• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

oğlum birden kekelemeye başladı

kelebek1979

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Şubat 2020
1.447
1.301
83
45
kızlar selam, oğlum 3 yaşına girecek. şimdiye kadar konuşmasında bir problem yoktu, yani öyle herkes çok rahat anlayamıyordu ama bizler anne babası dedesi falan anlayabiliyorduk. birden kekelemeye başladı. son 2 gündür, hiçbirşey yokken dünden beridir kelimeleri kekeleyerek söylüyor. ne yapmak lazım acaba, çok şok durumdayım, üzgünüm, ne yapacağımı bilemiyorum. normalmi başına böyle bişey gelen varmı acaba

profesyonel yorumum yok ama etraftan duyduğumuz korkunca kekelemeye başlarlarmış derler. acaba korktuğu bir şey mi yaşadı? benim çocuğum olsa pedagogla görüşürdüm sanırım anlatamadığı bir şey mi oldu diye.

Örnek verir misiniz? Kekelemenin bir benzeri bazen normal olabiliyor. Benim kızım da 2 yaş civarı kekeliyor gibi bir alışkanlık geliştirmişti. Bu nenenene, oldudududu gibi kelimenin son hecesini tekrar ediyordu. 1 ay kadar sürdü, kesildi kendiliğinden.

Siz konuşmasını düzeltmeyin, endişeli görünmeyin, konusmasindaki değişimi farkettiginizi hissetmesin asla. Bir süre gozlemleyin sönüyor mu davranışı. Bir kaç haftaya sonmezse ya da stres altında, kızınca, korkunca artıyorsa bir psikaytriste ya da psikologa götürün.

kızlar selam, oğlum 3 yaşına girecek. şimdiye kadar konuşmasında bir problem yoktu, yani öyle herkes çok rahat anlayamıyordu ama bizler anne babası dedesi falan anlayabiliyorduk. birden kekelemeye başladı. son 2 gündür, hiçbirşey yokken dünden beridir kelimeleri kekeleyerek söylüyor. ne yapmak lazım acaba, çok şok durumdayım, üzgünüm, ne yapacağımı bilemiyorum. normalmi başına böyle bişey gelen varmı acaba
Kekeleme geçici olabiliyor (benim kızımda da oldu)
Beyin gelişimi hızlı olup konuşma gelişimi yetişemeyince dönem dönem geçici kekemelik episodları doğal kabul ediliyor. Yaşı henüz çok küçük, 8 yaşa kadar ara ara olabilir. Biraz bekleyin, mesela 4 yaşa gelince geçmemiş olursa uzman yardımı alırsınız.

Merhaba, ben de bilgi arayışı içinde buralara bakıp benzer durumdaki annelerle yazışan biri olarak yazayım;

Eğer ailede kekeleme öyküsü varsa (örn; amcası küçükken kekeledi, kuzeni halen kekeliyor gibi)
Çocuğunuz erkekse
3,5 yaşın üstündeyse
Diğer dil - konuşma becerileri anlamında yaşıtlarının gerisindeyse
Kekelemeye başladığından beri 6 ay geçmişse

Mutlaka bir dil ve konuşma terapistine başvurun. Terapistin ilgili alandan mezun olduğunu mutlaka teyit edin. Ve çocuğunuzun yaş grubuna yönelik tecrübeli olduğundan emin olun.

Terapist duruma göre dolaylı terapi olarak aileye konuşma kolaylaştırıcı tüyolar verecek veya direkt terapi yöntemlerine başlayacaktır.

Eğer anne baba olarak çok endişeliyseniz 6 ay bile beklemeyin.

* Terapiste gidene kadar neler yapabiliriz? *

1- çocuğunuzu sabırla dinleyin, sözünü siz tamamlamayın. Zorlansa da kendi tamamlasın

2- ailece konuşma hızınızı yavaşlatın. Biri sizin söylediklerinizi yazıyormuş gibi doğal bir yavaşlıkta konuşun

3- aile içi sohbette konuşmaya başlamadan önce 1 saniye bekleyin. Acele etmeyin

4- uzun ve karmaşık cümleler kurmayın.

5- çocuğu soru bombardımanına tutmayın. "Bak telefonda kim var? Merhaba de bakayım" gibi konuşma performasına zorlamayın.

6- evde sıralı konuşun. Sözler üstüste binmesin. Genel olarak yavaş konuşun (sadece çocukla değil, birbirinizle de)

tabii ki terapistler çok daha detaylı tüyolar da verecek ve sizi yönlendirecektir

Geçmiş olsun, dünyadaki tüm çocuklar her türlü şifa bulsun inşallah 🙏🩵

Korktugu bir durum mu oldu acaba en iyisi uzmanla görüşün çocuklar için terapistler var bence geçebilecek bir durumdur merak etmeyin

Daha 1 ay önce 3 yaşına yeni giren yiğenim aniden kekelemeye başladı ondan öncesinde güzel konusuyordu. Kardeşim pedagog ile falan görüşmüş ve artik yeni kelimeler öğrenince cümle kurmaya çalışırken ilk kelimeyi söylerken arkasından kullanacağı kelimeyi düşünmeye odaklandığı için biz nasıl eeee falan diyorsak onlarda ilk kelimeyi ikinciyi çıkarana kadar kekeleme yaşıyormuş. Geçici oldu kendiliğinden düzeldi ve şuan normal konuşuyor.

Çok yakın arkadaşımin kızı yaşadı o çok iyi konuşurken birden kekeleme oldu aslında doktorun dediği şu bize göre birden oldu destekte öncesinde bir şeyler tetikliyor olabilmesi. Arkadaşım ilk yıl kendi baktı. 12 aydan sonra işe döndü anneaane ile kaldı. 1.5 yıl kadar sonra covid yaşandı. Arkadaşım zaman Zaman bağırmalarimin dozu artıyordu demişti. Geçici oldu onların inşallah sizinde geçer. Doktor 3 yaş civarında görülür olduğuna değinmişti.

profesyonel yorumum yok ama etraftan duyduğumuz korkunca kekelemeye başlarlarmış derler. acaba korktuğu bir şey mi yaşadı? benim çocuğum olsa pedagogla görüşürdüm sanırım anlatamadığı bir şey mi oldu diye.
Son zamanlarda hiç öyle korku stres falan yaşamadı. Hatta aksine anneannesi dedesiyle birlikte, normalden daha güzel zaman geçiriyor. Birden başladı, tavsiyeniz için de teşekkürler. Çok yeni bir durum, inanın pedagog nedir hiç bilmiyorum, ama araştıracağım. Tekrardan teşekkür ederim

Çok yakın arkadaşımin kızı yaşadı o çok iyi konuşurken birden kekeleme oldu aslında doktorun dediği şu bize göre birden oldu destekte öncesinde bir şeyler tetikliyor olabilmesi. Arkadaşım ilk yıl kendi baktı. 12 aydan sonra işe döndü anneaane ile kaldı. 1.5 yıl kadar sonra covid yaşandı. Arkadaşım zaman Zaman bağırmalarimin dozu artıyordu demişti. Geçici oldu onların inşallah sizinde geçer. Doktor 3 yaş civarında görülür olduğuna değinmişti.
Kaç yaşında başladı, kaç ay sonra bitti acaba ? Kendiliğinden mi başlayıp bitti? Ne seviyedeydi? Hiç bir destek aldılarmı acaba ? Çok soru sorduysam kusura bakmayın lütfen ama çok yeni bir durum benim için ve çok stresliyim

Daha 1 ay önce 3 yaşına yeni giren yiğenim aniden kekelemeye başladı ondan öncesinde güzel konusuyordu. Kardeşim pedagog ile falan görüşmüş ve artik yeni kelimeler öğrenince cümle kurmaya çalışırken ilk kelimeyi söylerken arkasından kullanacağı kelimeyi düşünmeye odaklandığı için biz nasıl eeee falan diyorsak onlarda ilk kelimeyi ikinciyi çıkarana kadar kekeleme yaşıyormuş. Geçici oldu kendiliğinden düzeldi ve şuan normal konuşuyor.
Bir ay içinde kendiliğinden başlayıp bittimi ? Ayyy inşallah benimkide öyle olur? Pedagog gitmişsiniz? Sadece görüştünüzmü, yoksa bir tedavi falan mı uyguladı ? Veya ffarklı bir yere mi yönlendirdi ? Rahatsız ediyorum kusura bakmayın ama çok stres yaptım, bilgi toplamaya çalışıyorum

Kaç yaşında başladı, kaç ay sonra bitti acaba ? Kendiliğinden mi başlayıp bitti? Ne seviyedeydi? Hiç bir destek aldılarmı acaba ? Çok soru sorduysam kusura bakmayın lütfen ama çok yeni bir durum benim için ve çok stresliyim
3 yaş civarında başladı ve 6 ay kadar sürdü. Çocuk psikiyatrisinden destek aldılar. Sonra düzeldi. Çok güzel konuşurken birden başladı. Destekle süreci atlattilar.

3 yaş civarında başladı ve 6 ay kadar sürdü. Çocuk psikiyatrisinden destek aldılar. Sonra düzeldi. Çok güzel konuşurken birden başladı. Destekle süreci atlattilar.
Ne kadar bekledikten sonra çocuk psikiyatrisine gittiler acaba ? Birde nasıl bir destek, yani ne yapıyorkar orada :) tekrardan teşekkürler 🙏

Ne kadar bekledikten sonra çocuk psikiyatrisine gittiler acaba ? Birde nasıl bir destek, yani ne yapıyorkar orada :) tekrardan teşekkürler 🙏
Hemen ilk ay götürdü canım ya çünkü bayağı can sıkıcı boyuttaydi. Anne baba çocuklu daha çok dışarda etkinlikler yaptılar. Daha fazla parka götürmeye başladı. Birçok işini askıya aldı. Bayağı bir ilgi odağında tuttular. Evde de etkinlikleri vardı .

Hemen ilk ay götürdü canım ya çünkü bayağı can sıkıcı boyuttaydi. Anne baba çocuklu daha çok dışarda etkinlikler yaptılar. Daha fazla parka götürmeye başladı. Birçok işini askıya aldı. Bayağı bir ilgi odağında tuttular. Evde de etkinlikleri vardı .
Son bir soru kusura bakmayın. Neden çocuk psikatrisine götürdü. Dil terapisi veya oedagog degil ? Esasında şunu ögrenmek istiyorum - çocuk paikiyatrisi, pedagog, dil terapisti. Bu üçünden hangisine hangi durumda gidiliyor ?

Son bir soru kusura bakmayın. Neden çocuk psikatrisine götürdü. Dil terapisi veya oedagog degil ? Esasında şunu ögrenmek istiyorum - çocuk paikiyatrisi, pedagog, dil terapisti. Bu üçünden hangisine hangi durumda gidiliyor ?
Yaşadığı şehir çok gelişmiş bir yer değildi. Dedikleriniz yok güneydoğu da bir şehirdeyiz. Sanırım yazın tatil için ailesinin yanına gidince dil terapistiyle de görüştü sonradan

Bir ay içinde kendiliğinden başlayıp bittimi ? Ayyy inşallah benimkide öyle olur? Pedagog gitmişsiniz? Sadece görüştünüzmü, yoksa bir tedavi falan mı uyguladı ? Veya ffarklı bir yere mi yönlendirdi ? Rahatsız ediyorum kusura bakmayın ama çok stres yaptım, bilgi toplamaya çalışıyorum
Tedavi yok kendiliğinden geçti gitti sadece panik yapmadılar normal bir süreç gibi sakin kaldılar

Kekeleme geçici olabiliyor (benim kızımda da oldu)
Beyin gelişimi hızlı olup konuşma gelişimi yetişemeyince dönem dönem geçici kekemelik episodları doğal kabul ediliyor. Yaşı henüz çok küçük, 8 yaşa kadar ara ara olabilir. Biraz bekleyin, mesela 4 yaşa gelince geçmemiş olursa uzman yardımı alırsınız.
Merhaba ne kadar sürdü acaba benim kızım 22 aylık çok güzel konuşurken birden cumlenin başındaki harflerden takılmalar oldu 2 hafta olacak ne yapabilirim

Merhaba ne kadar sürdü acaba benim kızım 22 aylık çok güzel konuşurken birden cumlenin başındaki harflerden takılmalar oldu 2 hafta olacak ne yapabilirim
Ailede var mı onu sordurun eşinizin ailesine, büyüklerine filan. Ailede varsa kalıcı oluyor.
Eğer yoksa 8 yaşa kadar tedavi başlatmıyor doktorlar, sonrasında da "konuşma terapisi" filan oluyor, atlatılıyor. Takıldığı kelimelerde tepki göstermeyin, normal konuşuyormuş gibi davranın. Dikkatini konuşmasına çekmeyin. Stresi artarsa kekelemesi de artar.

Back