nişan sıkıntısı..

aileye göre değişir. eğer görgülü bir aileyse takıyı boşver, el ne der onu da boşver, keyfine bak bu günlerin.
ama aile görgüsüz ve eli sıkı ise hiç çekinme, adetiniz neyse onları yaptır. çünkü evlilik sırasında da sonrasında da değeriniz takılan altına göre ölçülüyor bu tür ailelerde. ne kadar ucuza giderseniz o kadar ucuz insan muamelesi yapılıyor, ne kadar masraf yaptırırsanız o kadar kıymetli gelin oluyorsunuz.
yani benim değerimi böyle bildirdi eşimin ailesi. çok pişmanım şimdi. eşime kıyamadığım için sözde sadece yüzük takıldı, kıyafet bile alınmadı. düğünde 5 tel bilezik takıldı. nikah sonrası ise tam bir işkenceydi ilk ayı evliliğimin.
o yüzden acıma, acınacak duruma düşüyoruz sonra.
bizde adet böyle de geç.
öylemi diyosun canım ya bedavaya gitsekte kıymetimiz olmazmı kendisi ve annesi ne gerekiyosa yapmak istiyolar ama babasının eli baya sıkı o bize zorluk çıkarıcak gibi
Sende nişanlına salağa yatar gibi , ailesinin nişanda ne takacağını sor , yane yüzükle tek taşı eşinin sana nişan hediyesi olarak biliyormuş gibi , ailesinin ne takacağını merak ediyormuş gibi sor , takmıycaklar dese aaa neden sizin adetlerde yok mu , annenin gelinine bi hediyesi olmayacak mı de .
Durumu var demişsin zaten , o yüzükler dışında takı olması lazım yane ..
bilmiyorumki öyle bişey sorulurmu yanlış anlamasından çok korkuyorum :KK43:

sözde tek taşım takıldı.

nişanda annemin çok güzel bir kolye alacağını biliyorlardı, ona uyumlu altın küpe, 2 tane 22 ayar bilezik, 2 tane de altın bileklik taktılar. annem kolye almasaymış set alacaklarmış ama bileklikleri ilave ettiler onun yerine. benim ailem de nişanlıma 2 adet tam cumhuriyet altını taktı. Bizim salonda oldu ama nişan, diğer akrabaları da altın para vs taktı. Evde olsa da aynı şeyleri takacaklardı ailesi, akrabalarınınki olmayacaktı haliyle. Bence ne beklentiniz varsa makul ölçülerde nişanlınla konuş. Biz hiç konuşmadık gerçi. Ama sonradan üzülecek gibisin sen, o sebeple konuş derim. Olursa olur olmazsa da canını sıkma.
anlatma kıskanıyorum :KK70:
Aileden aileye, yöreden yöreye fark ediyor adetler. Bizim nisanimizda dugun kadar altin takildi acikcasi ama ben istemedim hic bisey onlarin adeti oydu onu uygun gorduler. Isterse bir bilezik olsun önemli degil bence yeter ki huzurunuz olsun. Tabi ki maddi durumu nedir adeti nedir ona uygun olarak takacaklardir. Ama takmadan olmaz tabi ki.
Sende söyle söyleyebilirsin "hayatim sizin adetiniz nedir? ne takilir genelde nisanda? bizde adet bileziktir" gibi desen olmaz mi?
sanırım böyle sormak gerekiyor yoksa kim vurduya gidicem:)) ama ne bileyim utanıyorum

Canim benim bana nisan da pırlanta tek taş 0.90 CT (karat) 1.35 CT bestaş trabzon seti kelepçeli gerdanligi yüzüğü küpesi takıldı ve 5 tane de bilezik takıldı ayrıca Çeyiz geldi ve beni çarşıya da cikardilar. Ben nisa lanmada.n önce adetlerimiz bunlar dedim ve ona göre yapıldı. Kıyafetler iç çamaşırlarına vaRana kadar aldılar evde oldu nisanim benim . Evde olunca takılmaz diye bişey yok. Sen daha bi takı mevzusunu soyleyemiyorsun yarın başka sorunda napicaksin kaç yasindasin bilmiyorum ama nedir bu çekince korku kendi kendini yiyene kadar sor yani
25 yaşındayım ne istersen adetiniz olucak diyor ama hiç takı mevzusu olmadı bana söylenmeden olmazki dimi sonuçta beğendirmek isterler falan..ne bileyim gözünde yanlış gözükmekten korkuyorum

Bana hiçbişey taktılar sözde de nişanda da nikahta bile ihmalkarlık etmediler istikrarla hiçbişey taktılar :KK70:
en azından dengeli bir aile :KK70:

eğer sizin için çevrenize karşı mahçubiyet sebebi olacaksa nişanlınıza söyleyin. "umrumda değil ama zor durumda kalmayım bir bilezik alalım birlikte" diyin. daha milyon tane dert sizi bekliyor inanın bu en küçüğü. iletişim iyidir:) mutluluklar...
of evet ya biz daha şimdiden başladık gerçekten tek derdim bu annem abimin eşine beş tane takmış bana hiçbişey takılırsa yengem ailesi falan akrabalar sanki dalga geçiceklermiş gibi geliyo

Her yerin adeti, ailelerin de ekonomik durumu birbirinden farklıdır.
Dolayısıyla maddi olarak sizin isteklerinizi, manevi olarak da beklentileriniz karşılamayabilirler.
Bunlara hazırlıklı olun, ve böyle şeyleri düşünüp canınızı sıkmayın.

Sadece istemeye gelindiğinde bana akıtma bilezik takıldı, sözde ayrı bir 22 ayar set, nişanda trabzon set, kaburga bilezik, gramse altın ve ne olduğunu anlamadığım kalın saçma sapan daha bir şey takıldı.
Ayrıca nişana kadar her bizi ziyarete geldiklerinde burma bilezik taktılar.
Ama bizim adetimizde de sadece bütün bu seremonilerde bir tane bilezik takılır, ailece bu durumu epeyce yadırgamıştık.
İstemesek de kabul etmesek de karşı taraf adetlerini yerine getirmek istediği için zorla yaptı.
Kuyumcuya döndürdüler resmen...
Ha bana sorarsan, bunların yerine incecik zincir, günlük takabileceğim modern bir kolyeyi tercih ederdim.
Ve benim için çok daha kıymeti olurdu.
Zaten gözümü kırpmadan setler dahil hepsini evlenince sattım.:KK52:
Çünkü altın sevmiyorum ve istemiyorum diye üstüne basa basa söylemiştim, kaale alan olmadı...
hep istemeyene olur zaten :KK70:ne güzel değer vermişlerki takmışlar

Banada nişanda 2 bilezik takmışlardı ama biz konuşmuştuk nişanlımla ki o bilezikleri nişanlım almıştı aileden hiçbir şey görmedik. Biz nişan yaptık ama evde de olsa yine alınırdı bilezik diye düşünüyorum. Bence konuş söyle ne var bunda
o konuşma nasıl olmuştu peki hatırlıyomusunuz omu sormuştu sizmi adetimiz bu demiştiniz

Bana iki tane bilezik 1 tane set taktı kayınvalidem eee noldu ayrıldık onları geri verdim ne önemi varki takmasalardı da ayrılmasaydık keske onlar yüzünden ayrılmadık ama yani huzur olduktan sonra altının ne önemi var boşveeeer.
keşke ayrılmasaydınız hayırlısı olsun orası öyle tabi sanki o bilezikleri setimi takıcam sırf elalem ne der diye

Biz evde isteme söz yaptık, nişanda bizde takı takılır. Baktımki sözden sonra eşimin annesi, sizin adetleriniz nedir diye soracağına, nişanda birşey takılmaz düğünde bilezik, küpe 1 kolye 1 yüzük takılır diye kendi kendine kavgaya girince, aileme dedim, durun salonda nişan falan yapmıyoruz (hem onca masraf edip nişan yapıcaz memleketten akrabaları çağıracağız hemde çöp takılmayacak). Düğün kına tarihlerini aldık, o sırada bir akrabam evlendi, düğüne giderken annem, kendi düğünümde babamın annemin ve kardeşimin takacağı bilezikleri koluma taktı, nişanlı kız takısız olmaz diye. Eşim çok bozuldu, madem öyle neden istemediniz diye. Bende söyledim, annen böyle konuştu sizin adetleriniz nedir diye sormadınız dedim. Sonra gittik aldı takı vs. Düğüne az kala da açıkca söyledim şu kadar istiyorum diye, eşim aldı. Ha, ailesi çöp almadı, herşeyi eşim yaptı. Şimdi şükrediyor, iyiki istemişsin o zaman yoksa o paralar harcanıp giderdi hiç değilse altın olarak duruyor diyor. Huzur önemli ama benim takıya karşı ayrıca bir merakım vardı, zaten el ne der diye düşünen birisi olsaydım eşimin aldığı tüm takıları çıkartır ona verirdim takı merasiminde takardı, ama öyle olmadı :)
adetiniz nedir niye sorulduğunda söylenmelimi diyosunuz yani bana soruldu ama bişey diyemedim

Benim de nişanım evde oldu. Bana kayınvalide sormuştu adetiniz de ne var diye. Ben de takamayacağım şeyler istemiyorum. O bilezikler falan düğünde zaten takılıyor, bu zamanları hatırlatan hep takacağım aile yadigarı gibi bir şey istiyorum dedim. Kadıncağıza çok sade, çok dandik gelse de onun akrabaları burun kıvırsa da, minicik elmasları olan küpe, kolye ve yüzük aldırdım. Ama cidden çok ufaklar :KK70:
Herkes yine konuşmuş, konuşsunlar. Bennim ileride torunlarınıza kalır, aile yadigarımız olsun demem çok hoşuna gitmiş. Sen de bu tip bir şeyler söyleyebilirsin bence. Karşı tarafın da hoşuna gidiyor.
Ama bu güzel günlerini takıyla sakın rezil etme bak kayınvalidem taktı da noldu, boncuk taktı resmen altın alamadı diye arkasından konuşan konuşmuş. Yani dedikodusunu etmek isteyen fesat gözler yine buluyor bir bahane...
ne zor işlermiş banada erkek arkadaşım sordu alışveriştede muhtemelen sorar gibi geliyor ama nasıl denirki karşı tarafa yanlış anlaşılmadan

Sadece bir yuzuk.bizim adetimizde yoktur dugunde takariz deyip geri cekildiler..e daha ne denir ki buna,istesen altin derdine dusmus derler,istemesen ki istemedik milletin agzi susmaz,ayni bende oldugu gibi..iyi siz bilirsiniz deyip geri cekildik....kendi cahillikleridir dedik...cahille asik atilmaz dedik...

Sadece bir yuzuk.bizim adetimizde yoktur dugunde takariz deyip geri cekildiler..e daha ne denir ki buna,istesen altin derdine dusmus derler,istemesen ki istemedik milletin agzi susmaz,ayni bende oldugu gibi..iyi siz bilirsiniz deyip geri cekildik....kendi cahillikleridir dedik...cahille asik atilmaz dedik...
en iyisini yapmışsınız ama kırıldığınızla kalmışsınız onlar nereliymişki adetlerinde hiçbişey yokmuş

Söyleyin canım ne var soyleyemeyecek. Akrabalarima mahcup olurum şunu şunu takmaniz lazım, düğünde veririm yine takarsiniz de olsun bitsin.

Söyleyin canım ne var soyleyemeyecek. Akrabalarima mahcup olurum şunu şunu takmaniz lazım, düğünde veririm yine takarsiniz de olsun bitsin.
Oyle olmuyor arkadasim ya...hani karsindaki insani az cok tanirsin ya,ne desen o damari tutmussa illa kendi bildigini yapacaktir,ha iste tam boyle kor cahillerdense karsindaki,susmayi tercih ediyorsun..aman nisanda takmasin dugunde zaten takacak,el alemde o.zaman gorsun diyorsun...ha uzulmuyormusun elbet uzuluyorsun ama,allahin sopasi yok iste,bunlari dile getirip,gozlerine bir guzel sokman icin oyle guzel firsatlar veriyor ki sana,oohhh icime su serpildi diyorsun...
en iyisini yapmışsınız ama kırıldığınızla kalmışsınız onlar nereliymişki adetlerinde hiçbişey yokmuş

keşke banada bitanecik bilezik olsa canım inan hiçbişeyde gözüm yok ama akrabalar beni düşündürüyo üzülüyorum eminim elinden gelenin fazlasını yapar kız istemede 350 tlye çikolata almış çok güzeldi fiyatını öğrenmek istedim zoraki söylettim ama nişanda yüzüğüm ve tektaşım dışında bişey olmucak sanırım
Okurken şu yazınızda bir ifade gözüme çarptı. Çikolatanın fiyatını neden bu kadar öğrenmek istediniz? Pahalı olması kendinizi daha iyi hissettirmiş olabilir mi? Şunun için soruyorum bunun fiyatını sorup yanıt aldıysanız Takı konusunda da Açıkça yanlış anlaşılmadan kendinizi ifade edebilirsiniz bence.bu kadar sıkmayın kendinizi, beklediğinizi göremeyince Canınız saha çok sıkılacak çünkü, karşılıklı Konuşun ve sizin için problem olan bu durumu netliğe kavuşturun

öylemi diyosun canım ya bedavaya gitsekte kıymetimiz olmazmı kendisi ve annesi ne gerekiyosa yapmak istiyolar ama babasının eli baya sıkı o bize zorluk çıkarıcak gibi

bilmiyorumki öyle bişey sorulurmu yanlış anlamasından çok korkuyorum :KK43:

anlatma kıskanıyorum :KK70:

sanırım böyle sormak gerekiyor yoksa kim vurduya gidicem:)) ama ne bileyim utanıyorum
oğullarını evlendiriyorlar, normalde ne gerekiyorsa yapmaları gerekir. ailenle oturup karşılıklı beklentilerinden bahsetmeleri, eğer farklı yörelerdenseniz adetlerinizi sorup öğrenmeniz gerekir.
şu anda aile arasında söz yapılacaksa oluruna bırakın, baktınız kayınpeder cimri davranıyor. nişan düğün öncesi damat adayı ile açık açık adetlerinizden bahsederek taleplerinizi dile getirin. mal mülk ya ne olacak demeyin, böyle önemli günlerde para harcamaktan kaçınan insanlar market masrafını bile sorun edecek demektir. aman dikkatli olun.

Okurken şu yazınızda bir ifade gözüme çarptı. Çikolatanın fiyatını neden bu kadar öğrenmek istediniz? Pahalı olması kendinizi daha iyi hissettirmiş olabilir mi? Şunun için soruyorum bunun fiyatını sorup yanıt aldıysanız Takı konusunda da Açıkça yanlış anlaşılmadan kendinizi ifade edebilirsiniz bence.bu kadar sıkmayın kendinizi, beklediğinizi göremeyince Canınız saha çok sıkılacak çünkü, karşılıklı Konuşun ve sizin için problem olan bu durumu netliğe kavuşturun
o kadar değişik ve güzeldiki nasılsa alınmış diye nerden aldın kaç paraydı diye rahatca sordum ama alınmamış konuşulmamış şeyler için bişey diyemiyorum malesef

oğullarını evlendiriyorlar, normalde ne gerekiyorsa yapmaları gerekir. ailenle oturup karşılıklı beklentilerinden bahsetmeleri, eğer farklı yörelerdenseniz adetlerinizi sorup öğrenmeniz gerekir.
şu anda aile arasında söz yapılacaksa oluruna bırakın, baktınız kayınpeder cimri davranıyor. nişan düğün öncesi damat adayı ile açık açık adetlerinizden bahsederek taleplerinizi dile getirin. mal mülk ya ne olacak demeyin, böyle önemli günlerde para harcamaktan kaçınan insanlar market masrafını bile sorun edecek demektir. aman dikkatli olun.
evet kayınpederden çekeceğe benziyoruz erkek arkadaşım elinden geleni yapar ama tek başına nereye kadar yapabilirki annelerimiz telefonda konuşacaklar o konuşma daha gerçekleşmedi eğer ısrarla bişey demezse kayınvalide adayımda güzel bi dille konuşmayı denicem erkek arkadaşımla

evet kayınpederden çekeceğe benziyoruz erkek arkadaşım elinden geleni yapar ama tek başına nereye kadar yapabilirki annelerimiz telefonda konuşacaklar o konuşma daha gerçekleşmedi eğer ısrarla bişey demezse kayınvalide adayımda güzel bi dille konuşmayı denicem erkek arkadaşımla
en güzeli. sonuçta sadaka istemiyorsunuz. eğer adetiniz böyleyse bunu bilerek adım atarlar. tamam aşıklar evleniyor da düğünü tek başınıza yapmıyorsunuz. eğer altın, eşya, düğün vs mühim değilse gidin bir nikah kıyın olsun bitsin o zaman. sonuçta toplum olarak önemsediğimiz şeyler var. her ne kadar paragöz gibi görünmek riskini düşünsek de evlilik elini cebe atmadan olmuyor. takı da eşya gibi bir parçası. gerçek olan bu.

Oyle olmuyor arkadasim ya...hani karsindaki insani az cok tanirsin ya,ne desen o damari tutmussa illa kendi bildigini yapacaktir,ha iste tam boyle kor cahillerdense karsindaki,susmayi tercih ediyorsun..aman nisanda takmasin dugunde zaten takacak,el alemde o.zaman gorsun diyorsun...ha uzulmuyormusun elbet uzuluyorsun ama,allahin sopasi yok iste,bunlari dile getirip,gozlerine bir guzel sokman icin oyle guzel firsatlar veriyor ki sana,oohhh icime su serpildi diyorsun...
Eskiden olsa beklerdim hesap günü gelsin diye. Şimdi yaslaninca ah şunu yaşadım vah bunu yaşadım diye hayiflanmamak için istemediğim şeye anında müdahale ediyorum. Bu şekilde huzurluyum mutluyum. Kendi hayatımı kendi istediğim gibi yaşıyorum tabi insanları mümkün olduğunca kırmadan. Konu sahibine de bunu tavsiye ediyorum.
Siz de geçmişi düşünerek kendinizi yipratmayin diğer taraf unutmuştur bile.

en güzeli. sonuçta sadaka istemiyorsunuz. eğer adetiniz böyleyse bunu bilerek adım atarlar. tamam aşıklar evleniyor da düğünü tek başınıza yapmıyorsunuz. eğer altın, eşya, düğün vs mühim değilse gidin bir nikah kıyın olsun bitsin o zaman. sonuçta toplum olarak önemsediğimiz şeyler var. her ne kadar paragöz gibi görünmek riskini düşünsek de evlilik elini cebe atmadan olmuyor. takı da eşya gibi bir parçası. gerçek olan bu.
aynı şekilde düşünüyorum evlilik şu zamanda zor masrafı ağır ama olmadan olmuyo malesef keşke böyle sorunlara gerek kalmadan herkes kendine düşeni yapsa

22 ayar set
1 cift erzurum burması
Kayınvalidem taktı
Bu sadece nişanımda

Allah var altın konusunda ondan bonkörünü tanımadım
benım cadı kaynanam var :KK70:
nısanımda 2 tam set taktı ama keske hıcbısey yapmasaydıda ınsan olsaydı dedım hep :)

X