buyuk. Son zamanlarda bir iki defa bize geldiler. İlk seferde anlasamadilar oyuncaklarini paylasmak istemedi onunla. Sonra bizimkiler onlara gitti o cocuk onunla oyuncaklarini paylasmak istemedi. En son bulustuklarimda kavga etmediler hatta oglum zorla ona sarilmak istedi. Onunla oturup oynuyorlar ama karsilikli bir oyun degil, ikisi de kendi havasinda ama en azindan kavga etmediler birbirlerinden kacmadilar. Gece bizimle uyuyor. Uykusu geldiginde evde ben varsam bana, ben yoksam babaannesine gidip sariliyor ki uyut beni. Bazen elimizi tutup yatak odasina cekiyor uyut beni diye. Ben wc ye gittigimde odadan ciktigimi anlayinca oda oda geziyor hic bir yerde yoksam banyoda oldugumu anliyor kapiya dayaniyor acmaya calisiyor ben cikana kadar bekliyor. Ciktigimda hemen kollarini uzatiyor beni kucagina al diye. Esim calisma odasindayken kapi altinda bosluk var biraz ordan isik geliyor yere yatiyor kapinin altindan iceriye bakmaya calisiyor. Balkondaysak geliyor kollarini uzatiyor kucaga alin sokaga bakacam diye. Mutfaga girip deterjanlarin oldugu dolabi karistirmaya bayiliyor.(bosalttik dolabi sadece bir kac bos kutu biraktik). Onu suc ustu yalakayip napiyorsun orda. Dedigimde hemen dolap kapisini kapatip kendini geri cekiyor baska birseyle ilgileniyormus gibi yapiyor. Karistirmadigi dolap yok, buzdolabi dahi. Evde bir ses duydugunda(supurge, fon) hemen sesi takip eder odaya gelir. Bazen elimden supurgeyi alip kendi supurmeye calisir. Benim elimde bir oyuncak varsa hemen yanima gelir onu alir kendi oynamaya calisir. Baska oyuncak alsam onu birakir benim elimdekini almaya calisir. Cam siselerle cam kapaklarla oynamasina izin vermiyor. Eline gecirdigi zaman onu koynunda gizlemeye calisir kacarak uzaklasir. Arasira donup bakar ki ben farkettim mi.
Su damlasi oyunu aldim ona. Topu her alip kaydirdiginda alkisliyordum onu. O da seviniyordu. Bir keresinde telefonuma mesaj gelmisti ona bakiyordum, o topu kaydirmaya devam ediyordu. Beni cekistirip alkis yapmaya basladi niye alkislamiyorsun gibisinden.
Cubuk kraker paketi bittiginde gelip bos paketi dayiyor bize bak bitti yenisini ver diye.
Bir keresinde piknige gittik. Orda tanimadigimiz cocuklu bir aile vardi. Cocuk benimkinden 1 2 yas buyuktu. Kiza topu elinden biraktirdi, elini tuttu salincaklarin arkasina goturdu. Kizi orda birakti kosa kosa topun yanina dondu topu kacirmaya calisti.
İcim rahatlamaya basladi sizinle paylastiktan sonra, hepinize ayri ayri tesekkur ederim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?