• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oğlum hakkında..

Ben de küçükken efendi, saygılı, dersleri iyi olan, kurallara uyan bir çocuktum ama hiç öyle kendimi ezdirmezdim. Kimse bana zorla bir şey yaptıramazdı. Çocuğunuz kendi bildiğini, kendi istediğini yapamıyor. Bunun vurmakla, kırmakla hiç alakası yok. Hakkını savunamıyor. Yani arkadaşı istemediği için yemeğini yememesi bana hiç normal gelmedi. Çünkü bu kendi tercihi değil ki.
Yani bu çocuğunuzun karakterimi yoksa bir tramva sonucu mu itiraz edemiyor bilmiyorum. Ben olsam ben de endişelenirdim açıkçası.
Şöyle söyleleyim; oğlum 3 yaşında. Kimseye vurmaz, çocuklarla oynar. Başkalarının oyuncaklarını almaya ısrar etmez, gayet medeni bir çocuk ama biri onun elinden oyuncağını almaya kalksın ya da ittirip merdivende yerine geçmeye çalışsın asla müsaade etmez. Mücadele eder, kızar. Tepkisini koyar. Sizin endişeniz oğlunuzun bunu yapmıyor oluşu değil mi ben yanlış anlamıyorum. Sanırım oğlunuz da bu durumdan memnun değil ki siz de birtakım arayışlara girmişsiniz.

Oyun oynayip yemek yemeyi ihmal etmesi cocukluk nirmal yani. Ben de dovüp yemehini aliyor diger cocuklar sandım. Bu cocuksu davranişa şaşırıp sonrada nasil çocuksu olsun istiyorsunuz anlamadım..çocuksu olmasına firsat tanımamiş olabilirsiniz. Fazla yasaminı irdeliyor da olabilirsiniz. Boyle durumlarda herzaman ebeceynin istemeden yaptigi bir hata vardır malesef. Ankarada iseniz cocuk psikologu onerebilirimbaya iyi
merhaba psikoloğun ısmını ana da yazar mısınız. Teşekkürler

merhaba. aynı benım oğlumu tarıf etmişsiniz. 6 yaşında anaokuluna gidiyor. sessiz sakin ama dışarda böyle evde öyle değil. utangaç kalabalıktan cekınır v.s. ben hayatım boyunca bunun sıkıntısını çok çektim o yaşasın istemem. bende uzman arayışındayım. ama benım oğlumun kaygıları ve takıntıları da mevcut maalesef. mesela ayakkabısının kopçasını sonuna kadar ceker gevsekse rahat edemez. saatınınde öyle. yada öğretmenı okulda etkınlık için patates istedı bende nolur nolmaz dıyıp bir küçük bir büyük koydum. illakı çıkar bırını dedi öğretmenın 1 tane istediğinisöyledi. Gibi gibi. bizimkinde kardeşde var ayrıca. bakalım ınsallah çözüm buluruz

Ben bir sorun görmedim.
Çocuğunuz da bir birey ,bence onun kararlarına saygı gösterin her çocuğun karakteri aynı değildir.
Çocuğunuza senin istemediğin şeyleri arkadaşlarının sana direterek yapmasına izin vermeyin deyin çocuğunuzun karakterinden bunları anlayacağı belli rahatlıkla çocuğunuzla konuşun uygulayacaktır. Çocuklar çok akıllı.
Ya ben şeye çok takıldım ne demek annesi çocuğunun arkadaşını seçiyor ilkokul bir de işte bu baskılar yüzünden annem istemez kızar mantığı ile bir çok şeyi ailesinden saklıyor ve dönüşü olmayan şeyler oluyor . Ne kadar önemli çocukluk çağı ya Kendilerini iyi ifade etmelerine izin verirsek korkmadan çekinmeden bize anlatacaklar her şeyi bir sorunda kalmayacak. Annem ailem istemez mantığı ile istedikleri karakter olamıyor çocuklar.
Ben hep kızıma diyorum senin mimar mühendis doktor olman önemli değil önemli olan iyi bir birey olman insanı doğayı hayvanı sevmen kendine değer vermen ve hakkını koruman kızım beş buçuk yaşında küçük ama ben şimdiden ona bu duyguları aşılıyorum kendine değer verir hakkını savunursa zaten gözümüz arkada olmayacak.

Bence bir sorun yok, çocuğunuz yaşına göre olgun ve ağırbaşlı.
Ezileceğini de düşünmüyorum. Kendinizi üzmeyin aksine böyle bir çocuğunuz olduğunu için sevinin 😍

Sizde o bahsettiğiniz anneden pek farklı gelmediniz bana. O oğluna arkadaş seçiyor siz de aynını yapıyorsunuz. Hangimiz cidden okulda hiç sorun yaşamadık ? Ben çok net hatırlıyorum arkadaşlarımla kavga ettiğimi. Öldürmez korkmayın. Çocukları sürekli ay o psikoloji bozacak , ay akranlarından geri kalacak, ay şöyle böyle diye pısırık yapıyoruz. Bırakın aç kalsın ne olmuş ? Korkmayın zaten dayanamayacak durumda olsa açar yer yemeğini.

Derdi olan siz değilsiniz diğer veliler. Çocuğunuz ailede düzgün eğitim almış terbiyeli,akıllı olması gerektiği gibi bir çocuk,maşallah. Diğerleri şımarık,aile terbiyesi almamış duvara tırmanan tipler. Bunun yeni dönem adıda benim çocuğum çok hareketli oldu. Okul devlet okulu mu? O izlenim canladı gözümde profillerden. Eğer öyleyse çocuğunuz oraya fazla gibi. Yok mudur başka yere alma imkanınız.. çünkü bir süre sonra çevresindekilere benzemeye başlayacak.

Merhaba,
Oğlum ile ilgili kafa karışıklığı yaşıyorum.
Oğlum 6.5 yaşında ilkokul 1.sinifa başladı.
Anaokulu sürecinde okuldaki davranışları adına bir sorun yaşamadım.

Anaokulunda öğretmenleri tarafından beğenilen bir çocuk. Fakat takıntılı bazı tikleri başladı. Bizde bir psikologa gittik iyi bir referans aldığımız uzman bir psikolog hemde ilkokula başlamadan bir sorun varsa eğer iyi olur diye düşündük. Kendine göre koyduğu teshisler oldu. Bazı testler istedi testler başarılı çıktı. Neyse dedik çocukta sorun yok herhalde kendimiz iş ariyoruz.
(Bu psikolog kısmı biraz sıkıntılı çok detaya girmedim. Ondan destek almadık testler iyi çıktığı için)

İlkokula başladığımızda bir veli ile sorun yasadik.
Oğlumu oğluna arkadaş secmis. Evet annesi seçmiş oglu degil.
Herşeye karışmaya basladi. Baya sorunlar yaşadık neyse atlattık onu.

Oğlum kurallara uymayı sever.Arkadaşlarıyla oynamaya bayılır.Öyle sesi çok gur çıkan haşarı çocuklardan değil kendi halinde oyun kurmayı sever. Mesela bir gün sinifina girdim öğretmenini sudoku çizmiş kağıda oynayarak bekliyor arkadaşıyla diğer çocuklar ayakta sıra ustlerinde.

İlkokulu anaokulundan daha çok sevdi. Şuan okumayı soktu. Dersler ile ilgili sorunumuz yok.

Fakat okulda eziliyor gibime geliyor. Mesela çok cekistiriliyor. Kimseye hayır diyemiyor.
Bir kaç gün beslenmesini yapmadığını farkettim normalde yemek yemeyi sever zaten o saate okadar aç kalamaz. Konuşmaya çalıştım ilk inkar etti. Sonra arkadaşına uyup teneffüste oyun oynamayı tercih ettiğinden aç kalmış.

Yani çocuklar genel olarak çekiştirip vuran çocuklar. Bizimkine şimdiye kadar bir şey olmadı fiziki anlamda. Sadece mesela elimi tutmazsan döverim diyor arkadaşı ben duyduğumda uyardim. Bunun gibi çok örnek var.
Mesela geçenlerde arkadaşlar ve çocukları toplandik sinemaya gittik ordan hamburger yemeye. Bizimki seçti ne yiyeceğini oturdu. Diğerleri bağırış çağrıs restaurantta bir kaç kez uyarildik gürültüden, yemek yerken de öyle. Oğlum için diyorlar hep böyle sakin mi diye. Evet diyorum genel olarak böyle kendini güzel ifade eden bir çocuk ama. Diğerleri gibi değil. İçimden diyorum keşke öyle olsa.
Yani olması gereken o mu bizimki gibi mi.
İçlerinde çok sakin kalıyor sanki eziliyor gibi. Üzülüyorum da.
Yani çok aklım kaliyor o okuldayken.
Canım sen oğlunu nasıl büyüttün. Tebrik ediyorum seni.👏🏻👏🏻Oğlun yoğun iletişim ve etkileşim altında büyümüş. Sevgi görmüş ve cümleleri önemsenmiş. Ailesinde bir kenarıya itilmediği için şuanda da algısı yüksek iletişimi açık ve sakin bir çocuk. Çünkü istediğini ailesi ona veriyor.
Eziliyor diye düşünme canım. Sevgini ve ilgini artır. Baskı kurma seni tehdit olarak görmesin. O etrafını algılıyor ve arkadaşlarının farkında. Sakin karakterinin gerektirdiği gibi yaşıyor.

Çocuğunuzun tikleri okul stresinden dolayı olabilir mi acaba?Yani çok mu üstüne düşüyorsunuz?Benim yeğenimde de vardı okula giderken.Durup dururken başını salliyordu,tırnaklarını citlatiyordu,ayaktayken bir sağa bir sola durmadan sallaniyordu.Ne kadar yapma derseniz ve ne kadar tiki olduğunu hatirlatirsaniz devam eder.Hic yokmuş gibi davranın,sürekli hatırlatmayin zamanla düzelecektir.Baska çocuklar tarafından ezilir mi demissiniz de yeğenim de okulun ilk zamanlarında sınıftan hatta servisteki bir kaç arkadaşı tarafından tartaklanmisti.Servisten bir arkadaşı abisini yanına alıp tehdit etmiş.Ama o da çocuğu yalnız yakalayıp haddini bildirmiş.Cocuk bir daha yanaşamadi bile.Merak etmeyin canina tak edince kendini korumayida öğreniyorlar.Evham yapıp hem kendinizi hem çocuğunuzu boş yere strese sokmayın.
Hayır 3 yaşındaydı başladığında sonra geçti, sonra sonra ara ara olmaya başladı. Ama bunlar çok kısa sürdü hep. Sonra anaokulunda başladı.

Derdi olan siz değilsiniz diğer veliler. Çocuğunuz ailede düzgün eğitim almış terbiyeli,akıllı olması gerektiği gibi bir çocuk,maşallah. Diğerleri şımarık,aile terbiyesi almamış duvara tırmanan tipler. Bunun yeni dönem adıda benim çocuğum çok hareketli oldu. Okul devlet okulu mu? O izlenim canladı gözümde profillerden. Eğer öyleyse çocuğunuz oraya fazla gibi. Yok mudur başka yere alma imkanınız.. çünkü bir süre sonra çevresindekilere benzemeye başlayacak.
Evet devlet okulu maalesef çevremizde en düzgün okul burası. Hemde yakında. Bir şey gerektiğinde diğerleri çok ters kalıyor araba vs olmadığı için

Canım sen oğlunu nasıl büyüttün. Tebrik ediyorum seni.👏🏻👏🏻Oğlun yoğun iletişim ve etkileşim altında büyümüş. Sevgi görmüş ve cümleleri önemsenmiş. Ailesinde bir kenarıya itilmediği için şuanda da algısı yüksek iletişimi açık ve sakin bir çocuk. Çünkü istediğini ailesi ona veriyor.
Eziliyor diye düşünme canım. Sevgini ve ilgini artır. Baskı kurma seni tehdit olarak görmesin. O etrafını algılıyor ve arkadaşlarının farkında. Sakin karakterinin gerektirdiği gibi yaşıyor.
Çok teşekkür ederim. İçim rahatlıyor.

Bende bazen kızım için aynısını düşünüyorum kurallara uyar saygılıdır ama çocukların dünyası da öyle değil sıraya girer kimsenin önüne geçmez kurallllar ne ise onu uygular çocuklar da anliyorlar kime söz geçirebileceklerini sırada onun önüne geçebilir görüyorlar, aslında bu davranışlar şimdi beni de kızımda üzmeye basladi çünkü ezilebilecegini hissediyorum ama artık saygı duyuyorum çünkü degistirmeye çalıştıkça ileri gitmedigimizi ve kendimi yiprattigimi farkettim belki zamanla kendisi bu yönünü değiştirir.
Kız çocukları bence daha duyarlı bizimki okulda ne olup bittiğini bile anlatmıyor doğru düzgün. Kız çocuğu olan veliler anlatıyor mesela ve baktığımız zaman gerçekten kız çocukları olanlar oluyor

Eşinizle siz de naif insanlar misiniz?
Bu biraz gensel kodla alakali.
Aslında evet ama bizim yetistirilisimiz daha farkı. Mesela ben ilkokulda çok ezildim annem bu konuda duyarsızdi. Öğretmenim faciaydi mesela. İlkokul hayatım cehennem gibi geçti diyebilirim. Belkide bu yüzden aklım kaliyordur benim yaşadıklarımı yaşamasın diye.

Eşinizle siz de naif insanlar misiniz?
Bu biraz gensel kodla alakali.
Aslında evet ama bizim yetistirilisimiz daha farkı. Mesela ben ilkokulda çok ezildim annem bu konuda duyarsızdi. Öğretmenim faciaydi mesela. İlkokul hayatım cehennem gibi geçti diyebilirim. Belkide bu yüzden aklım kaliyordur benim yaşadıklarımı yaşamasın diye
Ne gibi takinti ve tikler? Oynamak istedi diye yemek yemeyen çocuk hemen baskiya maruz kalan çocuk değil ki. Yeni bir ortam, farkli kurallar,.. O anda oynamak onu cezbetmiş yapmiş.

Benim 4 yaşindaki kizimda baktim öğlen beslemesini yemiyordu bi ara. Ekmeğini değil, yaninda koyduğum cevizi yiyordu. Bende ögretmene çitlattim, eğer mümkünse yemek sirasinda dikkat edebilirmi ne yapiyor diye. Dikkat edemezse (çünkü cok cocuk var) sıkıntı yok diye.

Evdede normal şekilde kizima sordum ekmeğini neden yemiyor diye.

Ancak karalara bağlamadim bu cocuk yemiyor ne bilim ne diye. Zaman ile öğrenir, herşey yerine oturur. Hani en fazla biraz açlik çeker, ancak sonradan öğrenir zamaninda yemek yemesi gerektiğini.
Hayır işte dediğim gibi mesela kendisi istemese benim için sorun yok. Ama sonradan arkadaşının israriyla yemedigini söyledi. Çünkü çocuğunuz sonuçta anlıyorsunuz bir şekilde. Benim oğlum yemek yemeği çok sever. Yani sorun yememesi değil de baskı yüzünden yememesi hayır diyememesi.

Aslında evet ama bizim yetistirilisimiz daha farkı. Mesela ben ilkokulda çok ezildim annem bu konuda duyarsızdi. Öğretmenim faciaydi mesela. İlkokul hayatım cehennem gibi geçti diyebilirim. Belkide bu yüzden aklım kaliyordur benim yaşadıklarımı yaşamasın diye.
Mesela benim çevremde gördüğüm çocuk anne yada babanın gen haritasına çok benziyor.
Mesela anne baba dominant yapidaysa çocuk da o yapıda olabiliyor.
Ama sessiz naif ortamda yetişen çocuklar ya da baba anne sakin kisikliklerse çocuğa yansiyabiliyor

Benim oglumu anlatmissiniz.Icine kapanik evet ama uyum saglayamamasi bu yuzden degil.Diger cocuklar ona gore olmadigi icin.Mesela oglum bide yerlere cop atilmasindan,kufurlu konusulmasindan,gurultu yapip dersi bolen cocuklardan hoslanmaz.Tenefuslerde bile sinifta kalip biseyler cizmeyi tercih eder.Sizi o kadar iyi anliyorum ki. Okula gonderdikten sonra acaba eziliyomu diye cok agladigimi bilirim.Cunku vurdulu kirdili oyunlari bile siddet olarak algilayan bi cocuk.Ben de sizin gibi acaba boyle olmasamiydi diyodum.Simdi 3. Sinifa gecti eskisine gore cok daha iyi.Size yasadiklarini anlattigi surece endiselenmeyin.O tikler benim oglumda da olmustu o yaslarda.
Kesinlikle şiddete başvuran bir çocuk değil birisi vurduğunda savunmuyor kendini ki biz her zaman diyoruz bana vuramazsin diye tepki vermen gerek yada bağırıp ordan uzaklaş. Teneffüste koşturuyor mesela koşsun tabi çocuk ama arkadaşı sürekli sırtından tutuyor sanki taşması var gibi eli sürekli sırtında. Hiç rahatsiz olmuyor bundan. Ben onunla konuşunca arkadaşına rahatsız oluyorum sırtımdan tutma dediğinde bıraktı yapmayi

Zamanla okulda sosyalleserek kendini bulacağına eminim.
Mesela yeğenim benim başta çok içine kapanikti sürekli o tartismali bir ortamda büyüdüğü için.
Öğretmeni aşırı sessiz diyordu.
Kreşte vs öğretmen aşırı baskı yapmis hep geri cekilmis.
Şuan 4. sınıfa gidiyor ve çok değişti.
Soruları cevaplıyor aktif katılıyor.
Zamanla duzelir.
Hatta pandemide uzaktan eğitimde ben sesini duydum öğretmenim ben yapmak istiyorum vs diyordu.
Yazın dışarıda baktım arkadaşları ile iletişim kuruyor vs.
Hem kuralci çocuk bence güzel birsey.
Benim yeğenim mesela derste öğretmen ders anlatılırken konuşulmaz diyordu .
Öğretmen kizsin mi derdi?
Başta arkadaşların kalemini alınca vs tepki vermiyordu şuan veriyor.
Biz de evde sürekli tepki vermesini öğretmene demesini soyledik şimdi alıştı.

Ben de küçükken efendi, saygılı, dersleri iyi olan, kurallara uyan bir çocuktum ama hiç öyle kendimi ezdirmezdim. Kimse bana zorla bir şey yaptıramazdı. Çocuğunuz kendi bildiğini, kendi istediğini yapamıyor. Bunun vurmakla, kırmakla hiç alakası yok. Hakkını savunamıyor. Yani arkadaşı istemediği için yemeğini yememesi bana hiç normal gelmedi. Çünkü bu kendi tercihi değil ki.
Yani bu çocuğunuzun karakterimi yoksa bir tramva sonucu mu itiraz edemiyor bilmiyorum. Ben olsam ben de endişelenirdim açıkçası.
Şöyle söyleleyim; oğlum 3 yaşında. Kimseye vurmaz, çocuklarla oynar. Başkalarının oyuncaklarını almaya ısrar etmez, gayet medeni bir çocuk ama biri onun elinden oyuncağını almaya kalksın ya da ittirip merdivende yerine geçmeye çalışsın asla müsaade etmez. Mücadele eder, kızar. Tepkisini koyar. Sizin endişeniz oğlunuzun bunu yapmıyor oluşu değil mi ben yanlış anlamıyorum. Sanırım oğlunuz da bu durumdan memnun değil ki siz de birtakım arayışlara girmişsiniz.
Kesinlikle çok doğru anlamissiniz. Tam dediğiniz gibi olsun istiyorum haksızlığa uğradığını farketmiyor bile. Mesela birisi hızlıca merdivenlerden çıksın hemen ona yer veriyor yada birisi oyuncağını alsın cekistirmiyor. Bende istiyorum ki hakkını savunsun sessiz kalmasın. Biz surekli konuşarak bunları anlatıyoruz yapmak istemediklerini yapma, o an yemek istiyorsan ye. Geçenlerde yine o aynı arkadaşı sinirlendi eve doğru yürürken oğluma sesleniyor baya bagirarak bana bakmıyorsun sesleniyorum dedi oğlumun dikkati kedideydi kedi seviyordu, çocuk ayaklarını yerlere vuruyor bana bak diye. Bende dedim okulda da bu şekilde tepkiler veriyor mu.
Dün en sonunda kendisi söyledi anne arkadaşım bu şekilde söylüyor bu beni ilgilendirmez sinirlenirse sinirlensin bakmak zorunda değilim yada yemeğimi yemek istersem yerim çağırabilir gitmek istersek giderim istemezsem gitmem diye.

Zamanla okulda sosyalleserek kendini bulacağına eminim.
Mesela yeğenim benim başta çok içine kapanikti sürekli o tartismali bir ortamda büyüdüğü için.
Öğretmeni aşırı sessiz diyordu.
Kreşte vs öğretmen aşırı baskı yapmis hep geri cekilmis.
Şuan 4. sınıfa gidiyor ve çok değişti.
Soruları cevaplıyor aktif katılıyor.
Zamanla duzelir.
Hatta pandemide uzaktan eğitimde ben sesini duydum öğretmenim ben yapmak istiyorum vs diyordu.
Yazın dışarıda baktım arkadaşları ile iletişim kuruyor vs.
Hem kuralci çocuk bence güzel birsey.
Benim yeğenim mesela derste öğretmen ders anlatılırken konuşulmaz diyordu .
Öğretmen kizsin mi derdi?
Başta arkadaşların kalemini alınca vs tepki vermiyordu şuan veriyor.
Biz de evde sürekli tepki vermesini öğretmene demesini soyledik şimdi alıştı.
İnşallah dediginiz gibi olur. Bizde evde sürekli konuşuyoruz

Back