Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Dilerseniz Dr.Oetker Hazır çikolata sosu kullanabilirsiniz veya benim gibi sosunu da kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Evde enfes çikolata sosu için malzemeler;
2,5 Çay bardağı süt
3/4 Çay bardağı toz şeker
1 Tatlı kaşığı mısır nişastası
1 Çorba kaşığı kakao
200 Gram çikolata
Hamuru için gerekli malzemeler;
1 + 1/4 Su bardağı su
1 + 1/4 Su bardağı un
4 Adet yumurta (oda sıcaklığında olacak)
1 Çay kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı şeker
180 Gram margarin
Soru : 1 + 1/4 ne demek : Şu demek oluyor, 1 su bardağı koy artı 1 su bardağının çeyreği kadar daha koy !
Kremanın hazırlanması; * Krem şanti ve 1/2 su bardağı süt hariç tüm malzemeler tencereye konup karıştırılarak pişirilir. * Kaynayıp Krema kıvamına gelince altını kapatıp soğutuyoruz. * Başka bir kapta krem şantimizi 1/2 su bardağı süt ile koyu kıvamlı olarak hazırlıyoruz * Soğuyan krema ile krem şantiyi karıştırıp, mikser yardımı ile iyice çırpıyoruz.
Çikolata sosunun hazırlanması (Favori sos tarifim); * Öncelikle süt ile şekeri kaynatıyoruz. * Küçük bir kapta nişasta ve kakaoyu az su ile eritiyoruz ve kaynamış olan sütün içerisine döküyoruz. *Altını kapatıp üzerine ufak ufak kırdığımız çikolataları ekliyoruz. * Çikolatalar eriyene kadar iyice karıştıralım. * Soğumaya bırakalım, arada karıştıralım ki üzeri kaymak tutmasın.
Hamurunun Yapılışı; * Tencerenin içine suyu, tuzu ve şekeri koyup kaynatalım * Margarini ilave edip eritelim * Unu da koyup hızlı hızlı karıştıralım ki topak topak olmasın ve ateşi kısarak 10 Dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edelim * Tencereyi ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım, hamurumuz ılıyınca(sıcak olursa yumurtalar içinde pişer) ilk yumurtayı içine kırıp tel çırpıcıyla iyice karıştırıyoruz. * Yumurta tamamen hamurda kaybolunca 2. yumurtayı kırıyoruz. Bu şekilde yumurtaları tek tek ve iyice karıştırarak yediriyoruz. Bu iş biraz zahmetli ama çok önemli !!!
* Fırınımızı ısınması için 175 dereceye ayarlıyoruz. * Hamurumuz kıvam alınca sıkma poşetine koyup yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize ceviz büyüklüğünde sıkıyoruz. (bu malzemelerle ben de 38 adet profiterol çıktı, daha ufak sıkarsanız çoğalacaktır.) * Fırına atıyoruz , ilk 30 dakika çok önemli eğer kapağını açarsanız söner ve tekrar kabarmaz. Yaklaşık olarak 1 saat pişiyor, siz yine de kontrol edin rengi değişecek iyice kabarıp mis gibi kokular salacak. Eğer 1 saat sonra çıkardığınızda sönmeye başlarsa bi 5 dakika daha pişirirseniz tekrar eski formuna kavuşacaktır endişe etmeyin.
* Hamurlar pişip soğuduktan sonra bir ucundan ikiye kesiyoruz ama hepsini değil , bir tarafı bitişik kalacak, tamamen ayırmayacağız. Zaten ortası boş ve kabarık oluyor. Ya da isterseniz sıkma poşetine kremayı koyup, delerek içine sıkıyoruz, nasıl isterseniz. * İçine kremamızı koyuyoruz kapatıp tepsiye sıralıyoruz. 1 gün buzdolabında üzerini strech ile kapatıp bekletirsek tadı enfes oluyor. Servis yapacağımız zaman üzerine sosumuzu dökelim.
2-3 tane kabuğu soyulmuş ve suda haşlanarak yumuşamış armut
Üzeri için;
2 yumurta akı
3 yemek kaşığı şeker
Yapılışı; Hamur malzemeleri yoğrularak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. 28 cmlik fırın kağıdı sıkıştırılmış kelepçeli kalıba yayılarak kenarları 3-4 cm kadar kaldırılır. Taban çatalla birkaç yerinden delinir. Suyu süzülen ve ikiye kesilen haşlanmış armutlar (dose) hamurun üzerine sırayla, kesik yerleri alta gelecek şekilde sıralanır. Puding 500 ml sütle pişirilir ve arada karıştırılarak soğutulur (kabuk bağlamaması için). Soğuyan pudinge 1 tam yumurta, 2 yumurta sarısı, sıvı yağ, vanilya, limon suyu,nişasta ve suyu süzülmüş Labne (Quark) katılarak homojen bir kıvama gelene kadar mikserle çırpılır. Karışım armutların üzerine dökülür. Üzeri düzeltilerek önden hafif ısıtılan 150 derece fırında 50 dk pişirilir. Pasta pişerken yumurta akı 3 kaşık şekerle birlikte sertleşip, sert krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpılır. 50 dk sonunda fırın söndürülmeden pasta fırından yavaşça çıkarılır ve üzerine şekerle çırpılmış yumurta akı sürülür. Tekrar yavaşça fırına koyularak 10 dk daha pişirilir. Soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletilir ve kelepçeden ayrılmaz. İlk çıktığında üzerindeki damlacıklar olmayacaktır. Soğudukça damlalar yavaş yavaş belirmeye başlar. Mümkünse 1 gece dolapta bekletin ve ertesi gün yiyin.
1 su bardağı eritilmiş tereyağı + yarım su bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı şeker
3 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı mahlep (güzel koku vermesi için)
Aldığı kadar un (yaklaşık 7-8 su bardağı )
Arası için;
150 gr kadar beyaz peynir
3-4 yemek kaşığı krem peynir
Maydanoz
2 adet yumurta sarısı
Yapılışı; Süt ılıtılmış olarak yoğurma kabına alınıp, şeker, mahlep ve maya eklenip karıştırılır. Ardından ya eklenip, yavaş yavaş un ve tuz ilavesiyle ele yapışmayan, yumuşak şekilde hamur yoğurulur. Güzelce sarılıp 1-1,5 saat mayalandırılır. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak tezgahta yuvarlanıp tepsiye dizilir. Yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Pişen hamurların üstüne sıcakken temiz bir bez örtülüp 10 dk kadar dinlendirilir. Bu arada beyaz peynir ezilir ve krem peynirle birleştirilir. Maydanozlar küçük olacak şekilde doğranır. Tek tek bıçakla araları kesilerek peynirli harçtan sürülür ve kapatılır. Kapatılan kısma biraz krem peynir sürülüp, maydanoza bulanır. Ben kalabalık bir ortama yapıp götürdüğüm için 2 tepsiden fazla çıktı. İstenilirse ölçü yarıya indirilebilir. Biraz uğraştırıcı ama tadı pastanedekilerle aynı diyebilirim.
3 Tane havuç (rendelenmiş ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavrulmuş)
Yapılışı; Pirinci 20 dakika ılık suda bekletiyoruz. 2 kaşık sıvı yağda fıstıkları kavurup, ardından 3-4 dakika pirinçleri kavurup, 3 bardak kaynamış suyu ve tuzunu koyup, kısık ateşte pişiriyoruz. Pilav soğuyunca havuç hariç tüm iç malzemeyi ve 1/2 çay bardağı yağını koyuyoruz. Kalıbı streç filmle kaplayıp en alta kavrulmuş havucu, üstüne malzemeli pilavı koyup kaşıkla bastırıyoruz. 1 saat buzdolabında bekletip, servis tabağına ters çevirerek, isterseniz de ortasına yeşillik koyarak ve zevke göre limon sıkarak sunabilirsiniz.
Yapılışı; Patatesi rendeliyoruz. Bir kaseye yumurtayı kırıyoruz ve çırpıyoruz. Unu ve pul biberi ilave edip karıştırıyoruz. Patatesin üzerine beyaz peyniri rendeliyoruz. Kaşar peynirini ilave ediyoruz. Yumurtalı unlu karışımı da ekleyip iyice harmanlıyoruz. Tavaya sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Kaşıkla malzemeden tavaya koyuyoruz. Bir tarafı iyice kızarınca diğer tarafını çeviriyoruz. Kızarmadan çevirirseniz dağılabilir. Spatulayla çevirilip çevirilmeyeceğini kontrol edelim. İki tarafı da kızaran çıtır çıtır mücverimiz servise hazır. Afiyet olsun.
Karabiber (baharatlar ve tuz isteğe göre ayarlanabilir.)
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Yapılışı; Soğanlar ince ince doğranır. Tavaya sıvı yağ alınıp soğanlar eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenir suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavrulur. Salça eklenir 3 dk daha kavrulur. Biraz su eklenir tekrar (yumuşak kalması gerekiyor kuru olmamalı).Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.
İnce bulgur 1 bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatılır. Suyu çekilince irmik salça baharatlar tuz eklenip 15 dk boyunca azar azar suyu eklenip iyice yoğurulur. Un eklenir 5 dk daha yoğurulur. Ele alınıp yuvarlandığında dağılmıyorsa tamamdır. Ele yapışabilir. Eller iyice yıkanır tekrar hamur ele alındığında yapışmaz. Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp baş parmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açılır. İç koyulur ve yukarı doğru limon şeklinde uzatılır. Hepsine aynı işlem uygulanır. Aşamaları çekemedim çünkü ellerim hamurlu iken fotoğraf makinesini tutamadım. Biten içli köfteler kızgın 1 bardak sıvı yağda kızartılır. Bu ölçüden ortalama 18 adet çıkıyor. Yenilecek kısmı kızartılabilir, kalanı saklama kabı içerisinde derin dondurucuda saklanabilir.
Yapılışı; Köftelik malzemeleri bir kaba alıyoruz ve iyice yoğuruyoruz. Kaşar peynirini küçük küçük doğrayıp köfteye karıştırıyoruz. 1 tane yufkayı tezgaha seriyoruz. Yumurtanın beyazından sürüyoruz. 2 yufkayı da seriyoruz ve köfte harcını yufkanın her yerine yayıyoruz. Sıkıca rulo yapıyoruz. Ortadan kesip buzdolabına kaldırıyoruz. Vaktiniz varsa 2-3 saat bekleyebilirsiniz, benim vaktim yoktu bekletmedim. Keskin bir bıçakla çok fazla bastırmadan bir parmak kalınlığında dilimliyoruz. Kesilen yeri yukarı gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye sıralıyoruz. 180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Yapılışı; Kek malzemeleri çırpılarak kek hamuru hazırlanır. Kahve fincanları yağlanır ve hazırlanan hamur fincanlara paylaştırılır. Fincanlar sığacak büyüklükte bir tencereye tek sıra yerleştirilir ve tencerenin içine fincanların yarısından biraz az ılık su doldurulur. Tencerenin kapağını kapatmadan önce temiz bir bez üzerine örülür ki çıkan buhar keklerin üzerine damlamasın. Daha sonra kapak kapatılarak su kaynayana kadar yüksek ateşte ocak açılır. Daha sonra altı kısılarak kapağı hiç açmadan 20 dk kaynatılır. Altı kapatıldıktan sonra 15 dk daha kapağı açılmadan beklenir. Daha sonra fincanlardan çıkarılıp servis edilir. Afiyet olsun…
Daha önce yaptığımda kağıt kek kalıplarından kullanmıştım. Bu sefer kullanmadım ama bazı fincanlardan keki çıkarırken zorlandım. Size tavsiyem kağıt kek kalıbını kullanmanız.
Yapılışı; Oda sıcaklığındaki tereyağı, sıvı yağ, yumurta, şeker, vanilya yoğurma kabına alınarak yavaş un ilavesi ve kabartma tozuyla birlikte kulak memesi yumuşaklığında gelene kadar yoğurulur. Ele yapışmayacak bir kıvam aldığında yoğurma işlemi bırakılır. Hamurdan cevizden az küçük parçalar koparılır ve avuç içinde yuvarlanıp üzerlerine hafif bastırılarak fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde 20 dk pişirilir. Soğuyan kurabiyeler önce benmari usulü eritilmiş çikolataya, sonrada hindistan cevizi, fındık kırığı, fıstık vs bulanır. Çikolatası donunca servis edilir.
NOT: Kurabiyenin özelliği gün geçtikçe lezzetlenmesi. Ayrıca hindistan ceviziyle de bir başka lezzete ulaşıyor, benden söylemesi:) Afiyet olsun.
1 orta boy soğan- soğanı kavurmak için 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
Karabiber, çok az kimyon,
1 tatlı kaşığı kuru nane, tuz ve kırmızı biber
Yapılışı;
Hamur için sıvı malzemeleri, tuzu şekeri ve mayayı karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın. Bu sırada iç malzemesini hazırlayın.
Soğanı küçük doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Haşlanmış patatesi küçük küçük doğrayın veya ezin. Soğana ilave edin. Baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın.
Mayalanan hamuru 2 parçaya bölün.
Her parçayı dikdörtgen şeklinde açın. Hamurun kalınlığı 1 cm den biraz daha ince olacak.
Açtığınız hamurun orta kısmına iç malzemenin yarısını yerleştirin.
Kenar kısımlara kesikler atın. Örerek kapatın.
Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Fırından aldığınız ekmeğinizi en az 20 dakika dinlendirin. Dilimleyerek servis edin.
1 tane çekirdekleri çıkartılmış küp küp doğranmış domates
2 dal Maydanoz ince ince kıyılacak
Hamur malzemesi;
1 su bardağı un
3 yumurta
Yarım bardağı süt
3 kaşık sıvı yağ
Yarım kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
2 adet patates rendelenip suyu sıkılacak ve karışıma hamur hazır olunca en son eklenecek (patates kararmasın diye)
Yapılışı; Patates hariç tüm iç malzemeyi derin bir kaba doğruyoruz, rendeliyoruz.
( sosis, sucuk, kaşar, biber, domates, maydanoz) Hamur malzemelerinin tümünü bir kapta mixer ile iyice çırpıyoruz. (un, yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozu, tuz, karabiber). Hamurun kıvamı boza gibi olacak ne çok katı ne çok sıvı orta karar. Ben sizlere olur bir ölçü verdim ama ben hamuru ölçmeden göz kararı yaptım. Lütfen kıvamı siz kendiniz ayarlayın. Şimdi 2 adet patatesi rendeleyip suyunu sıkıyoruz ve bunu da doğranmış malzemelerimize ekliyoruz. Çırpılmış hamuru doğradığımız iç malzemelerin üstüne döküyoruz. . Şimdi; Hepsini kaşık yardımı ile iyice karıştırıyoruz. Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz.ısıyı siz ayarlayın kendi fırınınıza göre kek pişirdiğiniz ayar olacak. Kalıbının her bir bölmesinin içlerini margarin ile iyice yağlıyoruz. Hazırladığımız içten her bir bölüme eşit olarak kaşık ile dağıtıyoruz. ( Ben 2 şer kaşık koydum) Sıcak fırında pişiriyoruz.
3 yemek kaşığı ekmeğe sürülen çikolata (nutella – sarelle gibi)
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı; Yumurtaları ve şekeri çırpalım sonra çikolata, kakao, sıvı yağ ve sütü ekleyip iyice çırpalım. En son un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpalım. Yağlanmış kek kalıbına döküp 180 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirelim. Afiyet olsun.
Kıvam normal kek hamuru gibi olacak siz kendi ununuza göre un miktarını ayarlayın ….gerekiyorsa un ekleyin …Normal kek nasıl oluyorsa o kıvam da olacak.Ne çok cıvık ne de çok sert.
Üstü için;
Pudra şekeri
Kelepçeli kek kalıbı
Kek kalıbının tabanı için yağlı kağıt
Yapılışı; 2 yumurta ile 1 su bardağı toz şeker 2-3 dakika mixer ile iyice çırpılır. Çırpılan hamura erimiş margarin, su, sıvı yağ, kabartma tozu ve un eklenerek mixer ile tekrar çırpılır.Kaşık ile kıvamına bakılır..Un eksikse eklenir. Kelepçeli kek kalıbının yan tarafları yağlanıp unlanır. Alt taban için kalıp boyutunda yağlı kağıt kesilir. Kağıt alt tabana yayılır. Hazır olan hamur kalıba dökülür. Elmalar soyulup ince ince dilimlenir. Dilimlenen elmaların sırt kısımlarına bıçakla birer çizik atılır.Elmalar kalıpta ki hamura dik dik sırtları yukarıya bakacak şekilde ortalarına kadar batırılır…Çizikli sırtlar kekin üst tarafında kalmalıdır.Elmaları yan yan hamura batırmayın diki dik batırın bunu unutmayın. Kek ısıtılmış fırında 180 derecede 10 dakika pişirilir sonra ısı 170 dereceye düşürülür bu derecede kek pişirilir kekin üstü kızarınca fırınını ısısı 160 dereceye düşürülüp 30 dakika ya yakın da bu şekilde pişirilir.
Yapılışı; Cezvede sütü ısıtalım. Sodayı ekleyelim. Isısı biraz fazla olsun içine maden suyunu ekleyince ılık halde olsunlar. Bir kaba unu alalım. Ortasını elimizle açalım. Mayayı şekeri ve kenarlara tuzu serpelim. Ortaya yavaş yavaş sıvı karışımı dökerek mayayı eritelim, sıvı yağı da ekleyerek yaklaşık 5 dk boyunca pürüzsüz ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene dek yoğuralım. Hamurun üstünü örtüp sıcak bir ortamda 1 saat bekletelim. Orta boyda borcam tepsiyi yağlayalım. Aynı boylarda normal çelik tepsi de kullanabilrsiniz. Süre bitiminde hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimizle açalım. İçine peyniri koyup ortaya doğru büzerek kapatalım. Ters çevirip tepsiye yerleştirelim. Hepsine aynı işlemi uygulayıp 10 dk dinlendirelim. Fırıını 175 derecede ısıtalım. Hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörek otu serpelim. Fırına verip kızarıncaya kadar pişirelim(yaklaşık 30 dk)
Bu ölçüden 1 tepsi ve ortalama 40-42 lokma poğaça çıkıyor.
Yapılışı; Öncelikle maya, süt ve şekeri yoğurma kabında eritin. Ardından hamur için diğer malzemeleri sırasıyla ekleyin. Ele yapışmayan kıvama gelince un miktarı tamam demektir. İyice yoğurun ve üzerini örtüp 40 dakika mayalandırın. Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde bir beze alın. Çay tabağından biraz büyük şekilde elinizle açın. İçine biraz peynir, birazda kaşar koyun. Uç kısımlarından başlayarak kapatın. Kapanacak yer tam ortaya doğru gelmeli. Kapattığınız yeri iyice kapatın açılmamalı. Altta kalan düz kısmı üste gelecek şekilde ters çevirin ve kenara koyun. Kapanan yer alta gelecek yani bütün hamuru bu şekilde hazırlayın. Pekmezle suyu karıştırın. Önce pekmezli suya sonra susama bulayın ve tepsiye yerleştirin. Hepsi bittikten sonra 20 dakika kadar tepside mayalandırın. Daha sonra poğaçaların tam orta kısımlarını resimdeki gibi bıçakla keserek açın. Açtığınız yerlere çok az kaşar peyniri koyun. 200 derecelik ısıtılmamış soğuk fırında kızarana kadar pişirin.