• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nişanlığımı kendim alacağım

nişanlığımı ben kendim aldım, nişanımda kuaförümü de kendim ödedim çok güzel mekan da da nişanımı yaptım tüm detaylarla ve finansmanıyla ben ve ailem ilgilendik bunu söylemekten de hiç utanmıyorum sıkılmıyorum , hatta gelinliğimi de kendim almak istedim ama o kadarda değil dediler. nişanda sözde bohça da yapmadım bohçaya verilecek zaman ve parayı nişan hazırlıklarına çeyiz hazırlıklarına kaydırdım. böylece kimse onu sen aldın bunu zi alık yok efendim biz marka aldık siz ucuz aldınız tartışmasına girmedi. nişanı biz yapıyoruz dedik gücümüzün elverdiğince yaptık. kayınvaliden ya da müstakbel eşin de olsa başkasının kesesine göre iş yapmak bana zor geliyor başkasının sınırları içinde dolanmak çok da hoş değil bence hem sonuçta nişanlığı damat, damadın giyeceğini de gelin almıyormu e ikisi kendi kıyafetlerini alsa ne olurki hem kendi bütçelerine göre isteklerini alırlar hem de karşı taraf ne der diye sıkılmazlar. alın nişanlığınızı o da kendi takım elbisesini alsın herkesin içi huzur dolsun tartışmasın

Bizde ortaklasa yapilir herşey. Nisan ve kina kiz tarafina aittir. Dügün erkek tarafina. Yatak odasini ve mutfak esyalarini (tencere vs. gibi) kiz alir, diğerlerini erkek.
Burda cok gördüm hic birsey yapmıyorlar diye aglayanlari. Ben bunu doğru bulmuyorum. Ortaklasa olmali gelin tarafi herşeyi erkek tarafina yikmak istiyor. Gelin diye hep bir önceliği varmis gibi oda damat sonucta. Orta yol bulunmali böyle para konularini uzatmak yok aldi almadi hos değil bence.

Açıkçası bilemiyorum. Bu durumdan erkek arkadaşıma bahsetmedim. Onun hiçbir şeyden haberi yok. Aksine ailenin kadınları bir araya geldi ve çok iyi anlaştılar diye çok mutlu. Annesi de teyzesi de benim annemi çok sevmişler, o da pek mutlu olmuş. Ne iyi kaynaştılar anlaştılar deyip duruyor. Ee tabii planladıkları gibi gitti herşey de ondan diyemedim. Bence büyük gelinin o buluşmada olması bile nişan elbisesini kendilerinin almaması yönünde yapılan bir plan gibi. Sonuçta o orda ve ben de kendim aldım dedikten sonra annem nasıl benim kızıma alın diyecek ki?

Erkek arkadaşına bahsetsen neolacak ?
Erkekler bilmez böyle işleri kim neyi alır adet nedir ha sen söylersin
Anneside bizim adetimiz böyle der

Kime göre öyle olması gerekiyor ? İnsanlar niye zorunlu hale getiriliyor Kur ' an da mı yazıyo erkek tarafı alacak diye ? Allah Allah ya enteresan ,o onu yapacak ,bu bunu ne kadar net ..
Dunya cok mdern olduda bitmi gormedik?
Yoksa adetler degisti bizimmi haberimiz yok . Her adeti yerli yerinde yapilmasi gerekiyor diye birsey yok ama bazi seyleride bir zahmet yapsinlar .
Ben esimle dugunumude nisanimida kendim yaptim evimide kendim dosedim adetlere bakmadan ama bir elbjse alinacaksa alsinlar bukadarda degil yani , gelin alirken damat aileleri altinlari ceblerine indiriyorda bir elbisemi alamiyorlar.

Düğünü onlar yapacaklar zaten. Maddi durumları çok iyi değil, belki de fazla masraf olsun istememişlerdir. Kötü düşünmek istemiyorum, şeytanın avukatını oynadım kendime biraz da iyilik meleğini oynayayım :D

Dunya cok mdern olduda bitmi gormedik?
Yoksa adetler degisti bizimmi haberimiz yok . Her adeti yerli yerinde yapilmasi gerekiyor diye birsey yok ama bazi seyleride bir zahmet yapsinlar .
Ben esimle dugunumude nisanimida kendim yaptim evimide kendim dosedim adetlere bakmadan ama bir elbjse alinacaksa alsinlar bukadarda degil yani , gelin alirken damat aileleri altinlari ceblerine indiriyorda bir elbisemi alamiyorlar.

Bence bir elbisenin peşine takılmak ,altınları cebe indirmekle aynı ...

Bende kendim almıştım üstelik kayinvalidem kuaföre benimle gelip kendi saçını makyajını da bana ödetmisti ayrıca kuaför çıkışı çikolata ve çiçek almaya gittiğimizde onların ücretini de ben ödedim. Nisanda takı filan takılmadi, annem bi bilezik taktı o kada(bizim nisan isteme aynı anda oldu başka şehirden gelmişti onlar) gönül koymadim diyemem biz incigine cincigine kadar bohca hazırlamıştık kayinvalidem çöp bile getirmedi.Hep özenirdim şu bohca olayina o yüzden koymustu biraz ama şimdi bakınca keşke bazı şeyleri sorun etseymisim diyorum.
Yani Canim elbise filan çokta mesele edilmemeli bence ya benim ki gibi bi durumun olsaydı :)

Tatlim nisanlinla hallet bubmeseleleri ona bu durumun hicte hos olmadigini almanin onemli olmadigini sadece planli yaoilan bi davranis gibi durdugunu aileninde bubdurumdan hoslanmadigini dile getir.sakin sessiz kalma siz sustukca bu durum dahada kotu hal alir..kendimden biliyorum geeekirse bazi konularda kisasa kisas yao.mesela atıyorum bizde bohca erkekbtarafi yapar brnim yengemde biz yaptik vs gibi ornekler ver..size uymayan hos olmayan seylere gerekli tavrini koy ve geri adim atma. Bunlari yaparken de asla tartisma nebnisanlinla ne ailesiyle nede kendi ailenle..tatli dille onlarin yaptığı gibi inceden inceye sok lafini..

Aslında sorun mu değil mi ondan pek emin değilim, ancak ailem bu konuda söylendikleri için benim de kafama takıldı.

2 ay sonra nişanım var kızlar. Mekan tutuldu ama daha alışverişe çıkılmadı. Geçtiğimiz gün kayınvalidem annemi arayıp dışarda kahveye davet etti. Kayınvalidem, onun kız kardeşi ve büyük gelini de vardı. Annem de dayımın eşiyle gitti. Ben farklı bir şehirde çalıştığım için onlara katılamadım. Tarihler ve alışveriş konusunda konuşmak istemiş. Konuşma esnasında takım elbise ve nişanlığın alınmasına gelince kayınvalidem yarım ağızla "Biz alabiliriz nişanlığı." demiş. Ordan büyük gelin (sevgilimin büyük abisinin eşi) "Ben nişanlığımı kendim aldım." vs diye atılmış. Benim annem kibar bir insandır, asla siz alın diye diretmez. Onlar öyle gönülsüz konuşunca herkes kendisi alsın o zaman demiş. Teyze de "Tamam o zaman herkes için de uygunsa biz takım elbiseyi, siz de nişanlığı alırsınız."demiş ve bu konu da böylece kapanmış.

Benim billdiğim nişanlığı damat tarafı alır, bizimkiler de bayağı bozuldular ve evde bayağı söylendiler. Hatta ben anneme madem bu kdr bozuldun o zaman orda bunu belli etseydin, bizim adetimiz böyle deseydn dedim ama annem "Belli ki bu konuşmayı önceden planlamışlar, teyze de gelin de bu sebeple ordaydı ve kayınvaliden de yarım ğızla konuştu, ne yapsaydım."dedi. Biraz canım sıkıldı arkadaşlar. Sizce bu normal mi? Nişan kıyafetini kendisi alan var mı? Salonda nişan yapıoruz, mekanı tuttuk. Artı damada bohça vs yapılacak daha. Fotoğraf, kuaför masrafı vs gibi daha bir sürü detay var. Bunların hepsini kız tarafı mı öder?
Herkesin adetleri farkli demek
Biz uc kardesiz ucumuzun nisanliginida biz aldik hatta damatlarin takim elbiseyide
Esikde dugunde gelinligu ve damatligi aldi benim yasadigum yerde hep kiz tarafi alir

Yani ..
Basta ne yaparsan oyle kalir ...

Dediğim gibi büyük gelinin o buluşmada yer alması bile önceden sözleşildiğinin, bu nişan elbisesi mevzusunun konuşulduğunun bir göstergesi bence. Kayınvalidem yarım ağız teklif etmiş o da aa bak kayınvalidesi ne kadar da kesin bu konuda vs denmesin diye. Ama büyük gelin hemen atlamış ben de kendim aldım nişanlığımı diye. Zaten teyze de hemen tamam o zaman herkes kendi kıyafetini alsın tarzında konuşmuş. Ve konu kapanmış. Bu durumda, büyük gelin de ordayken annem "Valla kızım sen kendin almışsın ama bizde adet böyle , bizde alınacak." vs diyemezdi. Zaten bir elbise alamayacak durumda değiliz allaha şükür nişanı zaten yapıyoruz. Ailemin rahatsız olduğu durum sizin adetleriniz nedir diye sorulmadan bu mevzulara girilmesi, gelin hanımın kendi fikrini beyan etmesi vs vs.

Düğünü onlar yapacaklar zaten. Maddi durumları çok iyi değil, belki de fazla masraf olsun istememişlerdir. Kötü düşünmek istemiyorum, şeytanın avukatını oynadım kendime biraz da iyilik meleğini oynayayım :D
Zaten onlar sizin nişanlığınızı alsaydı siz de onun takım elbisesini alacaktınız. Bugün iyi bir takım dediğin 600 TL'den başlar. :) Yani sizin için aynı hesaba gelmiş.

Size bir önerim var: Biz nişanlımla kıyafet almaya ikimiz çıktık; hem onun takımını, hem benim elbisemi halledip döndük. Ki ben Mango'dan 80 TL'lik elbise aldım zaten :D Hâlâ ikimizin de ailesi kim neyi ödedi bilmiyor.

İşlerinizi ikiniz hallederseniz, kimsenin sizinle ilgili ayrıntıları konuşacağı kahve toplantıları yapmasına gerek kalmaz.:KK76:

Dediğim gibi büyük gelinin o buluşmada yer alması bile önceden sözleşildiğinin, bu nişan elbisesi mevzusunun konuşulduğunun bir göstergesi bence. Kayınvalidem yarım ağız teklif etmiş o da aa bak kayınvalidesi ne kadar da kesin bu konuda vs denmesin diye. Ama büyük gelin hemen atlamış ben de kendim aldım nişanlığımı diye. Zaten teyze de hemen tamam o zaman herkes kendi kıyafetini alsın tarzında konuşmuş. Ve konu kapanmış. Bu durumda, büyük gelin de ordayken annem "Valla kızım sen kendin almışsın ama bizde adet böyle , bizde alınacak." vs diyemezdi. Zaten bir elbise alamayacak durumda değiliz allaha şükür nişanı zaten yapıyoruz. Ailemin rahatsız olduğu durum sizin adetleriniz nedir diye sorulmadan bu mevzulara girilmesi, gelin hanımın kendi fikrini beyan etmesi vs vs.
Zaten sorun elbiseyi almak degil , Sorun bir elbise yi , konu haline getirmeleri ..
Insan gelin alirken , boyle konulari konusmamali bile bir elbise yani gelinim icin alirim oldu bitti...

Canım ne yazık ki o kahve toplantılarına ihtiyaç var çünkü ben başka bir şehirde yaşıyorum ve nişandan 1 hafta önce onların yaşadığı şehre gidebileceğim. müstakbel nişanlımla ayrı şehirlerdeyiz yani.Bu alışverişler vs ne zaman yapılacak hiçbir fikrim yok zaten :/

Siz siz olun hele ki erkekte kızda çalışıyorsa bir toplu iğnenizi bile ailelere yaptırtmayın, çarşıya mı çıkılacak delikanlıyla kız gidip kendilerince herşeylerini alsın, eşya mı ortak alın, adetlere riayet eskidenmiş, günümüzde aileler bile kız mı evlendiriyor, erkek mi evlendiriyor belli değil, herkes hesap kitap derdine düşmüş, aileler düğüne derneğe misafir gibi gelsin gitsin, şimdi bir bakıyorsunuz gençler evlenince senin ailen onu aldı, yok bunu yapmadı kavgaları çıkıyor, erkek tarafı veya kız tarafı dünya kadar masraf yaptık takıları bize vereceksiniz diyor bir sürü kavga kıyamet, gençler canım cicim aylarını üzüntü ve gözyaşıyla geçiriyor.

İyisi mi ne yapıyorsanız kendiniz yapın, varsın 2 minder 3 tencereyle evlenin ama siz almış olun, kimsenin evinizde, evliliğinizde söz hakkı olmaz o zaman.

Back