Davranış Bozuklukları ne yapsam bilmiyorum...

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

ankadilara

Guru
Kayıtlı Üye
27 Ocak 2011
132
16
318
Ankara
Arkadaslar merhaba , 1,5 yasında bir oglum var ve bu ara cidden cogu konuda sorun yasıyorum.benzer konuları ve diger sorunları vaktim oldukca okuyorum bende durumumu size acmak dertleşmek istedim. Oglum 6-7 ayına kadar cok usluydu, sonradan aşırı bir hareket, oyuncakları ve degişik cisimleri (mutfak alet gerecleri gibi) kırma,atma ve su gunlerde de birileri onu sevmek için kucagına aldıgında yuzunu yolma gibi davranıslar cıktı ortaya.Tabiri caizse vahşileşti cocuk.Oyuncak alıyoruz bir iki gun bakıyor sonra oraya buraya fırlatıyor, geliyor bizim kafamıza atmaya calısıyor falan..
Evde ben calısmıyorum ve akrabamız falan olmadıgı icin yanlızım, e babası aksama kadar calısıyor onunda eve gelince pili bitiyor, acaba cocukla kaliteli zaman geçirmediğimizi icin mi diyoruz, yoksa cok cocuk falan goremiyor hele kısın evde tamamen kapalı kaldı cocuk onun hırcınlıgımıdır diyoruz. İşin içinden cıkamadık, geceleri uyku sorunuda cıktı 3-4 aydır, yemek yeme durumuda gitgide zayıfladı.(istedigi bişi olmadı mı atıyor kendini yerlere, bişileri alıyor fırlatıyor)
1,5 yasında ama hala anne, baba dısında dogru durust bişide konusamıyor, eşimle korkuyoruz cocukta dikkat eksikliği yada hiperaktivite falan mı var diye. Biraz uzun yazmısım kusura bakmayın dertleşmek istedim.

aynı sorun benim kızımdada var. bende ne yapacağımı bilemiyorum. benimkide 20 aylık kime sorsam bu dönemde böyle oluyolar
diyor. kızımda daha konuşamıyor bikaç kelime okadar acaba konuşamadıkları içinmi böyle hırçınlar anlamadım.

aynı sorun benim kızımdada var. bende ne yapacağımı bilemiyorum. benimkide 20 aylık kime sorsam bu dönemde böyle oluyolar
diyor. kızımda daha konuşamıyor bikaç kelime okadar acaba konuşamadıkları içinmi böyle hırçınlar anlamadım.

bu konuda bir suru sey yazılıp ciziliyor ama sanırım derdini anlatamamanında etkisi var sinirlilikte, hırcınlıkta. birde tv izletmeyin diyorlar ama inanın cok zor bişi, havalar kötü kac aydır evde cocuk, e onunla surekli oynamaya kalksak ne ev işi yapılır ne bişi, mecburen cizgi film reklam falan izliyor, herzaman degil ama ozellikle altını falan degiştirirken sabit dursun diye acıyoruz. cocuk surekli bir arayıs peşinde elindeki oyuncaklarla oynasın falan durumu yok, birde biz neyi ondan uzaklastırsak (örneğin makas) dahada cok peşine düşüyor ağlıyor falan.

çalışsakta çalışmasakta sizinde belirttiğiniz gibi KALİTELİ ZAMAN geçirmek gerekiyor... günde 45 dakika birebir göz göze dizdize oyunla oynayıp beraber zaman geçirmemiz gerekliliği söyleniyor uzmanlar tarafından... oğlunuz 2 yaş sendromunada giriyor... evde ilişkinizi sorgulayın... '' yapma-etme'' demek olayı dahada yapması gereken bir hale sokuyor... hırçınlığı sırasında mızmızlandığı sırada takındığınız tutumda bir sonraki krizlere kapı açıyor... yani, doğru iletişimi yakalamalısınız... 1.5 yaş fiziksel gelişiminin dışında ruhsal gelişimi nedir? neler yapılmalı? konularını araştırıp söylenenleri uygularsanız sorunlarınız çözülecektir... konuşamaması bizdede olmuştu... tv kurtarıcı melek gibi görünsede götürüsü çok fazlaymış... bunu geçte olsa öğrendik.. o yüzden çocuk gelişimiyle ilgili yazıları makaleleri araştırın.. kitapları edinin... siz anne karnındayken bile kişilik oluşumunda en büyük etmensiniz.. o yüzden anne olarak bu konuya daha fazla eğilmenizi öneririm.. yoksa eskilerin dediği gibi'' altını değiştir karnını doyur büyür çocuk'' olmuyor... umarım anlatabilmişimdir... araştırın.. okuyun.. uygulayın.. bol şans.............

kaliteli zaman geçirmek demek illaki çocuğu karşına alıp çeşit çeşit oyun oynamak demek değildir.hayatın içine,ev işlerinin ve dinlenmenizin içine oyun katarak,hem çocuğunuzla keyifli vakit geçirebilir,hem ev işlerinizi bitirebilirsiniz.sabırlı olmak kaydıyla tabi,çünkü çocukla beraber iş yapmak oyun oynamak gibi eğlenceli olmak zorunda olduğundan işler uzar da uzar.ama sonuçta önemli olan çocuğunuzla beraber keyif aldınız mı? evet.işler yapılıyor mu? evet.
kendimden örnek vereyim.çamaşırları toplarken kızımın altına tabure koyup,hadi bakalı bunları bana verebilecek misin? diyorum yavaş ta olsa alıp bana veriyor ben de katlayıp leğene koyuyorum.sonra yine beraber dolaplara yerleştiriyoruz.eğer dağıtmaya kalkarsa da bazen müsaade ediyorum,bazen de dağırmayalım,işimiz bitsin de dinlenip parka çıkalım tatlım olurmu diyorum.sonra beraberce oooleeeeyyyy diye bağırıp işe devam ediyoruz.sonra bir kovalamaç oynayıp arkasından süpürge açıyorum.süpürgeli kovalamaç oynuyoruz,bayağı eğleniyoruz bu arada.yaniamaç sadece eğlenmek değil,sadece iş yapmak değil; amacımız hepsini birden elden geldiğince yapmak.eğer olmadı ise ve çocuk çok sıkılmışsa hemen yarım saat kağıt yapıştırmaca,müzikle dans etmece,kovalamaca vs oyun sıkıştırıyorum araya.sonra kaldığımız yerden ev işine devam.1 saat sonra da tatlım ben yatıcam hadi gel seninle hasta doktorculuk oynayalım gel bana iğne yap iyileştir beni vs diyerek yatıp dinleniyorum.uyku yok tabi:) kalkınca da yemek hazırlamaca yemece.yemeği ben hazırlarken lavabonun önüne sandalye koyuyorum,bir de tabak ve köpük.o onlarla uğraşırken yemeği hazırlayıp yediriyorum.2 yıldır biz böyleyiz.şu an kızım 3buçuk yaşında.annane gelince hep oyun istiyor,anane şımartıyor çünkü.ama o gidince yine eski tempoya dönüyoruz.kolaylıklar:)

konuşamayan çocuklar hırçın oluyor diyor herkes

Back