Niye tek birakiyorsun bu çocuğu

Bir erkek kardeşim.var neredeyse 1 yıldır ne sesini duydum.ne yüzünü gördüm. Isteyen kınayabilir ama kendisinden nefret ediyorum. Allah onu kahretsin. Keşke hiç kardeşim olmasaydı. Düşman gibiyiz birbirimize. O da bana aynı şekilde. Dostunu dışarda ara . Düşmanı sana annende doğurur dedikleri.. bu durum.
Kızım tek çocuk. Istediği kadar ilgi görüyor. Son derece mutlu.. Ve tek kalacak yüzde doksan dokuz.. bilmem. Anlatabiliyor muyum.

Abim var .. Yani iyi olsun hoş olsun ama benden uzakta. Kendinden başka kimseyi düşünmeyen ,paragöz , Bencil. Yani varlığında bir şey görmedim yokluğunda da var yani ii olsun orada bi yerde duruyor. .

kısacası ağzı olan konusuyor. .

Selamlar herkese.. 7 yasina yaklaşan bir çocuğum var. 5 senedir ikinci bir evladımız olsun diye uğraşıyoruz. Üst üste düşükler yaptim nasip olmadi ikinci evlat. Kendi ailem ve bir kac yakin arkadaşım dışında bu durumu insanlarla paylasmadim. Insanlar ikinci cocuk istedigimiz halde olmadigini bilmiyorlar.
Bana dert olan kısım taniyan tanimayan herkesin akil verme çabası. Kardeşin ne kadar onemli olduğu konusunda uzun uzun anlatılan hikayeler. Tek cocuklarin problemli oluslari hakkinda konusmalar... bir ortamda çocuğum biraz huysuzlansa, bir sorun cikarsa, herhangi bir seyi paylasmak istemese bunu tek cocuk olmasina baglanmasi cok canımı sıkıyor. Sanki tek cocuk olmak bir psikolojik rahatsizlikmis gibi tavirlar, bencil olduğum cocuguma haksizlik yaptigim imalari artik iyice moralimi bozuyor. Bende ister istemez bu durumdan etkileniyorum, cocugumum en ufak hareketini bile kardesi olmamasina bagliyorum ve bu durum beni artik iyice rahatsiz etmeye basladi. Elimden gelen bir sey yok nasip olmayinca olmuyor. Kaldi ki tek cocuk sahibi olmayi da tercih edebilirdim. Bu da beni bencil yapmazdi..
bu arada benim de kardesim yok. Kardes eksikligini de hep yasadim, kardesi olanlara ozenerek gecti hayatim. Tek cocuk olmaktan kendim de memnun degilim yani. Bu durumdan dolayi da insanlarin hadsizce yaptığı yorumlara ne kadar kizsam da soylediklerinin buyuk bir kisminda hakli olduklarini düşünüyorum.

Sorum tek cocuklara ve tek cocuklu kalmayi tercih eden annelere, bu durumda olup memnun olan var mi. Benim icin tek cocuk olmak da tek cocuk sahibi olmak da -insanlarin gereksiz soylemleriyle iyice buyuyen- bir problem. Bu konuya olan bakış açımi pozitif yönde nasil degistirebilirim?
İkinci çocuğun olmamasinin genetik ya da fiziksel bir nedeni var mıymış merak ettim.
Tek çocuğu olanlarin hep baska cocuklari da olabilirmiş gibi geliyor insana o yüzden siz de bunu biraz mazur görün. Insanlar sizin dusuklerinizi ve çektiğiniz acıları siz söylemeden bilemezler ki

Merhaba, tek çocuğum ben de eksikliğini hissettim mi evet bazen derim bi ablam olsaydı kızımın teyzesi kuzenleri olsaydı diye vs. ama bu kadar. Annemler 6 kardeş düşman olsalar bu kadar olur bir sürü kuzenim var hiç biri ile samimiyetim yok bazılarının numarası bile yok. Babamlar dört kardeş hepsi mahkemelik o taraftan kuzenlerimi yolda görsem tanımam yani bunları düşünüp vazgeçiyorum. Eşim iki kardeş ablası Almanya’da senede bir kez 1 hafta ancak görüşürler abisi deseniz aman allahım düşman başına olsa ne olur olmasa ne olur cinsten yararından çok zararı var. İşte benim de kızım tek bana da aynı size söylenilen gibi söyleniyor ikinci çocuk şart bla bla ben de onlara yukarda verdiğim örnekleri veriyorum siz kafaya takmayın diyorum benim kızım daha şanslı ne isterse en iyisi alınabilecek iki tane olsaydı alamayacaktım kardeşlik mirasa kadar miras girince işin içine kardeşlik falan kalmıyor diyorum doğru doğru deyip hop susuyorlar. Şimdi siz istediğiniz halde olmuyor ya ondan kafaya takıp üzülüyorsunuz. Ben 5. yılımda hamile kaldım kendi kararımızdı en yakın arkadaşım istiyordu olmuyordu aynı ortamda eee çocuk ne zaman dediklerinde “ben henüz düşünmüyoruz” deyip gayet rahat davranırken arkadaşım içerleyip alınıyordu üzülüyordu bir de kimseye olmadığını söylemeyin o zaman daha beter sizden bahsederken cık cıklamalar sürekli falanca söyle yapmış onun olmuş diye örneklemeler bi acımalar üzülmeler boşverin sakın sakın akışına bırakın

Kardeş candır. Siz kendi çocuğunuza kardeş istemezsiniz orası ayrı. Ama hiç görmesemde, hiç sesini duymasamda bana hiç bir yararları olmasa da biliyorum ki anneme bişey olsa benimle aynı acıyı duyacak ya da aynı sevgiyi hissedecek. Çok can ciğer arkadaşlarım var ne istese verebileceğim. Ama kardeşlerim çok başka aynı karından doğmaktan mı büyürken aynı çileleri çekmekten mi bilmiyorum. 7/24 kavga da etsem hiç bir mirasa değişmem. Bence kardeşlerin büyüdükten sonra anlaşamaması anne babasına da bağlı.

Selamlar herkese.. 7 yasina yaklaşan bir çocuğum var. 5 senedir ikinci bir evladımız olsun diye uğraşıyoruz. Üst üste düşükler yaptim nasip olmadi ikinci evlat. Kendi ailem ve bir kac yakin arkadaşım dışında bu durumu insanlarla paylasmadim. Insanlar ikinci cocuk istedigimiz halde olmadigini bilmiyorlar.
Bana dert olan kısım taniyan tanimayan herkesin akil verme çabası. Kardeşin ne kadar onemli olduğu konusunda uzun uzun anlatılan hikayeler. Tek cocuklarin problemli oluslari hakkinda konusmalar... bir ortamda çocuğum biraz huysuzlansa, bir sorun cikarsa, herhangi bir seyi paylasmak istemese bunu tek cocuk olmasina baglanmasi cok canımı sıkıyor. Sanki tek cocuk olmak bir psikolojik rahatsizlikmis gibi tavirlar, bencil olduğum cocuguma haksizlik yaptigim imalari artik iyice moralimi bozuyor. Bende ister istemez bu durumdan etkileniyorum, cocugumum en ufak hareketini bile kardesi olmamasina bagliyorum ve bu durum beni artik iyice rahatsiz etmeye basladi. Elimden gelen bir sey yok nasip olmayinca olmuyor. Kaldi ki tek cocuk sahibi olmayi da tercih edebilirdim. Bu da beni bencil yapmazdi..
bu arada benim de kardesim yok. Kardes eksikligini de hep yasadim, kardesi olanlara ozenerek gecti hayatim. Tek cocuk olmaktan kendim de memnun degilim yani. Bu durumdan dolayi da insanlarin hadsizce yaptığı yorumlara ne kadar kizsam da soylediklerinin buyuk bir kisminda hakli olduklarini düşünüyorum.

Sorum tek cocuklara ve tek cocuklu kalmayi tercih eden annelere, bu durumda olup memnun olan var mi. Benim icin tek cocuk olmak da tek cocuk sahibi olmak da -insanlarin gereksiz soylemleriyle iyice buyuyen- bir problem. Bu konuya olan bakış açımi pozitif yönde nasil degistirebilirim?
1 tane kızım var,2.bir çocuğu istemedim hiç te pişman değilim bu kararımdan.
Kızım evli bir tane kızı var onunda,kendisi 2.bir çocuğu istiyor.
Onun içn hep tek kaldım kaygısı yaşadı,asla şımarık yetişmedi kendi kendine yetmeyi bildi kesin aradı bir kardeşi olsun diye ama sağlık sorunları oldu.
Açıkcası ben cesaret edemedim tekrar doğurmayı.

İkinci çocuğun olmamasinin genetik ya da fiziksel bir nedeni var mıymış merak ettim.
Tek çocuğu olanlarin hep baska cocuklari da olabilirmiş gibi geliyor insana o yüzden siz de bunu biraz mazur görün. Insanlar sizin dusuklerinizi ve çektiğiniz acıları siz söylemeden bilemezler ki

istatistik olarak hiç çocugu olmayanların , 1, çocuktan sonra 2, çocugu olmayanların oranı daha fazla biliyormusunuz ,

biz tüp bebek yaptırmaya gittik dr bana niye geldiniz bu sonuçlara göre çocugunuz olmuyorsa parmagını yukarı kaldırarak
allahın vardır bir bildiği dedi , ve sonuç negatif ,

Tek cocuk olanlar veya tek cocuk isteyenler neden hemen cok cocuklu olmanin olumsuz yanlarini anlatiyor..konu bu degil ki.. konu kendini bilmez insanlara verilecek cevaplar. Nasil susturulmalilar.. bu sorulardan nasil kurtulabiliriz.. konu bu aslinda..

Kardesi olanlarin kötu yanlarini anlatmak bir bakima tek cocuklu olmanin kötü yanlarini anlatip duran komsudan akrabadan dosttan ne farki kaliyor..

Kardeş iyidir tabi ama olmuyorsa insanlara kibar bir sekilde istiyorum ama olmuyor lütfen bu konuyu bir daha sormayin denebilir..
Ben istiyorum ama olmuyor nasip deyip kapatiyordum..
Israrla soranda hic olmadi..
Allah olanlara saglik versin gerisi bos..

istatistik olarak hiç çocugu olmayanların , 1, çocuktan sonra 2, çocugu olmayanların oranı daha fazla biliyormusunuz ,

biz tüp bebek yaptırmaya gittik dr bana niye geldiniz bu sonuçlara göre çocugunuz olmuyorsa parmagını yukarı kaldırarak
allahın vardır bir bildiği dedi , ve sonuç negatif ,
Çok ilginç bilmiyordum.
Sizin bütün degerleriniz normal olduğu halde mi çocuğunuz olmuyor

Ailemin tek kızıyım ve tek çocuk sahibiyim asla 2. Ciyi düşünmüyorum bu konuda çok katı ve netim. Asla ve asla da kardeş özlemim olmadı çünkü aile bağları güçlü bir ailede büyüdüm, kuzenlerim kardeş gibidir benim gözümde ve insan bu dünyaya tek doğar tek ölür düşüncesindeyim yani kardeş şart değil hele ki bu devirde anne baba çalışıyor ise bakacak kişi problemi de büyük etken. Ayrıca doğurduğu çocuğa her imkanı sunmak isterim eğitim olsun tatil olsun üst baş kıyafet yemek vs eksiği olsun istemem, Ke dşme de zaman ayırmak isterim bende bir bireyim sonuçta ve anne olunca bu zor oluyor biraz..
İşin özü kardeş şart değil bir şey diyen olursa bu bizim kararımız deyin geçin, benim çocuğum kardeş istemesine rağmen ben yapmıyorum ona da diyorum ben yapamam çocuk bakmak zor zanaat ama teyzelerin yapar sende seversin diyorum o da alıştı artık bu fikre şimdi kuzenlerimin evlenip bebek yapmasını bekliyor 🤣

Dün kız bebeği olacak anneye yazdığım şeyin bir benzerini de size yazayım.
İnsanları memnun edemezsiniz.
Tek çocuğunuz var diye söylenen aynı insanlar, çok çocuğunuz olduğunda da söylenecek
Oğlunuz bir ortamda şımarıklık/huysuzluk falan mı yaptı?
hııı kardeşini kıskanıyor tabi...
E tabi kardeş olunca ilgilenemediler çocukla...
Diyecekler :)
Benim 3 çocuğum var.
kedi yavrusu gibi doğurup durmuşsun diyen mi dersiniz,
Doğum kontrolü bilmiyor musun diyen mi dersiniz,
Çocukları kötü yetiştireceksin diyen mi dersiniz....
Yahu öz annem bana arkadaşlarım sorunca senden utanıyorum, çocuk doğurup durdun dedi.
(işim gücüm, mesleğim, her şeyim varken 🤷🏻‍♀️)
Onlar derler. Genelde gülüp geçerim, haddini çok aşana haddini bildiririm.
Siz de kulak ardı etmeye çalışın, üzülmeyin :)
Bunlar insanların enerjisini sömürmeye yeminli insanlar.
Ne yapsanız olmaz zaten, oldurmaya çalışmayın.
Benim de üç çocuğum var.karnım biraz şişse yine mi hamilesin diyenler var.gel sarılayım sana.🥰🥰hatta bazen bi tane de erkek yapta oğlun yalnız kalmasın diyen var.🙄

Tek çocuk olmak hiç de kötü değil, merak etmeyin. 😉

Bir kere yardım istediğinizde çocuğunuza bakmamak için takla atacak insanlara konuşma hakkını vermeyin.

Biraz sert çıkın ki ağızları kapansın, buradaki mesele aslında kardeş olup olmaması değil, sınırlarını bilmemeleri. Hadi hamile kaldınız bu sefer de şunu bunu yap diye başınızda mı ekşiyecekler? Sorunu kökünden çözün.

Bu düzen hep böyle.
Bizde evleneli 3 yıl olacak herkes niye doğurmuyorsun diye bastırıyor.
Doğurunca da 2. nerede diyecekler eminim.
Sen canını sıkma.
Ağzı olan konuşuyor diye bir laf var ya insanlar da onu yapıyor işte.
Annesi babası düşünmesi gerekirken, üstüne vazife olmayan insanlar bunları düşünüp çene yoruyorlar ya ayar oluyorum.

Benim kizim var tek çocuk. Eski eşimden. Boşandık şimdi başkasıyla evliyim. Artık bir çocuk istemiyorum bu berbat dunyada bir çocuk daha doğurmak istemiyorum. Pandemi depremler sel felaketleri tam bir kaos dünya. Allah kızıma sağlık lı mutlu hayat versin o yeter. Siz de herkesi dinlemeyin.

Kardeş olması küçükken oyun arkadaşı demek .Ama herzaman değil bazen hiç anlasaniyor kardesler.kardeşten öte çok güzel arkadaşlıklar kurabilir.ustelik eğer benim hayatımda ihtiyaçların karsilanmiyorsa kardeşten dolayi kaynaklanıyorsa beni çok kizdirirdi.bana kardeclerim yarardan çok zarar verdi .paylaşmak çok güzel ama ortada paylaşacak kadar kocaman lokma yoksa lütfen çocuğa kardeş yapmayın.

bu insanlar farkli farkli insanlar ise yapacak bir sey yok,
zira insanlar konusuyor engelleyemiyoruz,
kardesi olsa da o insanlar baska seyler soylerler diye dusunup he he diyip gecin derim.

ama bu insanlar ayni kisiler ise,
atiyorum bir arkadasiniz surekli size bu konuyu aciyorsa,
kayinvalide sikistiriyorsa falan
o zaman biraz sert cevap vermeli, bu konuyu bir daha acmayin aramiz bozulmasin denmeli. Buna ragmen devam ediyorlarsa biraz araya mesafe koymali bence.

X