Nedir Bu Casual?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.044
30.457
61

Casual, Moda ve stil konusunun olduğu her yerde artık neredeyse abartıya geçilen İngilizce kelimelerden biridir Nereye baksanız orada mutlaka bir casual kelimesini görürsünüz. Vitrinler, etiketler, bültenler, dergiler, yazılar, eleştiriler, ayakkabı, ceket, vs. konu uzayıp gider. Aslında modayı takip edenlerin artık alıştığı bir kelime olsa da, herkes bilmek zorunda da değil. Ama yinede bilmeyenler için bu konuyu hem kelime ve hem kapsamı hakkında inceleyelim istedik.

Casual Nedir? (Kejuıl)
Türkçesiyle resmi olmayan, gündelik, rahat, spor giyim dediğimiz ve bunun belli düzen ve şıklıkta olmasını ifade eder…Yani takım elbise, kravat, vs. olmadan şık olmayı sağlamaktır. Ama kravat kullanarak da casual olabilirsiniz, tuhaf değil mi? Şık olmanın yanında “rahat olmak” diyelim o zaman…

Bu kavram genellikle iş ortamlarını ilgilendirir fakat özellikle davet, toplantı gibi konuları da etkileyen bir konudur. Son zamanlarda gördüğünüz üzere özellikle iş dünyasında artık takım elbise, kravat gibi standart adam tarzından çok, artık her yerde daha rahat giysiler tercih ediliyor. Bundan takım elbise kötüdür anlamı çıkmasın ama rahatlığı sevenler için artık zorlamanın da anlamı yok…Hele kravat konusu varken…



Casual, Amerikan iş dünyasının “free friday” yani cuma günlerinin serbest giyim kültürünün bir etkisidir. Ama iş ortamlarının yanında davet, toplantılar, konserler, açılışlar vb. yerler de bu konunun içinde. Cuma günlerinin özel anlamı ise hafta sonuna cumadan başlamak ve doğrudan gecelere gitmek için ayarlanmıştır. Günümüzde bu konuda esnek davranan, bunu tüm hafta boyunca uygulandığı yerler de var. Özellikle kamu kurumlarında bile “yaz giyimi” gibi bir uygulama var.

Casual giyim tarzı 2’ye ayrılıyor. Aslında bir üçüncüsü daha var ama neyse altta yazarız…

Business Casual Nedir?


Takım elbise yok, ama öyle bir şey giymelisin ki takım elbiseden daha güzel olmalı:) Sana bu rahatlığı veriyoruz ama “hadi bakalım, bu rahatlığı kazanmak için uğraşmalısın” demektir.

Business Casual’ın resmi pantolonu kumaştır. Bir de güzel pastel tonlarında sade gömlek, güzel bir ceket veya şık bir ince kazak giyilebilir. Kravat size ciddiyet katacağından beklenebilir. Spor ayakkabı vs. bu konuyu unutun tabi…Klasik ayakkabılar tercih edilir…

Smart Casual Nedir?


İsmi ilginç tabii, akıllı-rahat ve şık giyim…Yani burada denilmek istenen şey, takım elbise giyme ama bunun yanında çok rahat spor olacaksın diye de şaşırma demek. Bir nevi akıllı ol…

Aslında yerine göre değişmekle birlikte denim (kot) pantolon istenmez ama şıklığı göz önüne alırsak bunu başarabiliyorsunuz, sorun bile olmaz. Ama koyu renk bir pantolonla tamamlarsanız iyi olur.

Genellikle pantolon olarak düz ve pastel renklerinde giyilir, ama değişik renklere de açıktır. yeter ki şık ve güzel olsun…

Dockers’ın bu konuda gayri resmi giyim sponsoru olduğunu belirtelim. Biraz reklam gibi oldu ama öyle…

Özellikle yine tek ceketler ve istenirse uygun bir kravat ve aksesuarlar tercih edilebilir. Ayakkabı konusunda ise spor ayakkabı pek tercih edilmese de neye göre kime göre durumu mevcuttur.

Açıkçası casual smart çok geniş bir konu ama az çok tahmin ederek belli bir konuda iş alanınıza göre tercih yapabilirsiniz. Kötü olan konu takım elbise de belki daha sınırlı bir alanda seçim yaparken burada binlerce seçenek sizi bekliyor olacak. Akıllısını seçmek zorundasınız.

Son Olarak



Bütün bu tanımların altında casual, kültürlere, şirket ve ortamların durumuna bağlıdır. Ve tanımlar yerine, zamanına ve kurum-kişiye göre değişebilir. Ama sizden beklenen şey rahatlığın yanında aynı zamanda şık olmanızdır. Patronunuzu iyi tanıyın…

Aslında bir üçüncü tarz daha var dedik bu da “Free Casual” Bu da kafanıza göre takılmanız demek oluyor.

Bunun bir anlamı da şu, aslında biz öyle uçuk kaçık kişileriz ki, şirket kültürümüz buna müsait ve personelimiz istediği kıyafetleri giyip gelebilir. Yani isterseniz işe Batman kıyafeti ile gelebilir, örümcek ağı atabilirsiniz…

Mesela erkekmagazin.com’un resmi giyim unsuru yazın tişört, kapri pantolon, kışın ise eşofman vb. rahat şeyler…Hatta kamuflaj pantolona taktık bu aralar…Home-ofis ortamlarında yazdığımız için boxer’la çalıştığımız oluyor.

Bilgisayar başında yazı yazmak kolay değil anlayacağınız…Çıplak çalışan yazar var mı bilmiyoruz:)

Son olarak neden Türkiye’de İngilizcesi kullanıyor kısmına şöyle mantıklı bir açıklama getirelim, o da şu…Anlamı öyle tuhaf gelsin ki, kimse işe gelirken saçmalamasın, adam gibi olsun..İşte nedeni bu olsa gerek…

Sevgiler…

ErkekMagazin.com
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…